Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...

obecna.png Dánské město Rødovre se rozhodlo ukončit závislost na společnosti Microsoft. Na svých 700 stolních počítačích bude mít OpenOffice.org. „Tím ušetříme peníze za drahé licence a získáme lepší systém,“ říká Lars Roark, IT manažer města Rødovre.    

Dánské město Rødovre se rozhodlo přerušit pupeční šňůru se společností Microsoft. Na svých 700 stolních počítačích bude mít OpenOffice.org. Leif Lodahl, projektový manažer dánského OpenOffice.org, řekl: "Používání OpenOffice.org zlepší kontrolu nad dokumenty a umožní obcím automaticky převést příslušné dokumenty do PDF. "

Odkazy vedou na strojové překlady z dánštiny.

"Město Rødovre by mohlo tímto krokem dokázat, že odchodem k OpenOffice.org ušetří náklady na licence a je levnější z dlouhodobého hlediska," říká Morten Kjærsgaard, předseda OSL, sdružení dánských servisních společností open source IT.

"OpenOffice.org nám dává nástroje, které jsme nemohli získat přímo s Microsoft Office," říká Roark. Naznačuje, že s volným kancelářským softwarem lze snadno vykouzlit jakýkoli dokument, například PDF soubory - oficiální elektronické dokumenty, vhodné také pro e-boxy, populární v Dánsku.

Strach z Microsoftu?

Projekt kompletního přechodu na OpenOffice.org drží dánské Rødovre pod pokličkou a nejsou známy podrobnosti. Proč? Mají strach z reakce obří společnosti Microsoft. Prý se několikrát pokusili dát padáka kolegovi Roarkse, Jensi Kjellerupovi. který v současnosti pracuje jako IT manažer v Lyngby-Taarbæk Kommune.

Jak jsme psali v článku Některá dánská města přecházejí k OpenOffice.org. A co české obce a města?, město Lyngby-Taarbæk s 51000 obyvateli kompletně přechází také na OpenOffice.org.

Vedení odbočky Microsoftu v Dánsku se teď obává, že budou následovat další a další města a obce. Tomuto kroku chce učinit přítrž. Prosazuje svůj kancelářský balík všemi prostředky a snaží se, aby byl instalovaný na všech počítačích v úřadech a školách.

A co u nás?

Městu Rødovre vyprší v březnu licence Microsoftu, a proto přemýšlí o úsporách za nákup. Dánsko je stát bohatší než Česká republika. Přesto si netroufnou platit za licence Microsoftu na každém počítači na úřadech a ve školách. Chtějí uspořit každou dánskou korunku tam, kde je to jen trošku možné. Zjistili totiž, že OpenOffice.org je vhodný kancelářský balík a není třeba ho zdaleka obcházet.

Naše města a obce také nemají na růžích ustláno a bojují o každou českou korunku. Proč nepřemýšlejí o úsporách tam, kde je to možné? Pokud přemýšlejí, nenechávají si tento krok pro sebe? Jako město Rødovre z obavy reakce Microsoftu?

(Jako ve škole) Průměr: 1.83 | Hodnotilo: 12
 

Komentáře

user avatar Zvedavec
Odpovědět
Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
11. 11. 2009, 07:03:01
Me to prijde, ze i v Dansku se najdou pomatenci a nesouvisi to s tim, jestli jsou Dani bohatsi nez my.

Kdyz chce nekdo prejit na OO, prosim. Ze tim patrne usetri za licence, prosim (je co cena za zkomplikovani situace a horsi ovladatelnost programu).
Ale kvuli pdf? Kvuli tomu, ze je "kvalitnejsi". To jsou dost pomylene myslenky. Pdf snad udelam pres virtualni tiskarnu, aniz bych musel IMHO s jistymi komplikacemi a naklady menit kancelarsky balik.

Me to pripadne kolikrat, jako hledani tridniho nepritele, tady ty "osvetove" clanky.
user avatar Vašek
Odpovědět
Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
11. 11. 2009, 08:33:00
To je příliš příkré - ale máte pravdu, že důvody jsou popsány obráceně: 1) pokud potřebuji kancelářský balík pouze na jednoduché textové soubory a tabulky převedené do PDF, pak nepotřebuji Microsoft Office
2) definuji-li, co vlastně od kancelářského balíku potřebuji, pak se teprve mohu rozhodnout - aplikace on line (Google Docs, ...); AbiWord; OpenOffice.org; kancelářský balík spojený s KDE; ... ; Microsoft Office

Tyto články jsou nutné pro neosvícené nadřízené, kteří nepostupují podle bodu 2, ale rovnou rozhodují - koupit licenci, protože "to je standard". Není.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
11. 11. 2009, 09:28:57
"koupit licenci, protože "to je standard". Není."

No, bez analyzy je jakakoliv zmena systemu, kancelarskeho baliku nebo cehokoliv zbytecna. To je jasne.
Jenom mi prijde, ze takovyto clanek, i když nekteri "neosviceni" existuji a sami casto "vi nejlepe, i kdyz h...o rozumi", je vytloukani klinu klinem.

Jinak k te prikrosti - do Danska se to snad nedonese a mistni, me nemajici rad, pan redaktor to doufam neveme osobne, on autorem tech zduvodneni predpokladam neni. :-)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
11. 11. 2009, 13:35:06
Nevím, zda vás pan redaktor má rád, mně je mimořádně sympatický svou nestranností a objektivností.
Souhlasím, že leckteré důvody pro uvedení OOo jsou skutečně pitomosti. OOo má daleko horší ovládání, obrovské množství naprosto neodpustitelných a zcela základních chyb a tvrdit, že OpenOffice.org představuje nějaký standard, může jen ignorant a zaslepenec. Je to zajímavý a docela dobrý program, to je vše. Na MS Office nemá, bohužel. Vzpomeňme aspoń na Access a Publisher. OOo ujel vlak, a pokud se radikálně nezlepší po všech stránkách, už ho nikdy nedohoní.
V roce 2004 byla dvojková verze zázrakem, dneska jde o podprůměr. Nedivím se, že málokdo riskuje a na OOo jde. Já bych to udělal jen čistě z finančních důvodů.
user avatar MKzB
Odpovědět
Re:Re:Re:Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
11. 11. 2009, 16:09:44
Souhlasím, že na MS Office OOo nemá. Ale kolik lidí zase umí ty funkce navíc využít?
Na VFU Brno, kde studuju, všichni zaslepeně používají MS Office a ani neví, že existuje něco jiného, co jejim možnostem stačí a je to zadarmo. Nedávno jsem jim tam předvedl OO3 portable, kdy bylo potřeba otevřít prezentaci v pptx a na počítači byly MS Ofice 2003.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:MKzB
11. 11. 2009, 16:19:14
Hm, tak to asi valili zraky :-))) Dobrej tah. Víte, jde o to, že OOo není špatný program... ale má spoustu ZÁKLADNÍCH chyb, rozumíte, to, co žádný odladěný program prostě mít NESMÍ. Chápu, že vše je ve vývoji, ale tohle už trvá řadu let. A některé chyby, jako kolaps programu po pitomém pokusu vyvolat menu, to je na vraždu, ty jsou nové.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
11. 11. 2009, 16:23:10
Pozor, to neni o funkcich a jejich vyuziti - to je u OO pomerne casto o FUNKCNOSTI. I ty velmi trivialni zalezitosti, ktere IMHO nejsou slozite (kopirovat/premistit tabulku, otocit obrazek, nastavit vlastnosti nekterych objektu) bud nejdou vubec nebo silenym zpusobem. To je pro me daleko horsi, nez to nektere pokrocile funkce neumi.
user avatar VL
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
11. 11. 2009, 16:33:31
Ty vlastnosti, které MSO 2007 vyvyšují nad OO nejsou pro super odborníky. Já osobně vidím přednosti MSO pro běžné použití například:
1. Kontrola gramatiky - OO má pouze pravopis
2. Výrazně jednodušší používání hromadné korespondence.
3. Lepší spolupráce při použití revizí - proč OO nepoužívá bubliny místo škrtání v textu? Tím si člověk rozhodí rozložení textu.
4. Power Point s panelem pro přednášejícího, který ukazuje něco trochu jiného, než jde na projektor.
Atd. atd. Mnohé z toho není nezbytné, ale ulehčuje to práci.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re: VL
11. 11. 2009, 22:02:46
Souhlasím až na poslední větu. Průsery OOo jsou opravdu průsery, protože se týkají věcí, které JSOU nezbytné. Ve fóru jsem je také uvedl.
Zdánlivě OT?
Ale kdepak!!! Pouze zdůvodnění toho, proč je OOo tak málo rozšířené. Přece super program a zadarmo.... s mraky nedodělků a chyb.
Zde je seznam:
http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?id=664
user avatar Wiki
Odpovědět
Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
12. 11. 2009, 23:35:44
Proč je tak málo rozšířený OOo? Otočím otázku - proč je tak rozšířený MS Office? Má dobrou obchodní politiku, ale nedělá ji zadarmo. A zeptám se navíc: kolik z té šíře uživatelů MS Office je legálních?

OOo si poradí s formáty MS - poradí si MS s formáty OOo?
Otočit obrázek? Nejde nebo někdo neví jak? Umístění avelikost / Rotace
V odkazu na "argumenty" Petra Valacha - např.:
- "Dost nepraktické prostředí, které zbytečně zabírá spoustu místa navíc" - jako MS O 2007?
- "Postrádám plnohodnotný editor webových stránek" - MS má?
- "Neopodstatněné systémové nároky ..." - a co MS bumbrlící a jejich nároky?
- "Po vyvolání kontextového menu na textu => kolaps programu" - jak u koho, nikdy se mi nestalo...
Vše jen tak namátkou, nejsem fanda OOo, ale musím s ním dělat a oponovat jeho odpůrcům, kterým však nezbyde než se s tím smířit. Zadarmo je zadarmo a může rozhodnout za vše ostatní. Ale mám na vybranou - když se mi to nelíbí, můžu jít jinam.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
13. 11. 2009, 00:18:08
Ve Writeru? Jste si jisty/a? Ja teda ne. Nabidka Umisteni a velikost je seda...

Prosim naucit - neumim to.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Dodatek
13. 11. 2009, 00:32:00
Vase obhajoba OO je hezka, ale svym zpusobem mozna samotnemu OO skodi.
Ti kteri zde kritizuji OO (vcetne me) jsou s nim nejak spojeni (nepredpokladam, ze sem poleze jojo, ktery OO nepouziva a hodla jenom prudit).
Z toho se da usoudit, ze ono "na vybranou" neni tak jednoduche a pres sve vyhrady si "dovolujeme" balik pouzivat z ruznych duvodu.
Takze co ted? Muzeme se placat po zadech, jak je to bajecne a svobodne a kolik usetrime a zavirat oci pred zjevnymi nedostatky nebo na ne muzeme upozornit a nadsence (kteri mozna napisi jeden dokument za mesic) malicko "drzet pri zemi" - Vite jak to dopadlo s Ikarem?

Je skoda, ze kritiku (treba i bez servitku) nekteri vnimaji osobne, misto aby se zamysleli, jestli na tom neco neni.

Postoj - nekritizuj nebo odeji je IMHO stupidni. takovym zpusobem se nikdy nic nevyresilo.
user avatar PetrV
Odpovědět
Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
13. 11. 2009, 00:30:04
Kolega Wiki má v něčem pravdu, v ledasčem je ale naprosto vedle:
MSO2007 si poradí se standardizovaným formátem ODF, OOo do něj ani neumí ukládat a jeho akceptace formátů MSO2007 je příšerná.
GUI: Netvrdím, že to, co nabízí MS Office 2007 je ideál. Neporovnával jsem s MS Office 2007.
V dřívějších verzích MS Office byl součástí FrontPage, dnes již bohužel není; no a? a OOo mít proto taky nemůže?
Systémové nároky - tady jste vedle jak ta jedle. MSO2007 jede jak nůž do másla. Hladce, krásně, bez zasekávání, doba odezvy naprosto úžasná.
Kolaps programu po pokusu o vyvolání kontextovky ve writeru.... hm. Málo čtete zahraniční fóra. Rozhodně nejsem výjimka. Stává se to úplně všem, kteří si nainstalovali nějaké pluginy.

Zvědavče, tuhle jsem objevil, jak na to, ale neumím to reprodukovat. Patrně daný obrázek nejdříve vložit do draw a pak zkopírovat a vložit jako obrázek draw... tak nějak. A pak s ním lze otáčet i we writeru. Počkejte na jaro, to bude jiné kafe.
user avatar PetrV
Odpovědět
Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
13. 11. 2009, 00:33:21
Aha tak ne. Rotovat lze we writeru s jakýmikoliv obrázky vytvořenými v oo, nikoliv však s importovanou bitmapovou grafikou. Bohužel.
user avatar jack34
Odpovědět
Další dánská municipalita opouští Microsoft Office. U nás by se také mělo začít šetřit...
16. 11. 2009, 06:45:11
Good work! Váš příspěvek / článek je vynikajícím příkladem toho, proč jsem se vracet a číst své vynikající kvalitě obsahu, který je navždy aktualizována. Děkujeme vám

wireless internet service

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz