Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely

doplnek.png Řada firem nepřiděluje zaměstnancům firemní vozidla a umožňuje jim využívat soukromá. Náhradu za toto použití vozidla stanoví zákon. Přinášíme vám šablonu, která vaše vyúčtování zjednoduší.    

Popis šablony

Základem tohoto formuláře je několik podstatných informací, jako je datum konání cesty, počet ujetých kilometrů, průměrná spotřeba z velkého technického průkazu vozidla, registrační značka vozidla či popis cesty. Navíc je zde vypočítávána zákonná náhrada v podobě amortizace a vyhlášených cen PHM.

Technické provedení

Šablona je vytvořena jako dokument v OpenOffice.org Calc a obsahuje několik konstant, které se v průběhu roku nemění. Výši náhrady může upravit firma, kdy bude k vyúčtování náhrady používat jako cenu za PHM částku za 1 litr PHM z daňového dokladu získaného při čerpání PHM na čerpací stanici. Modifikovaná verze bere pro základ výpočtu hodnotu stanovenou Ministerstvem práce a sociálních věcí vyhlašovanou vyhláškou každý rok. Použití se řídí interní směrnicí firmy, která si stanoví, jakým způsobem budou zaměstnanci uplatňovat výši náhrady. Zbytek buněk v tabulce jsou klasické vyplňované hodnoty a část obsahuje výpočtové vzorce.

Provádění úprav

V buňce B6 najdete vzorec, který spočítá průměrnou spotřebu ze tří zadaných hodnot z technického průkazu. Buňka B7 obsahuje seznam hodnot, které lze do buňky umístit (Benzín, Nafta, Plyn). tento seznam můžete upravit pomocí volby Data | Kontrola vstupních dat, karta Kritérium. Pak si v řádku Povolit vyberte položku Seznam. Hodnoty seznamu pak upravíte v okně Položky.

Čtyři poslední sloupce tabulky pak obsahují vzorce, které ze zadaných hodnot spočítají příslušná čísla, se kterými pak vyúčtování provádíte. Dbejte na to, abyste vždy zapisovali do „žlutých“ polí, bílá pole neupravujte. Řešením se jeví i zamknutí buněk s následnou aktivací ochrany tabulky.

Soubory, jejichž jméno obsahuje slovo vyhláška jsou modifikovanou verzí základní tabulky a obsahují speciální vzorec, který dosadí příslušnou finanční náhradu (vyhláškou stanovenou) dle zvoleného typu paliva. Na začátku každého roku je zapotřebí hodnoty upravit dle aktuální vyhlášky.

Do pravého horního rohu můžete třeba ještě vložit logo firmy pomocí nabídky Vložit | Obrázek | Ze souboru...

 

Soubory:

Soukromé vozidlo

Základní formulář pro vyúčtování.

 

Soukromé vozidlo s logem

Upravený formulář, který obsahuje v pravém horním rohu velkou buňku, do které je možno vložit logo firmy.

 

Soukromé vozidlo dle vyhlášky

Upravený formulář, který obsahuje sazby náhrad za příslušné palivo dle aktuálního roku.

 

Soukromé vozidlo dle vyhlášky s logem

Upravený formulář, který obsahuje v pravém horním rohu rámec, do kterého je možno vložit logo firmy a automaticky se vkládá sazby náhrad za palivo.

 

 

(Jako ve škole) Průměr: 3.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Miroslav Gešvantner
Odpovědět
Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
6. 10. 2009, 13:40:01
Pekné, ešte keby to vedelo generovať jazdy. Rozmýšľam nad tým, lebo sa mi nechce stále vymýšľať kde som bol. Nahodiť kilometre a nech to samo rozpíše jazdy podľa priemernej spotreby :) :) :)
user avatar palu
Odpovědět
Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
17. 10. 2009, 22:51:18
souhlas s miroslavem
user avatar Radek
Odpovědět
Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
1. 11. 2009, 10:50:25
Tyto šablony jsou téměř přesně to co potřebuji, chybí zde jen kolonka pro používání vleku (a tím samozřejmě navýšení spotřeby vozidla a amortizace). Nebylo by možné toto ještě do šablon doplnit? Já si na to sám netroufám. Děkuji.
user avatar Dejmon
Odpovědět
Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
10. 11. 2009, 09:14:45
Vše je supr, mě tu chybí rozdělení na soukromé km a služební km. Bylo by dobré, kdyby to někdo doplnil Já si na to také netroufám. A nebyl by náhodou odkaz na ceny amortizace podle vyhlášky? Nemohu to nikde najít.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
10. 11. 2009, 19:36:45
Pro Dejmon: trošku googlení a:
http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/dane-ucetnictvi/nahrady-pouziti-vozidel-prum-cen-hmot-09/1000465/51341/
Je to ono?
user avatar Jaroslav Vyšín
Odpovědět
Re:Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
29. 03. 2010, 20:09:32
Dobrý den,
je nutné být majitelem auta se kterýn pojedu pro služební účely?
Majitelka je moje přítelkyně.
Jaroslav Vyšín
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
29. 03. 2010, 22:08:27
Bez zaruky IMHO nemusite. Zena jezdi vyjimecne nekam sluzebne a jezdi autem psanym na me, pac mam havarijni pojistku a projde to papirove u nich ve skole (a to uz je co rict :-) ).
user avatar Josef Šeda
Odpovědět
Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
5. 02. 2019, 16:47:32
Dobrý den,
je nutné při použití soukromého vozidla pro služební účely mít se zaměstnavatelem uzavřenou nějakou smlouvu o zápůjčce vozidla? Nebo k odsouhlasení stačí cestovní příkaz, kde je uvedena možnost použití soukromého vozidla?

Ještě doplňující dotaz. Musí být při použití soukromého vozidla pro služební účely sjednané havarijní pojištění, nebo stačí povinné ručení?
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Šablona – Použití soukromého vozidla pro služební účely
5. 02. 2019, 17:19:13
Pane Šeda zde není daňová poradna. Šablony uváděné v tomto příspěvku jsou 10 let staré. Ani pan Svatopluk Vit není zřejmě daňovým poradcem, nebo účetním. Nejspíš sem již nechodí jako autor, a pokud vůbec tak zřejmě jen jako anonymní uživatel.

Relevantní dotaz by zněl, zda je možné vytvořit aktualizaci formuláře podle platných předpisů - věřím, že uváděná verze již neplatí - ale to nevím jistě. Tady jde o šablony vytvořené v rámci aplikací AOO a LO.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz