Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky

impress.png Na středních školách je nutné k maturitě vypracovat práci na zadané téma. Text zvládne Writer. Ale některé školy chtějí k textu i prezentaci. K tomu účelu se ideálně hodí Impress z kancelářského balíku OpenOffice.org.    

Základy vytvoření prezentace

Po spuštění Impress se spustí průvodce. Hned v prvním okně si můžete vybrat, zda chcete prázdnou prezentaci, ze šablony, nebo otevřít dříve uloženou. Pokud se vám nebude chtít vymýšlet a zvolíte si volbu Ze šablony, zjistíte, že nabídka je velice chudobná. Na webu se naštěstí různých šablon povaluje spousta a můžete je najít například na stránkách 602Office -  šablony zdarma k širokému použití. Pro uživatele operačního systému Windows je u stahovaného souboru popsán podrobný návod na instalaci. Uživatelé operačního systému Linux rozbalí stažené soubory do adresáře /home/uzivatelske_jmeno/.ooo3/user/template.

Pokud jste si v nastavení programu změnili cestu k šablonám na vlastní adresář, pak je samozřejmě nakopírujte do tohoto svého adresáře.

Po opětovném spuštění programu a rozbalení seznamu Prezentace v prvním kroku uvidíte, že tam přibyly další nabídky.

Založení prezentaceZaložení prezentace

Pokud necháte šablony v adresářích pojmenovaných prezentace1 a prezentace2 jako já, zobrazí se stejně, jako na obrázku výše. Pak můžete myší klepnout například na prezentace1 a vybrat si ze zobrazených možností.

Po zvolení tlačítka Další se dostanete k druhému kroku, ve kterém vybíráte další volby návrhu snímku. Podrobněji je vytvoření prezentace popsáno v článku Základy:Vytvořte si prezentaci v Impress.

Článek Základy:Vytvořte si prezentaci v Impress doporučuji k přečtení, jsou to základy, bez kterých to nepůjde dál.

Kroků je dohromady pět a na závěr zvolíte finální Vytvořit. Tím už máte první snímek prezentace hotový.

První krok k absolventské práciPrvní krok k absolventské práci

Je také možné vytvořit prázdnou prezentaci a vše ostatní doladit až po jejím vytvoření. Styly prezentací si můžete prohlédnout a vybrat v pravém okně Úkoly hlavního programu. Na kartě Předloha stránky si prohlédnete všechny nainstalované šablony přesentací a v oddíle Dostupné k použití si vyberete šablonu kliknutím levým tlačítkem myši.

Trocha úprav

Text absolventské práce už máte napsaný a víte, že výchozí rozvržení snímků v prezentaci vám nebude vyhovovat. Potřebujete titul, text i obrázek. Stačí si ho vybrat z pravého panelu Úkoly, karta Rozvržení. Ve výchozím nastavení už je panel otevřený. Náhledy vám také pomohou s výběrem zamýšlené polohy textu a obrázku.

Vkládáme a formátujeme text

Prostřední okno Impressu je hlavní a nad ním vidíte pojmenované karty: Běžné, Osnova, Poznámky, Teze a Pořadač snímků.

Projděte si karty a zjistíte, že se náplň v okně pod nimi mění. Každá karta je pro práci v jiném módu. Prozatím zůstaňte v módu Běžné. Klepněte do pole s nápisem Klepněte pro vložení titulu, nápis zmizí a můžete vložit vlastní.

Pro prezentace se hodí text bezpatkový, protože je lépe čitelný, například Arial nebo podobný. Je možné ho změnit naprosto stejně jako ve Writeru přes nabídku Formát | Znak karta Písmo, ale napřed musíte mít text vybraný. Také barvu si můžete zvolit dle vlastních potřeb.

V tuto chvíli je velmi výhodné se přepnout do karty nad hlavním oknem Osnova. Tam už je vložený první zformátovaný nadpis. Pokud myší klepnete na konec titulu a odentrujete, založí se automaticky další snímek se stejně naformátovaným titulem, jako je předcházející. Můžete si přidat více snímků najednou a tím si ušetříte práci s opětovným formátováním titulů.

Pokud na závěr své práce zjistíte, že snímků je příliš mnoho, vyberte je levým tlačítkem myši z levého okna se stlačeným [Ctrl] a pak pravým tlačítkem myši vyberete místní nabídku Odstranit.

Zakládat další stránky lze i ze karty Běžné, z levého panelu pravým tlačítkem myši a zvolíte Nový snímek, ale ten už nepřebírá automaticky naformátovaný titul z předešlé stránky, ale zvolí výchozí. Po takovém přidání dalšího snímku musíte znova ručně formátovat titul, aby vypadal stejně jako ostatní.

Můžete pokračovat s vkládáním textu do pole Klepněte pro vložení textu. V poli při odentrování se vytváří odrážkový seznam. Odrážku můžete změnit přes nabídku Formát | Odrážky a číslování. Pokud vám odrážka nevyhovuje a chcete ji smazat, můžete to udělat tlačítkem Odrážky zap/vyp na panelu Formátování textu. Na obrázku je v zeleném čtverci. Nejprve se ale přepněte na záložku Osnova. Tím se změní i panel Formátování textu.

Panel formátování textuPanel formátování textu

V červeném obdelníku jsou šipky, které vám velmi pomohou s vytvářením logické hierarchie seznamů s odrážkami.

Buďte stále v kartě Osnova a klikněte na některou vytvořenou odrážku. Pokud chvíli podržíte myš nad některou šipkou, vyskočí žlutá bublinová nápověda: O úroveň níž, O úroveň výš, Přesunout nahoru, Přesunout dolů.

Víceúrovňové seznamyVíceúrovňové seznamy

Šipkami si můžete vytvořit víceúrovňové seznamy.

Vkládáme obrázky

Jste v kartě Běžné. V poli s názvem Dvojitým klepnutím přidáte grafiku udělejte přesně to, co po vás chce. Otevře se okno, najdete v něm cestu k vytouženému obrázku a ten vložte tlačítkem Otevřít. Je výhodné, že se náhled obrázku zobrazí a máte jistotu, že je to ten správný, ale musí být zaškrtnuté pole Náhled.

Vkládání obrázkuVkládání obrázku

Je velmi výhodné si předem vytipované obrázky připravit ve správném formátu (např. png), uložit do jednoho adresáře a vložit tam i svou prezentaci.

S obrázky lze pracovat stejně, jako v modulu Draw. Vybírat, otáčet, zmenšovat, zvětšovat, přesouvat.

Není nutné mít na každém snímku prezentace doprovodný text i obrázek. Nepotřebné pole lze jednoduše vymazat tím, že kliknete na jeho okraj a zmáčknete [Del].

Na snímcích nemusí být všechna poleNa snímcích nemusí být všechna pole

Tabulky

Co když potřebujete do prezentace vložit tabulku? Ano, jde to také. Z nabídky Vložit | Tabulku vyvoláte okno a v něm si vyberete počet řádků a sloupců. Vložit tabulku lze pouze z karty Běžné. Pokud máte tabulku vloženou, otevře se editační okno a s tabulkou si můžete vyhrát, aby vypadala k obrazu vašemu. Nastavení a volby jsou v celém OpenOffice.org naštěstí stejné.

Vložená tabulkaVložená tabulka

Stává se, že si editační okno tabulky omylem zavřete. Můžete ho znovu otevřít z nabídky Zobrazit | Panely nástrojů a zaškrtnout volbu Tabulka.

Vzhled tabulky jde také doladit z pravého okna Úkoly | Vzhled tabulky. Můžete si tam zvolit, zda chcete zobrazit záhlaví, první sloupec, součty, atpod. Také styl vzhledu doladíte z výše zmíněného okna.

Přechody snímků, hudba, animace

V příštím díle se naučíte používat přechody snímků, přidávání hudby a animace prezentace: Absolventskápráce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba

(Jako ve škole) Průměr: 1.81 | Hodnotilo: 16
 

Komentáře

user avatar Lukáš
Odpovědět
Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
4. 06. 2012, 22:30:56
Dobrý den,
máte také problémy s editací tabulek v Impresu? Často se mi mění font jen v některých buňkách, a celkově práce s tabulkou v Impresu je pro mě značně nepohodlná, je to pomalé a přesouvání a transformace velmi neplynulé. Ve Writeru používám jedině RTF tabulky a vše chodí v pořádku. Pokud tabulku zkopíruji do Impresu je to děs a hrůza.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
5. 06. 2012, 11:10:16
Mohl byste prosím položit dotaz do fóra? Možná i jiní uživatelé mají stejný problém a možná ho i vyřešili.
Děkuju
----
Irena Šafářová
redakce portálu
user avatar Miloš
Odpovědět
Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
25. 01. 2019, 22:13:44
Potřebuji krátké vložené video opakovaně automaticky přehrávat ve smyčce - poradíte jak ?
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
26. 01. 2019, 16:10:59
Možná mě někdo opraví, ale tohle Impress neumí.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
26. 01. 2019, 16:33:54
Teoreticky by to mělo jít pomocí makra. Viděl jsem příkazy pro UNO které by asi šlo použít v cyklu. Já jsem ale nic takového netestoval. Stejně se cyklus musí smyčka nějak nastartovat a musí mít podmínku pro ukončení. To by šlo asi událostmi. Takže jde také o mód ve kterém má smyčka běžet a podobně.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
26. 01. 2019, 18:56:33
Impress by to umět měl, ale jestli funguje nevím. Každopádně ikona na "loop" tam je.
A tady je nějaký návod:
https://ask.libreoffice.org/en/question/9597/how-can-i-loop-an-embedded-video-in-libreoffice-impress-on-linux/
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
26. 01. 2019, 19:02:57
A jinak hodně štěstí:
https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=112864
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
26. 01. 2019, 19:29:57
Díky, výborně, je to v postranním panelu :D :D
Na Linuxu funguje, bug se týká Windows, tam nevím.
Každopádně to dáme do příštího dílu tipů pro LO :)
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
26. 01. 2019, 19:36:04
Dejte to tam i s tou poznámkou o bugu, protože zrovna mě to to třeba nefunguje a takových bude asi víc.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Absolventská práce v Impress – 1. díl, text a obrázky
26. 01. 2019, 22:24:41
Určitě, díky. Těch problémů s Impressem je více, i obecně s jeho používáním, předělal bych celou jeho koncepci. Nepoužívá se dobře, hlavně se to týká práce s efekty v případě textů.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz