Absolventská práce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba

impress.png V minulém díle jste si vytvořili prezentaci a vložili texty a obrázky. Ale ještě to není všechno. Přicházejí na řadu přechody, efekty a hudba.  

Přechody, efekty a hudba pro prezentaci nejsou nejdůležitější a nic se nestane, když je mít nebudete. Pokud ale budou v přiměřené míře přidány, oživí to vaše dílo.

První díl: Absolventskápráce v Impress – 1. díl, text a obrázky

Přechody

Přechody mezi snímky lze nastavit různým způsobem. Nemusí být žádný přechod. V tom případě se najednou objeví další snímek prezentace. Vy chcete mít prezentaci líbivou, zapamatovatelnou a od profesorů budete chtít lepší známku. Proto si udělejte přechody mezi snímky.

Přepněte se do karty Běžné nad hlavním oknem. Z pravého panelu Úlohy si vyberte nejspodnější kartu Přechod mezi snímky. Vyberte si dle vlastního uvážení a zvolený přechod se okamžitě v hlavním okně přehraje, ale pouze v případě, že máte zaškrtnuté pole Automatický náhled. Pro opakovaný náhled klikněte na stejné kartě na tlačítko Přehrát.

Přidání přechodu mezi snímkyPřidání přechodu mezi snímky

Můžete si také zvolit Rychlost: Pomalu, Střední a Rychle v sekci Změnit přechod. V sekci Další snímek si můžete vybrat Automatický přechod k dalšímu snímku po určitých, zvolitelných vteřinách nebo až Při klepnutí myši.

Pokud jste s výsledkem spokojeni, můžete vybraný přechod zvolit pro všechny snímky tlačítkem Aplikovat na všechny snímky na stejné kartě Přechod mezi snímky.

Po úpravě se v levém okně pod jednotlivými snímky objeví malinký kosočtverec. Je to upozornění, že ke snímku je přidán přechod. Pokud přesouváte, přidáváte nebo mažete snímky a kosočtverec tam nebude, je na první pohled vidět, na který snímek musíte přechod přidat.

Efekty

Také pro jednotlivé prvky na snímku je možné přidávat animace. V pravém panelu Úlohy si zvolte kartu Vlastní animace. Nejprve si vyberte prvek na snímku, například titul, pak klikněte na tlačítko Přidat. Otevře se okno s pěti kartami: Zobrazení, Zdůraznění, Ukončení, Křivka pohybu a Různé efekty.

 

Vlastní efekty jsou snadnéVlastní efekty jsou snadné

Efekty z karty Zobrazení se uplatní při zobrazení snímku. Na kartě Ukončení – jak název napovídá – jsou efekty použitelné při ukončení snímku. Při zvolení efektu Křivka pohybu je v okně více podnadpisů. Cesty uživatele fungují tak, že si musíte zvolit předem připravenou křivku, po které se bude objekt pohybovat. Další podnadpisy už fungují podle svého názvu automaticky a není třeba žádnou křivku předem připravovat. Dole v zobrazeném okně si můžete zvolit rychlost. Tu si lze změnit i v hlavní kartě Vlastní animace. Po zvolení jakéhokoli efektu se náhled zobrazí přímo v hlavním okně prezentace. Okno zůstane otevřené, tak si můžete vyzkoušet více možností.

Po kliknutí na OK se okno zavře a zpřístupní se další volby na kartě Vlastní animace z panelu Úlohy.

Panel Vlastní animacePanel Vlastní animace

V sekci Efekt [jméno vašeho efektu] doladíte vzhled. Volba Spustit má rozbalovací možnosti: Při klepnutí, S předchozím a Po předchozím. Zvolíte-li si Při klepnutí, animace se spustí teprve až při klepnutí myši. Znamená to, že musíte opakovaně klikat, abyste načetli všechny objekty na snímku. Volba S předchozím vám ušetří práci tím, že stačí kliknout pouze jednou a načte se celý snímek i objekty najednou se zvoleným efektem. Při volbě Po předchozím také stačí kliknout pouze jednou, ale načítají se postupně další objekty po skončení animace předcházejícího prvku na snímku.

Další rozbalovací tlačítko se mění podle toho, který efekt jste si zvolili. Tři tečky vedle něho vám po kliknutí otevřou okno a v něm můžete doladit animaci podle svého.

Další volby efektuDalší volby efektu

Je složité popisovat otevřené okno, protože karta Efekt se mění podle vámi zvolené animace. Stejná zůstává karta Časování pro všechny efekty. Volby Spustit a Rychlost jsou stejné, jako na hlavní kartě. Prodleva zpozdí nástup efektu a Opakovat opakuje efekt kolikrát si zvolíte. Zaškrtávací pole Přetočit po ukončení přehrávání určí, jestli se animovaný objekt vrátí do svého počátečního stavu poté, co animace skončí.

V sekci Spouštěč je zvoleno výchozí nastavení Animovat jako část sekvence po klepnutí. Naproti tomu Spustit efekt po klepnutí si lze vybrat z rozbalovacího tlačítka už předem zvolené efekty. Při této volbě se efekt animace spustí až po klepnutí na zvolený objekt na snímku.

Můžete si zvolit mnoho různých animací na jednu prezentaci, ale není to dobrý nápad. Zvolte si jeden, dva efekty. Pak bude vše přehlednější a vaše práce se bude více líbit.

Animace se vám nelíbí? V pravém panelu Úlohy si zvolte kartu Vlastní animace. Vedle tlačítka Přidat máte ještě další: Změnit a Odstranit. Nejprve si zvolte objekt, na kterém chcete zamýšlenou operaci udělat a klikněte na Odstranit. Tím se neodstraní objekt, ale pouze efekt na objektu. Při klepnutí na Změnit se otevře stejné okno animací, jako při zvolení tlačítkem Přidat. Tím změníte efekt na zvoleném objektu na snímku.

Poslední volba na kartě Vlastní animace je Změnit pořadí. V okně nad ním jsou už přidané animace pro prezentaci a vy si můžete zvolit, který objekt na snímku se bude objevovat jako první, a který až po něm. Efekt se projeví pouze při volbě Spustit: Po předchozím na stejné kartě. Vyberte objekt a posuňte ho černými šipkami na zvolené místo. Efekty se načítají od prvního směrem dolů.

Zvuky a hudba

Někdy chcete přidat hudbu na podkreslení nálady prezentace. I když se to pro absolventskou práci moc nehodí, můžeme si tuto možnost popsat.

Vyberte nad hlavním oknem kartu Běžné a zvolte si první snímek. Z panelu Úlohy si klikněte na dolní kartu s názvem Přechod mezi snímky. V sekci Přechod je volba Zvuk a po rozbalení tlačítka si můžete nějaký vybrat. Jsou pouze krátké a tak musíte ještě zvolit tlačítko Aplikovat na všechny snímky. Pak se zvuk bude opakovat při každém přechodu na další snímek.

Pokud chcete hudbu, která bude trvat celou dobu prezentace, zvolte si v rozbalovacím okně Jiný zvuk . . . Najděte svou hudbu a vyberte Otevřít. Nesmíte už zmáčknout tlačítko Aplikovat na všechny snímky, protože by hudba začínala stále od začátku při každém přechodu na další snímek. Zaškrtávací pole Opakovat do dalšího zvuku vyberte tehdy, pokud máte hudbu krátkou a chcete po skončení pokračovat v jejím přehrávání zase od začátku.

V jakém formátu mít hudbu připravenou? Uživatelé Windows asi budou nejspíše upřednostňovat wav; uživatelé Linuxu si možná zvolí mp3 nebo ogg. Pokud musíte prezentaci přenášet do jiného operačního systému (je to ve většině případů Windows), univerzální bude wav.

Tip: Je také dobré si změřit délku prezentace a upravit hudbu v programu Audacity.

Spouštění prezentace

Určitě si budete chtít své dílo prohlédnout. Zmáčkněte [F5] a spustí se prezentace přes celou obrazovku. Vyzkoušíte si tak všechny texty, obrázky i efekty ve zkušebním provozu. Uvidíte, odhalíte a napravíte některé chyby a nedokonalosti.

Pro návrat do okna operačního systému zmáčkněte klávesu [Esc].

Další možnosti

Chcete ke svým snímkům přidat nějakou poznámku? Zvolte si kartu nad hlavním oknem Poznámky.

Na kartě Pořadač snímků si můžete prohlédnout všechny snímky najednou a tak zjistit výsledný efekt vaši prezentace.

Tisk prezentace také není složitý. Zvolte si Soubor | Tisk a po otevření okna v sekci Vytisknout obsah klikněte na rozbalovací tlačítko Obsah. Můžete vytisknout jednotlivé snímky – jeden na stránku. Lze také vytisknout Teze. Teze jsou zmenšeniny snímků, kterých se na jednu A4 vejde více.

Tisk Teze není složitýTisk Teze není složitý

Klikněte na rozbalovací tlačítko Obsah, zvolte Teze a těsně pod ním se objeví další volby – počet snímků na stránku i s náhledem.

Osobní zkušenost

Dělala jsem prezentaci k maturitě ve verzi OpenOffice.org 3.1 (unstable). Mám Mandriva Linux, ale ve škole mají konkurenční office balík. Nevěděla jsem, které šablony prezentace budou pro školní verzi akceptovatelné a vyhnout se problémům byl můj cíl. Proto jsem si založila adresář absolventska_prace a uložila tam připravené obrázky. Pak došlo na spuštění OpenOffice.org Impress a vybrání šablony. Bez vytvoření prezentace jsem ho zavřela, vybranou šablonu našla (v mém případě ~/.ooo3/user/template/presentace1/postranní_panel_04.otp) a zkopírovala do připraveného adresáře. Stačilo spustit zkopírovaný soubor dvojitým kliknutím. Otevřel se Impress s prvním snímkem, pak následovalo uložení do stejného adresáře a vytvoření mého díla.

Také jsem si už předem zjistila, které fonty jsou v instalaci Windows a nainstalovala font, který byl použit u prezentace, do mého systému. Kdybych použila nějaký jiný font, který ve Windows není, došlo by k jeho náhradě jiným a už by mohl být problém se šířkou nebo výškou textu na snímcích.

Celý adresář absolvenstka_prace stačilo zkopírovat na flashku, donést do školy a při první příležitosti zkontrolovat výsledek v konkurenčním office. Musím říct, že fungovalo vše na jedničku a bez sebemenšího zádrhelu se spouštěly efekty tak, jak jsem je navolila v OpenOffice.org.

(Jako ve škole) Průměr: 1.31 | Hodnotilo: 13
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Pěkné :-)
13. 08. 2009, 14:50:35
Líbí se mi oba články od této autorky (resp. článek jeden). Mám však jednu věc:
"Opakovat opakuje efekt kolikrát si zvolíte."
Mám dotaz. Vy jste to zkoušela? Vám se to povedlo?
Pokud ano, podělíte se s vývojovým týmem Sunu se svým patchem? Určitě tuto možnost uvítají i jiní. Jestliže ale umíte programovat a psát opravné balíčky, což takhle toho využít a pokračovat? Chyb v OOo je tolik... Díky.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Pěkné :-)
17. 08. 2009, 11:05:12
Začnu od konce - chyb je opravdu v OOo hodně. Ale co je dnes bez chyb? V konkurenčním office je jich taky jako máku, ale obyčejní lidé o nich neví - jen se objeví další service pack.
Já ty efekty zkoušela, některé se povedly, ale některé vůbec ne. Některé jely jen někdy :-((
Programovat - pravda - neumím, kéž bych uměla!
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Pěkné :-)
8. 09. 2009, 12:04:03
Asi budete mít pravdu, že v MO najdete spousty chyb, jenže ty nejsou takového flagrantního rázu, jako že deset let nefunguje nějaké dialogové okno a tak dále. Dělal jsem v minulém týdnu soukromý bonzlist OO a musím říct, že OO fakt nevychází jako vítěz.
Co se týče prezentací, nepřimlouvám se k PDF. Právě proto jsou tu věci typu Impress. Když se to dělá s citem, pak to má úroveň. Dovoluji si tvrdit, že moje prezentačky povětšinou jsou docela dobrý. :-) Ale nedělal jsem je v impressu, to se chystám dělat první v životě na příští týden.
user avatar Marek
Odpovědět
Absolventská práce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba
21. 08. 2009, 23:54:58
Presentace doporučuji psát pomocí LaTeX + Beamer, zkompilovat do PDF. Presentace bude konsistentní (nestane se, že na každé stránce bude mít nadpis jinou barvu apod), bude vypadat profesionálně a bude ve všech systémech vypadat vždy stejně.
user avatar Marek
Odpovědět
Absolventská práce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba
21. 08. 2009, 23:55:47
A nepoužívejte žádný animovaný ptákovinky.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Absolventská práce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba
23. 08. 2009, 16:18:49
tak, tak, moje řeč. Když vídám, co dokáží studenti stvořit ... jdou na mě mrákoty. jejich prezentace nejsou o daném tématu, ale jsou to prezentace animací, přechodů, barev a fontů. Ale hlavní je, že to tvoří v Office 2007 a uloží v OOXML - pak jsou teprve "IN"

Marně jim vtloukám do hlavy, že "méně je více".

Také se přimlouvám pro export do PDF. Výsledek je pak kdekoliv 100% tutovka.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Absolventská práce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba
2. 09. 2009, 09:17:56
Tento díl byl psaný s úmyslem ukázat různé možnosti efektů, přechodů a hudby. Neznamená to, že má presentace byla plná "animovaných ptákovin". O mé úrovni svědčí i to, že jsem dostala na maturu za 1.
user avatar jirka bušek
Odpovědět
Absolventská práce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba
19. 07. 2013, 11:33:22
při odeslání mailem se ztratí ozvučení
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Absolventská práce v Impress – 2. díl, přechody, efekty a hudba
19. 07. 2013, 23:37:35
Tak buď používáte linux a LibreOffice - tam to je známý problém, že zvukové efekty jaksi nefungují. A nebdo posíláte prezentačku bez vložených (LibreOffice) nebo připojených (OpenOffice) médií.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz