Instalace certifikátů v Adobe Readeru

obecna.png Adobe Reader bohužel nevyužívá k práci s certifikáty ani úložiště Windows ani Mozilly, nýbrž své vlastní. Proto je potřeba do něj samostatně importovat kořenové certifikáty autorit, aby mohlo být možné ověřovat elektronické podpisy jimi vydané. A aby toho nebylo málo, musí mít tyto certifikáty příponu .cer – ze stránek autorit si nejprve stáhněte kořenové certifikáty ve formátu DER a uložte je s příponou .cer (je to v podstatě jedno, formát je stejný).  

V menu Adobe Readeru otevřete Dokument | Správa důvěryhodných identit, v zobrazeném dialogu klikněte vpravo na tlačítko Přidat kontakty a v dalším dialogu klepněte na tlačítko Procházet, následně vyhledejte uložený kořenový certifikát .cer a otevřete ho. Tím se zobrazí v horním poli Kontakty. Klikněte na něj a v poli Certifikáty se zobrazí obsažený certifikát.

 

Dialog pro import certifikátu v Adobe ReaderuDialog pro import certifikátu v Adobe Readeru

 

V poli Certifikáty klikněte na certifikát a následně na tlačítko Důvěryhodnost vpravo. V zobrazeném dialogu je potřeba zaškrtnout volbu Použít tento certifikát jako důvěryhodný kořen a potvrdit tlačítkem OK. Nakonec klikněte na tlačítko Importovat, čímž celý proces dokončíte ( zobrazí se potvrzení o úspěšném dokončení importu).

 

Dialog pro nastavení důvěryhodnosti importovaného certifikátuDialog pro nastavení důvěryhodnosti importovaného certifikátu

 

Nakonec si můžete v dialogu Správa důvěryhodných identit přepnout zobrazení na Certifikáty a přesvědčit se, že importovaný kořenový certifikát autority je v seznamu. Dodatečně zde můžete také Upravit důvěryhodnost.

Dialog pro správu důvěryhodných identit/autorit v Adobe ReaderuDialog pro správu důvěryhodných identit/autorit v Adobe Readeru

Po úspěšném importu kořenového certifikátu a jeho nastavení jako důvěryhodného se vraťte do dokumentu a v sekci Podpisy klikněte na Ověřit vše a potvrďte provedení operace. Výsledkem by mělo být úspěšné ověření podpisu PDF dokumentu, pokud je podpis platný a autorita, která ho vydala, je pro Adobe Reader důvěryhodná. Celý proces si můžete vyzkoušet na ukázkovém dokumentu el_podepsany_dokument.pdf, který je podepsán zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu eIdentity, a dokumentu el_podepsany_dokument-2podpisy.pdf obsahujícím dva zaručené elektronické podpisy – PostSignum a eIdentity.

Potvrzení platnosti elektronického podpisu u PDF v Adobe Readeru, WindowsPotvrzení platnosti elektronického podpisu u PDF v Adobe Readeru, Windows

To je poslední díl seriálu o elektronickém podpisu. My věříme, že po jeho přečtení bude pro vás hračkou ho nainstalovat a používat.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Pepa
Odpovědět
Instalace certifikátů v Adobe Readeru
22. 06. 2011, 11:00:05
Je možné v Linuxu zobrazit podepsané PDF v Okularu, aby bylo vidět, že je to OK. Nyní se mi zobrazí v místě podpisu otazník. Ve Windows v Adobe Readeru se mi po nainstalování příslušného certifikátu zobrazí "fajfka"
user avatar Pepa
Odpovědět
Instalace certifikátů v Adobe Readeru
22. 06. 2011, 11:02:41
Samozřejmě je to dotaz a vypadl mi otazník. :-)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz