Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám

obecna.png Výchozí rozhraní nejpoužívanějšího linuxového kancelářského balíku je podle mě těžko použitelné, pokud si ho ale přizpůsobíte na míru, zefektivníte svou práci na maximum.  

Tento článek bude primárně o Writeru, ale většina z toho se dá použít na jakoukoli součást kancelářského balíku. Zároveň podotýkám, že používám LibreOffice, ale u OpenOffice.org to je všechno úplně stejné.

Nikdy jsem Writer neměl rád, veškeré texty jsem raději psával v obyčejném textovém editoru, jako je například Geany, a formátování jsem prováděl pomocí HTML značek. Při práci redaktora a později šéfredaktora portálu LinuxEXPRES.cz jsem ale s tímto programem musel pracovat stále více – většina autorů dodává články právě ve formátu ODT, navíc korektorka je normální člověk a, věřte nebo ne, HTML značky nejsou její šálek kávy, navíc Writer umožňuje zaznamenávat změny v dokumentu, což se u korektury hodí. Postupem času to tedy dospělo do stádia, že každý článek projde přes Writer, ať už ho autor dodá jako HTML, nebo obyčejný text.

Takto vypadá LibreOffice Writer 3.3.3 ve výchozí konfiguraciTakto vypadá LibreOffice Writer 3.3.3 ve výchozí konfiguraci

Výchozí rozhraní Writeru je na mě příliš komplikované a ruku na srdce, kolik z vás použilo za život všechna tlačítka z panelu nástrojů? Ne, zkoušení, k čemu je to dobré, se nepočítá. V dnešním článku si tedy ukážeme, jak si toto rozhraní maximálně přizpůsobit, některé z mých úprav se vám možná nebudou líbit, nemusíte je ale dělat všechny.

Ikony

Velikost ikon

Ne každému mohou vyhovovat obrovské ikony, které zabírají drahocenné místo pro samotný text. Pokud je chcete zmenšit, zvolte Nástroje | Volby... a v části LibreOffice | Zobrazit změňte velikost ikon.

Změna velikosti ikonZměna velikosti ikon

Malé ikonyMalé ikony

Pryč s nepotřebnými ikonami

I když už jsou ikony malé, stále jich je na panelu nástrojů zbytečně moc. Pomocí Nástroje | Přizpůsobit... | Panely nástrojů můžete jednotlivé ikony a nabídky skrývat. V horní rozbalovací nabídce postupně měňte jednotlivé panely a odstraňujte nepotřebné věci. Velice doporučuji odstranit nástroje na změnu formátování, přestanou vás tak totiž provokovat a začnete konečně používat styly.

Pryč s nepotřebnými ikonamiPryč s nepotřebnými ikonami

Tip: Všimněte si, že můžete i některé ikony, o kterých jste doposud nevěděli, přidat.

Když už máte na panelech jen ty ikony a nabídky, které potřebujete, můžete panely přetažením uspořádat do jednoho řádku, protože se jistě zkrátily.

Podobným způsobem můžete na kartě Nabídka odstranit položky z hlavního menu (pomocí klávesy [Del]), to už je ale trochu nebezpečné, protože až budete číst nějaký návod, můžete se ztratit. Další věcí, kterou považuji při editaci článku za zbytečnou, je Pravítko, to jde ale naštěstí skrýt z nabídky Zobrazit a tato volba se uloží pro příště.

Vlastní ikony na panel

Teď přijde jedna z nejdůležitějších věcí. Při své práci šéfredaktora velice často používám funkci sledování změn, která ale žádné užitečné tlačítko na panel nemá, takže jsem vždy musel používat nabídku Úpravy | Sledování změn a v ní nejprve zaškrtnout Záznam a potom odškrtnout Zobrazit. Je jasné, že by to mělo jít lépe a hlavně rychleji. Zapátral jsem tedy a zjistil jsem, že je možné si na panel přidat libovolnou funkci z nabídky. Celá věc je velice jednoduchá a provádí se ze stejného okna jako odebírání ikon (Nástroje | Přizpůsobit... | Panely nástrojů).

Nejdříve si rozmyslete, jestli chcete ikony přidat na stávající panel, nebo vytvořit vlastní. Vzhledem k tomu, že sledování změn tvoří tématický celek, rozhodl jsem se pro vytvoření vlastního panelu. Vedle rozbalovací nabídky panelů stiskněte tlačítko Nový... a panel vhodně pojmenujte. Pokud chcete použít existující panel, pouze ho vyberte z nabídky.

Tvorba nového paneluTvorba nového panelu

Poté je třeba přidat novou položku, vedle seznamu položek klikněte na tlačítko Přidat... a z nabídky vyberte požadovanou funkci. Pozor, levý sloupec se nemusí shodovat s názvem nabídky, ve které je funkce přístupná. Ačkoli nástroje sledování funkcí jsou v nabídce Úpravy, Záznam jsem našel pod Upravit, ale Zobrazit jsem našel pod Zobrazit. Dá to zkrátka trochu zabrat.

Zaznamenávání změn najdete v sekci Upravit...Zaznamenávání změn najdete v sekci Upravit...

...jejich zobrazení ale v sekci Zobrazit...jejich zobrazení ale v sekci Zobrazit

Nový panel obsahuje jen textNový panel obsahuje jen text

Některé funkce balíku nemají v nabídce svou ikonu, a proto se na panelu zobrazí ve formě textu tak jako v mém případě.

Vlastní ikony můžete vybrat pomocí Upravit | Změnit ikonu. Pomocí tlačítka Import... můžete použít vlastní ikonu, která není v nabídce. Stejným způsobem můžete také změnit ikony, které se vám nelíbí.

Změna ikonyZměna ikony

Můj nový panel na sledování změn (Záznam, Zobrazit, Přijmout nebo odmítnout)Můj nový panel na sledování změn (Záznam, Zobrazit, Přijmout nebo odmítnout)

Tímto způsobem můžete mít oblíbené funkce vždy po ruce, ačkoli vývojáři jim ikonu na panel nedopřáli.

Postranní panel se styly

Při práci se mi také velice osvědčil postranní panel se styly. Pokud se vám líbí, je velice jednoduché ho přidat, stačí nejprve zobrazit okno se styly pomocí zkratky [F11] a přetáhnout ho k levému okraji okna. Pozice panelu se sama ukládá pro další použití.

Přetažení k okrajiPřetažení k okraji

Postranní panel pak obsahuje na vnitřním, svislém okraji nástroj pro jeho zasouvání a vysouvání. Jen mi vadí, že nejde panel zobrazit pouze ve Writeru, ale „cpe“ se pak například i do Calcu, kde jej nepotřebuji.

Vlastnosti nového dokumentu

Některá nastavení nejsou vázaná na uživatele, ale na dokument. Vadí mi například, že nový dokument je v režimu Formát tisku, ačkoli k mé práci se lépe hodí Vzhled webu (přepínání v nabídce Zobrazit). Nebo že prvním zvoleným stylem je Výchozí a ne Tělo textu. Zobrazení zaznamenaných změn je v novém dokumentu zapnuto atd., každému vadí něco jiného.

Pokud chcete podobu výchozího dokumentu upravit, otevřete nový prázdný dokument a měňte nastavení. V mém případě zvolím Zobrazit | Vzhled webu, vypnu zobrazení změn a nastavím styl na Tělo textu. Když jste s výsledkem spokojeni, zvolte Soubor | Šablony | Uložit... a šablonu uložte pod vhodným názvem do složky Moje šablony.

Nová šablonaNová šablona

Poté zvolte opět Soubor | Šablony, ale tentokrát Uspořádat... Ve složce Moje šablony najděte novou šablonu a z kontextové nabídky vyberte Nastavit jako výchozí šablonu. To je vše, rozpracovaný dokument bez uložení zavřete a odteď máte nové dokumenty podle svých představ.

Takhle vypadá Writer, když ho spustím jáTakhle vypadá Writer, když ho spustím já

(Jako ve škole) Průměr: 1.40 | Hodnotilo: 10
 

Komentáře

user avatar zvedavec
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
12. 09. 2011, 23:05:11
No teda na me uz je to dost strohe, nicmene pokud autor "pise clanky v HTML", chapu, ze mu to tak asi vyhovuje, i kdyz pro normalni smrtelniky to nejspis nebude :-).
user avatar Miroslav Hrončok
Odpovědět
Re:Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
20. 09. 2011, 01:34:48
Nikomu nevnucuji své přizpůsobení, pouze jsem se snažil ukázat cestu.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
20. 09. 2011, 12:41:51
Jasan
user avatar cto
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
14. 10. 2011, 09:28:20
dakujem za clanok, konecne som sa dostal k tomu ze som si zmensil ikonky a trochu upratal menu v ooo/libre. v mandrive/mageii su dost velke :)
user avatar Nuni
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
27. 10. 2011, 22:59:27
Chybí mi kalendář - nebo jsem ho nenašel?
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
28. 10. 2011, 11:18:01
Aký kalendár?
user avatar nikdo
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
6. 11. 2011, 11:13:03
Zdravím, mám dotaz, jak mám v libre office uložit vlastní styly tak aby když znova otevřu writer a dám F11, abych je tam měl zas. a nemusel vše nastavovat znova.
user avatar Sedláček Daniel
Odpovědět
Re:Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
6. 11. 2011, 13:23:58
Zkuste tento postup.

http://www.openoffice.cz/navody/zmena-standardneho-vzhladu-dokumentu-vychozi-sablona

Vytvoříte si dokument, kde definujete styly a nastavíte ho jako výchozí šablonu pro nové dokumenty.

Jinak jsou styly určeny jen pro jeden konkrétní dokument.

;o)
user avatar nikdo
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
20. 11. 2011, 15:40:09
bezva, děkuju funguje, no já mám ve zvyku si udělat dycky sadu stylů a ty pak dodržovat ve všech dokumentech.
user avatar Bohdan Prymus
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
20. 03. 2012, 23:19:42
Nedávno jsem si stáhl LibreOffice - dle mého názoru je lepší než Open. Mám Windows 7. Ovšem u Impress se potýkám s problémem... Dělám prezentaci - vkladám text, vypadá normálně, ovšem písmena textu během prezentace vypadají jinak, než ta, která jsem použil při tvorbě. Jde o základní typy - Aria, Times New Roman apod. - písmena vypadají štíhlejší, jako Narrow nebo Condensed. Nevím, co dělám špatně!
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
21. 03. 2012, 00:16:44
Dovolil bych si k článku (jinak určitě velmi užitečnému) přidat drobný komentář; ano, já použil každou ikonu ve Writeru, a ne jednou a rozhodně ne jen ty, které tam jsou, ale i spousty jiných, např. od pana Pastierika.

Writer s doplňky je poloprofesionální DTP program a jeho možnosti jsou úžasné. Určitě je to jeden z mých nejoblíbenějších a myslím, že i jeden z nejpoužívanějších. Ne všechno se dá dělat prostřednictvím notepadu.
user avatar Míla
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
23. 02. 2013, 17:28:31
Mě právě asi více vyhovuje OO než LO , nebo jde co se velikosti písmen nabídek v LO týče vše udělat tak výrazné a pěkně čitelné jak v OO ? Zkusil jsem si oba a přehlednější s výraznějšími ikonami se mi zdá OO.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
23. 02. 2013, 19:55:15
Promiňte, vy vážně posuzujete programy podle velikosti nabídkového pruhu? OMG

Napadlo vás někdy prozkoumat okno Nástroje | Možnosti (Volby) | Zobrazení? Možná byste přišel na to, že velikost písma v nabídkách i vzhled ikon si můžete měnit...
user avatar Mofik
Odpovědět
Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
7. 03. 2013, 22:47:06
Dobrý den,

Mám dotaz. Mám krátce OO (3.4.1) a nedaří se mi "připnout" postranní panel "Styly a formátování" tak, aby byl ukotven mezi pravítkem a levým (pravým) okrajem. Nejprve jsem se domníval, že to nejde, avšak po přečtení Vašeho příspěvku jsem zjistil opak. Několikrát jsem tedy zkusil přesunout okno Styly a formátování, dle Vašeho výše uvedeného postupu a nezdařilo se mi to. Nainstaloval jsem si tedy LO a tam stejný problém. Nemám Linux, zkoušel jsem to na Vistách i W7 a neuspěl jsem.

Není pes zakopaný v něčem jiném? Nějakém záhadném nastavení?
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
8. 03. 2013, 01:01:37
V žádném záhadném nastavení to není... taky se mi v tomhle týdnu stalo, že jsem odpojil Stylistu a pak se mi ho nepodařilo zadokovat... nakonec jsem to vyřešil resetováním programu. Ale pamatuju se, jak mi kdysi pomáhalo poklepání do zóny pod titulkovým pruhem (dekorací) Stylisty nebo Navigátoru - při stisknutém Ctrl. V Tux mi to nefungovalo, jen ve Windows.
user avatar Mofik
Odpovědět
Re:Re:Přizpůsobte si OpenOffice.org/LibreOffice svým reálným potřebám
8. 03. 2013, 08:56:00
Dobrý den,

Děkuji pomohlo to.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od 2007. Studuji na FIT ČVUT.

 
 
 
woo jaw demo hz