Británie chystá zavedení ODF jako standardu

Spojené království Britská vláda chce zavést Open Document Format jako standard pro editovatelné dokumenty. Nyní probíhá přijímání připomínek.  

Vláda Spojeného království se chystá zavést Open Document Format jako standard pro editovatelné dokumenty ve státní správě. Od 4. prosince loňského roku do 15. ledna roku letošního probíhala veřejná konzultace na vládním webu Standards Hub. Nyní se budou do 26. února přijímat připomínky, finální rozhodnutí bude na vládním technologickém řediteli (Chief Technology Officer).

Záměr zavést standardizovat otevřený formát prezentoval kabinetní ministr Francis Maude na londýnské konferenci Sprint 14: „Za několik posledních let jsme se posunuly od malého oligopolu IT dodavatelů k otevřenějšímu trhu. Přece však software, který ve vládě používáme, je stále dodáván jen několika velkými firmami. Chci vidět větší škálu používaného softwaru, aby měli lidé přístup k informacím, které potřebují, a mohli dělat svou práci bez toho, aby si museli koupit software konkrétní značky. V první řadě by to mělo pomoci úřadům dělat něco tak jednoduchého, jako je sdílení dokumentů s ostatními, mnohem snáze.“

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Británie chystá zavedení ODF jako standardu
2. 02. 2014, 12:50:39
V Británii zřejmě pochopili, že šetřit se vyplatí. A to nejen nárazově (nekupuju software), ale i strategicky, dlouhodobě (používáním standardů).
user avatar MeeGo-no future
Odpovědět
Británie chystá zavedení ODF jako standardu
3. 02. 2014, 11:31:35
Dočkáme se alespoň náznaku něčeho podobného v našem banánistánu?
user avatar Mario
Odpovědět
Británie chystá zavedení ODF jako standardu
3. 02. 2014, 12:36:47
Na úrovni našich vlád asi v dohľadnej dobe ťažko, SW licencie sú stále dobrý biznis (z našich daní). Teší ma ale fakt, že mnohé školy a mimovládky už hodnotu a perspektívu ODF pochopili.
user avatar jirka
Odpovědět
Británie chystá zavedení ODF jako standardu
3. 03. 2014, 19:40:15
dnes můj kolega kolega chytal amok, nemohl LO přijít na jméno, najednou bylo v kanclu plno lehkých děv.
On na počítači s konektivitou do internetu vykopíroval strukturovaný text do LO a uložil (do odt, docx, rtf) pak to přenel na comp bez intenetu a otevřel MSO2007, tem text rozhodil (nectil tabulátory), ale chybu kolega vidil v LO ne v MSO. Takže s tokovými asi ČR nepostoupí do vyššího levelu a stále bude platit výpalné Mirosoftu.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Británie chystá zavedení ODF jako standardu
3. 03. 2014, 22:31:52
Do vyššího levelu musí mířit zejména OO/LO, pak tam půjdou i jeho uživatelé.

Lamentování nad "nepodajnými" uživateli balíkům nepomůže. Musí se pohnout z místa a to pořádně.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz