Pooostřehy – pracuje se na lepším uživatelském prostředí

obecna.png Nová verze ODF pluginu pro MicrosoftOffice od Sunu. Směs krátkých novinek. Práce na novém grafickém rozhraní OpenOffice.org Impress. Přehled několika zajímavých rozšíření.  

Lepší podpora formátu ODF v Microsoft Office

Firma Sun vydala nový ODF plugin 3.1 pro Microsoft Office. Je založen na OpenOffice.org 3.1 a umožňuje uživatelům Microsoft Office Word, Excel a PowerPoint pracovat se soubory formátu OpenOffice.org. Načítání a ukládání dokumentů do formátu ODF je plně integrováno do dialogového okna pro tyto funkce.

Funguje v Microsoft Office 2000 a novějších, až do SP1 pro Microsoft Office 2007 a poskytuje podle výrobce lepší výsledky než má SP2 kancelářského balíku MS Office. Podle popisu na webových stránkách firmy Sun je plugin nastaven na maximálně jednoduché použití a spotřebuje menší množství paměti. Stačí v otevřeném dokumentu MicrosoftOffice zvolit nabídku Uložit jako [Ctrl+s] a vybrat nativní formát OpenOffice.org. Plugin je přeložen do mnoha jazyků, ale čeština zatím chybí.

Krátce odevšad

Norská vláda vydala nařízení, že úřady musí pro výměnu dat od 1. ledna 2011 používat formáty ODF a PDF (Norway: ODF is in - OOXML is out). – Byl založen nový projekt, a sice Security project. Bude navrhovat řešení týkající se bezpečnosti, zachování soukromí, zabezpečené komunikace apod. – Objevil se návrh přidat do nastavení položku pro výchozí jazyk dokumentu. – Nově navržená zlepšení (dosud neschválená): Pokud vložíte v Calcu buňky, už nebudou orámované plnou čarou, ale animovanou přerušovanou. Pokud je dokument změněný a neuložený, zobrazí se v dolní liště disketa místo hvězdičky. Obojí zařídil Kohei Yoshida během HackWeeku v Novellu, děkujeme za návrhy. – Pracuje se na verzi 3.1.1.

Project Renaissance pracuje na novém grafickém rozhraní

Jak už jsme psali v zde, Project Renaissance si dává za cíl zlepšit grafické rozhraní pro OpenOffice.org. Práce má několik etap. Do 25. května byly přijímány návrhy a do 24. července byly testovány reálnými uživateli (Prototyping). Některé jsou velmi zajímavé. Například návrh s názvem Martinů byl pojmenován podle hudebního skladatele Bohuslava Martinů, i když jeho autor není z Čech. Ale návrh Ledová káva z českých luhů a hájů pochází a jeho autor je Miroslav Mazel.

Návrhy nového prostředí - náhled na více slidůNávrhy nového prostředí - náhled na více slidů

Návrhy nového prostředí - práce s barvamiNávrhy nového prostředí - práce s barvami

Návrhy nového prostředíNávrhy nového prostředí

Můžete si také stáhnout soubor v PDF a podívat se na prezentaci, která byla předvedena v květnu a shrnuje dosavadní práci. Realizační tým si dává za cíl důkladně testovat všechny návrhy, aby byla zajištěna použitelnost a došlo k opravdovému vylepšení a zrychlení práce s OpenOffice.org.

Zajímavá rozšíření v OpenOffice.org

OOTranslator

OOTranslator pomáhá uživateli překládat dokument z a do mnoha jazyků. K tomu využívá Google Translate. Nemusíte opustit OpenOffice.org a přepínat do jiného programu, ale musíte být online, tedy připojeni k internetu.

EuroOffice Online ClipArt

Zajímavé rozšíření přidává k vašim dokumentům rozhraní pro načítání obrázků z Wikimedia Commons, které tam uložili jiní autoři. Můžete je ukládat do dokumentu nepropojeného s online prostředím internetu a téměř všechny můžete volně používat. U každého je popis a podmínky použití. Naprostá většina z nich je pod svobodnou licencí, např. CC-BY, CC-BY-SA nebo GFDL (vysvětlení viz např. www.creativecommons.cz) . Automaticky jsou vkládány popisky obrázků. Platí, že musíte být připojeni k internetu a respektovat podmínky autora.

Stránky provozuje nadace Wikimedia Foundation, která také provozuje Wikipedii, Wikislovník, Wikicitáty, Wikiknihy, atd. Stránku si můžete přepnout do českého jazyka.

Color Palettes, Color Atlas and Color Harmony

Máte rádi barvy? Toto rozšíření vám vaši touhu po krásně barevném dokumentu určitě splní. Nemá příponu *.oxt, ale je to zabalený soubor do *.zip o velikosti přes 10 MB. Paleta barev je použitelná v mnoha programech, ne jen OpenOffice.org. Namátkou GIMP, Inkscape, Koffice, Scribus, apod. Dokonce ho lze přidat i do celého prostředí pro linuxové uživatele, do KDE. Po rozbalení souboru stačí přečíst návod v Readme.txt a řídit se pokyny.

Color Palettes, Color Atlas and Color Harmony

 

(Jako ve škole) Průměr: 1.89 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar Cyl
Odpovědět
Pooostřehy – pracuje se na lepším uživatelském prostředí
30. 07. 2009, 14:14:05
Nebyl by lepši na isto toho translatoru radši kontrolu interpunkce?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Pooostřehy – pracuje se na lepším uživatelském prostředí
30. 07. 2009, 14:34:22
Rozšíření je na stránkách http://extensions.services.openoffice.org/ veliká hromada a snaha byla, aby jsme postupně představili alespoň některé.
user avatar Marcela
Odpovědět
Pooostřehy – pracuje se na lepším uživatelském prostředí
22. 11. 2009, 16:11:11
Chci mít v Open Office Writer klipart,ale nejdou mi tam ukládat. Může mi někdo poradit jak na to? Předem dík.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Pooostřehy – pracuje se na lepším uživatelském prostředí
22. 11. 2009, 21:45:32
Uz jsem to pravda psal do fora, ale pro jistotu to vhodim i sem:
Eurooffice clipart mi nepremava, vyskoci dialog. okno pro zadani slova, zadam a vyskoci formular s tim, ze nic nenasel. Mozna zadav porad blba slova, ale cpu tam takovy obecny jako dog, car, a podobne.

Funguje to nekomu?
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Pooostřehy – pracuje se na lepším uživatelském prostředí
22. 11. 2009, 21:52:08
Ha - tak uz to chodi :-). JEste jsem pravda v opacnem poradi (dotaz - dalsi cinnost) nechal zkontrolovat aktualizace rozsireni a po aktualizaci na 1.1.1 to choooodiiiii.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz