Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org

obecna.png Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica je neziskovou organizací. A jako taková neoplývá penězi. Pro psaní textů, tabulek, prezentací a podobně používají kancelářský balík OpenOffice.org a stačí jim pro všechny jejich potřeby. Chválí bezproblémové používání a multiplatformnost. Vadí jim nedokonalý převod z a do formátů Microsoft Office.  

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org používáme, protože umí všechno, co potřebujeme: vytvářet dokumenty, pracovat s tabulkami/sešity a dělat prezentace. Je to vyspělý nástroj, který nám vyhovuje. Kdysi nám ho představil kolega z jiné neziskovky a tak jsme ho začali postupně používat. Do té doby jsme museli stále dokupovat licence na Microsoft a přemýšlet, zdali nám nedošly a nemusíme kupovat další. Nyní to nestojí nic. Na nové stroje dáváme jen OpenOffice.org.

Nyní začínáme přecházet na Linux (Ubuntu), nové počítače už budeme kupovat bez operačního systému Windows. Hlavní trojboj je stejný Firefox + OpenOffice.org + Thunderbird.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

Cca 15 pracovníku na 14 počítačích + 4 notebooky. Všichni spadáme spíše do administrativy, píšeme a realizujeme projekty. Naše jediná účetní má zatím Microsoft Office i OpenOffice.org.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. Win XP – 12

  2. Linux Ubuntu – 6

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

V OpenOffice.org píšeme články, vytváříme pozvánky na akce, chystáme publikace, knížky, připravujeme náš časopis, děláme tiskové zprávy. Vedeme různé tabulky lidí, organizací, v „sešitech“ máme i finanční tabulky s projekty a jejich sledování. Připravujeme také prezentace, se kterými vystupujeme na seminářích, konferencích apod.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů Microsoft Office?

Problémy: Bohužel často lidé používají proprietární formát doc/xls/ppt, takže dojde k lehkému posunu. Ale není to tak strašné.

Formát pro výměnu dat: Navenek se snažíme o formát *.pdf, do tiskárny (jednoduché věci k tisku) také *.pdf.. Ostatním posíláme tak různě *.odt i *.doc. Snažíme se „vychovávat“ úřady: když jim pošleme otevřený formát *.odt, tak čekáme, jak zareagují.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

Práce s OpenOffice.org je bezproblémová.

Doporučil/a bych ho, protože už je vyspělý a 99% běžným uživatelům bude dostačovat. Je zadarmo a je to otevřený a svobodný software.

Vadí nám ovšem, že občas těžce bojuje s číslováním a odrážkami, snad se to ve verzi 3.1 či dalších zlepší.

Klady

  • kvalita

  • nulová cena

  • primárně používá *.odt – svobodný formát, nyní i ISO 26300

  • dobrá instalace

Zápory

  • odrážky a číslování!!

  • přešli jsme všichni z Microsoft Office, a tak je něco jinak a něco se musí dlouho hledat, jak udělat (naposledy třeba výběr tiskové oblasti v sešitu)

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující?

Knihy prakticky nepoužíváme. Máme pdf manuál „Přechod z Microsoft Office na OpenOffice.org“ od 602, ale moc ho nepoužíváme.

Když někdo potřebuje ode mne poradit (na co nepřijde metodou pokus - omyl), použiji Google.

Nápovědu v programech používám já osobně, když dělám nahrazování a nepamatuji si regulární výrazy.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Jsme nezisková organizace, zrovna ve finančních problémech, spíše prosíme o malé peníze my.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Ekologický institut Veronica nevládní nezisková organizace

Panská 9, 602 00 Brno

Petr Ledvina, ekologický poradce, webové aplikace

email: petr.ledvina@veronica<dot>cz

www stránky http://www.veronica.cz

Ekologický institut Veronica je profesionální pracoviště Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Veronica. Svojí expertní a vzdělávací činností poskytuje interpretaci odborných environmentálních témat. Zabývá se jak městským, tak venkovským prostředím, v širokém záběru od místního detailu po mezinárodní souvislosti. Provozuje ekologickou poradnu, Centrum Veronica Hostětín a vydává stejnojmenný časopis. Posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.

Další sdělení

Microsoft ještě běžně používají 3 uživatelé. Až se jim počítač sesype a bude přeinstalován (či zakoupen nový – což se ale snažíme minimalizovat, raději třeba jen přidáváme paměť), tak i oni budou mít jen OpenOffice.org. Jinak OpenOffice.org používáme postupně již 3,5 roku, akorát od verze 2 (která zavedla formát *.odt), verzi 1.x jsme již nezažili. Poslední licence na Microsoft jsme koupili někdy v tom období, kdy jsme s OpenOffice.org začínali...

Bohužel úřady často vyžadují doc, do nedávna ho chtěli i různé nadace, které nám dávají peníze, ale i ony se mění. (Např. http://www.nadacepartnerstvi.cz/p-12466 část IV jak žádat). Zrovna nedávno nám jeden dárce (nejmenovaná státní organizace) vrátil závěrečnou zprávu malého projektu (odt), že ji neumí přečíst.

Jinak myslím, že v neziskovém sektoru (NNO) se OpenOffice.org celkem přirozeně rozšiřuje – funguje bez problému a je zadarmo. I když starší uživatelé se drží svého „Wordu“.

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 7
 

Komentáře

user avatar Ondrakl
Odpovědět
Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
2. 07. 2010, 12:48:00
tipuju, že s "odrážkami a číslováním" bude ten problém, že jdou nastavit několika různými na sobě nezávislými způsoby ... a když člověk nedává pozor tak se v tom dokáže hezky zamotat.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
2. 07. 2010, 17:01:05
je fakt, že přeodrážkovat a přečíslovat dokument v .doc je někdy pěkný oříšek. Zvláště složitější víceúrovňová struktura.

Poté vždy obdivuji krásu, ladnost a přesnost LaTeXu (\begin{itemize}, \item, \begin{itemize}) a také HTML (ul, ol, li) :-)
user avatar Mach
Odpovědět
Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
2. 07. 2010, 16:50:34
...Nyní začínáme přecházet na Linux (Ubuntu), nové počítače už budeme kupovat bez operačního systému Windows. Hlavní trojboj je stejný Firefox + OpenOffice.org + Thunderbird...

Vaše organizace je přesně ten segment, kde se může síla svobodného SW uplatnit na 100 %. Podle struktury organizace a náplně práce, není jediný rozumný důvod za něj (komukoliv) platit. Opravdu vašemu rozhodnutí upřímně gratuluji a přeji mnoho úspěchů.

A pokud jde o vztah MS Office vs. OO.org? Tak o tom bylo napsáno již nepočítaně článků. MS živí dva produkty: Windows a Office. A ten se jich nevzdá a udělá vše, aby konkurenci zadupal do země za jakoukoliv cenu, viz např. http://www.openoffice.cz/novinky/nektera-danska-mesta-prechazeji-k-openoffice-org-a-co-ceske
user avatar VL
Odpovědět
Re:Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
7. 07. 2010, 07:20:52
Vzhledem k tomu, že neziskové, zvláště ekologické organizace jsou velice těsně napojeny na státní rozpočet a díky tomu musí komunikovat s mnoha orgány státní správy bych to neviděl jako ideální řešení. Státní správa jede hlavně na MSO.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
7. 07. 2010, 08:56:46
Nestátní neziskové organizace jsou těsně napojeny na státní rozpočet?
user avatar rjanku
Odpovědět
Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
2. 07. 2010, 19:58:50
>Snažíme se „vychovávat“ úřady: když jim pošleme otevřený formát *.odt, tak čekáme, jak zareagují.

Formáty ODF (*.odt, *.ods, *.odp) jsou výslovně jmenovány v příslušné vyhlášce jako formáty, které lze přípustně datovou schránkou poslat a druhá strana je musí umět přijmout (a zpracovat). Jestliže to tedy musí úřady přijímat u datových zpráv přes DS, nemohou se nijak vymlouvat ani v případě použití jiného způsobu elektronického doručení, tj. cestou e-mailu jako přílohy nebo donesené na úřad na datovém médiu. Co mají úřady na svých stránkách stanoveno jako akceptované formáty, může být rozhodné pouze v případě, že mají uveden formát, který shora uvedená vyhláška nevyjmenovává.

Takže bez problémů klidně zasílejte ODF formáty dokumentů - úřady je nemohou odmítnout, a pokud by tak učinily, odkažte na přípustné formáty podle vyhlášky č. 194/2009 Sb. Na úřadu je, aby si prostředek pro zpracování takových formátů nainstaloval, zejména když to má zdarma bez licenčních poplatků.
user avatar J.Kubica - MO SON Hradec Králové
Odpovědět
Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
6. 07. 2010, 11:15:11
Pro práci v neziskových organizacích doporučuji nainstalovat místo základního balíku další verze open office (např.se podívejte na http://www.go-oo.org/),které lépe podporují importy dokumentů z MS Office.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
6. 07. 2010, 12:22:30
Mohl bych také vás poprosit o vyplnění dotazníku? Soudím, že ho od vás dosud nemáme a rádi bychom to napravili.

Děkuji.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
6. 07. 2010, 22:42:18
Pod Windows si můžete vybrat, zda balík od Oraclu (dříve SUN) nebo Novellu (Go-OO!).

V Linuxu se balíčky sestavují z kódů od Novellu, tudíž tam již Go-OO! vlastně máme :-) Tedy mohu mluvit pouze pro distribuci Ubuntu/Debian a spol. u ostatních nevím, ale pravděpodobně také.

Osobně mi to vyhovuje už kvůli tlačítku "Skrýt/zobrazit mřížku listu" v Calcu. Tuto funkci bohužel "Oraclovská" verze nemá.

(Neberte to, prosím, jako kritiku vašeho příspěvku, je to pouze zpřesnění informace o stavu.)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz