OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice

obecna.png Malá obec, dva počítače, na kterých se střídá několik uživatelů včetně návštěvníků knihovny. Zaměstnanci úřady vyplňují nezbytné dokumenty, mailují, vytvářejí PDF. Nezbytnou roli hraje správce, který bezchybný provoz zajišťuje a připravuje také šablony pro OpenOffice.org. Znáte podobnou situaci, nebo si ji naopak nedovedete představit? Přitom jsou takových obcí stovky. A co u vás? Mají na obecním úřadě OpenOffice.org? V Úherčicích ano.  

Úherčice jsou obec v Pardubickém kraji ležící 5 km jižně od Heřmanova Městce. Obec má rozlohu 2,9 km² a asi 100 obyvatel. Nachází se na severovýchodním svahu Železných hor. První zmínka se nachází v kronikách již v roce 1392. Na jihovýchodním okraji katastru obce se nachází sklad motorové nafty a leteckého petroleje Správy státních hmotných rezerv Vrbice I, který je propojen produktovodem se sousedním skladem Vrbice II v obci Kostelec u Heřmanova Městce. Zdroj Wikipedia.

Proč používáte OpenOffice.org?

Umožňuje vše, co potřebujeme (psaní jednoduchých textů, prohlížení dokumentů v binárních formátech aplikací Word a Excel). Oproti konkurenci má výbornou pořizovací cenu. Z hlediska správy nám vyhovují častější aktualizace a postupné přidávání nových funkcí na rozdíl od jiných programů s dlouhým vývojovým cyklem. Další výhodou je možnost používat program i v jiných operačních systémech.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

Starosta a účetní, občas místostarosta a zřídkakdy předsedové komisí. Vše jsou to uživatelé laici. Dále pak jeden správce výpočetní techniky. Dalšími uživateli jsou čtenáři knihovny, kterou obec provozuje (odhaduji na deset pravidelných čtenářů).

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  • Jeden stroj Windows XP Professional.
  • Jeden tenký terminál, který se přes protokol X11 připojuje na server s distribucí Linuxu Gentoo (server je dual-boot s výše popisovaným systémem).

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Úřední dopisy, vyhlášky a nařízení obce, zápisy ze zasedání obecního zastupitelstva, účetní rozvahy a rozpočty. Prakticky vždy se jedná o textové dokumenty.

Úřad v menší míře prohlíží tabulkové dokumenty (sešity v názvosloví OOo).

Úředníci používají jen základní funkce, pokročilejší funkce, jako jsou styly nebo automaticky generovaný text, využívá jen správce výpočetní techniky, který pomocí nich připravuje úředníkům šablony.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office?

Významné problémy se téměř nevyskytují. Pokud lze mluvit o problémech, tak se jedná o drobné vady na kráse dokumentů zaslaných z jiných úřadů vytvořených v aplikaci MS Office.

Pro výměnu dat používáme formáty MS Office, pokud víme, že daný úřad tak chce. Ovšem protože náš úřad nevytváří dokumenty, do kterých by potřebovaly jiné úřady něco vepisovat, používáme též úspěšně export do PDF.

Je třeba poznamenat, že v současnosti se veškerá výměna oficiálních dokumentů provádí na papíře, takže zásadní problémy s nekompatibilitou v podstatě nenastávají.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

Úroveň programu je pro potřeby úřadu dostačující.

Nicméně ze svého hnidopišského pohledu informatika si potrpím na dobře vysázené dokumenty. Proto bych přivítal automaticky zapnutý kerning, zarovnání do bloku, dělení slov, gumovou nezlomitelnou mezeru a možnost vkládat fonty do dokumentů. Myslím, že by to zlepšilo vzhled úředních dokumentů, které je veřejnost nucena číst.

Klady

  • Slušná kompatibilita s formáty ostatních programů (MS Office, T602);
  • nulová pořizovací cena;
  • podpora Linuxu.

Zápory

  • Českému slovníku chybí názvy obcí;
  • mám dojem, že při aktualizaci programu se ztrácí změny v uživatelském slovníku.
  • číslování se obtížně ohýbá pro potřeby složitěji strukturovaných dokumentů.

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Uživatelé pravděpodobně žádnou dokumentaci nečtou. Někteří prošli školením na softwaru od Microsoftu, takže pokud pochopili obecné principy textových procesorů, tak je mohou využít i s OpenOffice.org.

Já jako správce používám nápovědu a ve výjimečných případech hledám na fóru portálu openoffice.cz.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Vzhledem k tomu, že jsme malá obec s rozpočtem kolem 1 milionu korun, tak po odečtení mandatorních výdajů máme tak malý manévrovací prostor, že si nemůže dovolit financovat vývoj softwaru.

Na druhou stranu nám žádná funkce vyloženě nechybí. Drobné chyby se nejdou, ale věříme, že se je podaří vyřešit i bez naší finanční pomoci. (Slovo správce: kód OpenOffice.org je natolik složitý, že skutečný vývoj není v našich silách zaplatit. Další „problém“ je, že drobnosti, které nám vadí, se vždy dají nějak obejít, takže ze strany zastupitelstva by rozhodně nebyla vůle platit programátora.)

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Obecní úřad Úherčice
Úherčice 32, 538 03 Heřmanův Městec
http://uhercice.ipv6ia.org/

Dotazník vyplnil Petr Písař, správce výpočetní techniky OÚ Úherčice.

Další sdělení

Dříve jsme používali program T602 a později od téže firmy PC602 for Suite. Před více než pěti lety jsme s novým počítačem přešli na OpenOffice.org řady 1 a u něj jsme vydrželi až do dnešní řady 3. Veškeré vlastní dokumenty jsme postupně převedli do formátu ODF.

S napětím očekáváme digitalizaci státní správy a samosprávy, která pro úřady přinese povinnost výměny dokumentů v elektronické podobě (tzv. „datové schránky“). Věříme, že i v tomto případě nám bude balík OpenOffice.org nápomocen, především co se týká exportu do schválených formátů, které teprve musí stanovit Ministerstvo vnitra ČR.

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 2.25 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
12. 03. 2009, 13:35:26
Pěkné, ale je vidět, že autor OpenOffice moc nezná. Kerning, nezlomitelné mezery a automatické dělení slov je něco, co k OOo prostě patří. Vkládání fontů neumožňuje užitý formát, s tím se nedá nic dělat... Ale no tak. Kromě PDF a CRD neznám formát, do něhož by bylo možné fonty embedovat.
user avatar Štěpán Bechynský
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
16. 03. 2009, 14:26:12
MSO umí přikládat fonty.
user avatar PetrV
Odpovědět
fonty
16. 03. 2009, 20:07:27
Jééé, fakt? To jsem nevěděl. Můžete napsat, to se týká poslední verze? Nebo i starších? Nikde jsem takovou možnost neobjevil. Ušetříte mi hledání, díky.
user avatar Štěpán Bechynský
Odpovědět
Re:fonty
17. 03. 2009, 13:38:24
Uměla to už verze 95. Najdete to v možnostech uložení.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:fonty
19. 03. 2009, 00:29:22
Aha, díky, nepozorně jsem se díval, nikdy jsem to neřešil.
user avatar petr_p
Odpovědět
Kvalitní sazba
19. 03. 2009, 21:37:44
Jsem dotyčný správce, který vyplňoval dotazník.

Kerning, sazba do bloku, lámaní slov – já si to nastavit umím. Problém je, že takto není OOo nastavené už továrně. Když to mám srovnat třeba s LaTeXem, tak je to k pláči. Osobně mě obtěžuje, kamkoliv přijdu, půl hodiny předělávat nastavení, aby výsledek nebil vyloženě do očí.

A teď si vezměte, že normální uživatel nic neřeší, po ničem nepátrá a píše. Bohužel výsledek tomu odpovídá. Je škoda, že tu máme prostředky, jak stav zlepšit, ale není k tomu ochota. Řekl bych, že že na čase oprostit se od psacího stroje.

Že by z toho byl uživatel zmatený? Neřekl bych. Mnohem horší vliv mají standardně zapnuté automatické opravy.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
13. 03. 2009, 16:55:50
RE PetrV: Autor sa sťažuje na "gumové" nezalomiteľné medzery, čo má pravdu, to OO.o nerobí, ale zato umožňuje použiť znak Word Joiner, ktorý to dokáže vyriešiť (sem-tam s drobnou chybičkou - viď napríklad rozšírenie "TypoJTB" alebo moje rozšírenie "JPFormatZamen"). Ostatné veci, na ktoré sa sťažuje (kerning, zalomenie do bloku, delenie slov) sú naozaj neznalosťou napríklad v oblasti nastavenia východzej šablóny dokumentu. Vkladanie fontov je vecou exportu do PDF.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
13. 03. 2009, 18:06:47
Aha, tak to jsem špatně pochopil, jasně. Nicméně kerning umožňuje OO už v základní instalaci. Co myslíte zalomením do bloku?
user avatar j-pastierik
Odpovědět
OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
14. 03. 2009, 06:01:53
Zalomenie do bloku je také, že ľavý aj pravý okraj textu je pod sebou - ako to býva v knihách. Po spustení OO.o máte v štýloch nastavené zalomenie vľavo (choďte do štýlov odsekov na záložku Zarovnanie, tam uvidíte, čo mám na mysli) - to je také, že text je vpravo "zubatý" - viď tieto stránky. Kerning - neviem či je naozaj nastavený všetkých štýloch (nechce sa mi to kontrolovať), ale štýl "východzie" aj "telo textu" ho nastavený má. Ale aj keby to tak nebolo, toto všetko sa nastaviť dá, potom stačí súbor uložiť ako šablónu, túto zadefinovať ako východziu a je po problémoch.

Inak pri kerningu ide aj o inú problematiku, ktorú si je tiež potrebné uvedomiť - kerning nezáleží iba od programu, ale aj od použitého písma (fontu), lebo nie každé písmo má nastavený dobrý kerning pre všetky znaky. Takéto veci sa potom riešia v DTP programoch a nie v kancelárskom balíku, prípadne sa musíte hrať s každou dvojicou znakov (viď moje rozšírenie "JP_Kerning_znakov"). To iba pre vysvetlenie, aby sa nehľadala chyba tam, kde ju netreba hľadať. Osobná skúsenosť - väčšina fontov, ktorá je nastavená ako východzia nemá dobrý kerning (a to ani vo Windows, ani v Linuxe - konkrétne v Mandrive). Odporúčam v tomto smere nastaviť východzí font "Linux Liberation" alebo "DejaVu", ktoré sú naozaj vynikajúce.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
14. 03. 2009, 16:37:40
Co je zarovnání vlevo, vpravo na praporek a do bloku a nuceně do bloku, to jako dtpák samozřejmě musím vědět.
Co se týče kerningu, tady záleží na použitém fontu a jeho definicích kerningu, pokročilejší nástroje si s tím umější ještě trochu pohrát, ale to je asi tak vše. Nicméně OOo to zvládne :-)
user avatar petr_p
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
19. 03. 2009, 21:46:16
Výchozí fonty jsou ošklivé a nekvalitní. Já bych to nechal standardně zapnuté. Aspoň by uživatelé viděli, co za hrůzy používají.

Kdyby OOo na Windows mělo jako výchozí Palatino, a v Linuxu DejaVu (nebo kdyby se vrátila podpora T1 fontů a spolu s tím možnost používat Palatino/Paladio z TeXu), bylo by lépe. Nebo mohou mít všude DejaVu a taky ho s programem dodávat. Rozhodně by to bylo lepší, než stále ještě přibalovaný Vera Bitstream, který nemá půlku české abecedy.
user avatar Tumorinsitu
Odpovědět
OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
14. 03. 2009, 09:13:16
Domnívám se, že kdyby bylo výchozím nastavení zarovnání do bloku, našlo by se hodně lidí, kterým by to naopak vadilo. Mně třeba ano. Ono to totiž s tím zarovnáváním do bloku není tak jednoduché. Při psaní úřední korespondence je to spíše neštěstí. Odstavce bývají krátké a blokové zarovnání často vytvoří velké mezery mezi slovy, což může působit v malých odstavcích rušivě. Takový text je pak často potřeba doplnit o "znaky ručního zalomení" ("dělítka" či jak to označit).

V této souvislosti mám takový dotaz: existuje nějaké makro, pomocí něhož by do všech oblastí, ve kterých dochází (nebo by došlo v případě změny formátu stránky či písma) k automatickému dělení, šlo vložit "ruční zalomení"? Jde mi o to, že se často setkám s problémem, kdy někdo nemá zapnuté automatické dělení nebo nainstalovaný slovník pro dělení slov a dokument je pak celý rozhozený (třeba pro případ otevírání dokumentů v zahraničí).
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
14. 03. 2009, 16:40:39
Souhlasím, zarovnání doleva na praporek je někdy výhodnější. Ale máte tu možnost automatických dělení slov :-)
Takže v takovém případě stačí daný blok označit a v odstavcích mu přihodit automatické dělení slov. Podle přiřazeného slovníka se pak slova rozdělí. Makro netřeba :-)
user avatar petr_p
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
19. 03. 2009, 21:51:31
Zarovnání do bloku vypadá blbě v krátký odstavcích. Jenže to se dá vyřešit dělením slov a kvalitnějším rozvržením mezer, tedy především jejich zužováním. (Tohle opět OOo nedělá.) Nakonec se vždycky dají zvětšit okraje.

Popravdě řečeno jakýkoliv odstavec na jeden a kousek řádku vypadá blbě a sazba jen na jednu stranu to moc nespraví.
user avatar Petr
Odpovědět
OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
30. 03. 2009, 08:11:21
Myslím si, že to není nic mimořádného. Pokud se v obcích o IT stará někdo, kdo tomu aspoň trochu rozumí a nepropaguje za každou cenu M$ Windows, je to jediná rozumná volba, především cenová. U nás jede na bázi Open Source nejen úřad, ale i celá škola, ta navíc jede pouze na linuxové terminálové síti s HW tenkými klienty a nikomu to nevadí, děcka si rychle zvykly a po Woknech ani neštěknou :-)
user avatar šéfredaktor OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
30. 03. 2009, 10:11:18
Třeba to není nic mimořádného, ale odpovědný člověk si sedl a napsal podklady pro článek. To se cení. Ve vašem případě budu ještě radši, když vznikne případová studie. Pokud byste byl ochoten spolupracovat na delším článku, napište mi prosím. Děkuji.
user avatar mash
Odpovědět
Re:OpenOffice.org v malé obci: Obecní úřad Úherčice
15. 05. 2009, 15:06:46
Ja si zasa myslím, že je to niečo mimoriadne. A malo by sa to rozširovať ďalej. Tomu vravím rozumné hospodárenie. Keď si zrátame koľko stoja iba licencie na MSO na úradoch, kde z toho nevyužijú ani 1 %, tak je to na zamyslenie. Netvrdím, že OO dosahuje kvaity MSO, ale - úprimne, koľko ľudí okolo seba poznáte, čo aktívne využívajú funkcie a fičúrky čo má MSO a OO nie? Na bežnú (a nielen na bežnú, na všetku) prácu na úradoch a aj vo firmách OO určite stačí. Príkladov by sa našlo dosť.
Problém je jediný: neskutočný a rozprávkový kšeft pre MS tých čo o tom rozhodujú.
Už na základných školách sa deti učia, že "Internet je to modré E", na pokeci sú pečení-varení, ale rozumnú info na nete nájsť nevedia. Neučia sa robiť s textovým editorom, tabuľkovým procesorom, ale s Wordom a s Excelom ako jedinou správnou voľbou. (komické/alebo na zaplakanie/ potom je, keď na odsadenie a posun textu používajú medzery, do textu vložia obrázok 4x5 cm, ktorý má v skutočnosti 3MB a keď ich je náhodou v dokumente viac, tak nadávajú na pomalé počítače a "blbý" mail, že sa to nedá poslať, zamestnanci štátnej správy chodia na kurzy "vodičákov na PC" - EDCL a pritom ani po ich úspešnom absolvovaní nevedia ani poriadne mail poslať a sú schopní aj iných skvostov... (česť výnimkám)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz