OpenOffice.org ve společnosti Snaggi s.r.o.

obecna.png Renomovaný distributor LED, PCB a LCD produktů a držitel mezinárodního certifikátu kvality ISO 9001, se zkušenostmi již od roku 1995. Ve sféře LED osvětlení a světelné reklamy navrhuje a vyrábí produkty splňující přísné evropské normy s ohledem na kvalitu zpracování, dlouhou životnost a životní prostředí. A navíc používá OpenOffice.org. To je firma Snaggi s.r.o.  

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org plně uspokojuje naše potřeby. Jsme schopni otevřít a upravovat veškeré dokumenty, které nám zasílají naši zákazníci i dodavatelé z Dálného východu a Evropy. OpenOffice.org rychleji otevírá a ukládá dokumenty, jelikož díky OpenDocument Formatu vytváří cca o 50% menší soubory. Obzvláště výrazné je to u rozsáhlých, sdílených tabulek, kde došlo ke zmenšení souborů až na 1/20. Pomocí integrovaného konvertoru dokumentů .doc, .xls, .ppt. jsme na serveru uvolnili značný diskový prostor. Věříme, že používání ISO standardizovaného formátu nám zaručí čitelnost dokumentů i za mnoho let. Přechod na OOo je první a důležitý krok v naší cestě směrem k platformě GNU/Linux a svobodnému software v naší IT infrastruktuře. Uživatele nebylo třeba přeškolovat, všechna menu a dialogy jsou na místech, kde je očekávají. S příchodem verze 3 jsme zcela eliminovali používání proprietárního, záměrně nekompatibilního, a tím problémového kancelářského software nejmenovaného monopolního výrobce. Do budoucna nám naše volba samozřejmě ušetří i nemalé finanční prostředky.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

V naší organizaci jej používají všichni počínaje asistenty, přes obchodníky až po šéfa. Aktuálně deset uživatelů, z toho čtyři na desktopech a šest na noteboocích.

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

Aktuálně používáme na Windows XP (9×), Windows Vista 64 (1×). GNU/Linux (1×). Do poloviny roku 2010 plánujeme kompletně přejít na GNU/Linux.

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Nejčastěji uživatelé vytvářejí cenové nabídky, průvodní dopisy, smlouvy, prezentace produktů a zapisují do sdílených tabulek.

Snímek Calcu ve firmě Snaggi, s.r.o.Snímek Calcu ve firmě Snaggi, s.r.o.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office?

Doposud jsme nezaznamenali žádné problémy, které by stály za zmínku. Import proprietárních formátů funguje nad očekávání dobře. Bez problému se podařilo hromadně konvertovat cca 5000 dokumentů ve formátech MS Office 97/2000/XP. Zcela výjimečně jsme u složitě formátovaného dokumentu zaznamenali drobnou chybu v zobrazení, kterou se vždy podařilo snadno opravit. Chápeme, že k tomu může dojít. Je to způsobeno neetickým jednáním resp. záměrně nekompatibilním formátům bez specifikace firmy Microsoft.

Pro výměnu dat používáme typicky PDF, se státní správou, bankami apod. primárně ODF, na požádání PDF. Formáty MS Office cíleně eliminujeme, speciálně OpenXML zcela odmítáme přijmout a žádáme o zaslání souboru v PDF. Libovolného kolegu bychom pokutovali, pokud by tato pravidla opakovaně porušil.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

OpenOffice.org můžeme s klidem doporučit většině firem, které zpracovávají běžné dokumenty. Doporučujeme minimálně vyzkoušet a nenechat se odradit negativní propagandou.

Klady:

  • svobodný software
  • multiplatformní
  • snadná migrace, známé rozhraní
  • ISO formát
  • kompatibilita
  • kvalitní export do PDF
  • zdarma

Zápory:

  • doposud žádné neregistrujeme

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Knihy nepoužíváme. Osvědčily se nám především články a návody z portálu www.openoffice.cz a zabudovaná nápověda v programu.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Doposud jsme o tom neuvažovali, nevylučujeme.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

Snaggi, s.r.o.
Veveří 39, 602 00 Brno
Martin Bajer
logistika, reklamace, IT
www.snaggi.com

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 1.75 | Hodnotilo: 8
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Uffff
15. 05. 2009, 02:30:44
Teda přiznám se, v takovéto firmě bych asi fakt nechtěl pracovat. To mi skoro připomíná totalitní spolek. Dovedu pochopit zaujetí autorů i vedení firmy, ale tohle je trochu silnej granát i na mě. Takto fanaticky bojovat proti všemu, s čím přijde společnost Microsoft, mi přijde dětinské a naivní. S něčím takovým, vážně míněným na podnikové úrovni, jsem se dosud nesetkal. Má se hledat rozumný kompromis, hledat pozitiva tu či onde, ale tohle apriorní odmítání, abychom se nezařadili mezi plebs, to snad ne. Přitom takovýto přístup volí povětšinou ti, kteří jsou držiteli tun kradeného softu Microsoftu a vyžívají se v něm. Anebo jejich odpor vychází z emotivních skutečností. Prostě je třeba se smířit s tím, že dosud je OpenOffice s MS Office srovnatelný jen s odřenými uši (typická a krásná ukázka, která hovoří za vše: Impress... óch). Samozřejmě bych byl radši, kdyby to bylo naopak, ale situace je a dlouho bude ještě taková, jaká je. No, jsem zvědavý. Že OOo ujel vlak, vědí všichni. Možná společnosti, které na něj přešly, padnou na hubu a budou litovat. Pokud se teda nestane zázrak, který bych si i já rád přál...
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Uffff
15. 05. 2009, 09:17:22
Prostě je třeba se smířit s tím, že dosud je OpenOffice s MS Office srovnatelný jen s odřenými uši (typická a krásná ukázka, která hovoří za vše: Impress... óch).

Musím oponovat, že to je váš názor. Ač jste stálý kritik Impressu, ;-) dovedu si představit uživatele, kteří s ním problém nemají - já jsem první. I když jste už psal, co je na Impressu strašné, já s s tím nesetkávám a Impress používám bez větších komplikací. A určitě nejsem sám...
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Uffff
15. 05. 2009, 12:38:36
Dnesni zazitek - Horni index i impressu. Ve Writeru staci prave tlacitko, vyberu styl horni iondex a je to. V Imressu ne, proste autor impressu (autori) si mysli, ze u prezentaci neni horni/dolni index potreba...
Panel se jmenuje "Formatovani textu", v nastaveni panelu se ovsem panel pro format textu jmenuje "Formatovani textoveho pole" a ten NENI v nabidce panelu, aby se dal zapnout! Takze musim pridat rucne nabidku horni index do normalniho panelu formatovani textu, kde neni.
Bordel nad bordel je v nabidkach, polozkach a nastaveni vcetne napovedy.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re:Re:Uffff
15. 05. 2009, 13:01:04
Formát | Znak | Umístění | Horní index

Není to na jedno kliknutí, ale nehledal jsem to poprvé déle než deset sekund. Teď už to vím. Ikonu bych si přidal ručně, ale nepoužívám to.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Uffff
17. 05. 2009, 01:09:12
Nenapsal jsem, ze to nejde najit...
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Uffff
15. 05. 2009, 20:29:14
Potřebuju prezentační instrument na vážnou práci. V čem mi Impress pije krev?
1. Grafika naprosto příšerná. A rozhodně tím nemyslím GUI. Hnus, hrůza, fuj. Mám tím na mysli výchozí barvy automatických tvarů apod.
2. Práce s videem - bez komentáře. Verze 3.1 slibuje pžijít s radikální změnou, tak se těším, jaká bude, doufám, že to zase nebude "radikální změna" á la OOo 2.4 vs. 3.0 (pominu-li opravu chyb, pak jediná změna? startovací centrum, tč. k ničemu).
3. Jsem zvyklý používat (resp. vybírat si) z množství šablon. Nemám sice superstroj, ale taky to není plácačka IV. cenové kategorie. Načítání šablon obecně v OOo je při větším množství tragédie. (Mimochodem, vyplňovatel dotazníku se mýlí, právě proto, že ODF je ukecanej xml (navíc zazipovaný), trvá načítání a ukládání souboru daleko delší čas, než ekvivalentní dokument např. v MS Office nebo WordPerfect.)
4. Nemožnost nadefinovat opakování efektu jinak než ručně znamená, že dávám bye-bye Impressu.
5. Balení na cesty. Nepochopitelná věc... tedy to, že to v Impressu chybí.
6. Vlastní prezentace. Docela uhozenej fór. To je samozřejmě věc okoukaná z PowerPointu. Fór je v tom, že v PowerPointu lze alespoň nadefinovat odkaz na tuto vlastní prezentaci v průběhu přehrávání. V Impressu nikoliv. Vlastní prezentace tak postrádá v Impressu jakýkoliv význam.
7. Tlačítka akcí. ŽÁDNÁ. To, co se tam skrývá v galerii, nemíním komentovat.
8. Diagramy jako v MS Office od verze XP: Ani náhodou.
9. Práce s barvami: Hrůza a děs. Jako definovat barvu přes panel Volby, to je jako legrace nebo se to myslí vážně?

Takže: OpenOffice je zajímavý program a má cenu ho zkusit. Minimálně Calc, Writer a snad i Math mají takovou hodnotu, že je lze nasadit v podnikové sféře. Draw je zajímavý nápad a udivuje mě svými možnostmi a je to terno, že OOo nabízí takovéto možnosti, byť já Draw nijak nepoužívám (není důvod, mám profesionální náhrady). Impress a Base jsou pro vážnější práci v tuto chvíli out.

Na závěr: Mimochodem, Micorsoft Office 2007 obsahuje ne šest, ale deset aplikací (připočítám-li Visio a FrontPage). Zajímá mě, kde je v OOo Publisher. Pokud se někdo domnívá, že bych publikaci dělal v OOo, tak je na hlavu padlý. (Pro doplnění, nevolil bych ale v takovém případě ani MS Office.)
user avatar MartinP
Odpovědět
Re:Uffff
15. 05. 2009, 09:20:07
Tvoja reakcia mi pripada ako keby ta platila nemenovana firma. 80-90 % firiem funkcie office nevyuziju. Treba si hlavne zrata pomer cena / vykon. Dat za office, kde sa vyuziva len zlomok funkcii povedzme 10tis je trochu divne. Hlavne ked za to mozem kupit dalsi pocitac. A do buducnosti budu na tom uzivatelia OpenOfficu urcite lepsie, pouziva format ktory je standardizovany a bude aj za niekolko rokov stale otvoritelny, co vobec neplati uz ani dnes o prechode na novsie verzie Office. Hovorim z vlastnych skusenosti, niekedy je dokument doc realne a funkcne otvoritelny len v tej istej verzii wordu. Co je v dnesnej dobe nepouzitelne, otvorit korektne starsie dokumenty je podmienka. Kazda rozumna firma sa nebude viazat na jedneho dodavatela, ktory si zmysli ze vyda novu verziu, ktora nebude fungovat napr. na starsom OS a je problem a zbytocne naklady.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Uffff
15. 05. 2009, 12:39:48
Sorry za preklepy, jak pospicham, netrefuju se.
user avatar FSFmember
Odpovědět
PetrV je placeny sasek od microsoftu
16. 05. 2009, 09:51:57
redakce by proti podobnym hovadum mela zasahovat, staci ze M$ lobuje vsude ve vlade, nepotrebujeme si je nechat vnucovat i na webu o OpenOffice. Pokud se mu to nelibi, at tahne, a nezasira diskuzi svym spamem.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:PetrV je placeny sasek od microsoftu
16. 05. 2009, 12:36:09
Mně se především nelíbí váš způsob vyjadřování.

Nicméně zasahovat nebudu proti nikomu, naštěstí není důvod a ani to není běžná praxe.
user avatar FSFmember
Odpovědět
Re:Re:PetrV je placeny sasek od microsoftu
16. 05. 2009, 16:36:13
omlouvam se, videl jsem rude. PetrV nic tak hrozneho nenapsal.
Avsak podobni provokateri naprosto zlikviduji diskuzi. Viz ruzni "leninove" a "lael orphaove" na root.cz Snazi se ZA KAZDOU CENU ovlivnit nahodneho ctenare, ktery by mohl po precteni clanku ziskat (pravem) dojem, ze (v tomto pripade) open office je kvalitni software/projekt.
user avatar PetrV
Odpovědět
Placený šašek od Sunu
16. 05. 2009, 17:44:58
Teda kolego, ten tvůj elaborát je vážně síla :-((( Ani jsem na to nechtěl reagovat, ale když to pan Ott udělal, vysvětlím. Jsem velmi ostražitý vůči hodnocení programů podle vzhledu, podle toho, jaký porvní dojem dělají a tak... Považuju se tak trochu za průkopníka, protože OOo používám od verze 1.1.4, takže 5 let (?). Velmi pozorně sleduji aktualizace a novinky. Fandím celému projektu a líbí se mi. Líbí se mi, že ledasco je zde řešeno daleko lépe a užitečněji i pro případné adresáty. Jak už jsem psal, OOo má v lecčems určitou přidanou hodnotu oproti konkurenci.
Na stranu druhou je třeba připomenout, že např. v případě programů v rámci MS Office NIKDY nemám žádný problém typu, něco je nefunkční, něco nefunguje tak, jak by mělo, k něčemu chybí nápověda, nemusím se babrat se zmatkem v nabídkách apod.
OOo má spoustu strašliých mínusáků, které mi ale nebrání jej s radostí používat (a užívat si to) a dokonce jej preferovat nad konkurencí.
Napadat mě tímhle způsobem je zbabělé a něco to o tobě vypovídá. Což není překvapující zjištění. V komunitě OSS často nacházím fanatiky. Dosud jsem ale neměl co dočinění s člověkem, který by se OSS vyloženě vysmíval nebo byl fanaticky zaujatý PRO "mrkvosoft", "mrkvošrot" apod.

Reagoval jsem na vyznění dotazníku. Přísahám, že mi běhal mráz po zádech, když jsem to četl. Kdyby mě nějaký šéf měl pokutovat za to, že jsem ráčil někomu poslat soubor ve standardizovaném formátu, okamžitě bych u něj skončil. Ještě předtím bych ho ale poslal do zadele. A oprávněně. Vždycky jsem se snažil ve firmách, v nichž jsem pracoval, protlačit OOo. Ale tohle je trochu soda. Jsem rád, že jsem střízlivý a nikdy k takovému fanatismu (neodůvodněnému) nesklouznu.
user avatar Martin Bajer, Snaggi, s.r.o.
Odpovědět
Re:Placený šašek
16. 05. 2009, 23:36:52
> ...že jsem ráčil někomu poslat soubor ve standardizovaném formátu...

Microsoftem placení dezinformátori předpokládám používají Microsoft Office, jejichž formát Open XML (docx) DOPOSUD NENÍ PLATNÝ STANDARDNÍ FORMÁT. ISO schválilo formát, u kterého se mělo dodatečně odstranit několiv stovek nedostatků, protože některé země hlasovaly PODMÍNEČNĚ ANO. Příslušná komise měla vydat opravenou verzi specifikace do měsíce. Nedodala ji dodnes. Schválená specifikace je v podstatě nepoužiteľná a neimplementovateľná, Microsoft zatím používá svoji vlastní verzi Open XML, která není totožná se schváleným chybovým návrhem ISO,
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Placený šašek
17. 05. 2009, 00:06:46
I kdybych to bastlil v Assembleru, nemůžete mě za to přece pokutovat, sakra. A že mě nálepkujete za placeného dezinformátora Microsoftu, to jen svědčí o vašem stihomamu. Člověče, jste vy vůbec normální?
user avatar Štěpán Bechynský
Odpovědět
Re:Re:Placený šašek
18. 05. 2009, 10:25:51
Hned na začátek. Jsem zaměstnanec společnosti Microsoft a účastnil jsem se technického připomínkování formátu Office Open XML (ECMA 376) v rámci standardizace u ISO a byl jsem členem české delegace na zasedání ISO v Ženevě, kde se Office Open XML probíralo. Narozdíl od většiny diskutujících ohledně standardů pro dokumenty jsem četl jak specifikaci Office Open XML, tak specifikaci ODF.
1. Formát Open XML ani OpenXML neexistuje.
2. Formát Office Open XML (ECMA 376) je standard vytvořený organizací ECMA, stejně tak, jako ODF je vytvořeno standardizační organizací OASIS. Tím pádem oba jsou mezinárodní standardy na stejné úrovni.
3. ECMA 376 byla standardizována u ISO jako ISO/IEC 29500, stejně tak, jako ODF 1.0 pod číslem ISO/IEC 26300.
4. ISO/IEC 29500 podporuje připravovaná verze Microsoft Office 2010, současná verze Microsoft Office 2007 ukládá do ECMA 376.
5. OpenOffice.org 3.x neukládá do žádného standardu OASIS ani ISO. Výchozí formát ODF 1.2 nebyl zatím schválen u OASIS natož u ISO. Je možné se přepnout do formátu, který je označován jako 1.0/1.1. Takový formát není definován ani u OASIS ani u ISO. Existuje ODF 1.0, ISO/IEC 26300, ODF 1.1, ale ne 1.0/1.1.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re: p. Bechynský
18. 05. 2009, 13:10:49
Děkuju vám za komentář i informace, jeden z mála příspěvků, v němž se neplácá játrama. Že OpenOffice.org neukládá do formátu standardizovaném jako ISO norma, to samozřejmě vím, ale nepřišlo mi, že bych to měl zde rozebírat. Ale alespoň pro mě to není žádné tajemství.
OpenOffice.org je po všech stránkách nedodělaný a ožolený projekt a toto je opět jedním z příkladů. Je to hrozná škoda, protože jsem chtěl začít s propagací tohoto programu ve škole, ale když to tak sleduju a když sleduju ty hysterické výlevy, říkám si, nebudu přece děcka ponoukat k tomu, aby se stala součástí takovéto zfanatizované mašinérie.

Přidaná hodnota, kterou OOo dává, nemůže vynahradit základní nedostatky, které tento produkt má. A právě pro tyto nedostatky musí být "násilím" "doporučován" shora. Preferuju OOo víceméně jen proto, že se jím zabývám pět let a na MS Office skoro nesáhnu. Kdybych zůstal u Opice, pravděpodobně bych tuto webovku neznal...
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Re: p. Bechynský
18. 05. 2009, 16:08:23
Cit: OpenOffice.org je po všech stránkách nedodělaný a ožolený projekt a toto je opět jedním z příkladů.

Opět dodávám: je to váš názor, ne obecně platný závěr.

Cit: ...když sleduju ty hysterické výlevy, říkám si, nebudu přece děcka ponoukat k tomu, aby se stala součástí takovéto zfanatizované mašinérie.


Vy nechodíte diskutovat třeba na Českou školu, Živě nebo kamkoliv jinam? Ǔroveň našeho fóra naštěstí setrvává v rovinách společenské slušnosti - na rozdíl od mnohých debat jinde, třeba na učitelské ČŠ. A můžu vás ujistit, že 99 % lidí, kteří sem dorazí, vůbec články nečte - jdou si jen stáhnout kancelářský balík a mizí... (Bohužel.)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re: p. Bechynský
18. 05. 2009, 17:25:29
Předně vykati mně netřeba, jste starší než já a já to ve vašem případě dělám jen z úcty a protože si netroufám; na diskuzích to není ale častý jev. Jiné diskuze nesleduju, nemám to zapotřebí a nemám na to čas. Za další, musím se dosti důrazně opravit. Tou ožoleností jsem myslel syrovou instalaci OOo. OpenOffice se stává machrem až po instalaci smečky doplňků. Na druhou stranu se pak stává dost slušným kápem na kanclovském trhu. Pominu-li práci s obrázky, pak nevidím, co bych měl Writeru, Calcu a snad i Draw vytknout. Databázemi se zabývám z cvičných důvodů, takže nemohu moc soudit, ale přece jen je vidět, že access a base jsou nebe a dudy. Impress je bohužel zhůvěřilost z výše uvedených důvodů. Čekám pronikavou změnu. (Příklad: Po grafické stránce vzato je prezentačka vytvořená v Impressu dosti slabší než zcela stejná v powerpointu.) Zatřetí, zdejší úroveň vyjadřování je až na výjimky velmi slušná a já to oceňuji a hodnotím. Děkuju za to.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
OT- Ceska skola - upresneni
18. 05. 2009, 20:30:55
1. To ze byla Ceska skla ucitelska je bohuzel casto omylana informace, ktera se IMHO nezaklada na pravde. Dost velkou cast prispevatelu tvorili casto neucitele, kteri o co vice byli anonymni, o to vice byli agresivni (nemuzu samozrejme poprit, ze svuj dil meli i ucitele, nakonec sam nejsem zadna ovecka - ale ucitel neni farar ani andel, nicmene trvam na tom, ze polozumpu udelali neucici anonymove).

Prispevatele byli jistym vzorkem danym socialne a psychologicky, nekteri ventilovali sve detske ci rodicovske mindraky a bolistky - to se na jinych webech nemuze stat. Nikdo se nepujde na technicke forum mstit za "utrpeni" z mladi...)

2. Po prevodu na blog od Google diskuse prakticky ustaly - hezka ukazka jak umrtvit dost zivy server. Nevim, kdo bude mit vetsi nervy, jestli my byvali diskutujici (ja byl inventar temer desitku let) nebo Janek Wagner.

Omlouvam, ale nedalo mi a musel jsem na to (oznaceni ucitelske forum) jako diskuter CS i ucitel zareagovat.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
OT- Ceska skola - upresneni
18. 05. 2009, 20:32:17
1. To ze byla Ceska skla ucitelska je bohuzel casto omylana informace, ktera se IMHO nezaklada na pravde. Dost velkou cast prispevatelu tvorili casto neucitele, kteri o co vice byli anonymni, o to vice byli agresivni (nemuzu samozrejme poprit, ze svuj dil meli i ucitele, nakonec sam nejsem zadna ovecka - ale ucitel neni farar ani andel, nicmene trvam na tom, ze polozumpu udelali neucici anonymove).

Prispevatele byli jistym vzorkem danym socialne a psychologicky, nekteri ventilovali sve detske ci rodicovske mindraky a bolistky - to se na jinych webech nemuze stat. Nikdo se nepujde na technicke forum mstit za "utrpeni" z mladi...)

2. Po prevodu na blog od Google diskuse prakticky ustaly - hezka ukazka jak umrtvit dost zivy server. Nevim, kdo bude mit vetsi nervy, jestli my byvali diskutujici (ja byl inventar temer desitku let) nebo Janek Wagner.

Omlouvam, ale nedalo mi a musel jsem na to (oznaceni ucitelske forum) jako diskuter CS i ucitel zareagovat.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:OT- Ceska skola - upresneni
18. 05. 2009, 20:34:17
Pardon za dvoji vlozeni, system se tu zachoval jako zruseny stary server Ceska skola (asi nejaka vyssi moc), kde to bylo bezne.
user avatar Martin Bajer, Snaggi, s.r.o.
Odpovědět
Re:Re:Re:Placený šašek
18. 05. 2009, 16:25:37
Microsoft měl doplnit již stávající standard ODF o chybějící funkce a ne vytvářet další "standard", což je v rozporu se smyslem standardizace. Howgh.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:PetrV je placeny sasek od microsoftu
17. 05. 2009, 01:19:23
Bohuzel v zivote je velmi tezke u sebe sama ci oblibeneho cloveka priznat chyby. Pokud se to jeste navic prenasi na nezive veci, prechazi to ve fanatismus.
Muzeme to uzavrit tak, ze OO3 zadne chyby nema a je to dokonaly sw, chystejte vavriny a pripravte se na skaredy budicek...
user avatar Martin Bajer, Snaggi, s.r.o.
Odpovědět
Re:Uffff
15. 05. 2009, 12:37:11
to Petr V:
Vašim příspěvkům chybí jakékoliv argumenty, jsou zmatečné, pouze šíříte strach, nejistotu a pochyby. Dokonce drze podsouváte, že uživatelé OpenOffice.org používají proprietární software bez platných licencí.
Po zralé úvaze jsme se ve Snaggi rozhodli používat lepší, perspektivnější řešení, a snažíme se vymanit z pasti uzavřených formátů. Znamená to jen malé úsilí navíc a vyhnutí se spoustě problému do budoucna.
V oblasti informačních technologií se pohybuji 14 let, na svých počítačích používám výhradně GNU/Linux od roku 2001. V letech 2002-2005 jsem provozoval firmu poskytující počítačové služby. Ne náhodou jsem měl jediné zásadní problémy pouze s utajenými formáty a nedodržováním/mrzačením standardů.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Uffff
15. 05. 2009, 13:31:06
Věříte, že se přímo naopak já děsím vašeho totalitního smýšlení? Tak a nijak jinak. Nepopírám, že jsem přítelem open-source a kde to jde, používám ho. Nepopírám, že naprosto primárně používám OOo prostě proto, že se mi líbí, že je fajn s ním pracovat a zvykl jsem si a navíc má přidanou hodnotu, kterou třeba MS Office nemá. S tím souhlasím. Jde mi o vyznění dotazníku, které je prostě strašné. Jsem z něj rozpačitý, a proto jsem jej výjimečně ani neznámkoval.
user avatar hanus
Odpovědět
OpenOffice.org ve společnosti Snaggi s.r.o.
15. 05. 2009, 09:36:46
Svým způsobem obdivuju uvedenou firmu, že vynakládá takové úsilí, aby používali OpenDocument formát i při komunikaci s okolím. Já se o to taky snažím, ale často nemám tu trpělivost a hlavně tu silnou pozici donutit protější stranu ke spolupráci. Ačkoli Evropská rada/komise či co schválili ODF jako formát pro výměnu dat mezi centrálními úřady, u našich orgánů bohužel nepochodíte, protože vláda podepsala smlouvu s M$ a tlačí všude tyhle produkty - zajímalo by mě, jestli no to bylo nějaké výběrové řízení, nebo zase jednou je to uplacená smlouva.
Takže shrnu to: výše uvedené úsilí uznávám, podporuju, ale chápu ty, kteří byť sympatizují s OSS, jsou s proudem a používají i proprietární formáty. Být zásadový a fundamentální je totiž drahý luxus.
user avatar PetrV
Odpovědět
OpenOffice.org ve společnosti Snaggi s.r.o.
15. 05. 2009, 10:13:07
Přátelé, nerozuměli jsme si. S redaktorem v tom, že jsem se pokoušel porovnávat spíše přístup, práci s programem než funkčnost. S dalšími pak v přístupu jako takovém. Zděsil jsem se přístupu té společnosti. Nechtěl jsem srovnávat MS Office a OpenOffice.org, protože to dost dobře ani nejde. Ty dva programy si jsou jen podobné, ale každý je prostě "svůj" a nějaké srovnání padne na ústa.
user avatar Sandokan
Odpovědět
Re:OpenOffice.org ve společnosti Snaggi s.r.o.
17. 05. 2009, 20:51:01
Proč byste se měl děsit? Jedná se o soukromou firmu, jejíž majitel se rozhodl, že bude používat pro nějakou svou činnost určitý nástroj. Nástroj patrně svému účelu zcela vyhovuje a zaměstnance ve firmě nemá proto, aby pracovali v OpenOffice nebo v MS Wordu, ale aby psali objednávky, dopisy,faktury a takové věci. Zřejmě je za to i platí. Nepředpokládám (i když možná to tak i je), že by jim zakazoval doma používat Internet Explorer pod hrozbou drakonických trestů a chodil je po večerech pravidelně kontrolovat.
Zaměstnal byste třeba soustružníka, který měl v učňáku soustruh Chiron-220/CNC a na ničem jiném by nechtěl (nebo neuměl) pracovat? No, když není zbytí , tak musíte. Nebo účetní, která by po nástupu řekla, že UCTO2000 od firmy Mrtvý a Koumes je mnohem lepší, než to co máte Vy (protože tam se účtová osnova zobrazuje na F8 a ne na F3), a že v TOMHLE prostě účtovat nebude? Já vím, je to demagogie, ale trochu i námět k zamyšlení.

Pokud se týká použití tzv. proprietárních formátů, víte co posíláte partnerovi v souboru .doc nebo .xls kromě toho, co v tom dokumentu zrovna teď vidíte??? Stačí jiná verze MS Wordu a adresát se může dočíst text určený někomu úplně jinému. Taková nedorozumění mohou býti žertovná, ale také mohou stát dost peněz. Stalo se Léta Páně roku minulého.
Stejně tak tabulka (tady je jedno, zda Excel nebo Calc) obsahující třeba výpočet, který je předmětem firemního obchodního tajemství omylem poslaná nesprávnému adresátovi může firmu poškodit opravdu výrazně. Toto prosím nejsou výplody mozku chorého paranoiou, jen stručný popis skutečnosti. Takže to PDF má svůj význam.
user avatar Richard
Odpovědět
OpenOffice.org ve společnosti Snaggi s.r.o.
16. 05. 2009, 13:22:44
Plně chápu Petra, že by nechtěl ve firmě, která podle něj takto "tyranizuje" své pracovníky, nechtěl dělat. Ani mu to nedoporučuji. Já ale fandím Martinu Bajerovi, že si dokázal prosadit jednotnost ve firmě. Sice to napsal ne příliš diplomaticky, ale pokud by si ve firmě dělal každý něco jiného, byl by to bordel. Odmítání přijímání OpenXML beru tak, že by museli někoho vyčlenit (a blokovat pro tuto činnost), kdo by se tím ve firmě zabýval (i když jsou pluginy). Jde tedy o to, jaké mám nároky, k čemu to potřebuji a na co jsem zvyklý. Zjistil jsem, že zvyk je obrovská síla. Na co si jednou zvyknu, těžko se opouští, i když k něčemu lepšímu. Nejedná se tedy o porovnávání MS a open(free)softu, ale o to CO z toho potřebuji a na co jsem zvyklý (co umím ovládat). Já používám OOo již od nejstarší verze (včetně StarOffice od verze 4.0), k tomu i MSOffice (legální licence !), ABIword, Scribus,... Každý z nich má své výhody i nevýhody.
user avatar šarik
Odpovědět
OpenOffice.org ve společnosti Snaggi s.r.o.
21. 05. 2009, 21:39:33
Nikdy jsem nepoužíval kancelář od M$. Napřed jsem používal AmiPro a jeho pozdější verzi WordPro 97, které byly o několik tříd výš než microsoftí word. S přechodem na XP jsem musel změnit kancelář. Samozřejmě jsem zkoušel M$ Office, ale naprosto jsem s tím byl bezradný, až mi zkušenější řekli, že to co uměl Lotus, tak to word neumí. Nakonec jsem zkusil OO a kupodivu zvládám práci bez nápovědy, či vzácně nahlédnu a velmi rychle najdu v nápovědě co potřebuji. Patřím k té 99% skupině uživatelů, kteří potřebují vyrobit nějaký text či tabulku a to OO zvládá. Jinak v OO jsem viděl i vysázené knížky s instruktážním zaměřením a nezdá se mi, že by to nebylo profesionálního vzhledu.
Jinak u této firmy neshledávám nějaký fanatizmus. Jednoduše pracuje efektivně a pokud jí pro její účely stačí OO, tak proč zbytečně používat něco předraženého, co funkčně ani nevyužije. Rovněž při komunikaci s okolím neshledávám z jejich strany násilí. OO si může stáhnout každý zdarma, aby si mohl otevřít dokumenty. Naopak se násilí dopouští třeba stát pokud posílá něco ve formátu M$, co nemůžu korektně otevřít a vyplnit. V takovém případě to posílám rovněž zpět s instrukcí v čem to otevřu a kde zdarma stáhnout nebo ať mi pošlou peníze na pořízení placeného M$ Office, neboť já nemám povinnost používat placený program určité firmy. Navíc už od loňska platí nařízení EU používat v úředním styku formát OO, aby informace byly každému volně přístupné a mohl s nimi manipulovat.
A když jsme u toho-umí Excel už konečně vyrobit tak tenkou čáru v tabulce jako Calc?
user avatar hanus
Odpovědět
Re:OpenOffice.org ve společnosti Snaggi s.r.o.
21. 05. 2009, 22:55:43
Když jsem u nejmenované banky reklamoval zaslaný výpis v DOC formátu a že nemám a nechci si kupovat kvůli tomu MS Office, tak mi z KB řekli, že si můžu zdarma a legálně stáhnout a používat nějaký DOC Reader. Ale už mi neporadili, kde si mám zdarma a legálně stáhout Windows, abych si do nich ten DOC Reader mohl nainstalovat. Asi bych jim to neměl mít za zlé, že nemají tolik IT vzdělání, aby znali nějaký Linux...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz