ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org

obecna.png Na Úřadu městské části Brno-Slatina používají kancelářský balík na dvaceti devíti počítačích, z toho dokonce sedm běží na Linuxu. Jsou rádi za standardizovaný formát a open-source řešení, také za to, že nemusí kupovat licence. Plánují využití elektronických kurzů.  

Proč používáte OpenOffice.org?

OpenOffice.org používáme, protože:

  1. Je komplexním kancelářským balíkem, který pokryje veškeré naše potřeby a požadavky na kncelářský balík kladené.
  2. Pracuje s otevřeným standardizovaným formátem, podporovaným v mnoha jiných aplikacích.
  3. Je open source, takže každý se může přesvědčit, že software vykonává jen to, co deklaruje, a neprovádí operace, o nichž uživatel nemá tušení.
  4. Jeho záběr a možnosti se neustále zdokonalují, ať už zabudovávanými algoritmy či dostupnými rozšířeními.
  5. Šetří náklady na nákup licencí.

Jací uživatelé, na kolika počítačích a kolik jich je?

V naší organizaci (úřad místní veřejné správy) jej používá cca 27 uživatelů, z toho 21 uživatelů permanentně při své každodenní činnosti na 29 počítačích (jsou v tom dva „putovní“ notebooky).

Na jakých operačních systémech OpenOffice.org provozujete?

  1. Windows 2000 - 15
  2. Linux (Fedora) - 7
  3. Windows XP - 7

ÚMČ Brno-Slatina a Fedora Linux s OpenOffice.orgÚMČ Brno-Slatina a Fedora Linux s OpenOffice.org

Popište typ dokumentů, které obvykle vytváříte nebo zpracováváte.

Nejčastěji uživatelé vytvářejí textové dokumenty, následují tabulky (Calc), grafika a zřídka prezentace.

Máte problémy při výměně dat, např. v případě souborů MS Office?

Máme problémy, pokud se někdo z pracovníků předem nedomluví na formátu, zpravidla si druhá strana stěžuje na „neznámý“ formát.

Pro výměnu dat používáme formát podle dohody, případně podle účelu. Má-li to být výsledný dokument s nepředpokládanou změnou, tak PDF (i elektronicky podepisovaný). Jinak většinou MS Office (.doc 97/2000/XP), případně RTF.

Zhodnoťte kvalitu práce s kancelářským balíkem OpenOffice.org.

Práce s OpenOffice.org je intuitivní a pohodlná. Doporučil bych ho, kvůli důvodům uvedených v odpovědi na druhou otázku.

Vadí nám vyskakovací panely nástrojů, kdy caret ztrácí fokus a musí se do pozice naklikávat znovu nebo zavřít ten protivný panel. Uživatele to poněkud mate a nutnost provedení jedné operace navíc může v některých případech dost zdržovat (pohyb v buňkách textových tabulek a pod.).

Je podle vás literatura a dokumentace k OpenOffice.org dostačující? Chybí vám některý typ dokumentace? Jaké zdroje používáte?

Nápovědu v programech. Hodláme pro osazenstvo pořídit elektronický kurz používání OpenOffice.org.

Byli byste ochotni věnovat finanční prostředky na úpravu vlastností OpenOffice.org nebo na vytvoření speciálního rozšíření?

Jedině jako soukromá osoba, městská část má jako vždy napjatý rozpočet.

Uveďte prosím informace o vaší organizaci a nezapomeňte také napsat své jméno a pozici či funkci.

ÚMČ Brno-Slatina
Budínská 88/2, Brno
JUDr. Radim Janků - janku.radim@mcslatina_cz
www.mcslatina.cz

Používáte ve firmě, škole či organizaci kancelářský balík OpenOffice.org? Stáhněte si dotazník Používáte OpenOffice.org?, vyplňte jej a pošlete nám jej (redakce@openoffice_cz). Budeme rádi, když se v rubrice Používají OpenOffice.org objeví další příspěvky. A k tomu potřebujeme vaši spolupráci. Děkujeme.

(Jako ve škole) Průměr: 2.78 | Hodnotilo: 9
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
5. 06. 2009, 02:01:27
Chtěl bych poprosit pisatele, zda by mohl uvést rozdíly v používání OOo v závislosti na operačním systému. Jelikož jsem se linuxových distribucí "prozatím definitivně" :-) vzdal (nemohu nainstalovat nejnovější verze), zajímalo by mě, jak si OOo vede na linuxu a zda je v něčem lepší. Děkuji a zdravím do Brna.
user avatar rjanku
Odpovědět
Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
23. 06. 2009, 12:59:45
V základních balících rozdíl při praktickém použití není. Na linuxových desktopech je obvykle openoffice součástí základních repozitářů, takže je zpravidla připraven k použití ihned po instalaci OS. Jinak povedená rozšíření a pluginy se stávají součástí repozitářů také ( to se bude lišit podle zvolené distribuce) a mohou být instalovány bezprostředně bez prohledávání webu. Součástí repozitářů jsou i developerské balíky a SDK, dále balíky zajišťující integraci s programovacími jazyky Java, Javascript, Python, podporu pro importní a exportní filtry včetně specifických pro Linux (Tex, LaTex) a nepřímo podpora v dalších balících konverzních utilit. Tedy - lepší podpora v samotném OS, pokud jde o rozšiřující funkce.
user avatar Štěpán
Odpovědět
Fedora
5. 06. 2009, 07:50:32
A ještě když by si tu Fedoru občas aktualizovali...
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Fedora
5. 06. 2009, 11:18:42
If it ain't broke, don't fix it. ;-)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Fedora
6. 06. 2009, 16:17:49
Mimo téma, omlouvám se. Právě dělám na článku ke studním. Je to úplně to samé. Jestliže má někdo zasviněnou studnu, poškozuje vodu i sousedovi. Jestliže někdo dlabe na bezpečností prvky nových verzí, které reflektují na to, co se ve světě děje, pak je nebezpečný pro každého, s kým přijde do styku. Bavíme se o počítačích :-))
user avatar ivdo
Odpovědět
Re:Re:Re:Fedora
8. 06. 2009, 15:56:06
Dobrá, asi mi někaké nové viry nebo rootkity unikly, jaké nové nebezpečí se objevilo pro uživatele na lokální síti za firewalem, který nemá práva roota, má openoffice, thunderbird, firefox, ...?

Nebo je to nějaká konkrétní narážka kterou jsem nepochopil, protože nejsem insider na onom ůřadě?
user avatar rjanku
Odpovědět
Re:Fedora
23. 06. 2009, 12:14:27
No, ten snímek obrazovky je už staršího data (někdy z loňska). Nyní se testuje k použití F11 a pokud nebudou problémy, bude na všech lin pracovních desktopech nasazena v průběhu letních měsíců.
user avatar zvedavec
Odpovědět
ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
5. 06. 2009, 10:21:26
1. OT: slovo "intuitivni" muze mit mnoho vyznamu :-) - ale to nic.

2. A to nesouvisi primo s clankem uvedenym vyse, ale nekolikrat jsem nad tim uz premyslel a ted je to tu vzpomenuto:
****
"Je open source, takže každý se může přesvědčit, že software vykonává jen to, co deklaruje, a neprovádí operace, o nichž uživatel nemá tušení.
"
****
Osobne bych se bal, ze prave toto je dost falesny pocit bezpeci (IMHO - nevnucuju to nikomu). Firma (srovnatelna s MS) ma sice uzavreny kod, takze nevite co dela, ale myslim si, ze ve vlastnim zajmu (obecne) nenecha delat sve programy neco nekaleho.
U open source programu sice je moznost verejne kontroly, ale myslim, ze v realu je to o dost slozitejsi nez jak se to napise a dovedu si predstavit firmicku, ktera (jako sw 602 - ale nemyslim je!) bude opensource upravovat, nepujde ji az tak o dlouhodoby zisk, ale vyuzije "svych" uprav k nekale cinnosti, ktera muze pro takovou firmu znamenat daleko vetsi zisk, nez "podpora" neceho zdarma.

U firem typu MS si dokazu predstavit snahu "odrat" zakaznika co to pujde - je to zakladni ukol kazde firmy - vydelavat, muze mit snahu urvat co nejvetsi cast trhu, ale ne nutne bych se bal toho, ze do jejiho kodu nevidim ve kontrastu s klidem u Op.Src.
user avatar Ondřej P.
Odpovědět
Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 10:58:00
Jenže na OpenOfficech stojí mimojiné reputace RedHatu, Novellu, Sunu (vlastněného Oraclem), dnes i Intelu s Moblinem. Myslíte, že jsou to malé firmy, co by si chybu mohli dovolit?

Jinak, pokud by stát všude využíval OpenOffice, tak by jednou ročně bezpečnostní analýza přišla levněji, než nákupy licencí... A hlavně by byla bez problémů možná.

Pokud by byla možná i u MS (věřím, že když by velký odběratel chtěl odejít, tak by byla...), tak bych to bral dost nefér z pohledu zbylých zákazníků...
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 17:53:55
"Je open source, takže každý se může přesvědčit, že software vykonává jen to, co deklaruje, a neprovádí operace, o nichž uživatel nemá tušení.
"

- reagoval jsem na obecnou stat, ze se kazdy muze presvedcit, nic vic, nic min.
user avatar Ondřej P.
Odpovědět
Re:Re:Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 19:20:08
Ale obecná stat je pravdivá - každý se může přesvědčit.

Je pravda, že většina to nedokáže, ale to už je o důvěře mezi ním a firmou. A já osobně důvěřuji více konkurujícím si firmám (které jsem vyjmenoval), než jednomu MS.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
7. 06. 2009, 00:18:24
No stat v dusledku pravdiva neni. Sam to pisete, ze vetsina to nedokaze :-).
user avatar rjanku
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
23. 06. 2009, 13:07:04
Není rozhodné, zda někdo něco dokáže nebo nedokáže (neumí). Rozhodná v dané věci je možnost veřejné kontroly. Tento smysl tvrzení mělo a ne jiný.
user avatar IT
Odpovědět
ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
5. 06. 2009, 12:22:55
Podle toho co ten pán JUDr. odpovídá bych řekl, že jim stačí na práci Notepad. Ať laskavě porovná skutečně používané funkce, jazykovou kontrolu atd.
user avatar Ondřej P.
Odpovědět
Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 10:52:20
Skutečné funkce? No já jsem s kamarádem napsal přes 100 stránek výpisek z MFF UK v OpenOfficech.
Využívali jsme pokročilou práci se styly, opravdu složité matematické vzorce, mnoho obrázků, vektorovou grafiku z Draw a v neposlední řadě export do PDF. Vše proběhlo bez sebemenších problémů, verze putovaly mezi různými OS (Debian, Ubuntu, Gentoo, Win Xp, Win Vista).

Jazyková podpora překlepů je ve všech balících, které jsem kdy používal (pochopitelně kdysi i MS Office) nedostatečná, jakmile začnete psát trochu bohatší text. Je pravda, že v OpenOfficech klikám na přidat častěji, ale to opravdu není problém (při psaní mi jde o text, případně o formátování).
Také mám mnohem lepší zkušenosti z dlouhodobou kompatibilitou.

Moji rodiče hodně píší odborné texty (knihy, články, skripta) a také nemají problém.

IT: Mohu se zeptat, které skutečné funkce jsem zapomněl?
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 16:20:25
Writer je bezesporu nejsilnějším článkem OOo. Vůbec by mě nenapadlo cokoliv plichtit v něčem jiném. Takže se vaší volbě ani nedivím. :-)
user avatar rjanku
Odpovědět
Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
23. 06. 2009, 13:27:54
Notepad (a jemu podobné jednoduché textové editory) může být v určitých situacích dobrým nástrojem. Ale úřední výstupy (včetně těch nemajících úřední význam) jsou poměrně složitěji formátované dokumenty. Na to je dobrý právě openoffice. Aby se úředníkům dobře pracovalo, vytvářím pro ně šablony, včetně složitějších šablon v Calcu obsahujících makra. Na druhé straně nemám mnoho času - až budete dělat vedoucího odboru, právníka, tvorbu interních organizačních aktů, informatika včetně správy sítě a serverů, tvorby a webmasteringu webových stránek a intranetových aplikací, programování utilitek atd. včetně zástupného i přímého výkonu agend svých podřízených v času návalů "klientů", budete i vy ve svých vyjadřováních stručný.
user avatar rjanku
Odpovědět
Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
24. 06. 2009, 08:50:57
IT: K druhé části Vašeho příspěvku: "Ať laskavě porovná skutečně používané funkce, jazykovou kontrolu atd."

Váš návrh, doporučení je poněkud zvláštní, řekl bych takový "useklý". Váže se na předchozí větu, kde se domníváte, že podle odpovědí nám stačí Notepad? Mám tedy porovnat textový procesor s Notepadem? Proč, to jsou přece úplně odlišné kategorie. Nebo to mám porovnat s něčím jiným, Vámi nevysloveným? Logika jazyka totiž velí, že při porovnávání se poměřují dvě nebo více známých entit. Porovnávat něco s ničím dost dobře nelze.
user avatar Ondřej P.
Odpovědět
ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 16:34:32
Je pravda, že využívám především Writer a zaměřil jsem se v předešlém příspěvku převážně na něj.

Nedávno mě velmi mile překvapil Draw. Jsou v něm velmi dobře integrované zbylé části OO.org (například jsem do popisu schématu mohl vkládat vzorce přes Math - úžasné), jeho vektorovost také velmi potěší (a skvěle funguje zpětně ve Writeru).
Většinou když jsem tvořil něco vektorového, tak jsem používal Inkscape, ale Draw ho na většinu úkonů nahradí (je jednoduší znát dobře méně vybavený program, než průměrně znát velmi dobře vybavený program).

Math je skvělý - není co dodat. Možná jen měl mít přímo syntaxi TeXu, ale má jí hodně podobnou, takže pohoda.

Impress jsem využil vždy, když jsem potřeboval a naprostá spokojenost. Dokonce jsem dělal nějaké prezentace do práce, které pak byly hodnoceny a nebyl problém.

Calc a Base nepoužívám. Na výpočty využívám specializované programy a papír a jiné využití pro ně osobně nemám...
user avatar PetrV
Odpovědět
Calc
6. 06. 2009, 19:01:41
Mohl byste mi prosím sdělit, co používáte namísto Calcu? Matlab? Nebo jinou hračku?
Jen tak pro zajímavost...
Dík.
user avatar rjanku
Odpovědět
Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
23. 06. 2009, 15:57:17
Mě Draw také mile překvapil jako dobrý jednoúčelový pomocník v jedné věci. Výchozí stav: Finanční úřady nám posílají veřejné vyhlášky v PDF, do nichž je často vloženo n- naskenovaných dokumentů (třeba i 18) a PDF tak mívá i 4 mega. Vyvěsit to na elektronickou úřední desku považuji za neúctu k uživatelům, kteří kvůli jedné informaci musí těch 4 mega stáhnout a navíc nám by to "zasíralo" web s limitovaným místem. Tak jsem řešil otázku rozdělení PDFka na jednotlivé dokumenty (obrázky) a jejich zmenšení na velikost, kdy při 50-80 kb jsou ještě dobře čitelné. Vzhledem k tomu, že ta PDF jsou z různých úřadů různá, byl problém zvolit nějaký jednotný postup pro tuto úlohu, aby to dalo očekávaný výsledek s co nejmenším počtem kroků. Možná by to umělo pdftk nebo jiná konverzní utilita, ale to teprve čeká na moje objevy, až budu mít víc časového prostoru. Jako zatím poslední řešení jsem odzkoušel otevřený acroread a Draw. V acroreadu zkopírujete dokument a vložíte do Draw, klepnete na vložený objekt a uložíte do jpg nebo png. Výstup je u všech uložených obrázků odpovídající záměru bez ohledu na to, co bylo vloženo do PDF. Tedy žádné resize, blur, manipulace s kontrastem apod., jen copy-and-paste a uložit. Není to sice typické použití Draw, ale jako perličku, proč to sem nedat.
user avatar Ondřej P.
Odpovědět
ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 19:17:43
No popravdě moc nic. Občas WXmaximu, KmPlot a Zhu3D, což mi na většinu věcí zcela stačí.
Ale to asi není použití Calcu. Obecně jsem si v životě s tabulkama vystačil jako statickými doplnujícími informacemi k textu (to znamená vložím si ve Writeru a vyplním).
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:ÚMČ Brno-Slatina používá OpenOffice.org
6. 06. 2009, 21:19:26
Ne, Calc je na něco jiného. Jde o komplexní program určený na analýzu funkcí, zobrazování vztahů atd. Dost síla...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
redakce OpenOffice.cz

redakce OpenOffice.cz

redaktoři OpenOffice.cz

 
 
 
woo jaw demo hz