Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné

rozhovor_diktafon.jpg Jak už jsme vás začátkem března informovali, pražská městská část Velká Chuchle se rozhodla používat ke své činnosti LibreOffice i e-mailový klient Thunderbird. K tomuto rozhodnutí představitele přivedlo nejen obyčejné fandovství, ale i tvrdá realita.  

Následující rozhovor pořízený s Pavlem Kováčem (Úřad městské části Praha – Velká Chuchle, Odbor vnitřní správy a Informatika) vám okolnosti přechodu přiblíží více. Přejme si, aby podobných obcí a městských částí, či celých měst přibývalo a aby tento rozhovor alespoň malou částí přispěl k tomu, aby se odpovědní pracovníci přechodu nebáli.

1. Co bylo pro vás hlavním impulzem k přechodu na Thunderbird a LibreOffice? Kdo tuto změnu inicioval?

Počátečním impulzem k přechodu byla nutnost výměny starých PC na radnici, které ještě používaly operační systém Windows XP, z důvodu ukončení podpory tohoto operačního systému k 8. dubnu 2014 ze strany výrobce. V této souvislosti zanikly všechny OEM licence na ostatní software. Třeba u MS Office 2013 jsme po slevách pro government dosáhli na nejnižší cenu pro 10 licencí cca 64 tis. Kč. Což je pro malou městskou část poměrně vysoká částka.

2. Kdy jste začali o přechodu uvažovat? Uskutečnil by se i bez ukončení podpory pro Windows XP?

Pokud by vše fungovalo dál bez problémů, nebyl by důvod a můj soukromý názor by nejspíš ostatní příliš nezajímal. Je to zvláštní situace, kdy Microsoft díky ukončení podpory Windows XP vlastně pomáhá svobodný formát šířit. Po nucené výměně starého počítače je každý rád, že ušetří další náklady za obyčejnou kancelářskou aplikaci. Pokud by nastal nějaký problém s úřady, budeme jej řešit průběžně. Vždy se dá při kolizi použít univerzální tiskový formát PDF, který se dá mimochodem z LibreOffice velmi pohodlně exportovat s mnoha nastaveními.

3. Máte spočítáno, na kolik vás přechod na Thunderbird a LibreOffice vyšel/vyjde?

Instalaci LibreOffice (OpenOffice) zvládne každý, u poštovního klienta jde pouze o synchronizaci s poštovním účtem Kerio. Nejsem si vědom žádných nákladů, snad čas zaměstnance úřadu na krátkém školení k novým programům.

4. Některé obce (například Grygov) zcela fungují v režimu FOSS. Místostarosta Grygova pan Chramosta připomíná, že se diví, že jiné obce platí velké peníze za proprietární software, který umí zlomek toho, co jejich – a ten mají zcela zdarma. Uvažujete o výraznějších změnách, zavedení Linuxu, WordPressu a dalších svobodných nástrojů?

S tím naprosto souhlasím. Takzvaní „lidé od počítačů“ běžně používají doma nebo pro práci Linux a třeba LibreOffice, a přitom neustále dodávají, případně spravují úřadům a státním institucím operační systém Microsoft a drahý software pro běžnou kancelářskou práci většinou od téže firmy. Trochu to souvisí s neochotou státní správy jasně definovat, jaká by měla být počítačová gramotnost pro účely výkonu příslušného zaměstnání nebo funkce.

Tím se nechci nikoho dotknout, situace se určitě lepší. Na tomto místě bych chtěl otevřeně poděkovat všem zaměstnancům našeho úřadu v Chuchli, že nesou změny statečně a ochotně se učí novým věcem. Ovšem díky dlouhodobé obchodní politice Microsoftu bude ještě nějakou chvíli trvat, než si opravdu všichni uvědomí, že internet není jenom to éčko (Explorer) na ploše a že ta ohnivá zeměkoule není žádný jiný nebo horší internet (Mozilla Firefox).

V dnešní době je již grafické rozhraní většiny distribucí Linuxu na takové úrovni, že plně postačí také pro státní správu. Většina agend úředníků se přesouvá, nebo se již přesunula do internetového rozhraní, a proto není systém zatížen různým softwarem, který mnohdy zlobil v jiném operačním systému, než je Windows. To je ale otázka zadávacích parametrů při poptávce jednotlivého programu.

Paradoxní je také mylná obava z narušení chodu úřadu nebo radnice tím, že bude třeba seznamovat se s novým způsobem práce na počítači. Ušetří se totiž naopak spousta času úředníků v pracovní době už třeba tím, že většina nespustí v Linuxu tolik oblíbený solitér ani jinou hru, nebudou si jej plést s domácím počítačem a také nebudou „vylepšovat“ práci IT oddělení různými vlastními úpravami. A obecně by se ušetřilo za klasický antivirový program. Linux ve státní správě je ale hudbou budoucnosti.

Zdravím do Grygova.

5. Je pro vás svoboda svobodného softwaru důležitá, anebo ji berete tak, že prostě "je"?

Nechci zabřednout do složitých polemik, ale samozřejmě každý, kdo si opanuje právo říkat mi, jak a čím si mám otevřít svůj dokument, je pro mě nepřítel, obzvlášť když za to po mně chce peníze. Částečná nekompatibilita mezi Wordem a třeba Writerem je umělá a můžeme jenom doufat, že vládu třeba textových dokumentů, brzy převezme nějaký typ Open Document Formatu. K tomu ale musí přispět především občané, půjde-li to stále stejně direktivně, jak se říká „shora“, nestane se vůbec nic. Taková už státní správa je a není to problém jenom České republiky.

6. Jste připraveni na případné negativní komentáře ze strany jak občanů, tak úřadů?

Nevím, kde by kolize mohla vzniknout. Nejdůležitější je patrně kompatibilita textových dokumentů – Word/Writer. U všech úředníků je nastaven jako prioritní pracovní formát pro ukládání docx, své vlastní dokumenty si mohou samozřejmě ukládat v jakémkoliv formátu. Pro práci z domova je zajímavé, že ani úředník si domů nekupuje poměrně nákladné „ofisy“, takže se přibližuje běžným občanům, kteří mají doma zcela běžně nainstalován nějaký druh svobodného textového editoru. Různé elektronické písemnosti nám občané zasílají čím dál více ve formátu odt (ODF) a úřad musí být schopen tento dokument otevřít a pracovat s ním.

7. Jakou pomoc byste v této otázce v současnosti uvítali?

Určitě větší spolupráci především mezi úřady a státními institucemi, ale také soukromými subjekty, co se týká nastavení jednotlivých komponent, problémů, řešení a dalších nápadů do budoucna.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 8
 

Komentáře

user avatar lp.
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
9. 04. 2014, 10:25:29
Paráda. A kdy s tím začnou?

Cituji z http://www.chuchle.cz/elektronickapodatelna.html:

6.Seznam povolených formátů datových zpráv:
Elektronické podání může být učiněno pouze v následujících formátech:
• formát *.doc
• formát *.rtf
• formát *.pdf
• formát *.txt
• formát *.xls
• formát *.jpg
• formát *.htm, *.html, *. xml, *.mht

(Připouštím, že není určeno, kterým sw se dokumenty mají vytvářet)
user avatar Mikeš
Odpovědět
Re:Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
9. 04. 2014, 21:10:39
Zdravím. "A kdy s tím začnou?" Dnes. Klikněte na odkaz a už tam najdete i formáty odt, ods i odp
user avatar Pavel Kováč
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
9. 04. 2014, 11:05:36
Vážený "lp.", v jakých formátech se může nebo nemůže zasílat dokument datovou schránkou, je přímo určeno vyhláškou, viz. např. tento odkaz: http://www.datoveschranky.info/cz/metodicke-postupy/vyhlasky-id34704/.
Tohle opravdu neovlivníme, ale každý milý komentář povzbudí ...
user avatar lp.
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
9. 04. 2014, 11:59:58
Prostudoval jsem vyhlášky odkazované ve Vámi uvedeném odkazu.
Vyhláška 194/2009 v příloze 3 mezi přípustnými formáty uvádí mj. odt, ods, odp,...

Počin se mi líbí, ale

1. v článku prezentujete plány a představy. Pokud se jedná už také o zkušenosti, tak jsem to nepochopil.

2. web úřadu otevřené formáty dokumentů ignoruje.

A bez té ironie, věřím, že zkušenosti by zajímaly nejenom mne.
user avatar neutr
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
9. 04. 2014, 12:32:13
Velice slibné. hned se postarám, aby teno článek dostali dostali starostové obcí, které mám v dosahu.
Přesně toto je zapotřebí - adresný vzorový příklad. "Ukázaná platí".

Dík panu Kováčovi za informace a Petru Valachovi za rozhovor.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
9. 04. 2014, 12:53:17
Ja vitam jako uzivatel OO kazdou takovou akci, ale jako "spravec" site zacinam byt obezretny pri vetach jako:

"K tomuto rozhodnutí představitele přivedlo nejen obyčejné fandovství"
nebo
"Instalaci LibreOffice (OpenOffice) zvládne každý"

"Nejsem si vědom žádných nákladů, snad čas zaměstnance úřadu na krátkém školení k novým programům. "
user avatar Tomas
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 11:49:08
Gratuluji k přechodu. Z jakého důvodu jste se rozhodli pro nastavení formátu .docx jako prioritní pracovní formát pro ukládání?

Měl jsem za to, že specifikace tohoto formátu jsou tajemstvím Microsoftu, a tudíž jeho implementace není dokonalá. Z tohoto důvodu nemusí být text uložen ve formátu .docx zobrazen v jiných programech tak, jak bylo zamýšleno. Problémem pak může být rovněž zpětná kompatibilita s LibreOffice, v případě, že by daný dokument byl editován v prostředí Wordu.

Je tedy nějaký důvod, proč by nemohly být dokumenty ukládany v open document format a v případě potřeby kompatibility odeslány v .pdf?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 14:27:29
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nechat uživatelům nastavený jako výchozí formát ODF s tím, že to v případě potřeby převedou, není dobré řešení. Velmi zhusta to zapomenou převést, příjemce to nebude schopen otevřít, celé to bude znamenat zdržení a dost práce navíc. Spíše je ale lepší nastavit jako výchozí formáty ty binární ze starých MSO, je to spolehlivější volba, někde se ještě stále používají starší verze MSO (hlavně 2003, kde teď končí podpora) bez instalace podpory novějších formátů.

Jinak specifikace OOXML není tajemstvím Microsoftu. Je veřejná, ale problém je jednak ve začné obsáhlosti a složitosti formátu (kompletní specifikace vytištěná na papír byla asi tak metr tlustá), dále potom ve využívání vložených dat, která už ve specifikaci popsána nejsou. Ještě připomínám, že OOXML je standardizován jako ISO, ale jen verze Strict, která se liší od původní microsoftí verzi i od verze Transitional. Verze Strict je podporována až v MSO 2013, v OpenOffice ani LibreOffice podpora dosud nebyla - objevila se relativně v tichosti až v dnes vydané verzi LO 4.2.3.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 19:42:42
U nas jsem jim nechal ODF. Jednak drive kompatibilita formatu MS a ODF byla horsi, tak jsem si rikal, proc, kdyz uz jedeme na OO, prznit vysledek MSO formatem.

Stav, ktery popisujete ovsem cas od casu nastane s tim, ze adresat mimo skolu "neumi" otevrit "nas" dokument.

Vzhledem k castemu uziti prezentaci dochazi take k urcitym nepresnostem a tim, ze necham ucitelum ODF je malicko tlacim k tomu, aby si balik nainstalovali i doma (s vetsim ci casteji mensim uspechem), protoze pak odpadne rada problemu pri konverzi Powerpoin XY -> Impress a zpet.

Ohledne "docx", nemohu se hadat, ale osobne si myslim, ze "fileformatconverter" uz snad musi mit nainstalovany za tech 7 let kazdy.

A stran OOXML, mozna by nebylo marne udelat nejaky strucny osvetovy prehled nebo i srovnani OOXML (strict) vygenerovaneho MSO 2013 a otevreneho v LO 4.2.3 (vim, nejsou lidi).

Srovnani a jak to dopadne by bylo zajimave.
user avatar Jakub Listen
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 19:08:47
Jak jste řešili plánování času, synchronizaci kalendářů, rezervace a pod?
user avatar copper
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 21:13:25
Jak resite vystupy z jinych app jako treba geovap/triada/vita/gordic? Drive s tim byl problem a byl pro to bohuzel potreba jen MS Work.
user avatar Martin
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 21:21:28
Také mě zajímá otázka sdílených kalendářů aj. Dobré je také vědět jaký stěžejní informační systém radnice využívá, ne každý IS umožňuje generování dokumentů do LibreOffice.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 23:10:02
Předpokládám, že využívají kalendáře, kontakty atd. v Keriu - tyto funkce tam jsou a používají standardní protokoly (CalDAV, CardDAV, LDAP...).

"Stěžejní systém" je asi Gordic, který AFAIK běží pro městské části přes Citrix, takže by v podstatě ani nebyly potřeba Windows a už vůbec ne MS Office.
user avatar Jakub Listen
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
10. 04. 2014, 23:30:54
Díval jsem se na ceny Keria a nestačil se divit. To už levnější by bylo dát tam Domino od IBM - a to už je co říct.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
11. 04. 2014, 00:08:27
Úplně levné není, i když obce kupují za nižší ceny než běžný smrtelník. Ale zase ho dokáže zprovoznit a spravovat téměř každý, kdežto u Domina to nelze tvrdit ani náhodou (podobně jako u Exchange).
user avatar Jakub Listen
Odpovědět
Re:Re:Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
11. 04. 2014, 00:42:53
Je nehoruji pro Domino, jen mě překvapila cena.
... a nesouhlasím s tím, že Kerio "dokáže zprovoznit a spravovat téměř každý", zatímco Domino a Exchange ne. Nainstalovat a defaultně nastavit je dokáže každý, kdo umí proklikat průvodce ve všech třech systémech. Ale spravovat messagingovou infrastrukturu je vyšší dívčí bez ohledu na použitý produkt. Nutnou podmínkou je dobře chápat, co se děje o úroveň níž, co se kde předává a proč. Nějak nainstalovat a se štěstím provozovat se dá s relativně malými znalostmi kterýkoli z těch systémů. Ale pokud se to má dělat pořádně, tak jen nadšení a trocha zkušeností prostě nestačí. Bez ohledu na systém.
user avatar Pavel Kováč
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
11. 04. 2014, 10:11:56
to „lp.“ - bez ironie, mícháte hrušky s jabkama, je přeci něco jiného na čem pracuje úředník v kanceláři a jak je to s elektronickou podatelnou, přesto děkuji, že jste ty vyhlášky načetl a upozornil mě na chybu na webovkách, která je již opravena (seznam možných formátů el. podatelny);

to „Tomas“ - máte pravdu, taky na to přicházíme a budeme používat klasický *.doc;

to „Jakub Listen“ - do ThunderBirdu je možno doinstalovat rozšíření Lightning jako kalendář, jinak používáme kalendář na Google, který umí navíc zaslat zdarma informativní SMS. Momentálně je opravdu hlavním problémem ThunderBirdu synchronizace kontaktů právě např. s účtem Kerio - lze si ovšem jednoduše pomoci před výměnou programu exportem kontaktů z Outlooku a importem do TB;

to „copper“ - pokud se nepletu, tak z programů Triády je výstup také v *.rtf a „stěžejní systém“ Gordic je kapitola sama o sobě, podle posledního vývoje budeme mít stejně jiný ekonomický systém (při diskuzi ohledně Gordic se vždy ptám: Kolik programátorů je třeba na vytvoření elektronické účetní knihy + kolik jich zaplatíte za vyhozených 2,6 mld. Kč = za jak dlouho budete mít hotový celý program i s autorskými právy ?).
user avatar copper
Odpovědět
Re:Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
11. 04. 2014, 11:11:25
jj to sice ma ale tisk stitku obalek atd.. byl problem. Ruzne exporty do csv take. Gordic je celkem slusny az na cenu ale triada to je sunt. Kdyz uz se clovek konecne dovola na podporu tak maji vsichni skoleni. Zakoupene moduly vetsinu casu nefunguji. A nedej boze jejich aktualizace. Jeste se nestalo ze by prosla bez problemu.
user avatar Jakub Listen
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
11. 04. 2014, 17:48:26
Vy vážně používáte cloudové služby Google? A četli jste jejich licenční podmínky? Zejména ty body, ve kterých je popsáno s čím souhlasíte a k čemu se zavazujete???
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Pavel Kováč (ÚMČ Praha – Velká Chuchle): Obavy z narušení chodu úřadu migrací na opensource jsou mylné
18. 04. 2014, 02:39:09
Pan Kováč o nasazení LO a Thunderbirdu přednášel i na Magistrátě (chtěl jsem se zúčastnit, časově mi to nevyšlo - škoda), na http://www.prague-city.cz/Seminar-ePraha-2014-prezentace.html si stáhněte jeho prezentaci.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz