Komentáře Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci

user avatar Daniel Sedláček
Odpovědět
Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci
10. 05. 2011, 19:52:25
Velmi pěkné,
ale jakožto člověk, který se po nějaký čas částečně živil vydáváním el.podpisů musím říci, že většina lidí si nechává zřídit el.podpis pouze od zaměstnavatele nebo z donucení od státní správy (např. Celní úřady...)
Je svým způsobem zvláštní, že email, elektronické bankovnictví a přihlášení se kamkoliv kde se zadávají osobní data nikomu nevadí, ale když má člověk možnost si zjednodušit život s el.podpisem tak řeknou, že tomu nevěří.
user avatar NA
Odpovědět
Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci
17. 05. 2011, 10:16:20
Přeci jen mám větší důvěru ve veřejný klíč předaný osobně majitelem (tj. bez prostředníka).
user avatar Jenda
Odpovědět
Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci
3. 10. 2011, 13:12:43
No, taky mi přišlo zajímavé to s tou autorizovanou konverzí tady http://www.digitalni-podpis.cz/autorizovana-konverze-dokumentu, tam si myslím, že je budoucnost e-podpisu.
user avatar Tomáš Mikula
Odpovědět
Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci
31. 03. 2012, 22:50:49
Pro administraci v OS Windows raději místo Internet Exploreru používejte certifikační manažer (certmgr.msc) - jsou v něm vidět všechny větve úložiště a lze tak lépe pochopit rozdíly mezi různými verzemi OS Windows (různé větve, ve kterých je třeba mít certifikáty nainstalované, aby pracovaly dle očekávání)
user avatar Jiří Nápravník
Odpovědět
Záludnosti el. podpisu a běžní uživatelé
30. 03. 2013, 11:52:55
S PKI a elektronickým podpisem je to v ČR těžké. Zásadní chyba byla, že se nejdříve přijal zákon místo toho, aby se eSign poslal s náležitou osvětou mezi lidi (B2B, B2C, C2C).
Když jsem se této problematice (PKI) začal věnovat někdy v roce 1995-6, tak jsem se seznámil s jedním klukem z Kapského Města, jistý Mark Shutlleworth :-) a jeho Thawte.com směřovala podpis, SSL, IPSec a celé PKI výhradně do komerční sféry a vyhýbali se státní správě. V B2B má elektronický podpis své místo. Tedy pokud na druhé straně není trouba, který víc než na reklamaci dá na ověření pravosti el. podpisu. To je ale lidský nikoliv technický problém.

V prostředí komunikace občan (firma) - stát nemá elektronický podpis v současné podobě co dělat, resp. je to nebezpečné pro stát i pro občany. Fakt!! Víc můžete najít na mém blogu na iHned.cz - http://napravnik.blog.ihned.cz/
user avatar Mirunka
Odpovědět
Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci
18. 01. 2015, 16:37:27
Zdravím,
jak je možné, že když podepíši el. podpisem běžnou e-mailovou zprávu,
tak adresátovi dorazí velké NIC
user avatar David Navara
Odpovědět
Elektronický podpis aneb šetříme papír a zrychlujeme komunikaci
16. 02. 2020, 22:19:05
Dobrý den, dovolím si pár hnidopišných poznámek k terminologii: a) zaručený elektronický podpis je i podpis založený na komerčním certifikátu, b) ze zákona je vůči úřadům uznáván skutečně jen ten zaručený, který je založený na kvalifikovaném certifikátu, ale c) v komunikaci mezi soukromými osobami "je uznáván" jakýkoliv elektronický podpis, i ten založený na komerčním certifikátu a dokonce i prostý el. podpis, když d) ze Sagitu přebíráte špatnou definici (prostého) elektronického podpisu, neboť (prostý) elektronický podpis nemusí "umožňovat ověření totožnosti" - je to totiž např. signatura e-mailu, někdy i jen PIN kód. Používaných legislativně-technickýh pojmů je mnoho, srovnat mezi nimi vztahy vyžaduje určité úsilí a jejich obsah je někdy překvapující. Dovolím si Vás proto pozvat na https://www.elektronicky-podpis.info/ - do sekce "Pojmy".
 
 
woo jaw demo hz