Pooostřehy: Novinky v 3.1, jak lidé používají Impress

obecna.png Verze 3.1 za dveřmi, chystá se Google Summer of Code, originální pohled na data z dotazníku mezi uživateli, informace z konferencí, nový web pro šablony a několik zajímavých rozšíření. Novinky ze světa tří óček.  

Vývoj a nasazení balíku

Verze 3.1 za dveřmi, chystá se Google Summer of Code

Verze 3.1 vyjde na konci dubna/začátku května. Obsahuje množství oprav a drobných vylepšení, velká práce byla odvedena na vykreslování objektů - hrany budou vyhlazené, což vypadá lépe. Přehled všech novinek najdete v článku OpenOffice.org 3.1 New Features.

Nápadů na vylepšení je ale stále velmi mnoho. Projekt OpenOffice.org se nezúčastní programátorské soutěže Google Summer of Code. Ta je určena studentům, kteří si během prázdnin mohou vydělat peníze a zároveň pod vedením zkušených mentorů doprogramovat nějakou vlastnost, která chybí konkrétním projektům. Nepodařilo se nám zjistit, proč se nezapojí přímo OpenOffice.org, nicméně v projektu je aktivní verze Go OpenOffice.org (Go-OO), která z klasického OpenOffice.org vychází. Projekt sestavil dlouhý seznam toho, co by mohli studenti vytvořit, namátkou vybíráme

  • navigační tlačítka pro pohyb mezi odkazy ve Writeru;
  • předlohy snímků v Impressu uživatelsky upravitelné;
  • náhled na stránku ve Writeru v reálném čase;
  • optimalizace stylů pro Writer (odstranění mezer apod.);
  • widgety pro startovací centrum (koncepty a návrhy);
  • vylepšit/vytvořit importní filtry pro RTF, HTML, AutoCAD, Visio, SVG;
  • integrace do KDE4;
  • samostatný prohlížeč prezentací;
  • ...a množství dalších.

Jak jsme již psali v článku OpenOffice.org 3: Padesát milionů k úspěchu, OpenOffice.org byl z hlavního webu stažen ve více než 50 milionech kopií, v době vydání tohoto článku se počty blíží hranici již 60 milionů! Do tohoto součtu se nepočítají žádné další jiné zdroje, takže podle uvedeného čísla nelze odhadovat počet uživatelů.

Jiný pohled na data z uživatelského dotazníku

O uživatelském průzkumu jsme psali také my (Výsledky průzkumu mezi uživateli v listopadu a prosinci 2008). Probíhal od listopadu do konce ledna a uživatelé v něm měli vyjádřit, jakým způsobem se k používání balíku dostali, které části potřebují nejčastěji, jak je používají, co jim vyhovuje a co jim vadí. Část výsledných dat jsme interpretovali ve zmíněném článku. Nyní se tým Renaissance, součást projektu User eXperience (UX), zaměřil na velmi podstatnou část výsledků: popisem vyjádřené postřehy a emoce. Tedy to, co lidé píší do kolonky "komentář", "vaše připomínky" apod. Jedná se o data, která nelze zpracovat automaticky.

Z dotazníku bylo získáno cca 200 000 (!!) odpovědí, z toho 18 000 lidí (!!) napsalo komentáře "svými slovy". Vyplynulo tak, že třetí nejpoužívanější aplikací je Impress, po Calcu (2.) a Writeru (nejpoužívanější). Nyní tedy tým prezentuje výsledky těchto komentářů k Impressu, které kategorizoval a stanovil percentuální zastoupení jednotlivých názorů.

Reakce uživatelů ImpressuReakce uživatelů Impressu

Obrázek záměrně nereflektuje absolutní čísla, ale relativně zobrazuje témata společná všem názorům/uživatelům. Čísla v procentech vyjadřují počet shodných názorů vzhledem k celkové počtu názorů (=100 %), jejich frekvence je vyjádřena barvami, přičemž osciluje mezi dvěm póly. Červená znamená, že byl daný názor prezentován často, žlutá reprezentuje "ne tak častou" zmínku.

Z obrázku vyplývá, že více než chyby zajímá uživatele použitelnost a kvalita uživatelského rozhraní (nový návrh se zřejmě neujme ;-)). Sem patří největší množství stejných připomínek - bezmála třetina z nich! Zároveň jsou často zmiňovány, uživatele tedy trápí. Nejvíce je to složité ovládání, relativně málo uživatelé uváděli jako problém práci s objekty či seznamy.

Na druhém (spodním) konci obrázku je necelé procento připomínek týkající se chyb, což je vcelku překvapivé. O pár procent je převyšuje kategorie komentářů k připraveným vzhledům, šablonám a jejich dostupnosti.

Doufejme, že se brzy dočkáme podobné interpretace také v případě Calcu a Writeru. Bezesporu to bude zajímavé čtení.

Konference

V uplynulých týdnech proběhlo v Evropě i u nás několik konferencí, kde zazněly příspěvky k OpenOffice.org:

Nový web pro šablony

Nový portál obsahující šablony je oficiálně uveden společně s verzí 3.1. Sídlí na adrese http://templates.services.openoffice.org a stejně jako jiné weby projektu OpenOffice.org jej nelze jednoduše přeložit např. do češtiny. Na rozdíl od webu pro rozšíření lze jazyk alespoň manuálně přepnout, nicméně češtinu ani slovenštinu tam zatím nehledejte. Samotné šablony jsou převážně anglicky a německy, české nebo slovenské šablony můžete poslat k nám do redakce (redakce@openoffice_cz), vystavíme je na našem portálu, který česky a slovensky je. Už nabízíme například tyto šablony:

Zajímavá rozšíření

Slovníky překlepů apod. najdete na stránce portálu Rozšíření. Všechny se instalují stejně, návod najdete na naší wiki.

Writer2XHTML, Writer32LaTeX

projekt Writer2LaTeX

Sada rozšíření a skriptů pro převod dokumentů ve formátu OpenDocument na jiné formáty, které se uplatňují na webu nebo je lze dále jinak zpracovat. Při exportu je možné zadat množství parametrů, které ovlivňují výsledek. Zatím není česky/slovensky.

OOo2FG - panel nástrojůOOo2FG - panel nástrojů

OpenOffice.org2GoogleDocs - export & import to Google Docs, Zoho, WebDAV

ooo2gd


Rozšíření, který importuje a exportujte dokumenty z/do služeb Google Dokumenty a Zoho.

OOo2GD - stažení seznamu dokumentůOOo2GD - stažení seznamu dokumentů

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar PetrV
Odpovědět
Pooostřehy: Novinky v 3.1, jak lidé používají Impress
20. 04. 2009, 11:24:27
Very very very great job!!!
user avatar PetrV
Odpovědět
Pooostřehy: Novinky v 3.1, jak lidé používají Impress
26. 04. 2009, 19:44:59
Článek přináší velmi zajímavé informace, ale podle mě by se možná mohl jmenovat spíš "Jak lidé ne-používají Impress". Prozatím jsem se nesetkal s člověkem, který by Impress používal, resp. nebyl z něj rozčarován. Je to Achillova pata OOo, nejhorší a prakticky nepoužitelný modul. Sice zažil obrovskou renovaci v porovnání s jedničkovými verzemi atakdále, ale kdeže loňské sněhy jsou... PowerPoint je dááávno již někde doecela jinde. Je to kruté, ale Impress 3.0.1 nedosahuje úrovně ani PowerPointu 2000... Nenacházím zde nějakou přidanou hodnotu, naopak, co jen jde, to v Impressu nefunguje nebo funguje blbě (typické příklady: animace, opakování efektů, práce se šablonami). Občas mě něco chytne a zase se mu věnuju a říkám si, že to zkusím... ne, nejde to. Mám se rád.
user avatar šéfredaktor OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Pooostřehy: Novinky v 3.1, jak lidé používají Impress
26. 04. 2009, 20:46:54
Jsem PowerPointem nepolíbený, dělával jsem prezentace v TeXu (vlastní makra). Nemohu tedy srovnávat, Impress mi nicméně zatím posloužil vcelku dobře - nedávné prezentace jsem tady uváděl. V čem je problém? Špatně importuje ppt?
user avatar Josef Svoboda
Odpovědět
Re:Re:Pooostřehy: Novinky v 3.1, jak lidé používají Impress
7. 06. 2009, 10:42:16
Stížnosti na Impress:
1) Jako v původní reakci na článek o Impressu si musím postesknout nad animacemi, práci s efekty - tam se mi zdá, že Impress funguje velmi podivně, pokud člověk něco nastaví a chce se pak k tomu vrátit kvůli změně, nedaří se mi to, působí to na mě zatím velmi podivně a neprůhledně.
2) Dál mi vadí zásadní nedostatek šablon. Přitom se dost dalších dá stáhnout třeba ze stránek Office602 - proč už dávno není spousta dalších součástí instalace OO?
3) Nakonec - neobjevil jsem zatím možnost, že by se hotová prezentace dala nastavit na přímé spuštění (aniž by se nejdřív spustil Impress). Tato možnost z PowerPointu je dobrá a v Impressu mi chybí.
Nebo je to dáno jen mou neznalostí?

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz