2020 – Rok LibreOffice, FOSDEM 2020, nové příručky pro LibreOffice

LO.png Rok 2020 zahajujeme pravidelným přehledem novinek ve světě LibreOffice. Nadace TDF plánuje na letošek akce k připomenutí desetiletého výročí založení nadace. Chystá se konference FOSDEM 2020. Pro LibreOffice byly vydány nové příručky.  

2020 – Rok LibreOffice

Před deseti lety, konkrétně 28. září 2010, byl ohlášen vznik nadace The Document Foundation. K připomenutí a oslavě tohoto výročí připravila nadace výroční projekt, který zahajuje 1. února 2020 na konferenci FOSDEM a ukončí na akci POSS v Paříži v prosinci 2020. Další akce proběhnou v Nigérii, Albánii, Kosovu, Francii, Indii, Tchajwanu, USA, Německu a řadě dalších zemí.

Logo k oslavě desetiletého výročí LibreOffice Logo k oslavě desetiletého výročí LibreOffice

FOSDEM 2020

Jak už jsme připomínali, na první dva únorové dny roku 2020 se v Bruselu chystá mezinárodní konference FOSDEM 2020, na níž budou přítomni vývojáři LibreOffice a Apache OpenOffice. Součástí této konference bývá Open Document Editors DevRoom s přednáškami členů komunity LibreOffice a OpenOffice. Na program OFE v loňském se můžete podívat na stránce fosdem.org. Aktuálnímu ročníku je věnována wiki stránka.

fosdem.png

LibreOffice je jedna z nejlepších FOSS inovací desetiletí

Jack Wallen z TechRepublic ve svém článku vyjmenovává několik nejlepších technologických open-source inovací za posledních deset let. Nechybí LibreOffice, k němuž píše: „I kdyby LibreOffice odešel, zůstávala by řada dalších možnosti (například KOffice), ale žádná z nich by nebyla schopná držet se tak opravdově étosu open-source, a přitom by byla životaschopnou pro podnikatelský svět. Bez LibreOffice by linuxoví uživatelé kvůli obchodní spolupráci byli degradováni k používání Google Docs nebo Office 365.“

Informaci přinesl blog nadace TDF.

Nové příručky pro LibreOffice

Dokumentační tým LibreOffice vydává aktualizovanou příručku pro Calc. Jedná se o update příručky z verze Calcu 4.1 na verzi 6.2, což je verze celkem aktuální (nejnovější je verze 6.3 a na přelomu ledna a února vyjde verze 6.4). Veškeré oficiální příručky včetně překladů najdete na stránkách dokumentace LibreOffice.

Nadace zároveň uvolnila novou příručku pro LibreOffice Online. Informuje o tom na svém blogu.

Obálka příručky pro LibreOffice Online Obálka příručky pro LibreOffice Online

Překlady příručky pro LibreOffice Online do češtiny

Česká komunita LibreOffice hledá dobrovolníky pro překlad příručky LibreOffice Online do češtiny (konkrétně kapitoly 8). Překlad probíhá online pomocí software OmegaT (informace a workflow na wiki).

Zájemci, kontaktujte prosím Stanislava Horáčka z lokalizačního týmu na adrese lokalizace@cz_libreoffice_org.

 

Přehledy aktualit vydáváme ve spolupráci s českou komunitou LibreOffice.

(Jako ve škole) Průměr: 3.00 | Hodnotilo: 9
 

Přidat názor

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz