Otevřený dopis pro Apache OpenOffice vyvolává otázky

lo_oo_1.png Nadace The Document Foundation vydává dopis, určený Apache OpenOffice. V něm jeho pracovníky vyzývá ke vzájemné spolupráci.

Dlouho očekávaný dopis, jehož autorem je představenstvo nadace The Document Foundation a adresátem pracovníci Apache OpenOffice pod záštitou nadace Apache Software Foundation, byl konečně vydán na blogu nadace 12. 10. 2020. S ohledem na kulaté výročí jak LibreOffice, tak OpenOffice se takový dopis očekával, ovšem týdny se pilovala jeho výsledná podoba. Ta je tedy nyní na světě, a můžeme se na ni podívat blíže.

10 let LibreOffice, 20 let OpenOffice

V otevřeném dopise autoři připomínají uplynulé výročí obou projektů. Tu jsme v kostce přiblížili v článku 20 let OpenOffice, český překlad příručky Začínáme s LibreOffice. Není pochyb o tom, že OpenOffice.org představoval jasný přelom. Náhle byl k dispozici kancelářský software, funkčně podobný Microsoft Office nebo balíku Corel WordPerfect, ovšem za nulovou cenu a s otevřeným zdrojovým kódem. O několik let později vydaná nová řada 2.0 představila zcela nové uživatelské rozhraní, nový formát Open Document Format (později uznán jako ISO standard) a nový databázový modul Databáze. Jakmile se však projekt dostal pod křídla Oraclu, začal stagnovat a zdálo se, že se Oracle bude chtít projektu zbavit. Což se stalo, a to v roce 2011.

10 let LibreOffice, 20 let OpenOffice 10 let LibreOffice, 20 let OpenOffice

Současná situace

Akvizice byla předána nadaci Apache Software Foundation, která na projektu několik prvních let pracovala s firmou IBM. Jenže v roce, kdy IBM ohlásil ústup, vyšla také poslední velká verze balíku Apache OpenOffice – a je to již šest let zpět. Od té doby vydává Apache maximálně dvě opravné verze ročně, každou s několika opravami. Například nová verze LibreOffice 7.0.2 obsahuje 130 oprav. Ovšem nadace TDF provozuje dvě větve LibreOffice (Fresh a Still), přičemž každá má jednou měsíčně vydanou opravu. A velké verze jsou zveřejňovány dvakrát ročně. Mike Saunders vypočítává, že od roku 2014 bylo vydáno 13 velkých vydání LibreOffice a 87 menších. To je opravdu úctyhodné číslo, a odpovídá mu i počet commitů: v LibreOffice za rok 2019 přes 15.000, v OpenOffice 595. Již jen z těchto čísel je zřejmé, že OpenOffice od roku 2014 (a spíše ještě dříve) stagnuje. Trpí nedostatkem vývojářů i peněz. To se projevuje i v aktivitě na webu. Zatímco na blogu nadace TDF lze najít měsíčně až desítky zpráv, blog OpenOffice je téměř mrtvý; ročně tam najdeme dva příspěvky, letos je tam jeden jediný, který vyzývá vývojáře k pomoci s tím, že „Projekt Apache OpenOffice je na cestě k větší aktualizaci předního kancelářského balíku s otevřeným zdrojovým kódem.“ Neznáme detailně aktivity vývojářů OpenOffice, ale lze celkem úspěšně očekávat, že tato věta není nic víc než jen marketingová floskule.

Aktivita na blogu OpenOffice Aktivita na blogu OpenOffice

LibreOffice mezitím nabral na síle a jeho vývojářská aktivita je ohromující. LibreOffice není jediný fork původního OpenOffice.org – ale je zdaleka nejdál. V článku Výbava LibreOffice, jakou jinde nenajdete shrnujeme funkce a vlastnosti LibreOffice, které nenajdete ani v Apache OpenOffice, ani v žádném jiném forku OpenOffice.org:

1. Podpora importu a exportu z/do formátů Microsoft Office (standardizovaný OOXML i přechodné verze).

2. Uživatelské rozhraní Notebookbar (některé varianty podobné ribbonu v Microsoft Office).

3. Zmodernirované uživatelské rozhraní, přepracovaná dialogová okna, přepracovaný Postranní panel.

4. Podpora exportu do EPUB.

5. Možnost elektronického podpisu souborů LibreOffice.

6. Podpora kontingenčních grafů.

7. Možnost klasifikace dokumentů podle firemních či státních standardů.

8. Vícevláknová podpora procesorů v Calcu.

9. Dramatické urychlení Calcu, Writeru a Impressu.

10. Propracovaný nouzový režim.

11. Atraktivní šablony pro Impress, řada dalších k dispozici formou rozšíření.

12. Vylepšená nápověda formou webové stránky.

13. Celá řada ikonových sad.

14. Úvodní obrazovka s náhledy posledně otevřených souborů.

15. Uživatelské tipy pro začínající i pokročilejší uživatele.

16. Zdrojový kód přepsán do C++.

17. Omezení závislosti na Javě. Databázový engine Firebird.

Jak šel čas. Deriváty původního OpenOffice.org (documentfoundation.org) Jak šel čas. Deriváty původního OpenOffice.org (documentfoundation.org)

Zajímavé srovnání bylo možno též spatřit na Twitteru nadace TDF. Tabulka, kterou jsme lokalizovali a doplnili, přidává k výše uvedeným unikátnostem LibreOffice další:

1. Široké zapojení komerčních firem do projektu.

2. Dostupná profesionální certifikovaná podpora.

3. K dispozici desktopová, mobilní a online verze.

Srovnání LibreOffice a OpenOffice Srovnání LibreOffice a OpenOffice

Problém a jeho řešení

Navzdory tomu, že poslední velká verze Apahe OpenOffice byla vydána v roce 2014 (Apache OpenOffice 4.1) a od té doby vývoj prakticky ustal, je pojem OpenOffice ve světě stále známá, a co je důležité, užívaná značka. Skutečně, ASF na svém blogu připomíná, že OpenOffice si třeba k roku 2016 stáhlo 200 milionů uživatelů; je zjevné, že pokud lidé vůbec znají open-source alternativu k Microsoft Office, vybaví si spíše OpenOffice než LibreOffice a rozdíl mezi těmito balíky neřeší. Zamrzlý vývoj OpenOffice a s tím související absence funkcí a podpora formátů pak nutně musí vyvolávat rozčarování, kterým je následně postižen i LibreOffice. Protože zklamaní uživatelé sotva budou mít zájem vyzkoušet si další balík, byť o míle někde jinde – jak kvalitou zdrojového kódu, tak funkcemi.

Je tedy bytostným zájmem nadace TDF, aby kvalita OpenOffice významně vzrostla, nebo aby OpenOffice jako takový přestal existovat – jako značka. Toho lze docílit několika způsoby:

1. Nadace TDF poskytne ASF zázemí a kapacitu pro vylepšení OpenOffice. Otázka, která okamžitě vyvstane: A proč by to dělala? Proč by měla své omezené zdroje věnovat podpoře mrtvého, konkurenčního projektu?

2. Nadace TDF „zázračným“ způsobem přemluví nadaci ASF, aby projekt OpenOffice ukončila. Vývojářům projektu může nabídnout uplatnění na LibreOffice, ale upozorňujeme, že sama nadace projekt nevyvíjí; to dělají komerční firmy.

3. Nadace TDF přiměje ASF ke sloučení obou projektů. S ohledem na propastné rozdíly ve zdrojovém kódu se to de facto rovná předchozímu scénáři.

V podstatě v duchu posledních dvou bodů se nese závěr onoho otevřeného dopisu: Vyzýváme Apache OpenOffice, aby udělal správnou věc. Naším cílem by mělo být získat mocné, aktuální a dobře udržované nástroje produktivity do rukou co největšího počtu lidí. Pojďme na tom pracovat společně!“

Nyní je míč na straně hřiště nadace ASF. Je na ní, jak se k hozené rukavici postaví. Zda jí stojí za to udržovat dávno mrtvý projekt při životě, bez perspektivy, cíle a tahu na bránu. S minimální nadějí na změnu současného stavu. S vědomím, že pro její pracovníky to musí být hrozná situace. Anebo nežít z krásné minulosti, spolknout hrdost a připojit se k jednomu z největších open-source projektů současnosti. I s tím faktem, že značka OpenOffice jako taková přestane existovat.

Autor je členem nadace TDF.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3