Budoucnost open source?

blog.png Již nějaký čas překládám novinky pro tento portál. Přestože poslední dobou mi časové vytížení nedovoluje dodávat novinky tak často, jak bych chtěl, stále je vyhledávám a čekám na téma, které mě opravdu zaujme. K vyhledávání novinek používám RSS kanály. To samozřejmě produkuje i velké množství odpadu. Upřímně řečeno, zajímavější článek vhodný pro tento portál vyjde tak jednou za 14 dní. Z toho důvodu se novinky občas netýkají OpenOffice a LibreOffice, ale free softwaru všeobecně.  

Freiburg

S trochou štěstí se téhož tématu týkají alespoň dvě zprávy z RSS kanálů. Několikrát jsem měl problém si dokonce ověřit zdroj zpráv. Většina opravdu použitelných novinek o open-source pochází ze JOINUP Evropské Unie, které odkazují i na zdrojové zprávy. Proto mě trochu překvapilo, že se v posledních dnech má čtečka RSS zbláznila a zásobuje mě zprávami týkajících se města Freiburg v Německu. 
Ve zkratce jde o to, že rada města Freiburg rozhodla vrátit se k proprietárnímu kancelářskému balíku. OpenOffice údajně nesplňuje požadavky na něj kladené. Podotýkám, že město používá verzi 3.2.1. která je zastaralá a neuvažuje o povýšení na aktuální verzi. Ve svém prohlášení navíc uvádí vyloženě nepravdivé údaje. Zda je to z důvodu nevědomosti, nezájmu nebo jiných důvodů je celkem jedno. Nakonec je to jejich rozhodnutí a navíc jsou v Německu, takže proč se trápit, ne?
Proč je ale těch, zpráv o Freiburgu tolik? Proč o tomto přechodu informuje tolik serverů? A nakonec proč jsem si jistý, že v opačném případě by vyšla jedna nebo dvě zprávy? Viz. příklad Mnichova, o kterém mi RSS čtečka nabídla cca tři odkazy.


O vlivu Microsoft

Upřímně si nemyslím, že by Microsoft měl takový vliv aby dokázal přímo ovlivnit všechny tyto zprávy. Ani ho mít nemusí, na to mu stačí pár nejrozšířenějších webů, které zprávu rozšíří a mohou se spolehnout na to, že zpráva bude převzata téměř ve stejném znění na ostatní portály které se touto tématikou zabývají. Na tom vlastně také není nic špatného.
 Jak je možné, že má Microsoft takový nepřímý vliv na poskytované informace? Předpokládám, že to má mnoho společného s tím jak jsou vnímány standardy veřejností. Nemyslím teď standardy technické, nebo parametrové. Zeptejte se svých známých, co je pro ně standardem v kancelářských balících. Většina z nich nikdy neslyšela o ODF, XML atd. Budou sice vědět (spíše předpokládat), že existuje nějaká bezplatná varianta, ale neměli nikdy důvod ji používat. Standard pro ně není otevřený formát, ale Word a Excel.

Nikdy neměli důvod uvažovat nad jinou variantou.

A to se týká i operačních systémů.


Spokojení uživatelé?

Důvod proč se zpráva o neúspěchu OpenOffice šíří tak rychle je podle mého následující. Lidé to prostě chtějí slyšet. Proč by si měli číst o tom, že zdarma mohli získat obdobně kvalitní produkt za který už zaplatili? Když za něco zaplatím také nechci slyšet, že stejnou (a kolikrát kvalitnější) věc jsem mohl mít i zadarmo. Takovou zprávu si přečte i ten, kterého vlastně vůbec nezajímá. Kde jinde se může člověk „zrovnoprávnit“ s ostatními když ne v tom že má také MSO.
Takového člověka nezajímá kompatibilita a formáty. MSO koupil i s počítačem a využije ho dvakrát do roka. Přesto ale může kdykoliv říci: „Já mám taky Microsoft Office“.

Za ostatní aplikace ale už platit nechce a shání kde co, jen aby to bylo zadarmo.


Co s tím?

Půjde to změnit?

Snad ano, ale největší pomoc může poskytnout sám Microsoft. Neříkám že vytváří špatné produkty (ostatně je již ani nemůžu vyzkoušet), ale čím dál více získávám dojem že škodí sám sobě. Vzpomeňte si na lavinu kritiky při vydání Visty. A W8 se prý také neprodávají podle představ.
 S nadsázkou lze říci, že ještě Microsoft pomalu padá ze svého piedestalu, kam ho kdysi dostala neexistující konkurence. A protože opravdu silná konkurence (nutná k jakémukoliv vývoji) chybí dodnes, začíná Microsoft chybovat a slábnout.


Setrvačnost

Přesto je stále natolik rozšířený, že většina lidí ani neuvažuje o nákupu něčeho jiného koupí prostě Windows a k tomu dostanou i Office. Vlastně jde o setrvačnost.
To pomyslené kolo se snad točí stále pomaleji. V rychle vyvíjeném LibreOffice a znovuzrozeném Apache OpenOffice roste konkurence pro běžného uživatele stále rychleji. Stále je však nutné informovat a přesvědčovat.

Věřím v budoucnost obou balíků i v budoucnost open-source. Proč?

Kompatibilita

Nakonec to bude právě ta opomíjená kompatibilita která třeba zlomí vaz proprietárnímu softwaru. Uvědomte si, že psané dokumenty zasílané elektronickou formou jsou velmi mladé. Jako srovnání můžete použít vývoj fotografie (což je vlastně také informační médium). Ta se vyvíjela v jakýchsi skocích. Od skleněných desek k vynálezu fotografickému filmu (1888 – Kodak), dále ke klasickému kinofilmu (1925 – Leica) až po první opravdu rozšířený digitální fotoaparát (1994 – Apple).
Je vidět, že doba mezi vývojem není zrovna krátká a ke změně dojde pouze při „revoluci v technologii“. Nyní si představte, že se formát fotografie mění každé tři roky. Navíc fotoaparát koupený za nemalý peníz můžete po třech letech vyhodit nebo věnovat muzeu.
  Elektronické dokumenty existují sice již dlouhou dobu, ale jak dlouho jsou opravdu rozšířené? Kolikrát za tuto dobu změnil Microsoft svoje formáty? A poradí si se svými formáty alespoň sám Microsoft?

A přitom je tu několik možností jak se těmto problémům vyhnout.

Přesto je nevyužíváme. Proč vlastně?

(Jako ve škole) Průměr: 1.15 | Hodnotilo: 13
 

Komentáře

user avatar Mach
Odpovědět
Budoucnost open source?
22. 11. 2012, 11:35:11
Ptám se, proč lidé budou raději používat nelegálně získaný MS Office, než legálně OO/LO? Odpověď není jednoduchá. Podle mě tento a nejen tento stav zapříčiňuje několik faktorů:

1. Jistou mírou se na tomto stavu podílí sám MS se svou, někdy až agresivní, reklamou. Právě reklamu vnímám jako poměrně zásadní faktor. Skoro na každém počítači je MS Office již "předinstalovaný", letáky chodící do schránek lidí a bilboardy jich jsou také plné. V této "konkurenci" nemůže OO/LO nikdy obstát, a MS to ví.

2. Každý byť sebemenší problém či zádrhel ve vývoji/používání OO/LO je veřejností vnímán velice citlivě. Zvláště velké portály, které je kvůli vyšší čtenosti (=zisku) dokáží pěkně nafouknout (viz kauza Freiburg). Opět, tentokrát poněkud skrytá reklama, vlastně spíše antireklama.

3. Lidé jsou líní, a současný internet v nich tuto vlastnost ještě posiluje. Proč by měli číst, zkoumat, ověřovat, kriticky myslet, mít vlastní názor, učit se... když nemusí? Píší to na internetu, tak je to přeci pravda.

4. Poměrně výraznou míru "viny" nese sama společnost, která se hrdě hlásí k tomu, že je demokratická (konzumní, ekonomizovaná, individualistická, statusová...). Lidé Open source SW vnímají jako něco méněcenného, podřadného, před ostatními se za jeho používání stydí. Je pro ně synonymum softwaru "pro sociálně slabé vrstvy obyvatel". Protikladem budiž příklad produktů Apple, který svému uživateli automaticky pozvedne sociální status. To, že je to status syntetický, nikoliv skutečný je vůbec netrápí.

5. Částečně je to i vina samotné koncepce svobodného softwaru jako takového. Přílišná svoboda vede nutně k roztříštěnosti sil. Vidíme to na vývoji GNU/Linuxu jako takového. Přemíra GUI, mnoho laické veřejnosti neprůhledných distribucí, paralelní existence OO.o a LO... Zde jsme ovšem na půdě dvou nesmiřitelných táborů. Jedni budou do krve absolutní svobodu obhajovat, druzí by naopak zúžení volby uvítali. Kde je pravda?

Chápu, že řada čtenářů s mým názorem nebude souhlasit, ale to je naprosto v pořádku.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Budoucnost open source?
22. 11. 2012, 11:50:34
Tak predevsim souhlasim s bodem 5
user avatar Petr Ledvina
Odpovědět
Budoucnost open source?
22. 11. 2012, 13:32:52
K bodu 3,4 pana Macha, lidé jsou liní, i já jsem velmi líný. Ale přesto se před pár lety dokázal Firefox dostat na desítky procent používání a předloni-letos se dostal Chrome/Chromium zase na desítku procent. To souvisí i s bodem 4. Snad si jen menšina myslí, že kdo používá Firefox/Chromim je socka. Tj. když se udělá něco chytrého, udělá se dobrá reklama (nebo agresivní reklama), tak i open source má šanci a nebude jen v ústraní. Vemte si VLC, dle mě nejlepší program na přehrávání videa na linuxu, windowsu
a milióny spokojený uživatelů, kteří pochopitelně vůbec netuší, že jde o open source. A dalo by se pokračovat.
user avatar Daniel Sedláček
Odpovědět
Re:Budoucnost open source?
22. 11. 2012, 17:03:05
U internetových prohlížečů se Microsoft odstřelil už dávno. Neznám člověka, který by ho používal. V tomto směru utekl z bojiště s doslova staženými kalhotami. U kancelářských balíků a operačních systémů je situace trochu jiná. Microsoft se stále snaží udávat směr jako kdysi, a tím frustruje běžné uživatele.

Ale když už jsem to jednou koupil, tak to přece nevyhodím. Navíc je jednodušší změny nedělat. Zkuste přemluvit klasického uživatele k přeinstalaci operačního systému - bude si myslet, že musí do servisu a ještě zaplatí. I to je ta lenost, o které píše Mach.
user avatar Gormit
Odpovědět
Re:Re:Budoucnost open source?
19. 12. 2012, 00:59:48
proč by měl uživatel přeinstalovávat windous??? Já sem si vedle win nainstaloval i ubuntu (vůbec ho nepoužívám a mám s ním problémy, fuj)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Budoucnost open source?
19. 12. 2012, 03:53:38
Já jsem si vedle Windows nainstaloval Ubuntu (a do Ubuntu virtuál s windows) a používám skoro výhradně pouze Ubuntu. Pouze na grafiku mám widle. Důvod? Protože nejsem masochista a nepotřebuju se nechat duševně prznit.

S Ubuntu problémy? No, já popravdě mám momentálně jen s KDE, týkají se nemožnosti vkládat Unicode znaky, což je pro mě kill feature. To ještě zvážím, jak budu řešit.V jiných desktopech no problem.
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Budoucnost open source?
22. 11. 2012, 20:29:36
Internetové prohlížeče jsou poněkud jiná kategorie SW než jiný FOSS (zde především LO/OOo). Pokud se nepletu posledním placeným prohlížečem byla Opera (v neplacené verzi obsahovala reklamní banner). To i pradědeček prohlížečů Mosaic byl zdarma. Tu bezplatnost navíc umocnil sám MS, když do Windows natvrdo zakomponoval IE. Shrnuto: v oblasti prohlížečů lidé a priori bezplatnost předpokládají.

Pro doplnění: i v této kategorii se objevují "módní" či "in" trendy. Na naší škole je nyní "in" Google Chrome. I zde je vidět sociální podtext.
user avatar Mach
Odpovědět
Kompatibilita
22. 11. 2012, 21:02:55
Narážím na poslední kapitolu článku. Zkuste si malý test. Zeptejte se pár lidí ze svého okolí o nichž prokazatelně víte, že relativně často píší, ve Wordu, ve Writeru či jiném textovém procesoru na pár jednoduchých otázek:

1. zda ví, v jakém formátu své dokumenty ukládají?

2. zda ví, že existují jiné formáty, a pokud ano, jaké?

3. ať vám je popíší a vyjmenují jejich vlastnosti.

4. ať vám vysvětlí, proč je někdy dokument, který jim přišel emailem "rozsypaný", "divně vypadající"?

5. co mají udělat proto, aby jejich dokument byl protistranou 100% čitelný a věrohodně zobrazený?

Říkáte si, že tohle přeci běžný uživatel vědět nemusí? Já si to tedy nemyslím.

Možná bych nemusel řešit trapnou situaci svého žáka, kdy mu jiný učitel nepřijal jeho práci s tím, že mu "ve Wordu nejde otevřít", málem to skončilo nedostatečnou. Co k tomu dodat?
user avatar Mach
Odpovědět
Re:Kompatibilita
22. 11. 2012, 21:07:54
Málem bych zapomněl. Vy víte správné odpovědi?
user avatar ondra.kl
Odpovědět
Re:Kompatibilita
22. 11. 2012, 22:22:25
1-4 to snad ani nemusím psát ... přestože běžný user ani netuší

5. Mno co, zjistit přesně jakou verzí sw a na jaké verzi OS bude protistrana dokument zobrazovat a na přesně stejných verzích je třeba dokument vyrobit. Ideální je použít klon celého systému. V případě potřeby tisku je pak ještě potřeba sehnat stejnou tiskárnu a stejně ji nastavit. :D

... jenže ono je to dáno i koncepcí, zatím se u dokumentů hraje na datovou přenositelnost, kdežto lidé očekávají to co znají u www prohlížečů - kompatibilitu dat i zobrazení ... a to nevím jestli se toho v tomto desetiletí dočkáme.
user avatar Gormit
Odpovědět
Re:Kompatibilita
19. 12. 2012, 01:06:02
Každej i nějvětší lamaři ví že je to .doc. U MS Office mám jistotu že to někdo na druhý straně otevře.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Kompatibilita
19. 12. 2012, 03:55:58
Chachacha, musím se vážně smát. Garantuji vám, že nemáte pravdu. Moje neskutečné zážitky i z korporátního prostředí o tom mluví jasně. Soubor vygenerovaný jednou verzí MS Office nelze často otevřít na jiném stroji se stejnou verzí!

To, že MS kašle na kompatibilitu mezi verzemi, to dělá kdekdo. Ale tohle, to už je vážně brutus.

Vždy ale zaúřaduje OO nebo LO. Dokonce i když je poškozený PDF soubor a Illustrator ho odmítne otevřít.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Kompatibilita
19. 12. 2012, 09:50:40
Ja bych se tak nesmal a to proto, ze on (i kdyz "de jure" ne) pravdu ma.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Kompatibilita
27. 12. 2012, 16:26:48
Nemá pravdu. Soubor vygenerovaný v jedné verzi MSO není mnohdy otevíratelný na jiném kompu se stejnou verzí MSO.

Myslíte, že kdybych neměl pravdu, platila by mě nějaká firma na to, abych tohle testoval a zkusil najít východisko??!

Leckdy máte pravdu, ale někdy naprosto zbytečně bez faktů provokujete.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Budoucnost open source?
23. 11. 2012, 02:27:56
Pane Machu, vy budete mít asi ve vaší škole docela problém, co?

Znám to, mám ty zkušenosti taky. Je to boj s větrnými mlýny. Lenost, lenost, lenost. Nezájem. Nějak to funguje, tak co bychom se starali. Politika v x fabrikách (firmách). Nikdo si nechce přidělávat starosti, řešit důležité věci. Protože pro ně nejsou důležité.

Já prostě říkám, že ten, kdo ve firmě používá opici od Mikrošitu, provádí sabotáž a měl by za takovou aktivitu být náležitě potrestán. Hlavně se to týká Outlooku, protože s jeho pomocí vystavuje firmu potenciálnímu průšvihu jak dům. (Kdo nevěří, nechť zavítá do naší firmy, velice rád ho přesvědčím. No, však naštěstí lidi dostali rozum, snad jsem je přesvědčil, teď se čeká už jen na to, až pro ostatní připravím profily pro thunderbird.)

Díky za článek a hodně zajímavé komentáře.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Budoucnost open source?
23. 11. 2012, 06:46:28
Ja bych rekl, ze problemy musite mit i Vy na Valachu, protoze ujizdeni ve stylu "kdo ve firmě používá opici od Mikrošitu, provádí sabotáž a měl by za takovou aktivitu být náležitě potrestán." moc normalni taky neni.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Budoucnost open source?
23. 11. 2012, 11:57:55
Víte, je třeba rozlišovat mezi skutečností a nadsázkou :-))

Ne, já problémy nemám, protože každému vytírám zrak pokaždé, když řeší nějaký zapeklitý problém. A kolega, vlastně se dá říct nadřízený je příznivcem FOSS. Takže o tom spolu takhle vtipkujeme :-)

Mezi prací pro něj připravuju profil do Thunderbirdu a od pondělí začneme.

LO se tu občas taky používá.

Za pár týdnů přejde na TB i kolegyně.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Budoucnost open source?
23. 11. 2012, 12:55:51
Ja rozlisuju, ale kazdy mame asi jiny prah. :-)
user avatar zvedavec
Odpovědět
Budoucnost open source?
23. 11. 2012, 09:49:48
Oprava, ma byt: pane Valachu...

rano a rychle...
pardon

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Daniel Sedláček

Daniel Sedláček

Amatérsky se věnuji programování maker od podzimu 2010.
Aktivní jsem na fóru od ledna 2011.
Od července 2011 spolupracuji i jako moderátor fóra.

Využívám pouze OpenOffice.org (LibreOffice nemám nainstalován).

 
 
 
woo jaw demo hz