Odpovědět Co bude v LibreOffice 5.0 18. 06. 2015, 23:08:57
Hmm a rotace obrázku stále nikde. Hlavně že to umí ořezávat a přitom to je taková nepodstatná funkce. Mno chápu, že odseknout pár řádků / sloupců pixelů je jednodušší, než provést rotaci, ale proboha, když už to X let umí zvětšování / zmenšování (snad od začátku), je problém tam vrazit rotační matici, místo té zvětšovací, a provést tu transformaci???
Odpovědět Re:Co bude v LibreOffice 5.0 18. 06. 2015, 23:23:35
No, asi je. A mám pocit, že jsem o tom psal v jednom dílu tipů a triků. Na bugzille o tom je samozřejmě report a požadavek. Hlavně, že se je*bou meníčkama, to je fakt důležitý.
SpookY
Odpovědět Co bude v LibreOffice 5.0 19. 06. 2015, 11:17:45
... podle počtu novinek to bude nejzabugovanější verze v historii. Poslední dobou se s přidáváním novinek výrazně snižuje stabilita a tohle stavu neprospěje. Jo, bohužel pro "vývojáře" je atraktivnější přidávat funkce, než opravovat chyby.
lp.
Odpovědět Re:Co bude v LibreOffice 5.0 19. 06. 2015, 12:47:18
Nemyslím, že by to s chybami bylo tak horké. Novinek až tak moc není, pokud jsem pochopil, tak hlavním důvodem je sladění čísla verze s pětiletým výročím. Bylo tedy nutné dodat něco nového a viditelného. Vývojáři mají spoustu práce, aby stíhali aspoň základní funkčnost na řadě platforem, (prostě win 10 bude, a LO by na nich fungovat mělo), a aspoň nějak reagovali na vývoj u MSO.
Na druhé straně vývojáři tvrdí, že končí se změnami vzhledu a použitelnosti. Sice nevím co je tím myšleno, ale doufám, že v dalším kroku začně odstraňování chyb a nedodělků ve stávajících funkcích.
Odpovědět Co bude v LibreOffice 5.0 19. 06. 2015, 14:40:23
Pár poznámek a reakcí:
- Interaktivní ořez je "nepodstatný"? Jak pro koho: ve Writeru ořezávám často a tahle změna je obrovský skok v použitelnosti (už jsem vyzkoušel) a pro mě největší vylepšení za posledních několik verzí. (Naopak otáčení mě vůbec nezajímá.)
- Otáčení funguje v Impressu/Draw, stejně jako tam doteď fungoval interaktivní ořez, jen se nenašel nikdo, kdo by ho zpřístupnil i pro Writer. A dokud se někomu nebude chtít nebo si to nezaplatí, tak to prostě nebude…
- Ti, kdo předělávají nabídky, by místo toho nepřidávali nové funkce a neopravovali chyby.
- 5.0.0 a bezprostředně následující verze budou bezesporu plné chyb, ale uživatelé, kteří se nechtějí zabývat hlášením chyb, se už naučili instalovat pozdější, stabilnější verze řady.
- Pokud by někoho zajímaly objektivnější údaje o stabilitě a chybovosti, ať se podívá na výsledky testování nebo statistiku chyb (třeba je pravda, že poslední dobou stoupá počet regresí).
- Kde se píše, že se "končí se změnami vzhledu"? Naopak se teprve začíná:)) A všichni odpůrci změn by se měli psychicky připravit na 5.1, kde nejspíš budou předělané všechny hlavní nabídky:))
Odpovědět Re:Co bude v LibreOffice 5.0 20. 06. 2015, 11:06:59
Ano ořez je ve writeru calcu a impressu nepodstatný, stejně jako další obrazové funkce - kontrast, rozmazání, zaopatření, ...
Tyto programy by měly obsahovat jenom základní funkcionalitu, která by měla být shodná i pro další vkladané objekty - posun, rotace, změna velikosti. Tyhle operace by se prováděly celkem obtížně bez nějakého dalšího kontextu (okolního obsahu), naopak výše zmíněné pokročilé funkce provedu daleko lépe v nějakém externím editoru, který je specializovaný přímo na práci s obrazem. A nemusí to být zrovna Photoshop nebo Gimp.
Odpovědět Re:Re:Co bude v LibreOffice 5.0 20. 06. 2015, 11:09:28
Samozřejmě jsem myslel zaostření, nikoliv zaopatření :-) (píšu z mobilu)
Pvtr
Odpovědět Re:Co bude v LibreOffice 5.0 3. 07. 2015, 08:30:32
Taktéž považuju ořez za užitečnou funkci
zvedavec
Odpovědět Co bude v LibreOffice 5.0 19. 06. 2015, 17:23:34
"A dokud se někomu nebude chtít nebo si to nezaplatí, tak to prostě nebude…"
To ale nesvědčí o dobré organizaci či promyšlenosti projektu. Ta věta je svým způsobem katastrofální VZHLEDEM k tomu čím se oficiálně prezentuje LO a čím by oficiálně chtělo být...
Odpovědět Co bude v LibreOffice 5.0 20. 06. 2015, 13:48:31
Myslím, že každý z výše přispívajících má v něčem pravdu.
Strepon: Ano, ořez JE podstatný, rotace nikoliv. Rotaci jsem snad nikdy nepotřeboval. Ořez ano. Souhlasím.
I otázka kapacit je jasná, jen na ni (i já) zapomínám. Už jste to připomněl vícekrát.
Určitě mi nebudou vadit změny v GUI, pokud budou volitelné a nastavitelné.
Michal: Vím,. že se to dá udělat i jinak a jinde, od toho je položka menu Otevřít v externím programu, ale jako základ to stačí a fakt jsem rád, že tyto funkce tam jsou!
Zvědavec: Naprosto rozumím, co tím myslíte. A máte pravdu. Projekt, který se chce prezentovat jako výrobce programu pro byznys účely, nemůže uvažovat jako dobrovolnická záležitost. Strašně to ničí PR a obecné povědomí. Možná je to realita, ale v byznys sféře s tímhle neuspějete. Souhlasím.
Drnda
Odpovědět Co bude v LibreOffice 5.0 20. 06. 2015, 22:30:02
To koukám jak blázen, že byl asi autor obrazku na exkurzi v Nových Hradech :)
Odpovědět Re:Co bude v LibreOffice 5.0 21. 06. 2015, 00:58:58
Před několika lety jsem měl v Nových Hradech jednání, tak jsem si udělal pár fotek, abych později věděl, kde jsem to vlastně byl. Teď jsem potřeboval nějaký "materiál" pro příklady, tak jsem to v zásadě náhodným výběrem použil ;-)
Miro
Odpovědět Re:Re:Co bude v LibreOffice 5.0 23. 06. 2015, 13:56:27
Pokud vejde v platnost ta hloupost o focení a zveřejňování fotografií veřejných budov, tak ty hezké obrázky asi budete muset předělat.
Odpovědět Re:Re:Re:Co bude v LibreOffice 5.0 23. 06. 2015, 16:52:52
V tomto konkrétním případě to nebude nutné. Jednak se jedná o starší stavby, velmi pravděpodobně již uplynulo 70 let od smrti autora, takže se staly volnými díly. Především ale užití k danému účelu (tedy jen jako "materiál" pro ukázku určité funkce programu) spadá pod "nepodstatné vedlejší užití díla" ve smyslu § 38c AZ.
To samozřejmě nemění nic na tom, že by zrušení "svobody panoramatu" (ke kterému je sice zatím hodně daleko, ale to nemusí nic znamenat) nadělalo značné problémy v řadě oblastí. V příštích dnech vyjde na LinuxEXPRESu podrobná analýza této záležitosti.
Odpovědět Re:Re:Co bude v LibreOffice 5.0 24. 06. 2015, 11:25:51
Re: Před několika lety jsem měl v Nových Hradech jednání, tak jsem si udělal pár fotek, abych později věděl, kde jsem to vlastně byl.
Doufám, že se ti u nás líbilo.
Kdyby tak odstranili tu debillní vyskakovací lištu s varováním, že dokument je pouze pro čtení, nebo alespoň dali možnost Příště nezobrazovat, tím by mi udělali velkou radost.
Odpovědět Re:Re:Re:Co bude v LibreOffice 5.0 25. 06. 2015, 12:23:20
Neměl jsem bohužel v Nových Hradech moc času, takže jsem to jen proběhl a udělal pár fotek, ale je to tam celkem pěkné ;-)
Vyskakovací lišta, že je dokument jen pro čtení, je podle mě docela dobrá věc. Uživatel by měl vědět, v jakém režimu je dokument otevřen. Jestli to dělat tou lištou nebo jinak, je samozřejmě na diskusi, ale já s lištou problém nemám.
Odpovědět Co bude v LibreOffice 5.0 25. 06. 2015, 13:19:00
Mě se vždy objevoval a stále objevuje automaticky nápis (jen pro čtení) nahoře v okně hned za názvem souboru. Tam to nevadí, jenže tohle to kousek pod tím tupluje a zabírá pruh o šířce téměř 2cm (22` 16:10).
Mám schválně v Calku zobrazeno jen minimum ovládacích prvků, abych měl k dispozici co nejvíc řádek dokumentu a tohle my to vyloženě sabotuje. Na noťasu jen kvůli tomu zůstávám na 4.3. Kdyby to šlo alespoň vypnout.
Dělám občas v těch souborech změny, ale velmi často v nich pouze vyhledávám a tak je raději zamykám abych si něco nepokazil. Takže s tím bojuji neustále.
Na Windows se to upozornění jen pro čtení nezobrazuje? Pak bych chápal, že to má smysl, ale možnost vypnutí by stejně bodla.
NA
Odpovědět Re:Co bude v LibreOffice 5.0 29. 08. 2015, 19:07:44
Mám pocit, že to půjde vypnout v expertních nastaveních.