Komentáře Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel

user avatar neutr
Odpovědět
Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
22. 11. 2017, 20:01:59
Tak jsem tomu dal asi hodinu. Diskuse stále ještě přibývá ale převažují příspěvky obviňující autora a další protagonisty z různých nedostatků až po skrytou reklamu.

Faktem je že se musí odlišit nástroje pro prognózy nebo statistiku či obecná řešení individuálních (drobných) úloh. Barbarství je tvrdit že tabulkový procesor nestačí na objemná data. Na toto nebyl žádný tabulkový procesor postaven. Je to stejné jako když by šofér kritizoval kolový nakladač že nemůže vyhrát závod F1, nebo že sporťák neumí hlubokou orbu.

Nějaký diskutér uváděl že propagovaný systém Altiplan (já ho neznám) je jenom z upravených tabulkových procesorů. Jde prý stejně asi jen o cloudy kterými se komplexní řešení vyznačují. (Že tabulkáče jsou typické desktopy jaksi přešli a nepřímo uváděli Office 365.)

Na velká data jsou skutečně databáze a lidé uváděli, že managment kalí vodu. Byly použity argumenty typu Excel 2003 neumí to co CRM z roku 2016.

Já bych to ohodnotil slovy W. Churchila - "věřím jen takové statistice kterou jsem sám falšoval". Tedy jinak co když by někdo dík svému přístupu dokázal, že se upravují výsledky? No a když vznikne nějaká ta chyba tak za to může dodavatel SW.

Asi nejpočetnější příspěvky se týkaly toho, že z těch sofistikovaných a unifikovaných systémů jsou výstupy do Excelu (a jiných tabulkáčů). Vůbec je to nějaké divné. Autor kope za Adobe a tak lze s úspěchem pochybovat o tom, že Excel nepotřebují ale Altiplan ano.

Je to nějaká špinavá hra a já bych se přidal na obranu Excelu i když ten zrovna nemusím. Argumentace článku byla opravdu mizerná - tedy správně řečeno tendenční.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
23. 11. 2017, 07:03:00
Dík za komentář a poznatky.
user avatar lp.
Odpovědět
Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
27. 11. 2017, 02:24:29
Finanční ředitelé očividně vědí, kde je problém. Osobně mám velice podobný názor. "Tabulkové" peklo je v řadě firem realitou.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
28. 11. 2017, 01:00:22
Osobně jsem se setkal i s "aplikací" vytvořenou v Excelu, určenou pro tvorbu rozpočtu organizace s mnoha hospodářskými středisky a pro následné sledování plnění tohoto rozpočtu. Byla to neskutečná obluda s mnoha vzájemně propojenými listy a mnoha makry, uživatelsky velmi nepřívětivá a nepřehledná, až nepoužitelná.
user avatar Víťa
Odpovědět
Re:Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
30. 11. 2017, 22:45:30
Dovolil bych si malou poznámku. Excel, či jakýkoliv jiný tabulkový procesor je jen nástroj, je to vynikající nástroj ve své oblasti použití a i v ekonomice firmy má svoji nezastupitelnou roli. Problém je ale v lidském faktoru, který nedokáže potenciál Excelu plně využít, za to ale Excel nemůže. Excel slouží pouze tak dobře, jak kvalitní lidé s ním pracují. Chápu, že existují firmy, kde řádí "tabulkové peklo". Je to z velké části rovněž "zásluha" finančních ředitelů, že si finanční řízení firmy a procesy nedokáží "srovnat", byť je to jeden z jejich základních úkolů. Ale ono je jednodušší o něčem prohlásit, že je něco špatné, než se to snažit zvládnout. Určitě jste se s tím ve firmách setkali - zaměstnanci nadávají na nový systém, software, Excel atd.
user avatar Urso
Odpovědět
Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
29. 11. 2017, 10:01:18
To je nepochopení úlohy výpočetní techniky pro zefektivnění práce. Místo ulehčení práce se vytvoří nepotřebná obluda a jednoduché věci se řeší složitě.
Bohužel se to, podle mého názoru, týká také státní správy. Například digitalizace v soudnictví je řešena tak, že se skenují např. rozsudky do .jpg nebo .pdf formátu. Podíváme-li se na to s odstupem, tak digitalizovaný dokument se vytiskne na papír, to se naskenuje a opět se to převede do digitální formy:
1. Vytvoření dokumentu v digitální formě (většinou v MS WORDu)
2. Vytištění dokumentu na papír
3. Oskenování papírového dokumentu do digitální formy .jpg, .pdf

Zde lze vidět, že bod 3 je zcela zbytečný! Taky by se dalo obejít bez bodu 2. Ovšem pro státní úředníky je digitalizace právě to skenování a nikdy jinak, domluveno tečka.
Kdyby zůstaly dokumenty v původním formátu .doc tak jsou taky v digitální formě. Ovšem celý systém by byl závislý na komerční firmě MS a jejích vrtoších. Pak by mohla požadovat třeba $1 za jeden vytvořený dokument.
Proto by bylo lepší to mít v otevřeném bezplatném formátu (LIBRE OFFICE) a body 2. a 3. zrušit.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
29. 11. 2017, 12:18:33
To je teda pecka. Podle představ by se mělo diktovat do nějakého programu. Nejspíš do Newtonu, ale existují i jiné.

Většina to umí uložit do různých formátů - nemusí to být Word. Existují i šablony. Zvukový zápis je vhodný sice jen pro předsedu senátu, ale to stačí. Na konci to umí stroj sám přečíst a jistě vytisknout jako zápis z jednání.

Aby to byl validní rozsudek potřebuje to trošku učesat. Při tom může existovat stále fonetický záznam a přepisovat to může ženská na mateřské doma. Stačí aby první stranu s generáliemi nechala na soudě. Ale práce určitě na desítku minut takže za večer udělá desítku rozsudků bez většího problému.

Papírová forma se odesílá klasickou poštou takže to je potřeba, ale zřejmě k elektronické formě archivu na soudě existuje i papírový archiv.

Jenže to co popisujete vypadá jako sabotáž rozumné práce :-(
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Finanční ředitelé: Přestaňte používat Excel
29. 11. 2017, 15:11:54
Pražský magistrát vymyslel ještě složitější postup, konkrétně u poskytování informací podle 106/1999, kde se používá ještě začerňování. Už si nepamatuji detaily, ale bylo to se všemi tisky, skeny a konverzemi na nějakých 5-6 kroků.
 
 
woo jaw demo hz