Komentáře LibreOffice 7.2 alpha1, nová verze TypoJTB, výroční zpráva TDF 2020

user avatar kamlan
Odpovědět
LibreOffice 7.2 alpha1
3. 06. 2021, 11:08:49
Koukl jsem na tu wiki co je popsáno za novinky (u mě tedy hlavně se zájmem o makra) a jelikož bylo zmiňováno něco dalšího o v knihovně ScriptForge a přidání informací o ní do Nápovědy, tak jsem zkusil 7.2.0.0.alpha1 nainstalovat. Výsledek byl trochu kopanec, neboť při snaze otevřít makra v Basic editoru z jakékoholiv modulu jakékoliv knihovny v "Makra a dialogová okna v LibreOfficeDev" spadlo celé Libre. Takže klasika, restart v nouzovém režimu a zkusit obnovit celý uživatelský profil jestli to není nějakým rozšířením nebo nějakým mým uživatelským nastavením. Nebylo, padalo to i tak. Byl večer a tak jsem toho nechal.

Ráno jsem stáhl poslední denní vydání (z 1.6.2021) a v tom už je chyba opravena - a co víc, vypadá to (na prvotní dojem) že byl o něco zrychlen i samotný Basic editor.
Když jsem měl v nějakém modulu příliš dlouhý řádek (navíc třeba s arabštinou, viz. http://imgway.cz/s/1E5t), tak bylo dost nepříjemné označovat myší nějaký text, bylo to hrozně pomalé. Občas si šlo pomoci raději označováním se stisknutím Shift a nějakými šipkami, ale i tak to nebylo nic příjemného a dělalo se s tím někdy i již docela špatně. Ale vypadá to, že to je opraveno, byť tedy zatím jen v denním vydání :-).
Je však rozhodně potěšující, že i Basic editoru začala být věnována dobrá péče.
 
 
woo jaw demo hz