Komentáře LibreOfice 6.2.6, LibreOffice v Microsoft Store, Office 365 na slovenském ministerstvu financí

user avatar neutr
Odpovědět
LibreOfice 6.2.6, LibreOffice v Microsoft Store, Office 365 na slovenském ministerstvu financí
19. 08. 2019, 19:50:49
Z této informace jsem celkem rozpačitý. Proč CIB Software využívá Microsoft Store? A co teprve : "Ministerstvo financí Slovenské republiky odstartovalo soutěž na nákup 100 tisíc licencí Microsoft Office 365 v hodnotě 48 milionů eur"?

Při dnešním kurzu 25,80 Kč za Euro je částka 48 miliónů v korunách 1 238 400 000. Tedy vzhledem k pohyblivému kurzu cca 1,25 miliardy Kč. Informace neuvádí na jak dlouho licence platí. Pokud vím tak je to volitelné a obvykle na rok. Ale i kdyby to bylo na delší dobu...

Je jasné že odmítavý názor slovenského Národného Bezpečnostného Úradu je silným argumentem proti. Ale asi znám protiargument. Libre Office nemá komplexní servis v podobě certifikovaných specialistů. Takže realita je v následujícím postupu : "Každý si stáhněte Libre Office a nainstalujte".

Při TDF sice existuje "certifikace" ale systém mi připomíná z komerčního pohledu "déjà vu" (z historie IBM versus Microsoft) - víme jak to skončilo. U nás a ani na Slovensku neexistuje nikdo s "certifikací". Panebože ale nechytí se někdo za nos? Představa zakázky za více nežli miliardu "čistá ruka" by mohla dost lidí a subjektů motivovat. Jenže je zřejmě rozhodnuto - cloudové řešení Microsoftu.

Tak se člověk musí zamyslet jestli je to náhodné řízení osudu. Přímo se podbízí otázka jestli už není vše v režii MS. Tomu odpovídá také první část - ta o skladováním LibreOffice na Store. Dokonce jsem dostal dojem, že Microsoft opouští desktopovou verzi a dál se bude věnovat jen cloudové verzi - už jsem to tady uváděl. Vývoj desktopu je drahý. Tomu nasvědčuje nepřímo také zvýšená implementace VBA do Libre Office a také mi intuice napovídá že "Velký Bill" podepřel svou konkurenci "Velkého Steva" úplně stejným způsobem. Tedy nic nového pod sluncem.

To je také důvod proč já osobně fandím mimo Libre Office také klasičtějšímu Apache Open Office. Jsem velice rád, že náš portál se k tomu staví stejně. Ještě jen poznamenám že trend odstavit skutečnou konkurenci v podobě AOO mohlo vést k napadání našeho portálu hekrem v nedávné minulosti. To jsou ale jenom moje konspirační názory.

Nejsem v hloubi duše škarohlíd. Spokojím se s tím, že my jako koncoví uživatelé máme LO i AOO zdarma. Přes to myslím na to, že by to pomohlo také našemu státnímu rozpočtu a stejně tak Slovenskému. Do marketingového světa nevidím - ale je stejně shnilý jako ten svět politický - jsou vzájemně závislé.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:LibreOfice 6.2.6, LibreOffice v Microsoft Store, Office 365 na slovenském ministerstvu financí
19. 08. 2019, 21:22:39
CIB prezentuje svou verzi LibreOffice v Microsoft Store, učinit tak může každý, například Collabora. Jedná se o byznys a je to v pořádku. CIB nabízí zpoplatněný support.
Troufám si tvrdit, že ataky na náš portál neměly s jeho zaměřením nic společného. Vím to z vlastní zkušenosti z provozu jiné stránky. Činnost robotů je účinná.
user avatar Miro
Odpovědět
LibreOfice 6.2.6, LibreOffice v Microsoft Store, Office 365 na slovenském ministerstvu financí
20. 08. 2019, 09:47:47
V MS Storu je Vanilla za 289,-Kč a CIB za 429,-Kč. Pak je tam zdarma verze Unofficial od RepackagerExpres.
 
 
woo jaw demo hz