Komentáře OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst

user avatar Petr Valach
Odpovědět
OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
19. 07. 2013, 23:45:08
Lidé z mého okolí více a více začínají chápat, že "něco na tom LO/OO je", a začínají uvažovat jinak. Sice to bude ještě dlouho trvat, protože konzerva lidského myšlení se překonává těžce, ale mladá generace, která se chce vymezit proti svým rodičům, už uvažuje jinak. Ta stupidní představa "kdo nemá mrkvošrot opici, je plebs", je už dneska překonaná. Ale řekl bych, že zásluhou LibreOffice. OpenOffice je bohužel program částečně mimo hru, co se týče nových trendů a inovací. Srovnává se mezinárodní rychlík s osobním motoráčkem. Udělá svou práci, ale pomalu a s menší efektivitou.
user avatar Pavel
Odpovědět
Re:OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
21. 07. 2013, 16:55:35
Z mé zkušenosti mám za to, že většina uživatelů pc ani není schopna pochopit, že existují různé kancelářské balíky. Takže pokud jim na pc nainstalujete OOo/LO, ani nemá cenu jim něco vysvětlovat. Prostě pokud jim přijde emailem prezentace v "Powerpointu", tak ji chtějí umět otevřít. Podobně někde "doc" soubor. A nic složitějšího nepotřebují, kancelářský balík je spíše kanón na vrabce.

Těch několik málo zkušenějších potřebujících občas něco udělat se velmi rovnoměrně bude dělit na piráty MSO (protože jsou přeci machři, i když to nepotřebují), legální uživatele MSO a uživatele alternativních balíků. Sám používám LO, ale primárně je to otázka ceny a dostupnosti pro Linux.

Takže bych spíše řešil firemní nasazení a tam MSO vede nejen kvůli historii, ale i větší komplexnosti a nově i webovou verzi. Tady by mohl zabojovat Oracle s OOo, ale zatím se zdá, že na co sáhne, to jde do kytek.
user avatar Pavel M.
Odpovědět
Re:OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
25. 07. 2013, 17:23:33
Podle mě jak OO, tak LO stále trpí jedním zásadním problémem, a tím je rychlost. Asi před dvěma roky jsem měl možnost porovnat rychlost prezentací, stahovaných z webu. Některé v PowerPointu, jiné otevírané v OO. Powerpointové po kliknutí oznámily, že se prezentace stahuje, a po několika sekundách naběhly. V případě OO člověk třeba až 10 sekund vůbec netušil, jestli na ten link už kliknul, nebo ne - žádný progres, žádné okno, nic. Otevření trvalo dva až třikrát tak dlouho!
Před cca měsícem jsem dostal k revizi cca 50-ti stránkový dokument, spousta obrázků, velikost asi 17 MB. Nainstaloval jsem si proto s nadějí LO. Na výkonném stroji (i7-3770, 8GB RAM, SSD disk, NVIDIA 660Ti) trvalo překreslení stránky i přes 10 sekund!!! To se mi ve Wordu se srovnatelnými dokumenty nikdy nestalo, ani na mnohem pomalejším stroji.
To je hodně demotivující zkušenost. Jinak ten balík není špatný, ale to není ani rychlík, ani lokálka, ale hodně unavený hlemýžď. V případě kratších textů to nikdo ani nezaregistruje, ne každý otevírá prezentace z webu, ne každý reviduje 17MB dokumenty, ale pro mě je toto klíčový argument, proč raději zůstanu u kombinace Word pro běžnou práci, LaTex, pokud potřebuji, aby v textu byly kvalitně formátované rovnice.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
26. 07. 2013, 00:03:30
Před rokem a půl jsem v LO upravoval (kompletně formátoval vč. stylů) wordoovské dokumenty mající nějakých 70 stránek a 50 MB velikost... lahoda! Prace mi trvala asi třetinu času v porovnání s Wordem. Čas jsem si stopoval...
user avatar Roman Laube
Odpovědět
Re:Re:Re:OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
26. 07. 2013, 06:40:16
Bohužel se musím připojit k názoru, že OpenOffice/LibreOffice jsou pomalé - z mého pohledu obzvláště Calc. A příliš se to nelepší. Dle mé zkušenosti nejrychlejší verzí zůstává OpenOffice 3.2.1...
user avatar Jiří
Odpovědět
Porovnání chybějících statistik, výborně, ale co porovnání funkcí
23. 07. 2013, 10:39:56
Zajímavý článek, ale myslím že lidi by mnohem víc ocenili aktuální článek o porovnání aktuálních verzí OO/LO a jejich funkcionalit. Případně jednoduchou radu kdy je který balík vhodnější.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Porovnání chybějících statistik, výborně, ale co porovnání funkcí
23. 07. 2013, 11:43:07
Děkujeme za názor, problém je v tom, že LibreOffice podléhá ohromně rychlému vývoji a takový článek by nutně za pár týdnů či měsíců byl úplně pasé.
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Porovnání chybějících statistik, výborně, ale co porovnání funkcí
24. 07. 2013, 08:16:23
Starší srovnání tady: http://www.openoffice.cz/zakladni-srovnani-office-baliku-tabulka
user avatar LuboK
Odpovědět
OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
23. 07. 2013, 15:10:41
Trochu OT: Podla mna by obom (OO/LO) pomohlo to, keby existoval doplnok pre uzivatelov, ktori pouzivali MSO. Tento doplnok by im poprehadzoval uzivatelske rozhranie tak, aby vsetky nastroje a ponuky mali tam, kde ich ma MSO. Nemusi to byt prave ribbon, skor nieco v style MSO2003. Doplnok si nainstaluju len ti, ktori maju problemy s prechodom a dlho "svoje" nastroje hladaju.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
23. 07. 2013, 19:44:58
Já s tím zásadně nesouhlasím!! Proč se tolik podbízet potenciálním uživatelům? LibreOffice i OpenOffice jsou svébytné produkty a nepotřebují realizovat podobné ptákoviny. Namísto toho by se tvůrci měli soustředit na další vylepšování práce s těmito programy, ale ne ve stylu MSO - to je úplně zbytečné.

Člověk, který se už rozhodne vyzkoušet jiný program, nemá důvod v případě obou programů tápat. Podle mě nabídky jsou tam, kde mají být, tlačítka rovněž. Dokumentace je bohatá. Podobný počin bych považoval za projev obrovské slabosti.
user avatar LuboK
Odpovědět
OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
23. 07. 2013, 23:11:20
Preco? Preto, aby mali moznost volby. Vidim ako sa poniektori s tym "officom" trapia, lebo nemozu najst toto a hento. Pre nic ine.
user avatar neutr
Odpovědět
OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
24. 07. 2013, 08:52:21
Já musím souhlasit jak s LuboK, tak s Petrem Valachem. Jen si myslím, že tohle měla řešit Wiki. Normálně udělat odkazy na to co dělá Excel (i podle ikon) a zobrazit jak se to dělá v AOO, nebo LO. Bylo tady dost dotazů - například na funkci "když", ale i jiné. Také tu například byly dotazy například na "kostku", která jako jeden z mála případů nemá obdobu v OOo. (Tedy dotaz nebyl přímo na Excel, ale na "Kocku = Cube". V Excelu to je zabudováno, i když nevím kdo by s tím pracoval).
Takže až na malé vyjímky lze udělat vše a někdy i lépe než v Excelu. Určitě by to byl dobrý argument například pro implementaci do státní správy. Ukázaná platí. Jestli jsou připomínky že je MSO lepší, tak by bylo na místě dotaz - ukaž v čem, a pak bych se například já ptal, jestli je to zásadní, podsttaná, nebo důležitá záležitost. Ukázalo by se, že jde většinou o kraviny.


Tedy pan LuboK má sice dobrý nápad - napodobit ovládání Excelu, ale Microsoft by se asi tvrdě ohradil. Tudy podle mne cesta nevede.
user avatar NA
Odpovědět
Re:OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
24. 07. 2013, 12:50:57
Tabulku MSO/OO jsem odněkud měl. Tuším knížka. (čas pokročil a aktualizace by se hodila) Nicméně pokud uživatel nehledá "třetí položku zleva" nebo "modré ečko" nemá problém a i pokročilejší klávesové zkratky jsou stejné. Snad nejpodstatnější rozdíl je, že Calc používá anglické názvy funkcí a lokalizovaný Excel české. Mě se to líbí víc. Ovšem dopněk s alternativním výběrem, by u někoho mohl rozhodnout.
user avatar TiS.
Odpovědět
OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
24. 07. 2013, 19:07:29
Myslím, že anglické názvy funkcí v Calcu jsou jednou z věcí, která odrazuje. U mne to platí. Jsem zvyklý na české ekvivalenty, protože jsme se mnoho věcí na fakultě kdysi učili ve Excelu. Nicméně už předtím jsem používal OO.o prakticky deset let, a to i Calc. Není problém si zvyknout na anglické názvy, ale problém je určitou funkci najít. Lidé, kteří to používají denně, to neřeší, ostatní tápou. Tohle je věc, na které by bylo dobré zapracova.

Jinak ještě k doplňku přehazujícím nabídky. Ne, opravdu tohle bych nedoporučoval. Každé prostředí v takovýchto obecně rozšířených programech je často vyladěné tak, aby se s ním dobře pracovalo. Nabídky obou balíků nemají stejné nabídky ani co do obsahu, proto se neumím představit, co by se mělo přehazovat, co ne tak. Myslím, že by vznikl hodně velký bordel. Naopak je třeba usilovat o to, aby v nabídkách byly dostupné funkce rychle a snadno, a jest lhostejno, kterakým způsobem (ribon, klasika -- tu já rád).

Jinak ještě k LO. Vývojáři zatím dokazují, a to bohužel, že LO sice jde rychle kupředu, zato je však v mnoha směrem nepoužitelný, protože obsahuje zásadní chyby v některých funkcích. Připomíná mi spíš jakousi vývojovou řadu, prototyp, který je napůl cesty k finální verzi. AOO je na tom jinak, proto ho používám. Přiznejme si však jednu zcela zásadní věc, a to tu, že 99 % lidu stejně nedokáže využít pokročilé funkce obou programů, pročež debata o tom, co jde více kupředu, nemá mnoho významu.

Jediná zásadní otázka v této chvíli pro běžného uživatele je ta, který z obou balíků mu nabídne větším komfort a na který se může více spolehnout. A to nemluvím o případech, kdy máte tento program zapojený do širšího informačního systému v nějaké podniku, kdy musí být zajištěna spolehlivost provozu s ostatními, cizími aplikacemi.

Jak jsem uvedl, LO to pro mne není zatím spolehlivý, a nechci jej jinak hanit, někdo může mít jiné zkušenosti.

Největší problém ve vývoji dvou podobných balíků vidím v tom, že jeden od druhého začíná opisovat, vlastně se to děje stále. Máme dvě větve, které vypadají prakticky steně, ačkoli v jádru to tak už není. Například boční panel nově v AOO má být snad brzy i v LO. Nevím, zda je správná cesta plýtvat silami na dva projekty.

Umím si představit, že by LO přišel třeba s jiným přístupem, např. rozšíření o určité moduly, např. PDF editor, nabídl změnu pracovního prostředí apod., prostě něco, co by jej odlišovalo a nasměrovalo na určitou skupinu uživatelů, která preferuje jiný přístup.

Když se svého času rozdělil balík Mozilla Suite na dvě vývojové větve (Firefox, Thunderbird), byl to jiný přístup. M. Suite nakonce zanikla. Ale ukázalo se, že ta cesta není jediná a proto nakonec původní aplikace pokračuje ve vývoji jakožto Seamonkey. A uživatelé jsou spokoje. Kdo chce více nastavení a komplexnosti, ocení SM, ostatní jednoduchý FF.

Cesty jsou klikaté a nikdo nevíme, jak to jednou bude. Už jsem se v životě naučil, abych méně odsuzoval a více dával naději. Jenom budoucnost dokáže napsat řádky o minulosti.
user avatar lp.
Odpovědět
Re:OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
25. 07. 2013, 16:58:12
Anglické názvy funkcí není vlastností calcu, ale rozhodnutí lokalizačního týmu. Některé jazykové mutace názvy přeložené mají.
user avatar anonym
Odpovědět
OpenOffice a LibreOffice: silná značka vs. rychlý růst
26. 11. 2013, 17:50:07
Open je stará dobrá, hlavne zdarma značka / Libre je nová rychle se rozvíjející/ MSO předražená (pro normalní lidi) uplna zbytečnost
 
 
woo jaw demo hz