Komentáře OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců

user avatar PetrV
Odpovědět
OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
16. 11. 2010, 13:25:50
Možnost editovat syntaxi pro jednotlivé znaky není funkční a nikdy plně nebyla.
Navádět lidi, aby používali Prvky vzorce, má sice svůj smysl, ale myslím, že daleko lepší je používat kontextovou nabídku - pokud člověk hledá jen přesný výraz a ví, co který znamená.
Poslední odstavec je naprosto mimo.
U obrázku Zápis vzorce by se hodilo větší zobrazení vzorců.
A nakonec - Go-OO je celkem dobrý, ale hodilo by se počeštění, které je ke stažení na stránkách výrobce ;-) tento tutor je pro začátečníky a mást je angličtinou není zrovna košer.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
16. 11. 2010, 14:17:49
Zapomněl jsem dodat, že používání Panelu vzorců je zcela nevhodné, protože Math ignoruje typografické standardy. Je opravdu třeba vzorce zadávat ručně anebo dodatečně přidávat mezery.
user avatar Jan Vand
Odpovědět
OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
19. 11. 2010, 19:11:38
Věřím, že se připojíte k tvorbě oznámených dalších dílů, určitě to bude přínosem.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
19. 11. 2010, 23:45:34
Pokud ta poznámka patřila mně, pak odpovídám. Nemohu. Redakce mi to bohužel neschválila. Zřejmě čeká, že se pan kolega polepší. Sepsal jsem další, můj druhý článek věnovaný Math a mám rozdělaný třetí, ale protože se zde asi neuplatní, poslal jsem jej (a je ke stažení) zde: http://leteckaposta.cz/358478619. Rozebírám tam obecně syntaxi při používání závorek - k čemu závorkování je a tak dále. Myslím si, že se mi článek povedl. V dalším pak formátování a nastavování formátování v kontextu s typografickými pravidly - ta poznámka, že Math ignoruje typografická pravidla, je naprosto lichý, pakliže si člověk umí Math vyladit. A nakonec rozebírám plugin pro transformaci rovnice na bitmapu. Druhý článek ale řeším, ten nemám hotov a oba chci předávat veřejnosti, když už jsem je sepsal. Nepočítám totiž s tím, že by články takové úrovně pan Polák byl s to sepsat.
Pokud chcete vidět mou prvotinu věnovanou Math, zde je: http://www.openoffice.cz/pouzivaji-openoffice-org/openoffice-org-v-akademicke-praxi-1?highlightWords=math.

Na rovinu a veřejně říkám, že pokud bude schválen ještě jeden takto hrozný příspěvek, jaký je uveden výše, a bude uveřejněn na tomto portále, nebudu mít žádnou další motivaci pro spolupráci s jeho vlastníky. Protože bych se za svou spoluúčast musel stydět. Ale to jsou interní záležitosti, ty nepatří na veřejné fórum.
user avatar PetrV
Odpovědět
oprava
20. 11. 2010, 00:19:45
Bohužel, podíval jsem se pro jistotu ještě jednou a snad už naposled a opětně jsem tam objevil drobné nedostatky, takže opravená verze je zde: http://leteckaposta.cz/951094092.
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
20. 11. 2010, 08:04:04
Pán PetrV, stiahol som si Váš článok a naozaj musím uznať, že p. Polák by článok takej úrovne nenapísal - a teraz bez urážky - jeho článok sa mi totiž páči viac. Napr. vo Vašom článku som iba odhadoval, že editor rovníc je asi z MS Office, písali ste tam postupy, ktoré sa v Linuxe robia inak, máte tam aj vecné chyby (programátorské úvodzovky sa v Math dajú vložiť - ako, to píše napr. p. Polák v dnešnom článku)...

K článku p. Poláka mám, samozrejme, svoje výhrady. Zosnímané obrazovky z anglického OO.o by vadili menej, keby sa aspoň v texte spomenuli české/slovenské názvy, lebo v lokalizovanom OO.o budem asi ťažko hľadať "Formula Elements". Autor mohol tak isto uviesť, že ručné zapisovanie vzorcov je niekedy nevyhnutné, pretože nie všetko sa dá naklikať. Vzhľadom na to, že článok, podľa svojho obsahu, je určený hlavne pre začiatočníkov, musím ho hodnotiť ako dobrý.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
20. 11. 2010, 10:26:08
Pane kolego, nemáte tak docela pravdu. Za prvé, je pravda, že jsem dost dlouho přemýšlel o tom, zda mám uvést, že Editor rovnic pochází z dílny Microsoftu, ale pak jsem si řekl, žečlánek není určen vyloženě začátečníkům, a ti tedy něco takového již znají. Za další, pokud jde o postupy, rád bych uvedl, že vše, co jsem psal, je z nápovědy, já si nic nevymyslel... takže smolík :-) Programátorské uvozovky se vložit asi nedají a pokud znáte postup na jejich vložení, budu vděčný za jejich kód.
Napdá mě snad jedině přes Symboly, jinak ne... logicky by například šlo tyto uvozovky obalit dalšími, aby j Math přepisoval, ale tohle nefunguje.
Pokud se vám líbí článek zamořený nesmysly a zjevně bez znalosti věci, pak nevím... jsem vás měl za většího koryfeje, pane Pastieriku!
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
20. 11. 2010, 11:19:49
Iba pár pripomienok:
"...zda mám uvést, že Editor rovnic pochází z dílny Microsoftu, ale pak jsem si řekl, že článek není určen vyloženě začátečníkům, a ti tedy něco takového již znají."
MS Office som naposledy videl pred mnohými rokmi, rovnice som v ňom nikdy nevkladal, takže Váš predpoklad je nesprávny v tom, že "ti tedy něco takového již znají." - nielen ja tento editor nepoznám a iba som o ňom počul od syna, lebo sa ho učili na škole, pričom sám povedal, že OO.o je v tomto smere neporovnateľne lepší.

Presne tak - programátorské úvodzovky sa dajú vkladať cez symboly a práve na symboly, ako veľmi dôležitú časť Math článok upozorňuje. Aj v tejto súvislosti naozaj neviem, prečo píšete "článek zamořený nesmysly"? Inak definícia symbolov fungovala už v roku 2007, kedy som písal o Math článok. Pravdaže, nie je určená pre posielanie v ODT ale pre export do PDF a aj o tomto je v článku zmienka. Preto sa mi Vaša kritika zdá príliš veľká - bez skúšania a znalosti ste kritizovali niečo, čo ste teraz zistili, že funguje.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
20. 11. 2010, 11:32:31
Ale no tak, kolego :-)))) to, zda funguje trvalá změna syntaxe přes Katalog stylů, to byla první věc, kterou jsem vždycky zkoumal u každé nové verze. Zajímavé je, že jen u jedné jediné kdysi to fungovalo, u žádné jiné ne. Ale teď zjišťuju, že to fakt je dobré. A hned povím, v čem asi byla chyba a zároveň se musím opravit. Já to příliš nezkoumal, takže jsem si myslel, že syntaxe znaků se vkládá do výše uvedeného souboru. Není to pravda, teď jsem to vyzkoušel. Jestliže nadefinuju nové znaky nebo ty stávající předefinuju, pak se v uživatelském podadresáři OpenOffice.org\3\user\registry\data\org\openoffice ukládá soubor Math.xcu. Předchozí verze asi tento soubor po skončení relace mazaly. Ale teď tam zůstává a zaznamenává všechny změny. Takže nic netřeba zálohovat. Pokud se chce uživatel vrátit k originální syntaxi znaků, pak lze tento soubor jednoduše vymazat.
Protože jsem hodně pracoval s řeckými písmeny (jak je ve fyzice obvyklé) a neukládal jsem soubor pro užití jinde (exportoval jsem v jiném formátu), pak jsem se tu nefunkčnost přejmenovávání snažil obejít tím, že jsem daný znak z katalogu vymazal a nadefinoval ho nanovo. Ani to nepomáhalo. Po zavření OOo - smůla. Vše zůstávalo při starém. Ale teď to, zdá se, konečně funguje.
Těch nepřesností a omylů je trochu víc v tom článku, ale nechci se k němu už vracet.
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
20. 11. 2010, 10:36:35
No, jak jsem tak četl váš příspěvek, tak mě napadla ještě jedna replika.
"Vzhľadom na to, že článok, podľa svojho obsahu, je určený hlavne pre začiatočníkov, musím ho hodnotiť ako dobrý."
Víte, já si právě myslím, že pro začátečníky ten článek není. Pokročilejší uživatel je totiž s to opravdu nesmysly zde napsané uvést na pravou míru. Například: "Samotné písmo se pak nastavuje přes Formát | Písmo, kde k jednotlivým účelům vybíráte jednotlivá písma a jejich nastavení. Jedná se však pouze o typ písma (například Arial), tučnost a kurzívu." Ta poslední věta je dost slušný nářez...
user avatar PetrV
Odpovědět
do třetice...
20. 11. 2010, 10:53:31
Takže pane kolego, je to jinak - a děkuju vám za to. Svým komentářem jste mě přiměl se věci podívat na zoubek. Zaprvé, OOo se opravdu vyvíjí - a zdá se, že dobrým směrem. Nyní již lze trvale měnit syntaxe symbolů, což je fajn, na druhou stranu varuju před experimentátorstvím, mohlo by se stát (a stane se), že pokud si jinak nadefinujeme znaky, protistrana neuvidí znak, ale třeba %alfa. Doporučuju zazálohovat soubor org.openoffice.Office.Math.dat, který se nachází v uživatelském adresáři OpenOffice.org\3\user\registry\cache. Pokud to teda není dočasné, ale opravdu to funguje, pak je to hodně dobrá zpráva. Za další, tímto způsobem si skutečně lze nadefinovat i syntaxi programátorských uvozovek. Popravdě - já jsem tušil, že tudy vede cesta, ale s ohledem na to, že by se to muselo defiovat při každém otevření Math, jsem tuhle možnost nikdy nezmiňoval a vlastně ani nezkoušel, protože jsem věděl, že by to bylo k ničemu - jen dočasně. A to byla chyba. Takže to znamená, že jeden bod z mé kritiky článku odpadá.
user avatar Matej
Odpovědět
OpenOffice.org Math: Když je třeba vzorců
9. 01. 2012, 12:15:30
Mne ako laikovi zriedkavo používajúcemu editor rovníc sa zdal Equation Editor vo Worde podstatne prehľadnejší a prítulnejší.
Rozhodne si nemyslím, že naklikávanie je časovo náročnejšie ako písanie, najmä ak sa nepreklikávam viacerými úrovňami menu, a navyše si nepamätám presné znenie prikazov.
V článku mi hlavne chýba verzia programu, ktorej sa tutoriál týka (aby som vedel, kde je chyba, ak niečo nefunguje podľa tutoriálu). Druhý hrubý nedostatok je miešanie jazykových verzií...
Kôli týmto podľa mňa podstatným nedostatkom nemôžem za článok dať nič lepšie ako 4... :o(
 
 
woo jaw demo hz