Komentáře Přepracovaná Vlnka verze 0.4

user avatar
Odpovědět
Připomínka
23. 05. 2005, 10:40:15
Vlnka sází pevnou mezeru i za malým písmenem "a", což neodpovídá typografickým normám. Bylo by příhodné mít alespoň možnost nastavit toto chování tak, aby "a" zůstalo ignorováno.
user avatar
Odpovědět
Malé a
23. 05. 2005, 10:45:44

Má někdo prosím vás věrohodný zdroj těchto pravidel? Jeden hovoří o tom, že malé 'a' je vyjímkou. Další hovoří o tom, že malé 'a' je vyjímkou, ale pouze ve sloupcové sazbě ...

user avatar
Odpovědět
re: Male a
23. 05. 2005, 13:20:46
Kniha Prakticka typografie panu Blazka a Kocicky pravi, ze na konci radku je mozne ponechat spojku a  jako jedinou moznou jednoznakovou predlozku/spojku.


Osobne se ale pri sazbe snazim i koncove a  prelomit na novy radek, pokud nevzniknou zavaznejsi obtize typu spatne velikosti mezer, parchantu apod.

Nicmene se jedna o soukromou libustku, pravidla spojku a na konci radku povoluji.

user avatar
Odpovědět
Male a na konci radku
23. 05. 2005, 14:55:47
Presne jak pisete - spojky na konec radku proste nepatri. Ani a. Ackoliv je mozne, ze to pravidla dovoluji (nevybavuji si, ze bych to kdy slysel), tak se je budu vzdycky snazit zalomit na dalsi radek ;)
Ostatne nedalo by se to vyresit checkboxem v nastaveni? (a na dalsi radek - ano/ne)
user avatar
Odpovědět
Typografické pravidlá
23. 05. 2005, 17:26:08
Pozrite sa na http://www.typo.cz/_typo/typo-pravidla-hladka.html Tieto pravidlá platia ako v Češtine, tak aj v Slovenčine. Jednoznačne je malé "a" výnimkou a iba pri veľmi úzkej sadzbe (do 25 znakov) môžu byť na konci všetky predložky, pretože by to inak vyzeralo škaredo. Ako vhodná alternatíva pre tých, ktorí aj malé "a" nechcú mať na konci riadku sa mi pozdáva možnosť definovania tohto parametra osobitne, t.j. urobiť ešte jedno zaškrtávacie políčko, ktorým by sa toto nastavovalo.
user avatar
Odpovědět
Kompatibilita s OOo1.1.4
23. 05. 2005, 23:44:23
Předpokládám, že popisovaná Vlnka ve verzi 1.1.4 použít nejde - nebo ano? Pokud ne, jaké je možné aktuální a hlavně funkční řešení? Původní Vlnka mi tam totiž nepracovala dobře, nicméně verzi 1.1.4 stále používám a ještě dlouho budu (právě mi Draw z vývojářské verze 1.9.103 spadnul na dokumentu vytvořeném a naprosto rutinně zpracovávaném ve verzi 1.1.4)...

Děkuji
user avatar
Odpovědět
vlnka pre 1.1.4
24. 05. 2005, 16:15:47
Napiste na e-mailovu konferenciu a ja vam poslem v prilohe zdrojak vlnky pre 1.1.4. Robi medzery za predlozkami (aj za tymi, ktore su na zaciatku odstavcov), vyhadzuje n-nasobne medzery a pod. Akurat si budete musiet doplnit zoznam akademickych titulov, lebo ja tam mam iba take, ktore potrebujem.
user avatar
Odpovědět
Typografická pravidla
24. 05. 2005, 21:06:20

Myslím, že nemáte úplně pravdu. Jednoznakové předložky nemohou být nikdy na konci řádku. A malé a je výjimka právě v tom, že u něj se to připouští. Ale jen při sazbě do úzkých sloupců. Cituji z [1]:


Nezlomitelná mezera: Je to mezera, v níž nikdy nenastane řádkový zlom (konec řádku). V systému TEX se sází znakem tilda (~). Použijeme ji v případě, kdy chceme svázat dvě slova pevně k sobě. To nastává v následujících situacích:



  • Jednoznaková předložka nebo spojka a následující slovo. Jedná se o předložky K, k, O, o, S, s, U, u, V, v, Z, z a spojky A, a, I, i, které se nemohou ocitnout na konci řádku. Jedinou přípustnou výjimku tvoří spojka malé a v sazbě do úzkých sloupců do 25 liter na řádku.10 Tato nezlomitelná mezera podléhá formátování, její velikost je tedy variabilní.


  • Iniciála a příjmení, zkrácený titul a příjmení. Například zápis J.\,K.\,Tyl nebo ing.\,Malý zaručí, že při jakémkoliv formátování textu nebudou od sebe odtrženy jednotlivé části. Protože se jedná o případ mezery za tečkou, používá se zúžená nezlomitelná mezera.


  • Číslo a jednotka ve zkratce. Je-li uvedena fyzikální nebo jiná jednotka za číselným údajem ve zkratce, nesmí být oddělena koncem řádku (například 5\,kg). Nastanou-li při spojení čísla a jednotky potíže při sazbě odstavce (vznikne-li spojením velký celek), je možné zkratku jednotky vypsat celým slovem a oddělit od číselné hodnoty. Číslo a jednotka musí tvořit optický celek, proto se používá zúžená mezera.


  • Jednotlivá trojčíslí čísla. Číslo musí být vždy uvedeno celé na jednom řádku. Sázíme je proto se zúženými mezerami, tedy například 45\,000. Vznikne-li spojením velký celek obtížný pro sazbu, můžeme například tři nuly nahradit slovním zápisem tisíc. Letopočty sázíme vždy bez mezer, jiná čtyřciferná čísla zpravidla také, vyjma případu, kdy jsou uvedena ve sloupcích s vícemístnými čísly. Telefonní čísla se sázejí ve skupinách po dvou číslicích se zúženou nezlomitelnou mezerou. Má-li číslo lichý počet číslic, začíná trojčíslím, například 723 13 43 29.





10 Pro automatické vložení nezlomitelné mezery za všechny předložky a spojky slouží například program vlnka nebo program vlna dostupný v českých instalacích systému TEX.


Výše citovaná kniha je velice kvalitní a nemám nejmenší důvod se domnívat, že by neměla mít pravdu. V [1] jsou mezi použitou literaturou uvedeny i patřičné české typografické normy, takže předpokládám, že výše uvedené autor zjistil přímo z nich.


I další typografická pravidla jsou zde vysvětlena velmi stravitelnou formou, a tak bych tuto knihu doporučil nejen zájemcům o systém TEX/LATEX, ale komukoli, kdo na počítači vytváří jakékoli texty. Většina uživatelů nemá o typografii ani potuchy a bohužel to podle toho také vypadá.


[1] RYBIČKA, Jiří. LATEX pro začátečníky. 3. vyd. Brno: Konvoj, 2003. 2.6 Základní pravidla hladké sazby, s. 35–36.

user avatar ReFD
Odpovědět
Poznámka k psaní telefonního čísla
16. 12. 2005, 20:47:28
Telefonní číslo se u nás v současnosti dle typografických pravidel nepíše po dvou cifrách, ale po třech. Po dvou cifrách se psalo dříve, než se přešlo u nás na devítimístný jednotný systém tel. čísel. Toto psaní je nyní přípusné pouze v případě, že číslo obsahuje něco, co by umožňovalo jeho snadné zapamatování, např. 541 32 33 34.
user avatar
Odpovědět
Pamatování si nastavení
24. 05. 2005, 21:17:08

Mnohokrát děkuji za novou verzi této moc šikovné utilitky.


Jedna připomínka – vlnka si nepamatuje, co jsem měl naposled vybráno k náhradě. Pokud je možné zařídit, aby si to pamatovala, tak by to bylo moc dobré.


A pokud to udělat nejde, tak bych navrhoval alespoň změnu výchozího nastavení – nahrazovat vše kromě mezer u dvouhláskových předložek (tak by to myslím mělo odpovídat českým pravidlům sazby).


A možná by nemuselo být na škodu přidat i možnost zpětného chodu (v místech, kde by vlnka nahrazovala mezery za tvrdé mezery by v tomto režimu tvrdé mezery naopak nahrazovala normálními mezerami). Mohlo by se to hodit např. k odstranění tvrdých mezer jen v určité skupině výskytů (např. by člověk zjistil, že ve skupinách čísel mu trvdé mezery momentálně nevyhovují, a takto by je mohl snadno odstranit).

user avatar
Odpovědět
bugreport
24. 05. 2005, 22:49:19
Zaznamenal jsem dosti bizarní chování Vlnky při zpracování číselných údajů. Měl jsem v textu údaj "8 850 metrů", ze kterého vlnka vyrobila "8\8500\metrů", tedy poslední číslici zopakovala. V nastavení jsem měl zatrženo vše kromě nahrazování dvouhláskových předložek.
user avatar
Odpovědět
Re: bugreport
25. 05. 2005, 08:07:20
Dobrý den,

zkoušel jsem vámi popisovanou situaci a musím ji uzavřít se stavem WORKSFORME. Jste si jist, že to způsobila vlnka? Jste si jist, že máte úplně poslední vlnku? Snažil jsem se to zreprodukovat, bohužel zatím bez úspěchu.

Díky za report.
user avatar
Odpovědět
bug
25. 05. 2005, 10:18:33
Dobrý den,

ano jsem si jistý. Ale nyní vidím, že jsem zapomněl uvést podstatnou podmínu při které se chyba projevuje. Musí být zapnuto "zaznamenávání změn" a "zobrazování změn". Chtěl vidět co přesně Vlnka s textem dělá. Pokud není zapnuto "zobrazení změn" ale pouze "zaznamenávání" funguje Vlnka správně, ale velice pomalu.

Ukázku souboru, kterým projela vlnka, v tomto případě spíš cunami, naleznete zde. Zaznamenávání a zobrazení změn je zapnuto, abyste přesně věděl, co mám na mysli.
user avatar
Odpovědět
Další komentáře
25. 05. 2005, 12:27:57
Jinak utlitika je samozřejmě užitečná. Přimlouvám s ostatními aby spojka "a" měla samostatné zaškrtávátko. Pamatování si nastavení je rozhodně též velice žádoucí.

Jako jednoznačné negativum aplikace vidím ukrutnou pomalost. Projetí sotva 40 stránkového dokumentu trvalo na stroji 1Ghz cca 30 sekund. Nechtěl bych vidět co by Vlnka dělala na pomalejším stroji, nebo rozsáhlejším textu.

Též mi chybí možnost nějak vrátit vešekeré změny, které Vlnka provedla, v případě, že by se nechovala podle očekávání. Je to samozřejmě možné zapnutím zaznamenávání změn před spuštěním vlnky, ale to je namáhavé a každému nedojde, že by to měl udělat (respektive dojde, ale to už je třeba pozdě). Dobrou možností by bylo, kdyby šlo všechny změny vráti třeba pomocí "ctrl+z".Momentálně se tímto způsobem obnovují pouze jednotlivé kroky Vlnky a to jen do vyčerpání nastaveného počtu vrátitelných operací.
user avatar
Odpovědět
Prototyp
25. 05. 2005, 14:07:32
Zdravím,

rád bych k rychlosti podotkl, že jde o prototyp na kterém ladím požadavky uživatelů. Jakmile se shodneme, že Vlnka splňuje většinu požadavků, přepíši to do C++ kde nebude problém s rychlostí.

Další věc, která vše zpomaluje je neúplná implementace regulárních výrazů. Nefungují věci jako "backreferences", proto je kýžená mezera hledána pomocí regulárního výrazu a posléze nahrazována ručně.

Takových mušek je tam více a jak říkám, jakmile se shodneme, že je vše OK, celé se to potom zrychlí.

Pěkný den a díky za reakce.

P.S. To malé a tam přidám a na to pamatování nastavení se podívám.
user avatar
Odpovědět
Vrácení změn
25. 05. 2005, 16:05:08

A nebylo by jednodušší před spuštěním Vlnky dokument jednoduše uložit a v případě nevyhovujícího výsledku ho znovu načíst? Podle mého by to bylo jednodušší, než řešní přes Sledování změn.

user avatar
Odpovědět
Další pravidlo pro tvrdou mezeru
25. 05. 2005, 16:21:35

Když jsem si teď hledal HTML kód tvrdé mezery a pomlčky, abych mohl uvést do patřičného stavu své příspěvky zde (;-)), tak mě jedna nalezená stránka inspirovala na dalšího kandidáta pravidla pro vkládání nezlomitelné mezery pomocí Vlnky.


Konkrétně na stránce Pavla Satrapa v sekcích Nevhodné řádkové zlomyPomlčka versus spojovník jsou vysvětlována česká typografická pravidla v souvislosti s tvorbou správných webových stránek. Co je podstatné, při použití pomlčky (–) ve funkci oddělovače částí vět může spojovník zůstat na konci řádku, ale ne na jeho začátku. (Je to ostatně uvedeno i na výše odkazovaném Typo.cz.) Bylo by tedy vhodné umožnit ve Vlnce vkládat nezlomitelnou mezeru i místo mezery před spojovníkem.

user avatar
Odpovědět
Este predlozka "a"
25. 05. 2005, 18:24:06
Citujem z typo.cz:
Předložky – jednohláskové neslabičné předložky K, k, S, s, V, v, Z, z, slabičné O, o, U, u, a spojky I, i, A, nesmějí být na konci řádky. Výjimku tvoří spojka a (pozor – ne verzálka). U ostatních předložek jsou možné výjimky pouze v úzké sazbě (do 25 liter).
Tu sa jednoznacne hovori, ze male "a" moze byt na konci vsade a ostatne predlozky pri uzkej sadzbe. Vas citat hovori nieco ine, a sice, ze pri uzkej sadzbe je ako vynimka iba spojka "a". Zda sa, ze sme opat niekde na zaciatku. Pokial som si ale skusal uzku sadzbu, tak nazoaj to vyzera opticky skaredo, ak sa vkladaju nezalomitelne medzery. Preto si osobne myslim, ze spravne je to podla pravidiel na typo.cz
user avatar
Odpovědět
Různé výklady
25. 05. 2005, 20:30:51

Nejrozumnější asi opravdu bude přidat do Vlnky přepínač, který umožní její použití v obou režimech. Názory, jak by se měli jednozankové předložky sázet, se totiž opravdu rozcházejí.

user avatar
Odpovědět
Add-on
27. 05. 2005, 13:08:45
Já osobně bych "add-on" přeložil jako "dodatek (dodatky)"...
user avatar
Odpovědět
Re: Add-on
27. 05. 2005, 20:02:28

Myslím, že autorovi šlo spíš o to, jak programově zařítit to přejmenování panelu nástrojů. ;-)

user avatar
Odpovědět
Ano
30. 05. 2005, 10:22:15
Přesně tak ;-) Kdyby měl někdo podobný problém, tak sděluji, že nelze přejmenovat panel nástrojů a to z důvodu zpětné kompatibility.

Každopádně se pracuje na tom, aby to v budoucnu šlo.
user avatar
Odpovědět
jednotky a procenta
31. 05. 2005, 14:51:26
Jeste jsem vlnku nepouzil, ale pripada mi jako uzitecny nastroj. Jen jsem se chtel zeptat, zda nahrazuje nezalomitelnou mezeru jen misto normalni mezery, nebo zda ji i vklada tam, kde bych ji nechtel mit - tedy jestli me z 12% (12km) neudela 12~% (12~km).


Pavel
user avatar
Odpovědět
Re: jednotky a procenta
1. 06. 2005, 00:29:02

Ne, takto Vlnka nepracuje. Skutečně nahrazuje pouze mezery za nezlomitelné mezery. Nebude nic doplňovat tam, kde mezera není.


Nicméně výše uvedené je proti typografickým pravidlům. Předpokládám, že to víte a máte k tomu nějaký důvod.


Psát např. 12km je špatně. S procenty je to složitější. Zápis 12 % by se četl jako dvanáct procent, kdeždo 12% znamená dvanáctiprocentní.

user avatar
Odpovědět
Jeste k a
5. 06. 2005, 23:09:44
nezapomente, ze je nepripustne, aby a zustalo na konci radku, pokud je to predposledni a nebo prvni radek v odstavci, takze je daleko bezpecnejsi, kdyz je pred a vlnka. TeX tam dava vlnu jine kategorie, emacs ji zobrazi jako male X, ale to bohuzel OOo neumi.
user avatar
Odpovědět
Zda se to trochu jednodussi,
8. 06. 2005, 16:45:18
Zda se to trochu jednodussi, ale ani zdaleka ne tak jednoduchy, jako by bylo klasicke CTRL+Z vracejici v jednom kroku vsechny zasahy vlkny. ;-)
user avatar
Odpovědět
Tak mozna 12km by mohlo byt a
8. 06. 2005, 16:52:57
Tak mozna 12km by mohlo byt analogicky vnimano jako "dvanactikilometrove" :-)

Ale ted vazne, pokud je to skutecne typograficka chyba, snad by nebylo od veci schopnost doplnovat pevne mezery i tam, kde puvodne nebyly ani mezery obycejne, implementovat do vlnky jako dalsi - pochopitelne volitelnou - dovednost.
user avatar
Odpovědět
a bez vlnky to nebude?
17. 06. 2005, 01:35:54
Kdysi kdosi sliboval, že v OOo 2 na to bude obecný systém zabudovaný, který to pro češtinu i jiné jazyky bude dělat automaticky (asi jako ve Wordu, budiž mu země těžká) takže nebude těchto provizorních maker již více třeba...
A nic...???
user avatar
Odpovědět
Kdo a kde to sliboval? OOo2
20. 06. 2005, 08:43:37
Kdo a kde to sliboval?
OOo2 umí něco podobného pro asijské jazyky, na úpravu funkcí pro češtinu se buď nikdo nenašel nebo se mu to nepovedlo.
user avatar
Odpovědět
Správce balíků
12. 07. 2005, 13:00:11
Já nevím, asi jsem natvrdlej, ale žádný správce balíků se mi v menu nástroje neobjevuje. Mám verzi 1.1.4.
user avatar
Odpovědět
Re: Správce balíků
12. 07. 2005, 16:08:51

To bude tím, že je až ve verzi 2.0. A tohle makro je také určeno pro OpenOffice.org 2.0, takže do verze 1.1.4 ho nemá cenu ani zkoušet instalovat.


Doporučuji zkusit starší verzi Vlnky nebo (pokud se nejedná o produkční systém) zkusit OpenOffice.org 2.0. Je to ale pořád betaverze, tak pozor!

user avatar
Odpovědět
Instalace
25. 07. 2005, 23:20:12
Už jsem tu s tím jednou byl u předchozí verze vlnky pro OO 2.0. Při instalaci se mi objeví tato hláška:

(com.sun.star.uno.RuntimeException){{Message="python-loader:exceptions.ImportError:No module named os, traceback follows\XOOOaColudn't import traceback module!, Context=(com.sunstar.uno.XInterface)OxO}}

Záhadou mi je to, že jsem to instaloval (včetně samotných Openofficeů) na dva počítače zároveň: na jednom to šlo, na druhém ne. Proč? Oboje úplně stejná standardní instalace - žádna custom ... že bych třeba záměrně nenainstaloval PyUNO bridge, nic takového - zkrátka dvě stejně standardní instalace, jedna funguje a druhá ne.

Ondřej

user avatar Dolf
Odpovědět
Instalace vlnky
8. 02. 2006, 20:04:24
Ond5eji, nejsi sam, stejnou chybu mam take na jedne ze tri instalaci. Nedela Te to take na ThinkPadu?
user avatar Anonymní
Odpovědět
ThinkPad chyba
2. 05. 2006, 18:47:45
Hlasim ze na notebooku IBM ThinkPad mi to take hlasi tuto chybu.
user avatar
Odpovědět
re instalace
3. 08. 2005, 19:33:55
Stačí po opětovném spuštění OO2 jít do nástroje, správce balíků, moje balíky a povolit vlnku, poté je přidán další panel "přídavek 1", stačí jej pouze označit a je zobrazen. Toť vše. D.
user avatar
Odpovědět
Ještě k titulům
4. 08. 2005, 08:24:55
Zkoušel jsem vlnku, ale zřejmě nezná všechny druhy titulů, tudíž
dle zák. č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, se jedná o před jménem uváděné „Bc.“, „BcA.“, „Ing.“, "Ing. arch.", "MUDr.", „MDDr.“ – zubař, "MVDr.", "MgA." – magistr umění, "Mgr.", "JUDr.", "PhDr.", "RNDr.", "PharmDr.", "ThLic." - licenciát teologie, "ThDr." doktor teologie, a uváděné za jménem „Ph.D.“, Th.D.“,
dle starších zákonů o vysokých školách ještě před jménem uváděné "Dr.", „PaedDr.“, „RSDr.“ a za jménem „CSc.“, „DrSc.“
dle zák. č. 561/2004 Sb., školský zákon, je titul uváděný za jménem „DiS.“ diplomovaný specialista u vyššího odborného vzdělání,
snad jsem na nějaké nezapomněl. Dan
user avatar
Odpovědět
Samozřejmě, že jsem zapomněl
4. 08. 2005, 14:33:56
Doc. Prof. před jménem. D.
user avatar
Odpovědět
DiS
4. 08. 2005, 20:26:20
DiS - Diplomovaný specialista.
user avatar
Odpovědět
re re instalace
9. 08. 2005, 19:52:25
ani tak to právě nefunguje
user avatar snakeash
Odpovědět
Stejny problem
20. 10. 2005, 14:24:03
stalo se mi to taky ... ve Win XP ... pomohlo odhlasit a prihlasit uzivatele, a potom povolit balik.
user avatar adaL
Odpovědět
Stejny problem na IBM
23. 02. 2006, 11:09:51
mam stejny problem na IBM ThinkCentre (WinXP). Nepomohl zadny z vyse uvedenych postupu. IMHO je na vine Python predinstalovany v adresari IBMTOOLS. Ale jelikoz ten neni muj konicek :o), nemam jak toto tvrzeni overit.
user avatar Skippi
Odpovědět
IBM ThinkPad
8. 05. 2006, 16:54:31
Ani ja sa na IBM ThinkPad s WinXP Pro neprekusnem cez tuto chybovu hlasku. Nepomoze ani restart a snaha o dodatocne povolenie vlnky v manageri. Nepoznate niekto nahodou riesenie tohoto problemu? Teda ine ao vyhodit notebook a kupit si iny... :-)
user avatar Anonymní
Odpovědět
Nefunguje hlaní odkaz
16. 09. 2005, 18:06:03
V nové verzi stránek oo nefunguje odkaz na stažení souboru. Ostatně jako jich nefunguje spoustu.
user avatar fTom
Odpovědět
personalizace vlnky
28. 10. 2005, 01:07:34
Vlnka je velice užitečná věcička, ale:
1. Existuje mnoho jiných i neakademických titulatur, které se rovněž vyjadřují zkratkou před jménem (např. v historickém, církevním nebo mezinárodním kontextu), určitě se vyskytnou i další, možná obecně ne tak časté, ale v delším dokumentu vitané případy hlásící se o rozšíření vlnky (např. "francouzké" uvozovky (guillemets) jsou od svého obsahu odděleny pevnou mezerou, někdy je vhodné totéž učinit i pro některé druhy textových závorek,...).
2. Pracuji ve více jazycích, často uvnitř jednoho dokumentu. existence jednopísmenných samostatných předložek je sice slovanská exotika, ale občas by se hodilo, co umí vlnka s pevnými mezerami (nejlépe v jednom průchodu textem).

Protože v obou bodech se budou potřeby jednotlivých autorů velmi lišit, zdá se mně, že flexibilním řešením by bylo rozšířit konfigurační dialog vlnky o opci přidat editovatelné položky, eventuálně s možností (různé) takové konfigurace uložit a pak volit. Samozřejmě netuším, jak nepříjemné by to bylo implementovat pro autora vlnky, a asi jsem tak trochu Marťan, nedělám si naděje na pozitivní reakci. (Míval jsem taková makra ve WordPerfectu, ale tam bylo velmi snadné makra vytvářet a editovat, v OpenOffice tomu tak bohužel není.)
user avatar Petr S.
Odpovědět
Pomlčka, pojovník a tři tečky
12. 12. 2005, 22:47:13
Děkuji tvůrci za pomoc.
Přimlouvám se za zahrnutí nejen nahrazování mezery za nezlomitelnou před pomlčkou, ale také za nahrazení spojovníku pomlučkou, je-li obklopena mezerami (a tedy místo něj měla být pomlčka). Taky by neuškodila možnost nahrazování tří teček "trojtečkou" #0133 – v LaTeXu samozřejmost.

Petr
user avatar ReFD
Odpovědět
Pár typografických poznámek a doporučení k rozšíření
16. 12. 2005, 21:34:52
Používám OpenOffice. org již od roku 2002, tedy již od prvních verzí, a teprve dnes jsem narazil na toto makro. Zpracovávám i obsáhlé dokumenty, takže mi to velmi ulehčí práci. Děkuji autorovi. Chtěl bych ale doporučit několik dalších funkci.
1) Souhlasím s předchozím názorem ohledně tří teček, které se správně píšou jako vsuvka (tedy trojtečka).
2) Ohledně pomlčky: Za prvé by bylo dobré funkci nahrazení spojovníku za pomlčku doplnit, jen je třeba si uvědomit, že pomlčky máme v počítačové sazbě dvě. Delší (délka písmene m, čtverčík) a kratší (n, půlčtverčík). Za druhé, pomlčka nesmí být na začátku řádku, pouze na konci, takže před ní musí být také nezalomitelná mezera.
3) Nenašel jsem způsob, jak nahradit anglické uvozovky (ve skutečnosti se většinou jedná o znak pro palec — ") českými. Např. u MS Wordu stačí v okně Najít/Nahradit uvést dvakrát " a editor to sám opraví. Ačkoli jsou v OOo zaškrtnuty automatické opravy při změně textu, tak se stejně nic nezmění, a tedy funguje to pouze při psaní.
4) V již hotovém textu někteří špatně píší před otazníkem a vykřičníkem mezeru. Tady by se zase vyplatilo přidat funkci, která tyto věci odstraní.
5) Další šíleností bývá, když se mi dostane do ruky text, kdy autor napíše tečku a za ní chybí mezera. Mnohdy se to ale stane nedopatřením.
6) Existují také jednotky, které se píší před číslem, třeba měny v případě, že jsou uvedeny částky na setiny, např. CZK 20,50, USD 20,00 apod.
user avatar rad_
Odpovědět
nejde mi nainstalovat vlnka
26. 01. 2006, 16:06:59
Nevite nekdo co to muze byt? Po instalaci, nebo po pokusu o povoleni se objevi hlaska:
(com.sun.star.uno.RuntimeExeption){{Message = "python-loader:exeptions.ImportErr
or: No module named pythonloader, traceback follows\X000ano traceback available"
, Context = (com.sun.star.uno.XInterface) 0x0 }}

A po kiknuti na OK se nic nestane
user avatar PetrMi
Odpovědět
nová verze bez spojek "a" a "i"
23. 02. 2006, 18:59:57
Nemohl byste prosím vydat novou verzi se samostatným zaškrtáváním spojky "a" (default nezaškrtnutno)? Totéž by mělo platit i pro "i". Např. (La)TeXovská vlna/vlnka to takhle dělá.
Předem děkuji.
user avatar PetrMi
Odpovědět
tvrdé mezery: ~ vs \,
23. 02. 2006, 19:06:14
Současná OOo a její vlnka mají jeden docela zásaní problém: před jednopísmenné předložky dávají tvrdou nezlomitelnou mezeru, ale správně by měla být měkká nezlomitelná mezera. "Tvrdá" není roztahovatelná a odpovídá TeXovskému \, kdežto "měkká" je roztahovatelná a odpovídá TeXovskému ~. České texty vysázené bez nezlomitelných mezer v OOo jsou typograficky chybně, kdežto ty s tvrdou mezerou vypadají hnusně protože se tam najednou objeví jinak dlouhá mezera (podobně třeba jako v MSO).

Co s tím? Kde se dá najít ~ v OOo?

Díky za řešení.
user avatar Fero Typo
Odpovědět
Poznámka na okraj ohledně pevných mezer
8. 05. 2006, 14:33:49
Co já vím, tak OO.o podporuje pouze tzv. tvrdé mezery, zde se totiž jedná o speciální znak, který najdete v odpovídající sadě písma, lze jej všude zapsat třeba pomocí zkratky Alt+0160 (ve Windows). Jenže tzv. měkká nezalomitelná mezera neexistuje. Pro tuto příležitost musí umět program (třeba OO.o) podle nějakých zadaných kritérií určit, kde není možné rozdělit řádek, ale taková funkce v OO.o není. Zajímám se o typografii, ačkoli jen na nevýdělečné bázi, a také většinu jednodušších textů dělám v OO.o. Tato věc mi ne zcela vyhovuje, ale na druhou stranu, pokud se člověk snaží, tak lze text zformátovat docela dobře, aniž by si 99 % lidí všimlo, že zde nějaká pevná mezera je, nebo není. Proto bych také ocenil, aby tvůrci OO.o s tím něco udělali.
user avatar Hanka S.
Odpovědět
Vlnka a více mezer
2. 07. 2006, 17:45:24
Pokud je v dokumentu omylem napsáno víc mezer za sebou, vlnka nahradí jen jednu a na té další se text vesele zalomí. Nemohla by vlnka hlídat i tyto případy a nadbytečné mezery "sežrat"?
user avatar Blanka
Odpovědět
Add-Ons
12. 03. 2007, 12:04:00
Add-Ons sú v preklade doplnky.
Chcem sa opýtať, prečo sa mi po nainštalovaní Vlnky táto možnosť v Add-Ons neponúkne (je neaktívna). V Správcovi je Vlnka zapnutá
user avatar Bobes
Odpovědět
Jak ji spustit?
12. 03. 2007, 14:32:37
K tomuhle dotazu bych se rád připojil. Nemám rád nová okýnka, tak jsem panel Vlnky zavřel a ejhle - teď ji nemám jak spustit, protože v menu je neaktivní.
user avatar radas
Odpovědět
Přepracovaná Vlnka verze 0.4
13. 02. 2013, 07:05:21
Vlnka bohužel přestala pracovat v LibreOffice 4.0.
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Přepracovaná Vlnka verze 0.4
13. 02. 2013, 11:54:59
Vlnka už je velmi staré rozšíření. Její náhrada je JP typografie, která toho umí daleko více:
http://www.openoffice.cz/stahnout/doplnky/komplexna-typograficka-uprava-textov
user avatar j-pastierik
Odpovědět
Re:Re:Přepracovaná Vlnka verze 0.4
13. 02. 2013, 15:53:21
V tejto diskusii som našiel aj moje príspevky a práve táto diskusia spôsobila, že som začal pracovať na rozšírení JP Typografia. Prvé verzie som začal programovať v roku 2005 ako reakcie na to, že vlnka toto a toto nevie. Vlnka od p. Vojtu ma vlastne inšpirovala ako "štartovacia čiara" preto, aby som začal robiť rozšírenia pre OpenOffice...
user avatar gorn
Odpovědět
Přepracovaná Vlnka verze 0.4
25. 05. 2014, 21:12:31
Nefunguje na Libre Office 4.1.6.2, KDE 4.11. Neotevře se dialogové okno rozšíření (ani pro vybrání vlky v menu, ani po kliknutí na ikonu v liště).
 
 
woo jaw demo hz