Komentáře Převod datumu na text, odstranění HTML značek

user avatar neutr
Odpovědět
Převod datumu na text, odstranění HTML značek
13. 12. 2018, 23:33:15
Jenom „malá“ poznámka. Petr Valach v souvislosti s "odstraňováním html značek" zmiňuje rozšíření pana ing. Juliusa Pastierika. Tento autor se už práci pro OpenOffice nevěnuje.

Důvody zná jen autor, ale je stále ochotný pomoci i když na OpenOffice alias LibreOffice rezignoval. Tím nechci napsat, že zanevřel. Prostě se věnuje jinému OpenSource projektu.

Apache OpenOffice se dostává zřejmě do krize v globálním rozměru. Náš portál se stále ještě jmenuje "Open Office". Dnes už se prakticky věnuje pouze Libre Office, které celkem velmi dobře proniká do světa. Je to také "zřejmě" příčina ztráty aktivity původních autorů. Pan Pastierik vytvářel rozšíření právě původně jenom pro OpenOffice, respektive až do okamžiku kdy začala být viditelná dominance LibreOffice.

Nechci podsouvat že se autoři rozšíření, nebo článků dík dominanci Libre Office nechali odradit, ale já sám jsem spáchal jedno rozšíření a 1 šablonu. Proto umím posoudit jak nepříjemné je zveřejnit rozšíření na portálu Libre Office oproti Apache OpenOffice. Ale důvod je jiný nežli jen nepochopitelné postupy pro LibreOffice. Například odpovědi na dotazy autorů padají do spamového koše zatímco upozornění na aktualizaci chodí normálně.

Problém je právě s tím, že díky překotnému a chaotickému vývoji LibreOffice často dochází rekurzivnímu navracení chyb, které byly už dříve opraveny. Je pravdou že je to dáno objektivními příčinami. Ale původní zázemí OpenOffice je stále nejlepším zdrojem informací také pro LibreOffice i když už se hodně původního kódu musí upravit – v LibreOffice prostě nefungují.

Jsem rád že Petr Valach v tomto článku připomenul pana Pastierika a jedno z jeho mnoha rozšíření. Ale podobně to vidím u pana Tomáše Bílka který tvořil také vynikající rozšíření.

Skutečnost je paradoxně nastavena úspěchem Libre Office – držte si klobouky – ve státní správě. Potichu se přechází na Libre Office. Před několika týdny jsem čekal na Krajském soudu na jednání.

Musel jsem přijít mnohem dříve a tak jsem se posadil před jednací síň. Já jsem žaloval jednu státní organizaci a tak jsem celkem očekával tvrdý boj a o výsledku jsem nepochyboval. Tady to neskončí. Já nebo i strana žalovaná se určitě obrátíme na Vrchní soud s Kasací stížností. Je tedy celkem jedno jak to u KS dopadne, ale příprava musí být dobrá vždy. A tak v zamyšlení koukám na dveře naproti mně. To něco napsaného na dveřích byl divný název a pod ním „The ultimate open source solution“. Ze dveří nebo do dveří občas někdo vešel, nebo vyšel a normálně bych se bez meškání zeptal co že to přesně reprezentuje, ale nebyl jsem tam kvůli zábavě. Jednoduše jsem na to málem zapomenul. Nebyl jsem líný se vrátit a ani jsem nemusel klepat. Vyšla ven nějaká paní tak jsem ji oslovil. Odpověď byla celkem lakonická „pokud víte co to znamená tak to Vám musí stačit“, jde o zabezpečovací systémy a víc Vám nemohu říct.

Nevím proč jsem se nezamyslel lépe – došlo by mi že dotaz byl naivní. Jak mne mohlo napadnout že se dozvím co za SW používají. Mne zajímalo zejména jestli jsou pod Linuxem, což nemusela být pravda věcně ani formálně. Ten podnadpis měl navodit dojem, že je to na bázi laciného OpenSource, ale jen proto aby se skrylo kolik to stojí daňové poplatníky + předpoklad, že to levněji nelze realizovat. Jenže já mám něco málo zkušeností, že státní správa používá Libre Office místo MS Office. Je to ale zřejmě už s požehnáním samotného Billa. MS se orientuje po vzoru Google na on-line aplikace a desktopy „opouští“. No a tuto nákladnou položku přenechává jiným firmám, které začíná „akceptovat“ - a zřejmě plně podporovat a zahrnovat (nechci napsat že do portfólia).

Vzpomněl si na Steva Jobse – tehdy ho podepřel když šla Jobsova firma ke dnu. Filozofie je jednoduchá. Když jsem v Británii a jinde neuspěl s desktopem, tak to přenechám „vítězům“, které si koupím i s mančaftem. Stačí rozdělit a panovat. Takže reklamou podporoval konkurenci, a pak ji vzal s milosrdnosti jemu vlastní pod svá křídla – a reklama pro satelity končí. Nemohu si nevšimnout, že ještě před 10-ti týdny k nám chodilo 10-20 návštěv každý den v každou denní hodinu a to jsem tady vynášel do nebes. Najednou hop – a konec. Dnes je vidět často „nula“ návštěv i přes den. Stránky napadá nějaký hajzl reklamními hovadinami a pravý sloupec této stránky (poslední příspěvky fóra) se už dlouho neaktualizuje.

Reklamu přetáhla Open Document Foundation a nám zbyly oči pro pláč. Tohle je ale celkem běžný úkaz. V případě našeho portálu jde o skutečnost že komerční firmy aplikují LO do státní správy a portál už nemusí pomáhat samoukům – ti by jenom kazili kšeft. Apache Open Office už je asi dobře zaříznuté. Měl bych si sypat popel na hlavu když jsem kritizoval Vlastu Otta, nebo když jsem odstřeloval Mikrosofťáky - ale asi by si měli popel sypat na hlavu i jiní.

A proč si to myslím? Tady je náznak :

Celkem nedávno proběhla informace, že se Andrej Babiš sejde s Billem Gatesem, což se stalo 18. 10. 2018 – cituji : „Andrej Babiš se ve čtvrtek v Bruselu sešel s filantropem a zakladatelem softwarové společnosti Microsoft Billem Gatesem“. Moc se o tom nemluvilo ale tady je ten zakopaný pes. O čempak pánové opravdu mluvili se asi nedozvíme.

Já jsem opět naivně věřil, že Babiš jako hospodář nastaví LO jako standard státní správy. Že jsem to skutečně udělal ví několik lidí. Nedostal jsem odpověď ale facku - Existuje přímá spojitost přes pana Iva Pilného (bývalý ředitel Microsoft pro ČR), ale zřejmě také historicky nejvýše postaveného Čecha v Microsoftu Jana Mühlfeita. Přestože tady spojitost přímo mezi Andrejem Babišem a Janem Mühlfeitem neznám – je nasnadě tento dovodit přes pana Pilného. Dostáváme se k tomu proč opozice začala šílet kvůli EET.

Babiš se dostal bez potíží na křeslo MF a koalice ani opozice moc neprotestovaly a sice až do doby kdy zjistili, že Babiš nečekaně rychle zvládl zavést EET a kontroluje tok veškerých peněz. Tohle se asi nezdálo současným Babišovým odpůrcům ani v nejhorších snech. Začal skutečný boj – nyní už lze hovořit o tom že to není parlamentní, nebo sněmovní folklór.

Nechci skončit u politiky – neměl jsem to ani v úmyslu. Chtěl jsem jenom napsat, že jsme zapomenuli na Open Office. To co neuměl základní kód, šlo doladit různými rozšířeními. Ale autoři se začali distancovat jak od LO, tak od AOO. Doufám, že to co píšu výše není tak úplně deprimující. Možná jen dochází k slíbenému přechodu na WordPress a proto FluxBB ztrácí důvod k úpravám a opravám. AOO možná napíná síly aby se dostalo do cloudové podoby. Je možná že ODF nekolaboruje s MS a Bill jen vyklízí pole.
 
 
woo jaw demo hz