Odpovědět Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 16. 04. 2014, 11:12:15
Paráda cituji : - "Za komentář stojí ještě požadavek na poskytování dokumentů (pokud nepřijdou přes internet) pouze na disketě."
Možná jim přišlo jako nemorální požadovat děrné štítky (v krabici od holínek):-)
zvedavec
Odpovědět Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 16. 04. 2014, 12:02:55
Z pohledu přijímání mě to až tak netrápí (ovšem je to důležité, to nezpochybňuji).
Podle mých zkušeností je možná větší (minimálně stejný) problém s obesíláním krajům a městům podřízeným organizacím. Pošle-li ministerstvo/kraj/... xls dokument s makry, který máme vyplnit a poslat zpět, s AOO/LO-office to prostě nedám a MUSÍM mít ve škole alespoň na PC komunikujuících se světem MSO (i když momentálně verze 2003 postačuje).
Vedení (ředitel, zástupci, ekonomka...) pak ale existuje ve dvou balících a pro ně je to komplikace, když zbytek, celá škola používá AOO.
Odpovědět Re:Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 16. 04. 2014, 12:47:46
Koexistence OO a MSO popsaným způsobem v jedné organizaci není problém. Před pár lety jsem pracoval v nemocnici, měli jsme to takhle řešené (několik instalací MSO - nezbytné hlavně kvůli tomu, že některé exporty z NIS pro svou funkci vyžadovaly Excel - a zbytek všude OO) a fungovalo to úplně v pohodě. Jen byly v OO jako výchozí nastaveny formáty MSO, to bylo vše.
Jinak dokumenty s makry jsou zvěrstvo. To už je z bezpečnostního pohledu skoro stejné, jako kdyby posílali spustitelný soubor. Není žádná zákonná povinnost něco takového používat, z bezpečnostních důvodů by se jim to mělo vracet zpět.
Zvedavec
Odpovědět Re:Re:Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 16. 04. 2014, 12:58:00
No je a není, u nás to tak běží asi 10 let, takže dejme tomu, že mám také nějaké zkušenosti.
Stran vracení dokumentů - už jste zkusil nadřízenému úřadu, který o "Vás", jako organizaci ve státním sektoru rozhoduje, takto něco vrátit?
Odpovědět Re:Re:Re:Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 16. 04. 2014, 14:10:05
Kdo se bojí, nesmí do lesa ;-)
Pokud má člověk na starosti nějakou oblast, tak je na něm, jak se k tomu postaví. Buď to bude dělat zodpovědně a obhájí si před nadřízeným svou práci (pokud to nepůjde, tak ať si nadřízený hledá někoho jiného), nebo může sehnout hřbet a skákat na písknutí - samozřejmě s tím, že při problémech si to "vypije až do dna", protože to přece byla jeho starost a "on to podělal".
To platí jak uvnitř organizace, tak i v relaci nadřízená a podřízená organizace (např. kraj - škola). Je jasné, že to pak může být dobrá záminka pro to, jak měnit lidi a strkat si tam "ty své" (například kamarády nebo vysloužilé politiky), ale taková záminka může být vždycky a pokud už si ji někdo chce najít, ať raději dříve než později.
Odpovědět Re:Re:Re:Re:Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 18. 04. 2014, 02:27:59
Člověk by měl mít jakousi základní míru sebeúcty a hrdosti a pokud cítí, že si na něm nadřízený štípe dříví, měl by se podívat po jiném, který si ho bude vážit o něco více. Úřady jsou od toho, aby sloužily nám, ne my jim. Takže se budou muset vyrovnat i s kritikou své činnosti.
Podle mě tenhle konzervativní přístup alespoň částečně souvisí s dominancí sociální demokracie v krajích, ale to odvozuju z chování této strany v této otázce na celostátní úrovni.
Z.
Odpovědět Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 17. 04. 2014, 13:32:45
Jen pro úplnost s tou disketou:
Základní technické informace o podání datových zpráv na technických nosičích
Technické parametry fyzických nosičů, na nichž lze podávat datové zprávy:
Datové zprávy jsou přijímány na 3,5´´disketách zformátovaných pro některý ze systémů souborů (NTFS, FAT)
a na CD.
V případě pochybností vzneste dotaz na naši e-podatelnu, kde Vám naši zaměstnanci sdělí, zda jsou technické parametry daného fyzického nosiče akceptovatelné.
Takže tvrdit, že dle toho dokumentu přijímají jen diskety, je poněkud zavádějící. To ovšem nic nemění na tom, že je to přinejmenším úsměvné... :-D
Odpovědět Re:Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 17. 04. 2014, 14:04:10
Tak to se omlouvám, to "a na CD" jsem přehlédl. V článku to opravím. Ovšem i CD už má dnes celkem "na mále", takže by neškodilo implicitně přijímat dnes nejčastěji používaná média (tj. především USB flash disky).
Odpovědět Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 18. 04. 2014, 02:29:17
Letos v létě to bude přesně 10 let, co jsem si poprvé nainstaloval OpenOffice. Na formát ODF jsem tak zvyklý, že jiný kancelářský ani nepoužívám. Jiný kraj, jiný mrav. Já koukám nevěřícně, jak pro někoho může být ODF čímsi neznámým - asi tak, jak někdo jiný bude koukat s úžasem, nevím, třeba na formát XCF.
Urso
Odpovědět Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 25. 04. 2014, 16:24:34
Bohužel je to výsledek moci MICROSOFTu. Celá státní správa i policie jede na software od této firmy. Počínaje OS MS-WINDOWS, kancelářský balík MS-OFFICE, severy MS-WINDOWS. Viz třeba http://www.policie.cz/policie-cr-web-o-nas.aspx (to ...o-nas.aspx znamená Active Script Page - scripty MICROSOFTu). Kdo a proč dojednává rámcové smlouvy pro školství s MICROSOFTEM? Proč nesmí školy za obdržené peníze si pořídit třeba linux a openoffice?
Odpovědět Re:Přijímání ODF v české veřejné správě – úřady krajů 25. 04. 2014, 17:46:46
Ono to není tak, že by si školy (nebo třeba obce) nesměly pořídit něco jiného než software od Microsoftu. Ta rámcová smlouva dokonce ani neznamená, že by se nemohl SW od Microsoftu pořizovat mimo ni. Její význam je v tom, že mohou obce, školy atd. přímo objednávat software od Microsoftu prostřednictvím firmy vybrané státem (Microsoft poskytuje SW vždy přes partnery, ne přímo; s firmou stát uzavírá rámcovou smlouvu) a nemusí procházet klasickým procesem zadávání veřejných zakázek. Stát (MVČR) zde funguje jako tzv. centrální zadavatel. Tím se proces pořizování licencí na SW od Microsoftu výrazně usnadňuje.
Podle mého názoru tím sice obecně nejde obejít povinnost připustit kvalitativně a technicky obdobná řešení (§ 46 ZoVZ), ale v praxi to asi v drtivé většině případů projde - přestože v jiných oblastech, než je SW, by to pravděpodobně neprošlo (viz třeba různé zakázky na nákup automobilů). Bez toho, aby to potenciální uchazeči napadali u ÚOHS nebo případně i u soudu, se to asi z místa nepohne.