Komentáře RusBITech odvolán z poradního výboru TDF

user avatar Kamil Landa
Odpovědět
Prosím; ne mým jménem podpora lampasu!
1. 03. 2022, 19:09:07
Zdravím Petře,
bohužel se musím ohradit proti zvýrazněnému odstavci na konci článečku o tom, že česká komunita LibreOffice někoho vyzývá k podpoře válkou zmítané Ukrajiny -> abych se po kliknutí na odkaz na Facebook s podrobnostmi vzápětí dozvěděl, že jde o podporu ohledně tzv. vojenského materiálu!

Nevím zda-li se mohu, či mám, či bych se měl považovat za člena komunity LibreOffice (nejsem členem žádného spolku ani nadace TDF), ale vzhledem k mé docela vysoké aktivitě v dobrovolném poradenství na zdejším webu a fóru a na Libreoffice Asku by se asi dalo snadno dojít k závěru, že jsem také členem komunity LibreOffice. Takže formulace "Česká komunita LibreOffice vyzývá ... -> k podpoře na nákup vojenského materiálu" by v takovém případě zahrnovala i mě. A s tím nemohu souhlasit a už vůbec ne se stotožnit.

Nemám jediný problém s tím, aby se poskytovala pomoc v podobě např. zdravotního materiálu, jídla, vody, věcí denní potřeby, věcí na bydlení apod., naopak to považuji za správné! Ale v žádném případě nemohu souhlasit s tím, aby se paušálně (a tedy možná i mým jménem) vyzývalo k poskytování vojenského materiálu a zbraní pro jednu z válčících stran, v tomto případě spíše pro různé spolky obránců (např. jak je i na tom Facebooku zmíněno "pro armádu a domobranu") s různými ideologiemi a představami.

Článek na blogu TDF je o trošku delší než část která je přeložena zde, v podstatě poslední odstavec v En tam je:
"The Document Foundation asks all FOSS advocates and supporters, and all LibreOffice community members, contributors and users across the world to work for peace in these challenging times, and hopes sincerely that the current crisis will soon be over. We will reassess our decision after that."
DeepL to do češtiny přeložil myslím fakt dobře:
"Nadace The Document Foundation žádá všechny zastánce a podporovatele FOSS a všechny členy komunity LibreOffice, přispěvatele a uživatele na celém světě, aby v této náročné době usilovali o mír, a upřímně doufá, že současná krize brzy skončí. Poté své rozhodnutí přehodnotíme."

Skutečně mi nepřipadá inteligentní když se dočtu výzvu k úsilí o míru -> a o pár kliků dál stojí, že má být podporováno šíření zbraní, jak to je na tom Facebooku. Jsem-li považován za člena komunity, tak se proti takové výzvě ohrazuji, v mém jménu to rozhodně není! Jestli si někdo myslí, že šířením zbraní se podporuje mír, je to jeho věc; já však takový názor ani postoj nezaujímám a nechci nijak podporovat.

Jestli vy osobně chcete vyzývat k šíření zbraní, případně je vás více kterým to přijde správné, asi by bylo férové kdybyste namísto slovního spojení "Česká komunita LibreOffice vyzývá ..." natvrdo použil "Petr Valach (+ třeba další) vyzývá(/ají) ...". Nebo tu větu třeba změnil na něco třeba v reklamním stylu, koneckonců toto je privátní komerční web: "Chcete-li přispět na zbraně (a možná i zdravotnický materiál) ...". Za mě by takovéto formulace byly skutečně mnohem přesnější a pravdivější.

Jak jsem uvedl, jsem jednoznačně pro podporu ohledně zdravotních potřeb, jídla, ošacení atd. (ovšem ne stylem jakýchsi "kolektivních výzev" ale třeba "upozorněními": "na zdravotnický materiál je možnost přispět zde: ..."), ale v žádném případě nejsem pro podporu jakýchkoliv zbraní a zbraňových systémů, ať se nazývají útočné či obranné, stejně tak ať se to nazývá třeba vojenským materiálem. Podle mě války nepomáhají urovnávat zbraně, ale laskavá slova pravdy a vzájemného pochopení. Když halasí kvér, není snaha být laskavý ani něco chápat, to je můj názor. A k "halasení kvérů" podle mě přispívají právě i různé generalizace, paušalizace, "házení všech do jednoho pytle" a používání různých kolektiv typu "my" zahrnujíce do toho i ty, kteří však nesouhlasí a třeba ani neměli možnost se pro zahrnutí do jakéhosi "kolektiva" vyjádřit.

Výzva "Česká komunita Libreoffice vyzývá ... -> k podpoře vojenského materiálu" pro mě byl tak obrovský šok, že mám chuť přestat se svou dobrovolnou pomocí pro tento web a fórum. Jistě mi Petře odpovíte, ale zatím to u mě vypadá tak, že k dispozici hodlám být nadále na ask.libreoffice.org, avšak nikoliv zde :-(.

Kamil Landa - zde přezdívkou "kamlan".
user avatar Peter
Odpovědět
Re:Prosím; ne mým jménem podpora lampasu!
1. 03. 2022, 20:36:29
Nesúhlasím s pánom Kamilom. Osobne si myslím, že je našou povinnosťou všetkými možnými cestami pomáhať Ukrajine, ktorá sa bráni voči mnohonásobnej prevahe ruských vojsk. Ukrajinci potrebujú našu morálnu podporu (preto som rád, že i v Česku i na Slovensku sa presadzuje idea otvoriť Ukrajincom cestu do Európskej únie) ale potrebujú aj pomoc materiálnu (potraviny, šatstvo, obuv, deky, zdravotnícky materiál, ale i zbrane a strelivo!!!). Bez toho všetkého (vrátane zbraní) sa žiaľ nedokážu úspešne brániť voči šialencovi, ktorý nehľadiac na obete chce oživiť zašlú slávu sovietskeho impéria a jeho poslušných satelitov - štátov strednej a východnej Európy. Peter z Košíc, neúnavný propagátor softvéru LO.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Prosím; ne mým jménem podpora lampasu!
1. 03. 2022, 20:57:13
Kamile, jistě znáte přísloví - Chceš-li mír, připrav se na válku.
Švýcarsko nikdo od dob Napoleona nenapadl, protože je to země neustále připravená k boji.
Chcem-li mír v Česku, je třeba se na to připravit, mít pevnou armádu a v tuhle chvíli je naprosto nezbytné vyzbrojit Ukrajinu. O tom není ani na vteřinu pochyb. Proto na Ukrajinu zamířily či ještě zamíří dodávky v hodnotě stovek milionů dolarů. Je to nutné, pokud chceme přežít.
Já osobně jsem přispěl (a budu přispívat) na Post Bellum, tedy rovněž na nákup zbraní. Mír se květinou ve vlasech a líbivými slovy nevybuduje, je-li v cestě agresor formátu Vladimira Putina,. který se neštítí ničeho.
Připomínáte mi tvrzení vedoucího Hochů od Bobří řeky, který tvrdí, že je pro zákaz výroby a držení zbraní - včetně policie. A kriminalitu a režimy jako KLDR by řešil prevencí... Jděte to vykládat lidem na Ukrajině! Jděte!
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Prosím; ne mým jménem podpora lampasu!
1. 03. 2022, 21:28:46
Ještě noticka, vlastně několik:
Já vám Kamile samozřejmě jsem vděčný za činnost, kterou děláte pro LibreOffice. Ale musím vás poopravit:
- openoffice.cz NENÍ web české komunity LibreOffice
- Ask je spravován komunitou LibreOffice, český Ask českou komunitou; tedy tou, na jejíž FB stránce (a Twitteru) se výzva objevila. Mimochodem, nedával jsem ji tam já.
user avatar kamlan
Odpovědět
Re:Re:Prosím; ne mým jménem podpora lampasu!
2. 03. 2022, 11:34:06
Zdravím Petře.
Omlouvám se vám a věřím že přijmete mou omluvu a doufám že mi odpustíte chybu, kdy jsem myslel že autorem té výzvy ke zbraňové podpoře na Facebooku jste byl vy. Jsem dost rád že jste to vyjasnil.

Pakliže za českou komunitu LibreOffice jsou považováni autoři či autor té facebookové stránky, je to z mého pohledu sice poněkud podivná "definice" "české komunity", ale budiž, nechci to dál slovíčkařit. Spíše to vypadá že se dostáváme i na různé limity češtiny a není v současnosti pojem jak přesně "spolupracovníky na projektu LibreOffice" nazývat. Výraz "komunita" rozhodně není přesný a může být všelijak zavádějící, ale přesné trefné slovo asi není v současnosti k dispozici.

Myslím že "Chceš-li mír, připrav se na válku" jsem někde četl, možná vícekrát, ale popravdě nenapadlo by mě že to je přísloví :-). Ale asi ano, byť v mém pohledu je to tedy nedobré přísloví.

Já nikoho vyzývat/přesvědčovat nechci. A je podle mě velký rozdíl mezi "laskavými slovy pravdy a vzájemného pochopení" a "přesvědčováním s květinami ve vlasech a líbivými slovy". Po nějakém tom popřemýšlení mohu snad vyjasnit, že pro mě ten včerejší obrovský šok znamenal především to, že jsem nebyl schopen reagovat nějak vtipně, až ke konci jsem se začal trochu dostávat k nějaké "mé" vtipnosti ohledně termínu "halasení kvéry".
Sice stále bohužel nějakým způsobem činím nějaké "přesvědčování a vyzývání", ale co jsem si vědom tak tak činím víc neuvědoměně a neuvědomuji si to pořádně. Ale hodlám na sobě pracovat a doufám že se mi podaří dosáhnout stavu, kdy skutečně celou duší nebudu nikoho o ničem přesvědčovat ani k čemukoliv vybízet.
S chováním alá "já jsem hrdina, ale osobně to hodlám řešit tak, že to sám provést nehodlám - ale budu 'k činu' vyzývat a přesvědčovat jiné" se odmítám stotožňovat a odmítám se na takových způsobech podílet.

Také jsem přemýšlel, jestli bych ukončil podporu na ask.libreoffice.org kdyby se výzva ke zbraňové podpoře objevila na blogu TDF. Docházím k závěru že asi ne, že výzva někoho či některých kteří třeba dělají chybu, by jistě neměla být důvodem pro to přestat pomáhat.

Co se týká mé podpory zdejšího webu, tak včera večer jsem se rozhodl, že ji ukončím. V tom šoku jsem byl - což je dnes pro mě i docela překvapením - býval schopen to odůvodnit právě výzvou ke zbraňové podpoře. Ale během modlitby (jsem muslim) jsem naštěstí (Díky Bože :-)) vyměkl a dovedl to alespoň přeformulovat na mírnější "mám chuť přestat".

Takže důvody proč končím svou podporu zdejšímu webu nejsou šoková reakce ani nesouhlas s výzvou se kterou se neztotožňuji. Důvody jsou dlouhodobější - a jsem vlastně překvapen, jak i takové důvody byl schopen přebít náhlý šok s výsledkem začít to téměř až přeodůvodňovat něčím jiným. Ale již k těm důvodům.

Snad od dob kdy jsem začal "internetit" mi vadí reklamy na webech. Nějaké reklamy jsou schopné pobrat blokátory v prohlížeči, některé ne. Rozhodl jsem se že přestanu podporovat weby na kterých jsou reklamy.
A co se týká zdejšího fóra, občas mám dojem, že 21. století je století formátovaného textu. Redakční systém který je na zdejším fóru je pro mě čím dál bolestivější obsluhovat. Ask.libreoffice.org má systém ve kterém je pro mě snadné používat formátování textu které tam využívám. Druhá věc je upload ukázkových souborů na zdejší fórum. Musí se to musí řešit přes servery třetích stran, což se pro mě stává již natolik nepříjemné, že nechci takový systém podporovat.

------
A co se týká různých, byť mnohdy i vypjatých a nepříjemných "situací", a různého posuzování a různého odsuzování, tak za sebe uvádím, že vycházím hlavně z toho, co se mi o tom zdálo a z toho jak jsem ty sny pochopil. Jsem názoru, že nedílnou součástí láskyplné lidské komunikace jsou právě sny. A že pokud člověk nerozumí svým snům a nechápe je - a vlastně o to ani nestojí, nedovede ho žádné chování ve vnějším světě k míru.
A co se týká případného přesvědčování o výkladu a chápání snů, jsem názoru, že styl "já tě přesvědčuji a ty pokud to neuděláš ... ehm ... nóó ... blé ... uh ... > tak prostě si ten špatnej a měli by tě potrestat!" k pochopení snů naprosto nevede :-).
 
 
woo jaw demo hz