Komentáře Řazení dat a jeho úskalí

user avatar neutr
Odpovědět
Řazení dat a jeho úskalí
7. 12. 2012, 07:47:23
Celkem pěkně zpracované, ale chybí mi tady upozornění na častou chybu. Dost často se stává, že některá čísla jsou v textovém formátu, a jiná ve správném. Proto by zde mohlo být doporučení na kontrolu formátů, nebo preventivní přeformátování sloupců čísel na formát "číslo". Pokud to budou data "slovníkového typu" tak naopak na "textový formát".
user avatar RadekB
Odpovědět
Řazení dat a jeho úskalí
7. 12. 2012, 14:23:22
Neutr: existuje i rozšíření CT2N - Convert Text To Number (and dates), které umí vyhledat, označit a přeformátovat text na čísla.
user avatar alex
Odpovědět
Řazení dat a jeho úskalí
3. 01. 2022, 10:41:40
mám vybrané buňky a zašedlou volbu řadit. co s tím?
user avatar pepe
Odpovědět
Re:Řazení dat a jeho úskalí
25. 01. 2022, 18:32:22
Pokud sis stahoval příklad, může to být tím, že je "jen pro čtení". Já si ho musel "uložit kopii" a s tou se pak pracovalo normálně.
Aha-anebo když se ho snažíš otevřít, napíše Ti to "Dokument je jen ke čtšní" a volby Otevřít , Upozornit , Zrušit. Tak dej Upozornit, dokument se otevře a vpravo nahoře v modrém řádku máš tlačítko "Upravit dokument" Tak to zmáčkni... Snad Ti to pomohlo. Já to tak udělal a OK
user avatar Ivan Polák
Odpovědět
Řazení dat a jeho úskalí
17. 09. 2023, 13:15:56
Byl jsem zvyklý na Excel a přecházím na libreoffice. Když dám řadit podle více sloupců a jeden je datum, tak datumy se řadí jako text - "1.5.2023" se zařadí před "2.1.2023".
Když dám "seřadit vzestupně/sestupně" jen podle tohoto sloupce, řadí to datum správně.
Zkoušel jsem měnit formát buněk a podobně, všechno marné. Připadám si jako --- no to asi jsem, ale kde je ten fígl?
user avatar neutr
Odpovědět
Řazení dat a jeho úskalí
17. 09. 2023, 16:29:11
Datum je v základním formátu číslo. Proto je možné řadit správně, ale datum se často objeví ve formátu textu (Formát čísla TEXT @) a potom číselné řazení nefunguje. Často se to stává při převodech z CSV, nebo z jiných formátů.

Nejlepší postup je zřejmě pomocným sloupcem do kterého zadáme vzorec =VALUE(odkaz na buňku). Někdy se stane, že formátované datum je jen půl na půl. Tedy část číslo a část text. To se dá řešit snadno, ale raději se přihlašte do fóra jako uživatel. Tam můžete postnout ukázku a dostanete řešení.
 
 
woo jaw demo hz