Komentáře Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365

user avatar fela
Odpovědět
Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 09:11:41
Je super, že EÚ sa nás snaží chrániť, ale problémom nie je len únik dát. Zásadným problémom je používanie proprietárneho softvéru v školách.
Školy majú i sociálne poslanie: vychovať študentov na silných, schopných, nezávislých a kooperujúcich občan
ov. Mali by podporovať používanie slobodného softvéru tak, ako podporujú voľby. Vzdelávaním študentov pomocou slobodného softvéru ich pripravia na život v slobodnej digitálnej spoločnosti. To pomôže spoločnosti ako celku uniknúť z dominancie megakorporácií.
Najdôležitejším dôvodom pre používanie slobodného softvéru v školách je morálne vzdelávanie. e. Fundamentálnou úlohou škôl je výchova dobrých občanov, včítane návyku pomáhať ostatným. V oblasti počítačov to znamená vzdelávanie ľudí k zdieľaniu softvéru. Musíte ostatným ukázať zdrojový kód, ak sa chce niekto učiť.
user avatar neutr
Odpovědět
Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 10:12:27
Pravdou je, že se to o Microsoftu ví už hodně dlouho, ale určitě neznáme všechny detaily. Mnoho zemí a organizací migrovalo od MSO a i od OS Windows.

Jenom u nás (a asi i na Slovensku) nutně potřebujeme Microsoft. Státní kasu to nebolí, protože každému lobistovi dobře podmažou a ti pak zajístí že MS je na opačném konci žebříčku "vhodnosti" nežli Huawei. Při tom lze úspěšně pochybovat o "špatném" Huawei - to je špatné jen když chce Trump. MS je dobrý protože krmí informační systém USA našimi daty - tedy stejně jako další firmy (pokud je už Microsoft nespacifikoval do svého portfolia).

Ani nejsem zvědavý zda mezi škrty ve státním rozpočtu budou také náklady na SW. Peníze na akce a investice které umí dát malou domů mají vždy přednost.

Neodpustím si poznámku o Pirátech - tak kdepak jsou ty Vaše sliby? před volbama mne tado někdo sepsul za to že jediná strana (já uvedl že žádná) má v programu prosazení OpenSource. Zatím skutek utek ale huby plné toho jak dělat prašiviny proti legitimní vládě - na to by je užil.

Ale abych byl spravedlivý v kritice musím dodat, že Babiš má zase nadstandardní vztah přímo s velkým Billem (i když přes prostředníky) - tak kdo by si dovolil dávat naivní návrhy na zavedení SW které je zdarma?

Docela mi udělal radost Petr Valach těmi články o školách které přešly zcela na LibreOffice. Snad se nejedná jenom o Severní Moravu. Jde o "malé školy" ale je to dobrý začátek. Ty "velké", nebo dokonce "dospělé" školy si přivydělávají pořádáním kurzů "řidičák na počítač". Tam nic jako racionální názor nenajdeme - leda by někdo řekl, že když paníze na SW - tak z mezd školy - bylo by hned po srandě :-)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 11:48:21
Neboj, nejde jen o školy, ale i městské úřady, nemocnice a tak dále. Kolega Zdeněk Crhonek mi jich sype celý pytel, já pak s nimi komunikuju a zjišťuju skutečný stav.

No a pak narazím na tohle... https://www.zschvaleticka.cz/clanek/2019/02/office-365-pro-zaky-nasi-skoly
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
27. 07. 2019, 13:07:04
No to je super hnus jak to škola dělá? To je nějaká sponzorace nebo grant? Je otázkou kdo opravdu platí licence a z jakých peněz?

Asi by si na tuto školu měla došlápnout kontrola - většinou se jedná o příspěvkové organizace, ale jestli mají výhodu dík cílenému příspěvku tak je to nekalá reklama, či spíše soutěž.

Možná je to jiný typ soukromé školy a licence MSO už mají předlacené v platbách. To ale také smrdí jako MoneyBack.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
28. 07. 2019, 12:57:57
Necetl jsem to, ale pokud jde o of365, tak mi je máme taky, zakum to nenabizim, ucitelum jsem to nabídl a je to naprosto legální a opravdu zdarma. Stejne zdarma jako google apps fór edukation (neznám ten správný název), která jsou pro komerční sféru za peníze a pro školy zdarma...
Asi tak.
(píšu z tabletu, tak se omlouvám za chyby)
user avatar JP
Odpovědět
Re:Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
10. 08. 2019, 19:36:06
Nevím jestli to ještě platí, ale některé pronájmy licencí MSO umožňovaly jejich použití jak zaměstatnanci, tak žáky (studenty) školy. Některé školy tento způsob licencování používaly z ekonomických důvodů (jiná "škatulka" peněz - pronájem/nákup...).
Office 365 je dokonce možné získat "zdarma" - pokud pod MS (outlook.cz) převedete svoji doménu a budou zaměstnanci i žáci používat tuto doménu. Jak píše zvedavec - je to stejné, jako Google Apps pro vzdělávání.
Soukromá nebo státní škola - to je fuk. Stačí být v registru škol.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Školy v Hesensku nesmí používat Microsoft Office 365
13. 08. 2019, 09:26:13
Prevod domeny není nutný. Poštu máme na googlu a MSO365 zdarma také, akorát to bylo "administrativně" složitější...
 
 
woo jaw demo hz