Komentáře Živě.cz: LibreOffice nejoblíbenějším kancelářským balíkem

user avatar Martin Raus
Odpovědět
vzpomínka na dobu před 10-ti lety
1. 04. 2021, 14:57:14
Dobrý den

Obávám se, že ta anketa vypovídá jen o návštěvnících Živě.cz.

Docela mi udělala radost v článku zmíněná vzpomínka na dobu před deseti lety, když jsme s kolegou vedli onu partyzánkou činnost na Gymnáziu Jevíčko. Tehdy se nám povedlo udělat pořádný kus práce navzdory všem překážkám.

Bohužel, léta plynou a z toho, co jsme tam vybudovali, už nezůstalo vůbec nic. S kolegou jsme z GJ odešli před cca 8-9 lety. Předchozí ředitel to vedl stylem "nechme to plynout" až do okamžiku, kdy se dočkal důchodu, nově nastoupivší (a stále panující) ředitelka byla pro nás absolutně neakceptovatelná persona (MBA - mla*, bl*, ambi*) a ve sboru školy byla nálada a vztahy takové, že schopní utekli a zůstali jen ti, co by se nikde jinde neuplatnili.

Na GJ nás bohužel ve výuce IVT/IKT nahradila osoba, kterou nemůžu nazvat učitelem ani náhodou. Studenty dotyčná přivítala slovy "moje nejoblíbenější programy jsou Word a Excel, tak se budeme učit je". ... Člověku se chce smát i brečet současně.

Kolega zamířil do RedHatu. Já zůstal u školství a zamířil do univerzitní sféry, kde jsem propojil pozice pedagoga, výzkumníka, lektora i pracovníka IT podpory (taková univerzální "děvečka pro všechno"). A jako "koníčka" dělám ajťáka pro jedno školské zařízení, které propojuje MŠ i ZŠ.

Takže o situaci ve školství mám poměrně široký a aktuální přehled. Bohužel koronakrize má na školství totálně zničující dopady a tím nemyslím studenty s deficitem znalostí... mám na mysli IT stránku.

Víceméně školy v posledním roce otrocky přešly na Microsoftí cloud... od mateřských školek až po univerzity... plošně, bez výraznějších rozdílů.

Cloudové Office 365, výuka v Teamsech, používání OneDrive nebo SharePointu, pošta přes Outlook... je to něco příšerného.

Ředitelé, učitelé i žáci, ale i celé státní, krajské a obecní úřady (mám z první ruky) mají tolik dalších starostí s fungováním v online světe, že vůbec neuvažují nad tím, jak katastrofální dopady tohle všechno bude mít.
Pomocí téhle "MS vakcíny" jsou už naočkované i děti v mateřských školkách, protože i předškoláci už mají povinnou distanční výuku. I když jsem učitelkám nabízel možnost použít Zoom, paní ředitelka rozhodla o Teamsech.

Stání instituce mají smlouvy s MS, školám se to šoupne jako "standard" setrvačností, obyčejní lidé uštvaní a utrápení denními problémy prostě berou Wokna a Oppice jako "standard" a jsou líní se i něco jiného naučit.

Úředníci úřadů dostávali rychloškolení jak budou pracovat v rámci home-office z domu... MS Office 365, MS Outlook, MS Teams... většinou na svých soukromých(!!) počítačích, což je zadělávka na bezpečnostní průser jako mraky !!!

Myslíte, že některý ze "školených" úředníků se přihlásil a řekl na tom školení "Já doma nemám počítač s Windows, já mám Ubuntu." ??

A pracovníci IT oddělení jsou zahlceni denně akutními problémy a požadavky. Řešit věci vlastními silami není fyzicky možné - požadavků je strašně moc na všechny oblasti IT a nejsou lidi, kteří by byli schopní po odborné stránce tohle zabezpečit.

Nižší školy (MŠ/ZŠ/SŠ) se stovkou a více počítačů nemají peníze na zaplacení ajťáka na plný úvazek. Ministerstvo školství nutnost mít ajťáka na každé škole (a patřičně ho zaplatit) za 25 let existence toho problému nepochopilo a tedy ani neřešilo. Ani v univerzitním prostředí není dost odborně zdatných lidí, aby IT oddělení dokázala požadavky školy pokrýt svými silami. Ale peníze za licence na nakrmení MS jsou všude.


Doba je příšerná a to, co v IT zůstane za patologické jevy po současné době korony, to nedá dohromady ani další generace ajťáků.

Já si "svoje" uchráním, možnosti a prostředky na to stále mám. Ale z naší civilizace se stalo něco odporného, cosi jako vězení vydávající se za lunapark, kde vládnou psychopati, kde ideologická hesla a trendy určují úchylové a z lidské masy je stádečko popoháněných ovcí.

Když do pekla, tak se vší parádou :-(

Zdraví MR
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:vzpomínka na dobu před 10-ti lety
1. 04. 2021, 16:26:52
Díky za vzpomínku :)
Mám pro vás důkaz, že ne všude to chodí takhle špatně: https://www.openoffice.cz/novinky/gsoc-2021-novinky-v-libreoffice-7-2-zavazna-chyba-windows-10

Nashledanou ve šťastnějších zítřkách :D
user avatar z
Odpovědět
Re:vzpomínka na dobu před 10-ti lety
2. 04. 2021, 08:00:24
Dobrý den, pokud v nové škole stále používáte LibreOffice, budeme rádi za vyplnění dotazníku: https://cs.libreoffice.org/discover/who-uses-libreoffice/odpovedi-na-dotaznik/
Děkuji
user avatar Petr Ježek
Odpovědět
Živě.cz: LibreOffice nejoblíbenějším kancelářským balíkem
18. 02. 2022, 16:03:43
Pracuji ve státní správě a je to děs. Microsoft lock out. Přesto se zatím podařilo alespoň nasadit Firefox místo IE a Edge, rozhodně se mi s ním pracuje lépe. Jinak MS Windows, MS Office, MS SharePoint, MS Teams a s tím vším spousta nákladů a práce účetních i hepldesku. Cokoli vytvořím v práci, mohu-li, dodělávám doma v libreoffice, má-li to k něčemu vypadat a hlavně být neomezeně použitelné. Nyní jsem narazil v excelu na =svyhledat v situaci, kdy jsou data uložené v Sybase a IS na něm nikdo nehodlá dále vyvíjet, natož alespoň optimalizovat datové struktury. Takže se data stahují do excelu a v něm mám dělat jejich restrukturalizaci, out of the box. Co to vše stojí zvytečné práce a nákladů, raději nemluvit. Nicméně vše brzy převezmou kvantové počítače a MS moloch navždy zmizí v propadlišti dějin. Doma pracuji v Archlinuxu a na homeoffice jsem kromě neochoty ajťáků z práce vyřešit VPN připojení (oni Cisco, já třeba openVPN) vše řešil v libreoffice a posílal do práce. Bez MS Teams jsem se ale také nemohl obejít, naštěstí linuxová verze funguje možná lépe než originál. Čeká nás ale úsvit lidstva (vlastně již je všude cítit), odpovědné svobody a jistě také zcela jiného pojetí IT. Což si takhle vzpomenout třeba na telepatii? Už aby byl Měsíc vyčištěn a my jsme mohli rozvíjet své uměle potlačované schopnosti. Přátelé, nenechme se zoutročit a pracujme pro veřejné blaho, tedy i pro sebe. Zasloužíme si lepší život a lepší systém, kde jej naplnit.
 
 
woo jaw demo hz