Čtyři pluginy pro LibreOffice a OpenOffice

doplnek.png Máme pro vás čtyři pluginy, které můžete použít ve vašich instalacích LibreOffice/Apache OpenOffice. Tentokrát se zaměříme na doplňky určené pro vytváření QR kódů, simultánního zobrazování výsledků vzorců v Calcu, vytváření BB kódů a jednoduchého způsobu vkládání kalendářových údajů do sešitu.   

QR code Generator

Zdroj: http://extensions.openoffice.org/en/project/qr-code-generator

QR kódy jsou dnes oblíbeným způsobem zaznamenávání dat (například pro identifikaci výrobku) a začínají nahrazovat klasické čárové kódy. Důvod je prostý, krom toho, že mohou obsahovat daleko víc kombinací, jsou také imunní vůči poškození – ani větší poškození nevede k nečitelnosti daného kódu.

S pomocí tohoto pluginu máte možnost QR kódy vkládat přímo v prostředí OO/LO. Stačí jej pouze nainstalovat a mít přístup k internetu.

  1. Abyste mohli plugin použít, vyberte z nabídky Nástroje | Rozšíření | QR code. Zobrazí se okno, pomocí nějž do stránky vložíte kód.
  2. ISO standard definuje QR kódy v určitých rozměrech. Z roletky Size si vyberte jednu z podporovaných možností.
  3. Do rámce Text content napište text, který si přejete převést. Může se jednat o písmena, číslice, znaky Kanji.
  4. Vyberte si jeden typ kódování – plugin podporuje kódování UTF-8, Shift_JIS a ISO-8859-1.
  5. Stiskněte tlačítko OK. Do otevřeného dokumentu Writeru se vloží QR kód ve formě rastrového obrázku.

Nezapomeňte, že aby tento plugin fungoval, je zapotřebí mít aktivní připojení k internetu. Jak se můžete dočíst na stránce pluginu, k běhu využívá službu Google Charts.

Postupovat lze rovněž tak, že daný text napíšete přímo do Writeru, resp. Calcu, označíte jej a až poté plugin spustíte. Označený text se použije jako základ kódu.

Vygenerovaný QR kód pro www.openoffice.cz Vygenerovaný QR kód pro www.openoffice.cz


Calendar for Calc

Zdroj: http://extensions.libreoffice.org/extension-center/calendar-for-calc¨

Plugin vkládá do vybraných buněk datum ve zvoleném formátu. Mění tedy formát buněk na datum a vloží datum vybrané v kalendáři v podobě, v jaké si uživatel zvolí.

Po instalaci pluginu a restartování OO/LO spusťte Calc. Jděte nejprve do nabídky Nástroje | Možnosti (resp. Nastavení v případě OO). V otevřeném okně si rozklepněte sekci Calc a klepněte na poslední položku Calendar. Zvolte den, kterým bude začínat týden, a také formát data. Platí přitom, že D reprezentuje den, M měsíc a Y rok. Takže datum můžete vkládat např. ve formátu YYYY-MM-DD, DD-MM-YYYY nebo tak, jak jsme v Česku zvyklí – DD. MM. YYYY.

Abyste mohli plugin použít, je zapotřebí vyvolat kalendář. Můžete použít buď nabídku Nástroje | Rozšíření | Calendar nebo klávesovou zkratku – Ctrl + Shift + F2. Navolte si den, měsíc a rok, případně stiskněte tlačítko Today pro vložení aktuálního data, a poklepejte na pole náhledu. Zobrazený formát ignorujte, je jen ilustrační.


Vložené datum prostřednictvím kalendáře Vložené datum prostřednictvím kalendáře

V LO i OO je klávesová zkratka pro aktivaci kalendáře přiřazena příkazu Vstupní řádek. Postupujte následovně: Otevřete okno Přizpůsobit (Nástroje | Přizpůsobit), zvolte záložku Klávesnice, zmáčkněte klávesy Ctrl + Shift + F2 a potom tlačítko Smazat. Tím zůstane tato klávesová zkratka prázdná, nebude k ní přiřazena žádná akce. Plugin ještě jednou nainstalujte, restartujte program a nyní už můžete kalendář otevírat prostřednictvím klávesové zkratky.

UPOZORNĚNÍ: Plugin vyžaduje instalaci Pythonu. Je pravděpodobné, že se vám ho nepodaří zprovoznit v OpenOffice.


Display Formula and Result (Value) simultaneously

Zdroj: http://extensions.libreoffice.org/extension-center/display-formula-and-value-simultaneously

Tento jednoduchý plugin přeformátuje vybranou buňku tak, že v ní je vidět nejen výsledek rovnice, ale i její zadání. Použití a účel je nabíledni.

Tento plugin jako jediný z dnešního výčtu přidává do uživatelského rozhraní vlastní ikonu. Pracuje se tak, že se označí buňka (jedna) a zmáčkne toto tlačítko. Daná buňka se přeformátuje a můžete vidět zadání vzorce.

Chcete-li funkci použít u více buněk, nemusíte plugin aplikovat na každou buňku. Stačí si vybrat nástroj Štěteček formátu a tažením označit skupinu buněk. Ta bude přeformátována stejným způsobem, takže pokud v ní jsou buňky obsahující vzorce, uvidíte jejich zadání.

Funkci lze vzít zpět. Vyberte buňky, ve kterých chcete mít zobrazenou výchozí podobu, a stiskněte Backspace (v OO Delete). Zobrazí se známé okno Smazat obsah, v němž zaškrtněte pouze položku Formáty. Stiskněte OK a je hotovo.

Na složitějších funkcích nemusí plugin fungovat.


Použití pluginu Display Formula and Result simultaneously Použití pluginu Display Formula and Result simultaneously

POZOR, plugin nefunguje v OpenOffice.


BBkode

Zdroj: http://extensions.libreoffice.org/extension-center/bbkode

S touto šikovnou pomůckou si můžete ve Writeru vytvořit a naformátovat text, který pak můžete vložit na stránku podporující BB kódy. Většinou se zřejmě bude jednat o komentáře k různým příspěvkům. Práce pluginu spočívá v tom, že váš text obalí formátovacími značkami (BB kódy) podle obsahu textu.


Postup generování BB kódu Postup generování BB kódu

Postup:

  1. Napište ve Writeru text, naformátujte ho a označte.
  2. Spusťte plugin – Nástroje | Rozšíření | BBcode. Zobrazí se následující okno.
  3. Určete, zda se má reflektovat použitý font (equalize font name), resp. velikost písma (equalize font size).
  4. Stiskněte tlačítko Reload pro vygenerování kódu.
  5. Zkopírujte kód a vložte na stránku podporující BB kódy.


Výsledek použití pluginu – komentář na stránce Výsledek použití pluginu – komentář na stránce

Autor používá LibreOffice 4.1.2

(Jako ve škole) Průměr: 3.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
Čtyři pluginy pro LO/AOO
6. 11. 2013, 23:20:43
Tohle jsou dobré věci. Ne všichni tahle 4 rozšíření použijí. Každé je pro jinou skupinu uživatelů. QR kódy spolu s čárovými kódy asi použije nějaký malý výrobce, nebo obchod. Může to být poměrně rozhodující záležitost například pro dodavetele supermarketů ap.
Kalendář se dá použít doma. Stalo se mi, že mi nikdo nedal pod stromeček žádný (ačkoliv před tím celkem pravidelně alespoň hned po Novém roce). Tak jsem si vyrobil vlastní na zapisování termínů. Doporučuji to dělat tak, že když to předvolím do telefonu jako upomínku a ta na mně zakdáká, letím ke kalendáři a zapíšu příští upomínku. Tím kontroluji také to, že jsem nic nezapoměl dát do telefonu, nebo kalendáře :)
Rozšíření pro zobrazení vzorce a výsledku poslouží dobře nejen ke kontrole, ale i k návrhu vzorce. Nejspíš se to uplatní také ve škole. Ještě jsem to neodzkoušel, ale nejvíc by pomohlo právě přepínání na složitých vzorcích.

Pro mne osobně je nezajímavější právě to poslední rozšíření. BB kódy se používají v našem fóru a já je používám často. Tam se dá asi postupovat kopírováním, i když já to smolím z hlavy, nebo kliknu na nápovědu k BB code. Ale když se to připraví tak tam lze kopírovat i to co normálně chodí z profilu a nebude to "příliš odsazené". Ale kvůli tomu bych se tím osobně nezabýval. Je to vynikající záležitost pro WordPress. Tam tedy musíte mít nainstalován plugin pro BB kódy (je jich tam hned několik a bude asi nutné zjistit který je lepší ve spojitosti s textem z Writeru).
WordPress má sice dva editory ale pokud používéte wysiwyg editor, uděláte často chybu (například při kopírování vzorců a podobně). Pokud Vám například v Latexu (vzorce - také plugin) vyskočí html tagy na obrazovku, jste s wysiwyg úplně nahraní. Na to můžete jen html editorem. Takže alespoň já často mezi oběma přepínám. Proto raději píšu vše přímo do editoru a nic nekopíruji. Teprve následně kopíruji do Writeru, nebo PsPadu a kontroluji chyby. Kdo to zná, tak ví co obnáší orientace v textu po přepnutí mezi editory.
S tím bude konec. Tedy hned jak zjistím co funguje a co ne. Samozřejmě podobně jsou na tom i jiné redakční systémy. Nebude se jednat jen o WordPress. Takže pro mne je tohle dobrá a užitečná informace.
Dík
user avatar NA
Odpovědět
Čtyři pluginy pro LibreOffice a OpenOffice
8. 11. 2013, 04:35:05
QR čtu i vytvářím pomocí QTQR bez internetu. že by se mi líbilo propojení s LibreOfice je pravda.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz