Vlnka pro OpenOffice.org 2.0

Před několika měsíci vydané makro Vlnka nepracuje správně ve vývojové verzi OpenOffice.org 2.0. Proto jsem toto makro přepsal (zatím bez rozšíření funkčnosti) do jazyka Python a vytvořil z něho instalační balíček, který integruje makro do OpenOffice.org (nástrojová lišta a menu).  

Instalační balíček

Instalační balíček je ZIP archív, který obsahuje implementaci makra, ikony do nástrojové lišty a informace o integraci do OpenOffice.org. Stáhněte si instalační balíček vlnka.zip a nerozbalujte ho.

Instalace

Ruční instalace

Před ruční instalací doporučuji ukončit OpenOffice.org, a to včetně aplikace rychlého spouštění.

Instalace

/opt/openoffice.org1.9.97/program/unopkg add vlnka.zip

Odstranění

/opt/openoffice.org1.9.97/program/unopkg remove vlnka.zip

Analogickým způsobem se makro instaluje i v rámci dalších podporovaných operačních systémů.

Instalace pomocí Správce balíků

Z menu Nástroje vybereme položku Správce balíků a klepneme na tlačítko Přidat. Vybereme náš instalační balíček vlnka.zip a klepneme na tlačítko Otevřít. Vyčkáme do té doby než se makro nainstaluje a Správce balíků zavřeme tlačítkem Zavřít. Integrace do OpenOffice.org se projeví po restartu celého kancelářského balíku včetně rychlého spouštěče.

Integrace

Makro se integruje do hlavního menu OpenOffice.org. Mezi položkami Nástroje a Okno se vám objeví položka s názvem Čestina, které obsahuje Vlnku. Makro se také integruje do samostatné nástrojové lišty, která se jmenuje Add-On 1 (zatím). Nástrojovou lištu lze zobrazit pomocí menu Zobrazit | Panely nástrojů.

Podporované systémy

Zkoušeno pod operačním systémem GNU/Linux a Microsoft Windows.

Budoucí vývoj

Makro jsem přepsal do Pythonu z několika důvodů:

  • ukázka možností OpenOffice.org,
  • jednodušší psaní maker.

Plánuji rozšíření na úroveň vlnky z TeXu včetně všech připomínek, které jste napsali k původní verzi. Plně funkční verze by měla být volně k dispozici před vydáním OpenOffice.org 2.0.

(Jako ve škole) Průměr: 4.00 | Hodnotilo: 1
 

Komentáře

user avatar
Odpovědět
Děkuji
4. 05. 2005, 20:55:08
Velice děkuji za velice užitečné rozšíření. Těším se na další rozšiřování funkčnosti.
Škoda jen, že takto "základní" funkci neposkytuje sám OpenOffice.org. Ostatně v oblasti typografických pravidel je stále co zlepšovat. Např. jsem zjistil, že automatické dělení slov nerespektuje pravidla české sazby (http://www.typo.cz/_typo/typo-pravidla-deleni.html), protože ignoruje nastavení, které by to zajišťovalo. Když je slovo rozděleno, tak na začátku druhého řádku musí zůstat alespoň tři písmena. I když je ale toto v dialogu nastavení paramterů odstavce v sekci Tok textu nařízeno, tak se stejně dělí slova výhradně podle slovníku a na počty písmen na konci/začátku řádku není brán zřetel. Dost mi to vadí. Snažím se psát dokumenty správně podle platných typografických pravidel.
Stejně tak je škoda, že automatické dělení nelze ručně korigovat (např. určit, kde bude slovo rozděleno nebo dělení konkrétnoho slova v určitém odstavi zakázat). Je nutné pro daný odstavec automatické dělení úplně vypnout a ručně dělit všechno. Tím se ale hlavní výhoda automatického dělení ztrácí, když je tak po každé změně v dokumentu nutné u třetiny odstavců dělení zkontrolovat/upravit.
Doufejme, že se to časem zlepší. No, TeX z něho asi nikdy nebude. :-D
user avatar
Odpovědět
Problém s dělením
5. 05. 2005, 02:24:49
Myslim, že už ve verzi 1.1.4 jsem se s tímto problémem setkal. Asi by bylo správné chybu reportovat.

Nicméně změnit rozdělení konkrétního slova pokud vím šlo buď za pomocí vložení měkkého rozdělovníku (ctrl+minus) nebo za pomoci nástroje dělení slov.
user avatar
Odpovědět
chyba
5. 05. 2005, 08:53:00
to, že ignoruje nastavení minimálního počtu znaků, je chyba a je potřeba ji reportovat ;)

ale teď jsem vyzkoušel přebít automatické dělení vlastním a funguje to. Když se mi nelíbilo rozdělení slova, prostě jsem na místo, kde chci slovo rozdělit napsal ctrl+minus a slovo se rozdělilo v tom místě
user avatar
Odpovědět
Možné řešení
6. 05. 2005, 00:41:15
Tak jsem si s chybou zkoušel hrát a je to tak jak říkáte, ať v nastevní stylu dám jakýkoliv počet znaků před a po dělení, tok textu zůstává nezměněn. Kupodivu nastavení maximálního počtu spojovníků pod sebou stále funguje. Chyba již je reportována v bugzille a pokud vás hodně trápí, můžete pro její včasné vyřešení hlasovat zde: http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=38312 Jinak si budete muset počkat zřejmě až do verze 2.0.1

Objevil jsem ovšem, že v hlavním nastavením OOo (Nástroje : Volby : Jazyková nastavení : Pomůcky pro psaní) je možné nastavit centrálně totéž a dělení slov skutečně tato pravidla dodržuje.
user avatar
Odpovědět
Re: Možné řešení
6. 05. 2005, 16:54:53
Mnohokrát děkuji. Globálního nastavení jsem si nevšiml. Je to pro mě dobré dočasné řešení. Stejně nemám potřebu používat jiné nastavení. Škoda, že se globálně nedá nastavit i maximální počet spojovníků za sebou.
Také jsem rád, že je chyba již reportována. Pro brzké vyřešení jsem již hlasoval.
Na OpenOffice.org mě tak už v typografické oblasti trápí jen dvě věci:
1) Nelze nastavit opakování spojovníků na dalším řádku, pokud je zde slovo rozděleno. Myslím, že systém by měl pracovat tak, že po napsání znaku "-" bude toto bráno skutečně jako spojovník, a pokud je zde slovo rozděleno, tak ve shodě s českými pravidly sazby je spojovník na konci prvního i na začátku dalšího řádku. Nyní se vložený spojovník bere jako místo, v němž je možné slovo rozdělit, ale na začátku dalšího řádku není spojovník opakován, což je chyba. Takto by měli být brány jen příznaky vložené přes Ctrl+-.
2) Stejně tak mi vadí, že pokud je zapsán pomlčkou rozsah (tzn. bez mezer, např. 12.00--13.00), tak je OpenOffice.org opět ochoten za pomlčkou dělit. Což je opět chyba.
user avatar
Odpovědět
Chybka?
7. 05. 2005, 10:58:39
Nejsem si jist zda jsem objevil chybu ve vlnce, nebo jsem v jeji funci neco nepochopil, ale je v poradku, ze vlnka nevytvori pevnouo mezeru za jednoznakou predlozkou, pokud je tato na samotnem zacatku radku?
user avatar
Odpovědět
Je to chyba
7. 05. 2005, 11:51:39

Zdravím,



ano, chyba to je. Jak jsem psal na začátku, je to pouhé přepsání vlnky do Pythonu se všemi chybami, které obsahovala verze předchozí.



Nyní se pracuje na verzi, která by plně nahrazovala funkčnost vlnky z TeXu.



Pěkný den.

user avatar
Odpovědět
Nová verze
7. 05. 2005, 23:19:41

Zdravím,



mám připravenou novou verzi, která implementuje snad vše a je třeba ji před zveřejněním vyzkoušet. Zájemci nechť se hlásí na IRC nebo mailem ...



Pěkný víkend.

user avatar
Odpovědět
Verze 0.4
11. 05. 2005, 12:56:00

Dobrý den,



než novou verzi zveřejním na hlavní stránce, můžete ji prosím otestovat? Je volně ke stažení na adrese:





Co obsahuje nového?




  • po spuštění vlnky se objeví dialog, který umožňuje nastavit chování vlnky,

  • po stisknutí tlačítka OK se vlnka spustí a po dokončení své
    práce zobrazí další dialog s počtem náhrad u jednotlivých kategorií,

  • mnohem více možností, blíží se Vlnce z TeXu.



Pokud máte předchozí verzi, tak ji odinstalujte v menu Nástroje - Správce balíků (eventuelně unopkg remove vlnka.zip). V tom stejném menu přidejte nový balík (eventuelně unopkg add Vlnka.zip). Pozor, změnil se název balíku z vlnka na Vlnka.



Pěkný den a díky za reakce.

user avatar
Odpovědět
Po odinstalaci ve WinXP přes
11. 05. 2005, 19:21:03
Po odinstalaci ve WinXP přes Správce balíků je nutné OOo zavřít a ukončit i Rychlé spouštění, jinak se nová Vlnka sice nainstaluje, ale nepovolí.
user avatar
Odpovědět
Pamatování si nastavení
14. 05. 2005, 01:14:28
Mnohokrát děkuji. Moc šikovná utilitka.
Jedna připomínka -- vlnka si nepamatuje, co jsem měl naposled vybráno k náhradě. Pokud je možné zařídit, aby si to pamatovala, tak by to bylo moc dobré.
A pokud to udělat nejde, tak bych navrhoval alespoň změnu výchozího nastavení -- nahrazovat vše kromě mezer u dvouhláskových předložek (tak by to myslím mělo odpovídat českým pravidlům sazby).
A možná by nemuselo být na škodu přidat i možnost zpětného chodu (v místech, kde by vlnka nahrazovala mezery za tvrdé mezery by v tomto režimu tvrdé mezery naopak nahrazovala normálními mezerami). Přesné využití teď sice úplně nevidím, ale vzhledem k jednoduchosti implementace takové funkce... Mohlo by se to hodit např. k odstranění tvrdých mezer jen v určité skupině výskytů (např. by člověk zjistil, že ve skupinách čísel mu trvdé mezery momentálně nevyhovují, a takto by je mohl snadno odstranit).
user avatar
Odpovědět
Problém při instalaci
15. 05. 2005, 21:59:24
Mám WinXP, OO.org .103; instalace pomocí správce balíku se nezdaří, objeví se hláška (včetně překlepu "Coludn't"):

(com.sun.star.uno.RuntimeException){{Message="python-loader:exceptions.ImportError:No module named os, traceback follows\XOOOaColudn't import traceback module!, Context=(com.sunstar.uno.XInterface)OxO}}

Kde je problém?

Ondřej
user avatar
Odpovědět
Python UNO bridge
15. 05. 2005, 22:26:21

Zdravím,



teď jsem to zkusil na čerstvé instalaci OpenOffice.org 103 v XP a žádný problém.



Ale vidím, že to má problémy s modulem OS, který je ve zdrojáku zakomentován, tak to vypadá jako kdyby ignoroval komentáře. Nevím, podívám se na to co by to mohlo být.



Pěkný den a díky za report.

user avatar
Odpovědět
Chyba opravena
31. 05. 2005, 11:43:15

Z bugzilly mi právě přišlo upozornění, že chyba již byla ve zdrojových kódech opravena.

user avatar Ondra2
Odpovědět
diky
11. 10. 2005, 07:31:50
Perfektní práce, velice užitečná věc, uz je to skoro jako LaTeX :) Díky.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz