Kancelářský balík OpenOffice.org je zdarma - neplaťte za něj!

Možná se to nestává u nás, protože nejsme zvyklí a často ani příliš ochotní platit za software. Ale jinde na světě to je problém, který nelze označit za okrajový.  

S vydáním třetí verze kancelářského balíku OpenOffice.org se vyrojilo ještě více firem, které jej začaly nabízet ve stylu "MS Office pro chudé" nebo "Univerzální kancelářský balík". Vychválily jej a nabídly ke koupi za několik dolarů (liber, eur) - ne moc, aby to bylo atraktivní, ale zároveň příliš na to, že jen prodávají program, který lze získat z internetu zdarma.

Sleduji e-mailové uživatelské konference a některé dotazy mě svou naivitou, neinformovaností a důvěřivostí překvapují. Uživatelé, kteří nebyli schopní zjistit, že kupují něco, co mohou získat zdarma, byli schopní najít adresu uživatelské konference a v domnění, že se jedná o uživatelskou podporu výrobce, na její adresu poslali prosby, výhrůžky, nadávky a požadavky na vrácení peněz.

Je jasné, že se jedná o zneužití jména a značky, ale to je holt osud produktu s tak srozumitelným až obecným názvem. Tato nabídka prostě cílí na určité procento lidí, kteří v danou chvíli nejsou schopní analyzovat situaci a uvěří jedné jediné lživé reklamě. To není nic nového a v jiných oblastech jsme na to zvyklí.

Jak jsem psal, nezaznamenal jsem, že by se to dělo u nás. Ale přesto je vhodné na to upozornit. Kancelářský balík OpenOffice.org jako takový je k dispozici zdarma, platit ovšem můžete - pokud se rozhodnete, že pro vás představují hodnotu - za následující "položky":

  • datový nosič, na kterém Openffice.org získáte (typicky DVD v časopise nebo od nějaké firmy, která software legálním způsobem distribuuje - je to typické pro linuxové distribuce a tzv. svobodný software; "svobodný software" je terminus technicus)
  • práci člověka, který vám OpenOffice.ort vypálí, nainstaluje nebo nastaví
  • telefonickou, e-mailovou nebo jinou podporu (znám pouze jeden dva příklady, v drtivé většině vám zdarma poradí dobrovolníci, třeba u nás na fóru)
  • tištěnou dokumentaci, elektronickou dokumentaci, Doplňky nebo jiné doplňky, které si můžete koupit nebo nechat vyrobit na míru
  • jinou přidanou hodnotu

Taktéž platí, že vy sami můžete OpenOffice.org vypálit na CD a rozdávat svým známým, přátelům a kolegům. Nejen, že je to legální a v pořádku, dokonce je to záslužná činnost. :-) Nesmíte si ovšem nechat platit za software - můžete si ale nechat zaplatit cenu média, času a práce, případně odborné pomoci či školení.

Rozšiřujme OpenOffice.org, mluvme o něm a dělejme to zdarma.

(Jako ve škole) Průměr: 1.40 | Hodnotilo: 30
 

Komentáře

user avatar jaroslav noga
Odpovědět
Kancelářský balík OpenOffice.org je zdarma - neplaťte za něj!
5. 01. 2009, 19:08:05
jak je openoffice financován? reklamami na webovkách nebo jinak? hezký nový rok a hodně úspěchů tady a všude přeje nogič
user avatar redakce portálu
Odpovědět
Re:Kancelářský balík OpenOffice.org je zdarma - neplaťte za něj!
6. 01. 2009, 14:00:09
Reklamou jistě ne.

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Community_Council/Funding_And_Budgets

Měli rozpočet 70 000 € na aktivity nesouvisející přímo s vývojem. Vývoj realizuje zejména Sun a Novell, obě firmy balík pod nepatrně jiným jménem prodávají. Ale firem na tom dělá víc a vývojáře (si) pochopitelně platí.
user avatar Petr
Odpovědět
Kancelářský balík OpenOffice.org je zdarma - neplaťte za něj!
18. 02. 2009, 10:32:11
K článku není moc co podotknout. OpenOffice používám od roku 2004, živím se účetnictvím a plně mi ve všech směrech nahrazuje Microsoft Office. Naopak tvrdím, že přidaná hodnota, o které se zmiňujete, by mohla být předmětem obchodu - velké databáze šablon, cliparty, a pod. Cítím se v podstatě trochu jako vyžírka, protože na OO vydělávám a v podstatě nemám, co bych za to poskytnul. Snad jen to, že člověk, který mne navštíví v kanceláři, si odnáší, pokud má zájem, vypálené CD s OO a DVD s Ubuntu v aktuálních verzích. O Ubuntu nemám informace, ale OO si instaluje řada lidí. Dokonce se mi ho podařilo nacpat do jedné firmy jako kancelářský balík.
Takže se mějte a všem tvůrcům a překladatelům díky.

Petr
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Kancelářský balík OpenOffice.org je zdarma - neplaťte za něj!
1. 03. 2009, 18:29:19
Myslím, že není vůbec třeba si dělat starosti. Celá věc JE postavena na komerčních základech, jinak by to ty firmy samozřejmě nedělaly. Je to asi tak, jako když Vám někdo dá Metro (v Praze) nebo když se díváte na koerční telku a taky za ni "nic" neplatíte. Kdyby Sun netěžil z práce dobrovolníků-vývojářů, zase by tratil na svém StarOfficu. Hádám, že velmi podobné je to jinde. A pokud ne, pak se jedná o marketingový reklamní tah, který se těm firmám rozhodně vyplatí.
Jen se bojím, že některé od projektu ustoupí pro neústupnost sunu :-), nebudou přece riskovat jméno s produktem, se kterým nejsou spokojeny...
user avatar mmmm
Odpovědět
Kancelářský balík OpenOffice.org je zdarma - neplaťte za něj!
15. 04. 2009, 13:07:40
Váš článek je zavádějící, hlavně věta "Nesmíte si ovšem nechat platit za software", která je vyloženě lživá. Licence LGPL nic takového nezakazuje (kdyby ano, nejednalo by se o svobodnou licenci). Když někdo bude chtít, může si za OpenOffice (nebo jakýkoliv jiný opensource software pod svobodnou licencí - Linux, GIMP, Blender, ...) účtovat třeba 100 000 Kč. Je jen a jen problém kupujících, pokud na tak nesmyslnou nabídku přistoupí. Samotná nabídka je však zcela legitimní.

Jediné co jako prodávající nesmíte udělat je porušit podmínky licence LGPL - např. musíte vždy dodat na vyžádání zákazníka zdrojový kód programu.
user avatar jirka
Odpovědět
Re:Kancelářský balík OpenOffice.org je zdarma - neplaťte za něj!
18. 05. 2009, 16:52:35
No řekl bych ze na tom neco bude :)
user avatar joe
Odpovědět
Kancelářský balík OpenOffice.org
26. 10. 2009, 11:54:10
Mám zaplou automatickou opravu chyb, ale nefunguje mi.Můžete mi poradit?
user avatar xūrwḥâ
Odpovědět
OpenOppice nejsou jediné!
12. 02. 2010, 09:02:41
Existuje např. výtečný Gnumeric, nebo Abiword. Bohužel moloch OpenOppice odsál velkou část vývojářů z těchto projektů, přestože má spoustu nevýhod (a hlavně je to tak přerostlý otesánek, že je těžké se zapojit do vývoje - a vlastně mám ten pocit, že ani individuální vývojáři, provádějící drobné úpravy nejsou moc vítáni...).

Takže mě z tohoto titulu OOo velmi sere, protože ničí jiné projekty...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Vlastimil Ott

Vlastimil Ott

Starám se o weby na WordPressu

 
 
 
woo jaw demo hz