Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu

Může mi někdo vysvětlit, proč bych si já, normální člověk, měl do kompu tahat nějakou zdarma nabízenou šílenost, o které nic nevím, když si můžu za určitý obolus koupit program, který je řádně testovaný a vím, že splní to, co od něj očekávám a požaduji?  

Odpověď na výše uvedenou otázku je následující.

Pracuju pro jednu reklamku s vyšívacím automatem. Je to mašina, kterou přede mnou docela brutálně kdosi dojebal, ale po servisním zásahu jede jak namydlený stroj a mám ji prostě rád. Jenže návrhový vyšívací program (v ceně 90.000) lze spustit pouze a jedině tehdy, pokud je v USB portu přítomen hardwarový klíč. Ten je vázán na danou hw konfiguraci počítače, takže vlastně na jeden komp. Ztráta klíče (což je vlastně flashka) znamená hodně velký průšvih. Píšu hodně velký.

Tahle šikana je pro uživatele, který si koupil licenci k provozování softwaru (pozor, uživatel si nekoupil licencni na software, pouze jakoby k pronájmu! Uživatel není vlastníkem softu, tím je autor), nesmyslná. Nemístná. Ať se výrobce stará, zda mu to někdo pirátí, ale proč bych za to měl být bit já?

Používání open-source softwaru rozhodně neznamená tahat si"cosi" do kompu, o čem nic nevím. Ano, momentálně třeba nevím, ale můžu si to zjistit. Proto je to taky open-source. Ani námitka ohledně testování a bezchybovosti není košer. Za prvé, výrobce musí uměle vytvářet kazový soft, aby si lidé kupovali aktualizace, jinak podnik zkape. Za další, testování je většinou poloautomatické a omezené, kdežto testování třeba OpenOffice.org probíhá napříč celým světem. A konečně, já bych třeba od Adobe Creative Suite čekal taky ledacos - například pohodlné používání, o kterém není ani řeči. Open-source soft se snáze přizpůsobuje potřebám uživatelů, aktualizace nevycházejí, jak se to hodí marketingově, ale podle potřeb uživatelů.A klidně ihned. Přesně před týdnem jsem měl na kolegu Pastierika, který sestrojil jeden plugin, dotaz, z něhož se ukázalo, že jde o chybu. Hned ten den připravil aktualizaci a o několik hodin později ji našli čtenáři tohoto webu i zde.

Takže zbývá jediné. Nějaký takový soft vytvořit. Že by nebyl? Ale kdepak! Existuje spousta velmi zajímavých programů s licencí OSS, které nejen že jsou s to konkurovat svým komerčním protějškům, ale navíc je ještě překonávají. Minimálně v určitých ohledech. Ostatně program, jemuž je věnován tento portál, je toho dobrým důkazem.

 

PS: Čtenáře upozorňuju na velice výživnou diskusi pod článkem. Stojí fakt za to a je to také velmi zajímavý vhled do myšlení čtenářů tohoto portálu. Ponechávám bez komentáře, který není ani třeba. Snad jen - už mě nepřekvapuje, že v diskusích na internetu čtu v drtivé většině vyložené zvratky. S tímto přístupem ani nelze jinak.

(Jako ve škole) Průměr: 1.60 | Hodnotilo: 20
 

Komentáře

user avatar Laďa
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
16. 04. 2011, 01:32:46
Že by pan Radek Hulán psal pod pseudonymem?

Odpovím za sebe, proč bych si já, normální člověk, měl do kompu tahat nějakou placenou šílenost, o které vím, že v jednotlivých verzích je nekompatibilní, když při několikamegabajtovém souboru doc se Word trápí týden a nakonec zkolabuje, atd., jestliže stejnou, ba dokonce lepší práci mi udělá kancelářský balík zdarma. K Open Office jsem přešel před několika lety a jediné, co používám z MS Office, je prohlížeč presentací, byť OO presentace vytvořené v MS Office zobrazují stejně, ale některé musím v OO spouštět ručně.

Jestliže se autor hanopisu domnívá, že to, zač nezaplatí, je nekvalitní, pak mu doporučuji vyzkoušet textový procesor Atlantis. Nejen, že soubor.doc, který Word kvůli velikosti nedokáže otevřít (nebo s ním dlouhou dobu zápolí), otevře přímo bleskově, ale navíc velikost Atlantisu je proti Wordu úplně směšná. Stejný text uložený do rtf v Atlantisu a ve Wordu je je mnohem menší v Atlantisu. Pohled na ten paskvil (kód), co vytváří Word, je výmluvný.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
16. 04. 2011, 08:27:34
Kriste :-))))))))))))))
Tak tohle se povedlo, to je opravdu gól.
Výše uvedený komentář, pane kolego, který jste měl možnost přečíst, není odsouzením programů s licencí OSS, ale právě přesně naopak... a věřte mi, že jistý Radek Hulán, o kterém mám taky svoje mínění, rozhodně nejsem. Laskvě si přečtěte články, které jsem tu za celá léta splichtil - poslední byl zveřejněn před několika dny.
Za komentář díky, sice si myslím, že většina programů OSS opravdu, ale opravdu nemůže konkurovat komerčním protějškům, ale za ty světlé výjimky děkuju (Vy si opravdu myslíte, že používám MS Office??? Nebo Internet Explorer??) a za komentář taky, blog upravím.
user avatar Daniel Sedláček
Odpovědět
Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
16. 04. 2011, 11:59:03
Nebojte se někteří jsme to pochopili správně.
Ale přiznejte, že myšlenka nechat na OO.cz publikovat svoje kritiky je revoluční ;o)
user avatar PetrV
Odpovědět
Re:Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
16. 04. 2011, 13:16:56
Ale pochopte, že to, co kritizuju, je ten superdebilní přístup: je to zdarma, je to free, je to open = je to k ničemu. Setkávám se s ním pořád znovu a znovu, snad vždycky to pronášejí ti, kteří o věci vědí houby. Protože jsou příliš zaujatí svým světem, že nemají čas nebo chuť zkoumat něco dalšího. Kdyby to zkusili, pak by zjistili, že daný oss program řeší potíže, se kterými zbytečně bojovali řadu let. A to není výkřik do tmy, to je tvrzení podpořené zkušeností jiných.
user avatar Daniel Sedláček
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
16. 04. 2011, 17:14:48
Velmi dobře znám ;o), bohužel je tento přístup rozšířený. MSO je většinou lidí chápán ne jako placený soft, ale automatické vybavení počítače (zvlášť když je do nových PC instalován zdarma jako akční nabídka) a tak je ani nenapadne zkoušet něco jihého a nejspíše ani nevědí, že něco jihého existuje. Kde kdo nadává na jakýkoliv monopol, ale když má kvalitní alternativu není schopen ji využít.

Zajímavé je, že antivir zdarma shání všichni, ale textový editor pro většinu lidí je pouze jeden a vše ostatní jsou "prachbídné" napodobeniny.

Možná, že OO má svoje mouchy, ale jeho nesmírnou výhodou, jsou široké možnosti jak s ním zacházet a komunita která se stará o různá vylepšení.
user avatar Laďa
Odpovědět
Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
18. 04. 2011, 02:59:39
Vážený pane autore! Odpovídal jsem na Váš nadpis "Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu", protože Vaše zdůvodnění pod ním mě nijak nepřesvědčilo. Kupodivu se najdou lidé, kteří to pochopili, na rozdíl od Vás který patrně ještě teď nevíte, co jste vlastně chtěl napsat. Takže polopaticky:
MS Office jako placený kancelářský balík nepoužívám už několik let, protože zdarma a volně dostupný kancelářský balík (tedy ne jen jakási zaplacená možnost používat něco, co nikdy nebude moje), mně udělá stejnou, ne-li dokonce lepší službu, než předražené MS Office. Takže k ničemu mně jsou placené MS Office. Můžete mít na mysli jiný placený kancelářský balík, ale MS Office jsou tak rozšířena, že člověka pracujícího s PC (a poslední dobou i s MACem) napadá toto jako první.
Vaše výzva, abych si přečetl jiné Vaše články, je bezdůvodná; reagoval jsem totiž právě na tento a ne na žádný z Vašich předcházejících příspěvků. Samozřejmě, že Vás nepodezřívám z toho, že byste byl Radkem Hulánem, ale argumentací vypadáte jako byste mu z myšlení vypadl.
user avatar PetrV
Odpovědět
Tak nevím...
18. 04. 2011, 07:35:36
Má to vůbec cenu komentovat? Pokud klasifikujete články podle nadpisů, pak byste měl podle mě neprodleně vyhledat psychologa a nechat se u něj diagnostikovat. A jestliže nevíte, co je to novinářská licence, sotva můžete číst články/úvahy podobného typu.

Vy si sakra myslíte, že by redakce dala jen tak mírnix-tírnix přístup komukoliv, aby tu psal články a blogy pod pseudonymem? Vy máte tu možnost? Sepište tu aspoň blog, a uvidíme! Že nemůžete? No jasně, proč asi...
Nevím, zda se smát či brečet...
user avatar jirka
Odpovědět
Re:Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
29. 08. 2011, 12:28:08
ty seš vůl :-)
user avatar volani.webnode.cz
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
20. 04. 2011, 14:40:22
Proč se všude podporuje a mluví pouze o opensource a ne o svobodném software ?
user avatar olga
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
25. 04. 2011, 19:10:43
Ha, to je zábavné čtení. Užívala jsem spokojeně ještě původní placenou T602 a když se stala free OO.cz jsem ještě spokojenější. Otevře i soubory nových tvarů jako .pps - na které Office vázané na XP nestačí. A hlavně jsem si nemusela kupovat ani novější počítač ani novější soft.
Je to prima. A všem vám přeji dobré dny. Olga
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
24. 07. 2011, 11:43:52
Výše uvedený vyšívací program se používá ve firmě, v níž samozřejmě nemůže chybět Microsoft Office (ve verzi 2003). Je zábavné sledovat, jak si tento program někdy ani neškrtne u některých souborů, které byly vytvořeny - světe, div se - v Microsoft Office 2003. Co lze na to ale použít? Jistě, OpenOffice.org - a problém je vyřešen.

Zákazník přinesl (poslal) jistý obrázek (v PDF formátu) - bylo na něm písmo. Kolega se to pokoušel marně naimportit do Illustratoru, soubor byl nekvalitní, písmo malé - hrůza. Použil jsem OpenOffice.org Draw... výsledek tušíte.

Microsoft Office 2003 Outlook, táž společnost. Outlook padá řekněme několikrát do měsíce. Jenže takovým způsobem, že je třeba několik hodin absolutně nepoužitelný. Tak dlouho se sám opravuje.... na kompu, který není žádnou plečkou, ale nabušenou grafickou mašinou. Když máte ve dveřích zákazníka a potřebujete s ním něco vyřídit, je to chuťovka. (Naštěstí to není můj byznys, kšefty nevyřizuju, Outlook tam nepoužívám.) A všichni jsou tam zřejmě natolik konzervativní, nebo spíš úchylní (MS Office je pro úchyly), že než aby zvolili jiné řešení, provedli změnu, budou dál onanovat s Outlookem a dál si dělat ostudu. Kdyby používali Thunderbird, měli by vystaráno:
1. Thunderbird občas spadne, ale lze ho okamžitě pustit znova a jede se dál.
2. Thunderbird neukládá poštu do jednoho souboru, ale do spousty souborů; lze tak například adresář pro daný účet na chvíli přejmenovat a jet dál aspoň se zbývajícími účty. Anebo, pokud to lze, je možné poštu přesypat do Místních složek, účet zrušit a založit znova a poštu do něj zase přesypat. Jednoduché, rychlé, elegantní.

V jiné práci jsem dostal za úkol - taková bokovka - splichtit dvě trošku komplikovanější tabulky. V Excelu bych s tím onanoval půl dne. V OOo otázka několika desítek minut.

V téže společnosti (a snad ve stejný den) jsem dostal za úkol splichtit nějaké ilustrační diagramy - a to, prosím pěkně, ve Wordu 2010. Šaškoval jsem s tím nemožně dlouho, až jsme se nakonec dohodli na Visio. Jo, to je jiná, tam to jede jako po másle, jenže... ten program má taky svoje mouchy. Zkrátím to, prostě v Draw by to byla hračka a bylo by to hned. Šéf to chtěl mít ve Wordu, aby s tím mohl zákazník hýbat, upravovat. No, tak kdyby použil Draw a pak to kopnul do Writeru, bylo by po starosti. Jenže to by zákazník musel mít OOo...

O několik měsíců dříve. Bylo třeba hromadně nakrmit na server nějaké věci - všecko ve wiki. Ručně to přepisovat a tak dále, šílenství. Já to měl hotové za deset minut... ušetřil jsem šéfům mnoho hodin práce.

Přátelé, OpenOffice.org má svoje mouchy - a zítra se o nějakých dočtete v novém článku. Ale nedám na něho dopustit.
A Thunderbird? Ten prostě miluju. Hlavně nově ve verzi 5.
user avatar imcon
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
1. 12. 2011, 18:06:28
Díky za článek. Také používáme OO. Ale mám rád objektivitu, proto je dobré mít na paměti jednu z posledních vět "...OOO má také své mouchy.".
Nicméně z jiného soudku: Outlook versus Thunderbird. Používali jsme Outlook (v97), ne že by nefungoval, to ano, ale často nám ničil svůj soubor s daty. Přešli jsme v celé firmě na Thinderbird, měl jsem trochu obavy, nyní, po cca 5 letech jedeme všichni bez problémů či s minimem problémů, zatím se nám za celou dobu data nepoškodily ani jednou (indexy ano...). Nejedná se o malé poštovní aplikace - na každé stanici gigabajty až desítky gigabajtů dat, desítky různých poštovních účtů a identit, stovky složek s poštou a desítky až stovky tisíc e-mailů na jednotlivých počítačích. Bez problémů!
Jedna věc mě ale velmi štve a zatím odrazuje od přechodu na nejnovější verze Thunderbirdu: Nepochopitelné mrhání místem u otevřených zpráv. U verze 3 otevřená zpráva ukazovala minimálně 4 adresáty. U vyšších verzí ukazuje již minimálně 5 (?) řádků pro adresáty a toto NELZE změnit! Proč je tomu tak nechápu většinou používáme 1 až 2 adresáty zbytek je prázdný. Fatální je to u malých obrazovek kdy místo zprávy místo zabítají prázdné řádky adresy.
Řešení nenalezeno, účel neznámý.
Jste někdo schopni poradit?
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
1. 12. 2011, 20:36:42
A zkousel jste se zaptat na czilla.cz?
Jinak s temi GB dat v TB. Nejsem si jisty, ale nekde jsem cetl, ze maximum jsou 4GB na soubor a sam jsem na to jednou narazil (tedy nase pani tajemnice, ja to resil).
U nas pouzivaji TB vsichni "klientoví" ctenari, reditel, ekonomka, zastupkyne, jidelna. S TB jsem i ja spokojeny.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
2. 12. 2011, 20:17:04
32bitové systémy jsou schopny alokovat max. 4 GB dat na soubor, 64bitové a více samozřejmě více logaritmickou řadou.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
1. 12. 2011, 20:44:50
Zaprvé nedoporučuji více než 200 mega na soubor, protože pak je s tím obtížnější práce. Zadruhé: CompactHeader (http://compactheader.mozdev.org/), Extra Folder Columns (https://addons.mozilla.org/cs/thunderbird/addon/extra-folder-columns/?src=api), FolderPane Tools (http://xsidebar.mozdev.org/modifiedmailnews.html#folderpanetools), Remove Duplicate Messages a další.
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
1. 12. 2011, 23:24:50
200MB je IMHO zbytecny "extrem" (to je par mailu, s prilohou), velikosti se kterymi pracuji ja a pracuji i jini hlidam do tech 4GB a nepozoruju problem.
user avatar imcon
Odpovědět
Offtopic: Thunderbird
3. 12. 2011, 23:06:44
Díky za reakce, odpovědi:

- používáme 32 bit Win, těch 10-20GB samozřejmě není v jednou souboru, psal jsem, že máme stovky složek a tedy je pošta rozdělena (btw orientovat se v X desítkách tisíc e-mailů v jedné složce? koho by to napadlo?)

- Compact header a ostatní uvedená rozšíření nemá nic společného s nesmyslným počtem adresních řádků; existovalo jiné rozšíření, které ale na nejnovějších verzích nefunguje; jiné k tomuto určené rozšíření jsem nenašel

- nikdo na czille nebyl schopen poradit a zatím jsem se na EN forech nepoptával; u nás zřejmě nikdo neví co s tím; divím se, že to nikomu nevadí???

Budu rád, pokud bude od někoho z vás rada či nakopnutí
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Offtopic: Thunderbird
4. 12. 2011, 11:20:50
Aha tak už jsem pochopil, o co vám šlo. Minimální počet jsou 4 řádky. Pokud se vám jich zobrazuje víc, můžete jejich počet snížit tažením za táhlo.
user avatar imcon
Odpovědět
Re:Re:Offtopic: Thunderbird
4. 12. 2011, 22:25:08
"...Minimální počet jsou 4 řádky. Pokud se vám jich zobrazuje víc, můžete jejich počet snížit tažením za táhlo..."

V Thunderbirdu v8 je minimální počet adresních řádků již 5,5, ne tedy 4 jako dřív.
Proč tomu tak je a proč je jich tolik je záhada. Předpokládám že se jedná o bug.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Offtopic: Thunderbird
10. 12. 2011, 00:10:25
Máte-li na mysli počet řádků pro příjemce, pak jich ve verzi 8 je 4.
user avatar J. Bekr
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
4. 08. 2011, 22:31:12
Dlouhá léta jsem používal Windows a jejich soft občas se silným skřípáním zubů, pak se starý komp odebral k recyklaci a nastoupil nový s tím, že to bez Win 7 nejde. Protože jsem ajťák ve výslužbě, tak nastoupil linux, (omlouvám se) LibreOffice a další volně dostupný software - samozřejmě k úplné spokojenosti. Takže moje odpověď je poměrně jednoduchá - free software je tady kvůli takovým exotům jako je pan kolega
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
4. 08. 2011, 23:03:08
Vážený čtenáři, tím exotem máte na mysli mě?

Mám dojem, že také vy jste si článek nepřečetl a reagujete na nadpis. Co z toho máte?

Nevím, jak dobrý jste v IT branži, já pracuju na čtyřech místech v IT oboru, používám proprietární a svobodný soft a jsem spokojený. Představte si, že léta free a open soft podporuju, a to i na tomto portále. Laskvě si přečtěte některé moje články. Teď tu vychází skoro každý týden nějaký ode mě. Děkuji.
user avatar m0m0
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
4. 09. 2011, 00:57:43
..." program, který je řádně testovaný a vím, že splní to, co od něj očekávám a požaduji?"

tak ja teda neviem, čo pán autor očakáva od balíka MSO , ale je holý fakt, že ten balík sa jedoducho nedá používať, skracuje mi život nie o miúty, ale dni a to sa týka celkovo softvérovej produkcie "filantropickej" firmy Microsoft...je to utrpenie a autorovi prajem aby sa po..ral v plnom vlaku, prípadne lietadle... Ani to nevykompenzuje nervy a bezmocnosť ked v najnevhodnejší možný čas MS Word jednoducho prestane reagovať a nedá sa nič....jedine "opičí trojhmat" - t.j. CTRL-ALT-DELETE...potom stačí x minút (nekonečne dlhých) čakať kým sa znova všetko spustí a pri troche šťastia sa to na druhý pokus "možno" podarí...samozrejme len ak sú nainštalované všetky service packy a patche a čo ja viem čo ešte. Ak toto očakáva autor článku od práce s počítačom, potom naozaj MSO je tým pravým orechovým...sucks.
Nech žije open source, nech žije LINUX!
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
4. 09. 2011, 01:52:06
Další exot, který se nechal nachytat. Je vidět, že čeští (potažmo slovenští( "diskutéři" skutečně čtou jen perexy a hned píší svá zoufalá "moudra".

Pisateli výše uvedeného příspěvku, přečtěte si nejprve celý článek, poté kritizujte, Je zbytečné zaplevelovat náš web takovými výdobytky, jaké jste sepsal.

Ale na druhou stranu je vidět, že můj provokativní titulek s ještě provokativnějším perexem vzbudil pozornost :-)) tak to jsem moc rád. Věřím, že to někoho, nějakého microsotího fanatika, přiměje si přečíst všech těch několik odstavců. A na provokaci jsem Mistr, jen se do světa IT moc nehodí. Zarputile bojuju proti posuzování softu na základě emocí. To je prostě pitomost. A vy jste to teď předvedl dokonale, i když z druhé strany (stejné, na které jsem i já). Jenže tím děláte projektu open-source potažmo gnu medvědí službu. Protože si pak veřejnost bude myslet, že jsme opravdu ti magoři, a to všichni.
user avatar neutr
Odpovědět
Re: Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
19. 10. 2011, 18:38:44
Četl jsem pozorně jak vlastní článek, tak komentáře. Jako nevhodná se mi zdá volba názvu, ale i motivace autora. K zamyšlení je podstata - obsah článku. Autor by si přál, aby šlo nahradit Excel (i když se hovoří obecněji o celém balíku, protože vstupy jsou grafické). Jde určitě o to, že Excel umožňuje ovládání zařízení připojených jako periferie - například přes RS 232, USB a podobně. Tohle je skutečná slabina Calcu - nedá se makrem dobře (přímo) spustit ani CD mechanika (ale ani SW přehrávač médii). To je první předpoklad užití Calcu pro průmyslové aplikace. Právě proto je používán Excel. Kdysi existoval jiný tabulkáč (z našeho domácího vývoje), který koupily Moravské přístroje a dnes jeho podobu šíří v aplikaci Control Web. Už je jen pro průmysl a kdo to neví, tak samozřejmě nepozná, že je to "jen tabulkč". Tedy dnes už to opravdu tabulkový procesor není, ale základem byl. Je také logické, že na Excel je vázán HW klíč. Ztráta klíče by neměla být fatální, pokud existuje výrobce, nebo schopný nástupce. Kopie klíče by neměla stát víc nežli několik stokorun i s poštovným. Horší by bylo, kdyby byl stroj pořízen nějakým nelegálním způsobem, ale u takového zaměstnavatele bych si ani čepici neodložil:). Z celého článku vyplývá něco jako snaha nahradit soft originální (Tedy OS Win - nejspíš něco jako Profesionál (novější NT), balík Microsoftu a HW klíč za Open Source. Věcně jde jen o napsání ovladače pro datové rozhraní stroje. A Pak už makra OOo obstarají vše ostatní (Ať už grafiku při řízení, nebo funkce zpracování chyb ap. To samozřejmě chvilku trvá, a autor to zadarmo dělat nebude - pro komerční účely by také sestrojil podobný HW klíč. Ale pak hraje úlohu právě licence Open source. Úplně svobodný software zřejmě umožňuje například šíření kódu všemi způsoby a proto také připouští například úpravy reverzním inženýrstvím. Open source je do určité míry kompromisem - a právě proto Open Source ANO. PS Možná by se našel šikula, který by napsal ovladač pro USB, nebo i pro sériový, či paralelní port, aby například dorost mohl spouštět hračky typu domácí modelářská fréza (2, 3, nebo více os), nebo roboty a jiné modelářské záležitosti. Rychle by měl Excel vymalováno v průmyslu, ale i jinde. Takže na opravdový závěr řeknu, že nadpis měl popisovat právě povzdechnutí proč to Excelem musí a Calcem nejde.
user avatar Patr T.
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
6. 11. 2011, 10:01:41
Bezva článek, bezva nadpis. Tečka. Jestli někdo je tak nechápavý, že nedokáže pochopit záměr autora, tak ať si koupí MSO, protože to bude adekvátní jeho mentální úrovni..
user avatar Tomáš
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
19. 11. 2011, 04:23:56
Článek je pěkný, nadpis hezky provokativní.

Já sám osobně používám OO a nyní LO již dlouhou řadu let.Jsem spokojený uživatel a využívám přednosti těchto balíků. Občas mi ale přijde nepochopitelná argumentace některých "zastánců".Ono pokud budu někoho nabádat, že pokud něco nepochopí, ať si koupí MSO a argumentovat mentální úrovní, tak bych byl spíše já ten, kdo ji má v tu chvíli v háji ( to není myšleno jako nějaká urážka ).

Sám používám i OS Linux, vždy v dualbootu, ale poslední dobou se do Win přihlašuji jen sporadicky ( nějaká konkrétní aplikace, hry apod. ).Vždy, když za mnou přijde nějaký kamarád, abych mu nainstaloval pc, probereme i možnosti používání pc a řešíme, zda by nebylo dobré dát tam Linux.Často se dohodneme na dualbootu, ale byly i úspěšné přechody na Linux.To většinou na kancelářské pc a multimediální pc, kde nejde o hry.V případě univerzálních pc ( kancelář a hry ) už je to horší a občas se tam podaří prosadit dualboot.

Mám tedy zkušenosti s prosazováním "jiných" věcí uživatelům.Vždy záleží na konkrétní povaze úkolů, které má danný pc plnit.

Občas se také stane, že člověk dualboot vzdá a vrátí se k Win. Na vině většinou není ani kancelářský balík, ani Lin jako takový.Často je to pohodlností uživatele. Také to může být tím, že třeba si sežene programy "jiným" způsobem.To pak můžete vysvětlovat výhody free softů, jak chcete.
Občas je to ale nutností, kdy mu prostě Linux nabídne alternativy, ale ne 100% a pro takového člověka by to znamenalo, že nemůže dělat vše jak potřebuje, ale musí se několikrát přepnout do druhého systému ( což znamená buď dualboot nebo virtualizaci ) a to pro něj není ani pohodlné, ani přijatelné.

Ale ani tím není vše ztraceno, většina kvalitních OS věcí funguje i pod win. Tak jej tedy naučím používat alternativy pod win.Spousta lidí mi poděkuje a začne je používat ( Firefox, LO, Gimp apod. ).

Ale na druhou stranu je třeba uznat, že někdy s alternativou pohoříte.Naposledy se mi to stalo u firemního pc mého kamaráda, který tam má program na tvorbu oken.Ten je právě s HW klíčem a v podstatě nemá konkurenci, protože firma postupně svoji konkurenci v daném segmentu pohltila.Jedná se o samostatnou aplikaci takže by člověk řekl, že bude fungovat samostatně a neomezí možnosti použití OS. Ale ejhle, v programu zadáte data, program vše spočte a vykreslí.Data převede do nabídky, kterou kolega potřebuje upravit.Potřebuje tedy výstup do upravitelného souboru. Jediný, který je možný je do formátu RTF.A jsme u problému. RTF jako formát textu otevřou OO i LO naprosto správně jako běžnou nabídku vytvořenou v textovém editoru. Ale MSO ji otevře v provedení, jako je vidět přímo v programu na okna, tedy včetně vložených obrázků. Což je sice jakoby ve formátu RTF chyba, protože by se mělo jednat jen o textový formát, ale co je důležité, kolega to tak potřebuje.Dlouho jsme pátrali, zkoušeli různé varianty ( donutit třeba přes PDF tiskárnu vyjet PDF a to pak v editoru upravit ) ale nebylo to ono.Zjistili jsme posléze, že je to firmou dodávající tento software tak záměrně naprogramováno a nehodlají s tím nic dělat.Zde tedy nezbylo nic zoufalejšího, než zakoupit předražený MSO a používat jej. Během snahy o jiné řešení bylo také znát, že kamarád není v pc problematice příliš zběhlý a je jen uživatelem. Měl velké problémy s přechodem na práci jiným než zaběhlým způsobem. Když navíc tato práce nebyla korunována úspěchem, byl pochopitelně postupně odrazen.

Dalším problémem může být třeba zahraniční velká korporace. Na pc si nemůžete dát jiný, než schválený software. Ten je vybírán a testován z různých směrů IT v mateřské zahraniční centrále a vy nemáte možnost to ovlivnit.

Jestliže se tedy dostanete do těchto situací, jste okolnostmi donuceni používat konkrétní software a nemá to s vaší mentální úrovní žádnou souvislost. Neznamená to, že haníte OS, ale znamená to, že nemůžete využít jeho přednosti.

To je to, co jsem chtěl říct jako svůj názor, i když to s původním článkem nemá zdánlivě příliš společného.Částečně tak reaguji na komentáře a částečně jsem prostě chtěl poskytnout upřesnění pro jiné uživatele.

Přestože pro 95% běžných uživatelů může být Open source řešením, kdy zdarma mohou vyřešit své programové požadavky, budou i mezi těmito běžnými uživateli, tak i mezi speciálními uživateli existovat tací, kteří budou postaveni před situaci, kdy není možnost volby.
user avatar Tom
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
20. 11. 2011, 02:26:02
Kdybych měl vyšívací stroj za 90 tis.(made in China) tak bych si na tričko vyšil: To jsem ale debil
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
20. 11. 2011, 09:14:36
Máte opravdu velice zajímavý názor. Stroj je nejlepší světová japonská třída za půl milionu, žádná Čína. 90. tisíc stojí software. Naučte se prosím číst.
user avatar Petr Martin Matějka
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
3. 02. 2012, 14:21:59
Já s OOO pracuji od verze 1. a něco, kdy jsem na něj náhodou narazil při potřebě konverze formaátu a od té doby MS nemusím a s díky nechávám jiným. Po tomto prvním polibku open source jsem našel gimp, inkscape a další dlouhou řadu programů, které jsem se po přísném otestování rozhodl nasadit do práce. Mnozí známí používali frázi uvedenou v záhlaví a měli mne za debila, nebo šetřílka. Jak vypadá situace dnes? Prohlížeč Opera - používám od verze 1, bez nejmenšího problému, OO i LO bez problému, počítač má chráněný firewalem a antivirákem COMODO, taky od počátku free a taky dodnes mezi první velkou pětkou atd atd. Mám i celou řadu kupovaných softů (OCR, ID softy a p.), ale vždycky, když nakoupený soft nejede nebo neumí, umí open source a souhlasím s výše řečeným názorem, že tenhle soft je testován v nejhorším možném režimu natvrdo a napříč světem.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
3. 02. 2012, 15:31:42
Hlavní důvod, proč se snažím podporovat FOSS, je otázka přežití. Neumím si představit, jak bych dneska vyhodil snad tři čtvrtiny sw obsahu kompu a jel na neznámém softu. To je prostě něco nepředstavitelného.

FOSS jsem začal používat spolu s OpenOffice.org někdy v letech 2004, 2005. Spolu tím i Firefox, vůči němuž jsem tehdy byl skeptický. Předpovídal jsem razantní vývoj a nasazení v korporátním i veřejném prostředí. To se nyní děje.

Je opravdu zajímavé, jak FOSS řeší případy, při kterých si ostatní soft ani neškrtne. Mám tím na mysli například poškozené soubory apod. Občas (dost často) se mi dostane do ruky video, které má poškozený formát. Všdchny programy zkapou, dokonce i kultovní Media Player Classic. Jediné, co nikdy neselže, je VLC. A tak bych mohl pokračovat…
user avatar Zdeněk Hotmar
Odpovědět
Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
3. 02. 2012, 19:30:44
K Opoen Source bych dodal ještě to, že pokud je mi známo, nikdo mimo MS neví že v mnoha MB OS může být ukryto čertovo kopýtko - které umožní z jednoho místa totálně zničit IT systémy propojené přes net. Nevím jestli jste zaregistrovali, že studenta z Anglie chtějí vydat do USA, protože pracoval na servrech s kocovkou com a org? Toto vše by mělo vést všechny uživatele programů k tomu, že každá osoba i firma by s tím měla počítat a tedy přejít na OS LINUX a SW Open Source pokud se nechce dočkat KATASTROFY!
Howg!
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Na co proboha volně dostupný software? Beztak je k ničemu
3. 02. 2012, 19:42:38
Víte, ono stačí, když Microsoft nacpe Windows do Pentagonu a pak ho prostřednictvím aktualizací sestřelí.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz