Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru

Writer LibreOffice umožnuje importovat PDF soubory k úpravám nejen do programu Draw (což už lze poměrně dlouho), ale i do Writeru a Impressu. Občas ale někdo neví, jak zvolit tu či onu možnost. Podívejte se, jak postupovat.  

Možnost importovat soubory PDF tak, aby je bylo možné upravovat, existuje už dlouho. Původně vznikla jako rozšíření pro OpenOffice.org (ve verzi 3.0), později byla v balíku LibreOffice zahrnuta přímo do základních funkcí (v Apache OpenOffice je stále potřeba doinstalovat rozšíření).

Původně šlo importovat jen do programu Draw, nyní lze ale použít i Writer nebo Impress. Import bohužel není dokonalý, ne vždy vypadá výsledný dokument stejně jako zdroj v PDF, ale mnohdy je to i tak velmi užitečné. Jak ale rozlišit, do kterého programu importovat?

Je to snadné. PDF se totiž v seznamu formátů pro otevření vyskytuje hned třikrát. Pokud se nezvolí žádný z nich, otevře se soubor v programu Draw. Pro import do Writeru je potřeba expliticně vybrat tuto možnost:

LibreOffice Writer

Obdobně by se postupovalo při importu do Impressu (a koneckonců i do Draw, protože výchozí chování importu se může v budoucnu změnit):

LibreOffice Impress

(Jako ve škole) Průměr: 2.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
10. 11. 2013, 23:42:07
Tak o téhle vyfikundaci jsem opravdu, ale opravdu nevěděl :-)))

Nicméně moc nedoporučuju spoléhat se na korektní import. Hlavně u dokumentů, které byly prohnány nějakým stolním exportérem. Tam to je skutečně lahůdka. Pokud se PDF nedistilovalo korektně tak, jak to má být, pak to může dopadnout všelijak. Vzhledově ten soubor vypadá dobře, ale jeho struktura je mizerná.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
10. 11. 2013, 23:51:50
Takhle jsem si před časem upravoval podací lístky (než udělali jakž takž použitelnou editovatelnou verzi, samozřejmě pro MSO, ale až tak to nevadí). Vypadalo to celkem dobře, akorát se písmena s diakritikou nahradila jiným fontem a texty se rozpadly do objektů podle znaků. Pro poštu to šlo použít, ale důstojně to rozhodně nevypadalo.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
11. 11. 2013, 00:04:02
Hm, to mě mrzí, žes nedal avízo. Řadu let jsem kdesi pochytal všelijaké tyhle úřední listiny vč. těch poštovních a nemám pro ně využití. Takže - česky řečeno - mám je jako šablony...
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
11. 11. 2013, 00:26:36
To bylo asi před 2 roky. Ale hodilo by se to mezi šablony sem. Například podacích archů je tu hned několik, ale podací lístek tu není (určitě ne ten nový, potřebný pro služby typu Balík do ruky). Podobně další formuláře.
user avatar jarda
Odpovědět
Re:Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
3. 12. 2013, 21:27:46
Stejně se me to vždy otevře v impress.....Widows 7 a Openoffice 4
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
3. 12. 2013, 22:11:15
Návod se týká jen LibreOffice 4.1. OpenOffice 4.0 to sám o sobě neotevře vůbec, s pluginem to otevírá vždycky v Impressu.
user avatar neutr
Odpovědět
Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
11. 11. 2013, 09:01:26
Testoval jsem otevření PDF, ale mám problémy s většími soubory. Dělám to "postaru" - OCR (Finereadr) načtu PDF, přechroupané to uložím do StarWriter formátu a načtu Writerem.
Když je to k překladu, tak uložím do html. Html dám adresu do Google překladače přímo z disku, nebo na server.
Když to dám z disku, dostanu překlad každé věty (originál + překlad hned za sebou). Jdou za sebou, což je dost nepraktické. Mají úplně stejný formát, a pomůckou je jen zapnutí opravy pravopisu, která podtrhává druhou verzi. Takže pak to ještě přejedu PsPadem a vkládám prázdné řádky mezi dvojice vět.
Když chci jen českou verzi, musí to jít na server a prohlížeč to vrátí už jen celé v češtině.


Bohu žel, nerozchodil jsem v AOO ani import PDF, ani překlady - otestoval jsem 2 druhy rozšíření. Takže když by LO umělo import alespoň dobře stačilo by to. Ono jde také asi o to, že PDF může být v originále skutečně obrázek (nemusí to být text i když to tak vypadá z náhledu).
Takže prozatím zřejmě platí, že přes OCR jde otevřít každý formát PDF a lze to "věrně" uložit do několika formátů textu, nebo i tabulkového procesoru. (OCR dnes bývá součástí SW každé tiskárny. Je jen otázkou, zda má také umožněno číst soubory PDF, ale umí to všechny známé OCR.)
Obrázková forma textu se zřejmě používá spolu s ochranou proti kopírování. Takže doufám, že výše uvedený postup nepřekračuje nějaké zákony :)
user avatar fiskal007
Odpovědět
Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
11. 11. 2013, 18:42:52
Dobrý deň,

napriek snahe sa mi - ani s využitím tohto návodu - napodarilo otvoriť *.pdf v LO Writeri. Ide pritom o text, exportovaný do pdf priamo z LO Writeru (nie o naskenovaný obrázok). Zakaždým mi ho otvorí len LO Draw. Používam LO 4.1.3.2 v OS Fedora 19. Prosím o upresnenie, ako sa dostať k tomu, čo sa vo Vašom návode označuje ako "seznam formátů pro otevření".

P. S. Viem, že v tomto prípade ide o chybu toho článku medzi klávesnicou a stoličkou, ale bez Vašej pomoci sa mi ju asi nepodarí odstániť -:)

Vďaka za pomoc

Peter
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
11. 11. 2013, 21:20:04
Bohužel nevím, jak to vypadá ve Fedoře. Uvedené screenshoty jsou z Windows, nicméně například v Kubuntu je to velmi podobné. Rozbalovací seznam (kde je ve výchozím stavu "Všechny soubory") tam má popisek "Maska". V seznamu tam chybí ty oddělovače skupin, ale jinak se to neliší.
user avatar fiskal007
Odpovědět
Re:Re:Jak otevřít PDF v LibreOffice Writeru
11. 11. 2013, 22:41:24
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď; už sa mi to podarilo nájsť. Výsledok síce vyzerá ako "rozsypaný čaj", ale to sa hádam časom zlepší. Každopádne ide o veľmi prínosnú funkciu.

Peter

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz