Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání

writer.png V dnešním článku se zaměříme na obrázky a možnosti jejich nastavení, především na ty rychlé. Jmenovitě se jedná o uspořádání, zarovnání, ukotvení obtékání, umístění a na závěr si ukážeme vložení a nastavení popisků.  

Vložení obrázku

Možnosti vložení obrázku jsou v podstatě dvě. Tou první je jednoduché zkopírování z jakékoliv složky na počítači pomocí zkratky Ctrl+C na označeném obrázku a vložení pomocí zkratky Ctrl+V ve Writeru. Druhou možností je vložení přes hlavní nabídku, a to přes Vložit | Obrázek | Ze souboru... a následném vybrání obrázku v některé ze složek na vašem počítači.

V nabídce jste si určitě všimli možnosti Skenovat, kde po zvolení vyjedou dvě možnosti. Jedná se o Vybrat zdroj a Dotaz. Pod dotazem se zobrazí malé okno s výběrem skeneru, ze kterého můžete například dokument nebo fotografii v podobě obrázku naskenovat rovnou do Writeru.

Vložení přes nabídkuVložení přes nabídku Vožit | Obrázek | Ze souboru

Uspořádání a zarovnání

Uspořádání je v případě obrázků ve Writeru poněkud málo využitelné, snad jen pokud nechcete přes sebe zakrýt části dvou obrázků. Jinak stačí v rámci Uspořádání, na které se dostanete přes kliknutí pravým tlačítkem myši na obrázek, jen vybírat možnosti dle uvážení. Jsou popsány v češtině, takže je není třeba zvláště vysvětlovat.

Za to v zarovnání je celá řada často využitelných možností. Klikněte tedy opět pravým tlačítkem myši na obrázek a vyberte Zarovnání. Vpravo je taková malá černá šipka, což znamená, že máte více možností. V první řadě si vybíráte k jakému kraji má být obrázek zarovnán, případně si můžete vybrat vertikální střed listu. Dále si vybíráte umístění základu. Ale protože je obrázek ukotven ve výchozím nastavení k odstavci, bude se přesouvat v jeho „rámci“. Znamená to, že zvolíte-li základ nahoře, obrázek se přemístí na začátek odstavce. Zvolíte-li základna uprostřed, bude obrázek uprostřed odstavce atd.

Ukotvení

Na ukotvení se dostanete stejným způsobem jako na předešlé možnosti nastavení daného obrázku. Na výběr jsou celkem čtyři možnosti: Ke stránce, K odstavci, Ke znaku a Jako znak. Dobré je také dodat, že standardně jsou obrázky ukotveny K odstavci.

Obtékání textu, Editor obrazu

Velmi důležité nastavení, zvlášť pokud umísťujete obrázky přímo k textu. Dostanete se na něj stejně jako na všechny poslední zmiňované možnosti nastavení. Obtékání textu má celkem pět možností, které stejně jako v případě ukotvení názorně ukazujeme ve snímku Obtékání textu – ukázka.

Obtékání textu – ukázka, Bez obtékání, Obtékání stránky, Přes text, Na pozadíObtékání textu – ukázka, Bez obtékání, Obtékání stránky, Přes text, Na pozadí

Velmi užitečným nástrojem je Editor obrysů, který se skrývá pod stejnou nabídkou pod možností Upravit obrys. Po kliknutí se v okně otevře Editor obrysů, ve kterém je napevno ukotven jakýsi panel nástrojů a níže náhled vybraného obrázku. Vůbec první ikona v rámečku Pracovní plocha (druhá zleva) slouží k vybrání plochy na obrázku, ve které budete pracovat. Pracuje se s ní obyčejným tahem myši a puštěním. Stejným způsobem se pracuje i s dalšími možnostmi. Bohužel pokud například přes Obdélník ořežete obrázek pomocí zaškrtnutí (ikona nejvíce vlevo), bude se sice zobrazovat oříznutá část textu, ale Writer tu smazanou nahradí bílou plochou.

Bohužel v editoru chybí více možností úprav a případných efektů, které jsou ve Writeru jinde, a tak je využití tohoto integrovaného nástroje jen velmi omezené a sám raději používám pro změnu obrysu jiné grafické editory, ve kterých si obrázky připravuji předem a snáze.

Editor obrazuEditor obrazu

Popisek

Popis obrázku slouží pravděpodobně jen pro samotného uživatele, protože se nikdy nezobrazuje. Za to se zobrazuje Popisek..., který se nastavuje v samostatném okně. V jednotlivých polích a nabídkách si lze navolit celou řadu nastavení jako např.: Kategorii, Číslování a Oddělovač. Vybrané anebo vepsané možnosti se potvrzují přes tlačítko OK.

V Kategorii máte na výběr z celkem čtyřech možností (Ilustrace, Kresba, Tabulka, Text) a dále můžete vybrat <Žádný>, pokud nechcete před samotným popiskem nic z vyjmenovaných kategorií zobrazovat. Číslování je celá řada dle zvyklostí v mnoha zemích a vybrat lze také písmena. A nakonec Oddělovač slouží k napsání znaku do pole (například :, -, | apod.).

PopisekPopisek

Kliknutím na tlačítko Automatický popisek se otevře samostatné okno Popisek a v něm celá řada nastavení. Po levé straně si zaškrtáte dle vlastního uvážení, kde a u čeho chcete automaticky umísťovat popisek a po pravé straně si nastavíte podobným způsobem jako výše vlastnosti takového popisku. Přitom dole je možné použít Styly pod nadpisem Kategorie a formát rámce, konkrétně u Styl znaku. Opět jen potvrdíte své volby OK.

Další nastavení lze provést přes tlačítko Volby... například pořadí kategorií, styl znaků anebo zaškrtnutí stínu a ohraničení.

Automatický popisek – Popisek (nastavení voleb)Automatický popisek – Popisek (nastavení voleb)

Volby – ukázkové nastaveníVolby – ukázkové nastavení

A to je pro dnešní první část úplně všechno. V příštím článku se zaměříme na rozšířené možnosti zmíněných rychlých nastavení, použití stylů u obrázků a také nastavení a použití obrázkové mapy.

Článek byl vytvořen v LibreOffice 3.3.

(Jako ve škole) Průměr: 1.50 | Hodnotilo: 8
 

Komentáře

user avatar Jiří Konopáč
Odpovědět
Rotace obrázků ?
4. 07. 2011, 14:58:41
A je ve writeru něco na rotování (otáčení) obrázků ?
user avatar IrenaS
Odpovědět
Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
4. 07. 2011, 15:54:59
Ve Writeru není rotování obrázků ve výchozím nastavení povoleno, tzn. nemá na panelu kreslení ikonu. Ale ani po jejím přidání se vám rotace nepovede, ikona je stále zašedlá.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
4. 07. 2011, 17:13:33
Ta věc se jmenuje Writer Rotation Tool: http://extensions.services.openoffice.org/en/download/3632.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
5. 07. 2011, 08:32:34
Ta vec (plugin) sice obrazek zrotuje, ale podstatne taky zmrsi.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
5. 07. 2011, 10:35:43
To je pravda, obrázek pak jakoby přestal být obrázkem... nevím, co se děje. Podpora rotace obrázků už snad měla být zakomponována do ooo. Nebo je to až od verze 3.4? Před časem to psala paní Šafářová, mám nejasné tušení, že zmiňovala právě verzi 3.4. Ale v beta verzi to není.
user avatar deevee
Odpovědět
Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
11. 07. 2011, 08:21:02
Noční můra.
je to jako nepsaný test stability open office (M$ je ještě horší). Zkuste si dát do jednoho dokumentu třeba 30 fotek, 3 na stránku s komentářema. Je vcelku jedno jestli přímo vkládný nebo odkazovaný. Pokud tam dáte fotky přímo z foťáku, tj. 2- 4 MB na fotku, open office téměř zaručeně spadne. Nehledě na to, že práce s více jak 10 stránkama takovéhoto dokumentu je z hlediska času a odpovědí systému noční můra. (pamět systému, různá nastavení zobrazení atd... něco se zlepší ale vcelku nic moc)
Ale pokud mají být fotky okomentovány, indexovány apod... jiná volba než textový editor není ....
user avatar IrenaS
Odpovědět
Re:Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
11. 07. 2011, 19:57:29
Pokud, jak píšete, "dáte fotky přímo z foťáku, tj 2-4 MB na fotku", přímo do OpenOffice.org nebo LibreOffice, tak se opravdu může stát, že to nezvládne.
Daleko vždy daleko lepší fotky upravit - oříznout, zmenšit na únosnou mez a teprve potom je dát do dokumentu. Pak je velmi vysoká pravděpodobnost, že to vše OpenOffice.org i LibreOffice zvládnou.
Znám několik dokumentů, které mají mnoho desítek (i stovek) stran s mnoha desítkami fotek. Jsou vytvořené v OpenOffice.org a autoři s padáním programu, ale ani s odezvou systému, pamětí, zobrazováním atd., neměli problémy.
user avatar Magda
Odpovědět
Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
3. 07. 2013, 14:48:33
Mám problém s nastavením obtékání textu. V nabídce "obtékání textu" je možné vybrat jen Editor obrysů. Editace obrysů s obrázkem nic neudělá a neotevře další nabídku. Potřebovala bych obrázky začlenit do textu a vážně nevím, jak to udělat.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
3. 07. 2013, 21:58:01
Poklepejte na daný obrázek, mělo by se objevit dialogové okno, ve kterém už budete schopna obtékání nastavit.
user avatar Jurko
Odpovědět
Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
19. 09. 2013, 19:35:01
Jak v OpenOffice Writer editovat/změnit text uvnitř obrázku? Díky.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
19. 09. 2013, 20:47:00
Jaký text uvnitř obrázku máte na mysli? Popisek nebo text, který je přímo součástí obrázku? Nebo snad něco úplně jiného?
user avatar Bohumila
Odpovědět
Jak pracovat s obrázky ve Writeru: vložení a zarovnání
9. 06. 2014, 15:31:42
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit? Potřebuju udělat pozvánku, ale nemůžu přijít na to, jak mám do obrázku vložit text (textové pole).
Děkuju.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz