Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice

LibreOffice Aktuálním trendem je přesouvat kancelářské dokumenty na servery přístupné odkudkoli, často fungující na cloudovém principu. Jak tomuto trendu vyhovuje balík LibreOffice?   

Tak trochu utajená funkce

Kancelářský balík LibreOffice umí pracovat i se soubory uloženými na vzdálených úložištích různého typu. Uživatel si však této funkce nemusí vůbec všimnout – ve výchozím nastavení ji totiž neuvidí. Systémový souborový dialog ji neobsahuje.

Přístup ke vzdáleným úložištím může samozřejmě poskytovat i přímo operační systém. Tato možnost se však liší podle systému, takže na ni nelze při přechodu mezi systémy spoléhat.

Pro práci se vzdálenými úložišti je potřeba si souborové dialogy přepnout na ty, které poskytuje balík LibreOffice. Tuto volbu najdete v nastavení (Nástroje → Možnosti…), sekce LibreOffice → Obecné. Jednoduše zaškrtnete pole Použít dialogy LibreOffice.

 Zapnutí dialogů LibreOffice Zapnutí dialogů LibreOffice

Změna se projeví okamžitě, není potřeba restartovat LibreOffice.

Otevírání vzdálených souborů

Nyní pokračujte jako při otevírání běžného souboru. Otevírací dialog bude vypadat trochu jinak, důležité v něm ale je především tlačítko Servery…, které je cestou k různým metodám vzdáleného přístupu.

Dialog pro otevírání souborů Dialog pro otevírání souborů

Po stisku tlačítka se otevře dialog pro různé „souborové služby“. Těch je na výběr hned několik:

  • WebDAV protokol rozšiřující běžnou HTTP komunikaci o možnost ukládání na server, zjišťování souborů atd.

  • FTP – klasický FTP přístup. Šifrovaný přístup (FTP over TLS neboli FTPS) není podporován.

  • SSH – přístup protokolem Secure Shell.

  • Sdílený adresář Windows – adresář nasdílený protokolem SMB (CIFS), ať již na počítači s Windows nebo třeba se Sambou pod Linuxem.

  • CMIS – různé specializované služby, ještě o nich bude řeč.

Po výběru typu služby z rozbalovacího seznamu Typ je potřeba vyplnit přístupové údaje. Po jejich vyplnění stisknete OK, tím se údaje uloží a v dialogu se připojení objeví v seznamu vlevo. Přes něj se můžete k jednotlivým připojením vracet – kliknutím se přepínají pro zobrazení souborů, dvojklikem lze změnit nastavení. Tlačítkem „–“ (minus) se vybrané připojení odstraní.

Vyplnění údajů o připojení ke vzdálenému úložišti Vyplnění údajů o připojení ke vzdálenému úložišti

Můžete si všimnout, že se nikde nezadává heslo. Na něj se LibreOffice zeptá až v okamžiku připojování. Můžete ho zadat jednou, potom se na něj program pokaždé znovu zeptá. Druhou možností je jeho uložení, které je potom chráněno centrálním heslem zpřístupňujícím uložená hesla. Aplikace se na něj zeptá při prvním použití úložiště hesel.

Dotaz na heslo při připojování Dotaz na heslo při připojování

Co funguje a co ne

Bohužel ne každá z výše uvedených služeb funguje. Aktuálně nefungují WebDAV, SSH a sdílený adresář Windows. LibreOffice neohlásí žádnou chybu, jen se prostě po výběru připojení nic neděje. Naopak připojení přes FTP funguje.

Adresář otevřený přes FTP Adresář otevřený přes FTP

Uvedený stav funkčnosti odpovídá verzi LibreOffice 4.4.4. Již výše zmíněná kategorie CMIS, si zaslouží podrobnější informace.

CMIS – přístup k řadě různých služeb

CMIS je otevřený standard pro interoperabilitu různých služeb přístupu k obsahu. Je to vlastně specifická nadstavba obecnějšího protokolu SOAP. Obecně se dá říct, že v sekci CMIS najdete všechny specifické služby, které LibreOffice podporuje.

Vyplnění údajů pro CMIS Vyplnění údajů pro CMIS

Asi nejzajímavější z této kategorie jsou Google Drive, Microsoft OneDrive a Microsoft SharePoint (2010 a 2013). Dále je to několik služeb IBM/Lotus a pár dalších. Například u Google Drive pozor na to, že se LibreOffice nedokáže zrovna dobře vyrovnat s údaji o některých souborech, takže může ukazovat nulovou velikost, přestože soubory rozhodně prázdné nejsou a lze je normálně otevřít.

Přehled souborů uložených na Google Drive Přehled souborů uložených na Google Drive

Ukládání souborů

Pro ukládání lze rozlišit dva různé případy: ukládání souboru otevřeného ze vzdáleného úložiště a ukládání souboru, který ze vzdáleného úložiště otevřen nebyl. První případ je z hlediska uživatele transparentní – ukládání funguje úplně stejně, jako kdyby byl soubor otevřen z místního úložiště. Rozdíl je pouze v tom, že vzdálené připojení je obecně méně spolehlivé (lze se tedy častěji setkat s chybou při ukládání).

Při ukládání dokumentu nově vytvořeného nebo otevřeného předtím z místního disku se postupuje podobně jako při otevírání souboru. Je-li tedy příslušné vzdálené připojení připraveno v seznamu v dialogu, stačí na něj přejít a zadat název souboru. Pokud spojení ještě připraveno není, využije se tlačítko Servery…, stejně jako když se soubor otevírá.

Pozor na to, že například při ukládání na Google Drive nepracuje LibreOffice správně s kódováním znaků. Použijete-li v názvu souboru znaky s diakritikou, uloží se bohužel „čaj“, přestože při otevírání se s názvy pracuje správně.

Závěr

LibreOffice poskytuje určité možnosti pro ukládání dokumentů na vzdálená úložiště (lidově řečeno „do cloudu“). Využíváte-li tedy taková úložiště, můžete do nich přistupovat přímo, bez meziukládání na místní disk. Současně lze ale stav implementace označit jako „na půl cesty“.

Některé protokoly nefungují, u jiných se objevují chyby, které nemusí být úplně příjemné. Vzhledem k tomu, jaký je trend kancelářské práce – tedy „všechno do cloudu“ (ať se nám to líbí nebo ne) – mělo by dopracování a uživatelské zpříjemnění těchto funkcí patřit mezi priority dalšího směřování LibreOffice.



(Jako ve škole) Průměr: 1.14 | Hodnotilo: 7
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
17. 07. 2015, 09:20:52
Pro mne docela aktuální příspěvek, i když tyhle věci zrovna pro mne novinkou nejsou.

Zabývám se možnostmi aplikací pro velké subjekty jako jsou velké korporace, nebo státní správa a samospráva, ale i relativně malé subjekty. Mělo by to být komerční řešení (i když velice lacino). Právě použití externích a veřejných úložišť je poměrně velmi aktuální.

Já to zatím řeším tak, že jsem vstoupil do kontaktu s portálem "uložto.cz". Mám dovoleno jejich stránky natagovat tak aby se jejich portál zavolal na příkaz uložit (nebo sdílet). Oslovení mi poslal dotaz co bych od nich ještě potřeboval, a tak jsem něco vyspecifikoval, ale nevím jestli - nebo jak mi vyhoví.

Mým cílem je nasimulovat jejich Mangera a ukládat bez dalších obstrukcí jako je vypisování vstupního dialogu ap. Totéž pro stahování. Bylo by to pro placené verze. Oni mají sazebník tuším od 30Kč za 50 MB a dá se zaplatit i pomocí SMS. Takže funkčnost i cena by byly vyhovující každému subjektu (například 1 dokument ODF cca 8 - 20 kb). Má to sice zádrhele, ale ty jsou jistě řešitelné.

Poznánka: - Jde o možnost použít okamžitě funkční úložiště - v podstatě cloud tak aby uživatel nemuel pro otestování něco najít navolit. Při tom by tato varianta byla skutečně po zaplacení hned "ostře funkční".

Toto by mělo být brzo k dispozici. Nyní mám hotovou verzi dodacího listu, který je "vzorově a tedy přehnaně" zabezpečen vlastním zabezpečovacím systémem (například strukturovanými přístupy šifrovanými hesly). Strukturované přístupy nejsou vázané na šifrování celého dokumentu. Používám z vestavěných funkcí jen skrývání listů a zamykání sešitu. Funkce uložit pod heslem využívána není. Seznam uživatelů a hesel jako rolí je v samostatném listě (ale šifrovaně) a je to různě zablokováno. Počet možných uživatelů je omezen jen mnou na 200, ale potenciálně to mohou být i miliony s rozličným právem přístupu či editace.

Tento vzor ukazuje možnosti Calcu. Možnosti Writeru jsou zabudovány do vzoru "Oběžníku". Ten ještě nemí dodělaný ale obsahuje, nebo bude obsahovat "viditelně zašifrovaný text", "text skrytý do makra (nejde o vestavěnou funkci skrýt text)" a pak samozřejmě o skrytou šifru která má viditelný jen klamavý text (autor něco sysmyslupného napíše aby odvedl pozornost). Pouze adresovanému a platně přihlášenému se zobrazí hlášení o existenci šifry ap. Samozřejmě je zde také strukturovaný přístup, ale trošku jinak provedený nežli Calc (zopracování přístupů může mít mnoho variant).

A tak bych poprosil o typ na použití konkrétních úložišť. Nejlépe takové, kde bych mohl každou funkčnost přímo navolit do vzorů dokumentů. Zejména bych měl zájem o FTPs, WebDav zdarma - otestovaný pro linux a podobně.

PS ten dodák už měl být včera na fóru s žádostí o vyzkoušení, ale našel jsem tam ještě chybičku a tak místo abych ji opravoval píšu sem. Takže snad dnes, nebo zítra by to mělo být na fóru jako žádost o testování. Děkuji
user avatar Marv-CZ
Odpovědět
Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
20. 07. 2015, 18:16:01
Mě to přijde naprosto zcestné. To si tyhle věci bude každá aplikace řešit sama? O to se snad má postarat operační systém a aplikace má dokument načíst/uložit, aniž by věděla, jestli jde o místní disk nebo vzdálené úložiště někde v obláčcích.
user avatar neutr
Odpovědět
Re:Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
20. 07. 2015, 19:16:56
Právě že ne. To že by se o uložení měl postarat OS je poměrně mladou novinkou, kterou tlačí Microsoft - vše do "obláčku".

Klasický desktop ukládá relativně automaticky na svůj HW, nebo na interní síť. O Cloudu desktop před 4 ryky nebyl.
Samozřejmě MS tlačí aby tuto novinku převzali cílové instituce - státní správy, samosprávy a školy nebo také podnikatelské subjekty. Na jejich Cloudu mohou spouštět MSO a je to jako by byly u sebe na intranetu.
Podobnou teorii razí Google a přišel s tím dokonce dřív nežli Microsoft, jenže jeho kancelářské aplikace se MS rovnat nemohou a nemohou se rovnat ani ODF. Googlu se nejvíce vyčítá, že je to v podstatě slouha vlády USA - a nejen proto, že umí špiclovat každou IP adresu snad i pod zemí.
A tak bývá typické, že některé Cloudy "strpí" ODF - například jako soubor v úložišti, ale neumí ho spustit se serveru. To samozřejmě jde pro MSO i kancelář google na Googlu a tím jsou tyto aplikace preferovány. Ostatní rádoby pokusy spouštět ODF samozřejmě byly ale nefungovaly dobře nebo vůbec.

ODF má problém s penězi a proto nemá dost vlastních Cloudů, respektive existují ojedinělé varianty ale umí spustit třeba jen Writer.

Takže pokud se má ODF používat například ve státní správě, musí se řešit veřejné úložiště (nejméně do doby, nežli bude funkční Cloud pro všechny aplikace AOO a LO. Tím je vyrovnán handicap Cloudu ve smyslu přístupu z veřejné sítě.

Ten druhý problém zní jak zajistit správu přístupu k dokumentu když ho nehlídá centrální systém instalace (to je například na intranetu možné, ale ne na veřejné síti kde je uložen separátně určitý typ - Calc, nebo Writer).

Takže jednotlivé typy dokumentů interně zabukované na určená jména a hesla mohou plout veřejnou sítí kud a kam chtějí. - Cloud ten podivnej mrak si mohou protagonisté nacpat do rektálního systému :-)
user avatar Marv-CZ
Odpovědět
Re:Re:Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
21. 07. 2015, 11:16:13
??? Přijde mi, že motáš dvě věci - vzdálené úložiště a vzdálené aplikace.
Úložiště nemá obecně nic společného s formáty, prostě se do něj ukládá soubor a OS to může zajišťovat transparentně.
Něco jiného je cloudová aplikace, která běží někde na serveru, ale tom podle mě článek nebyl.
user avatar neutr
Odpovědět
Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
21. 07. 2015, 12:29:50
Vlastní článek je o vzdálených přístupech. Také tam autor píše, že jsou s tím zatím problémy, ale že se to má zlepšit.

Od samého začátku existovala místní úložiště do kterých OS ukládal. Jednoduše napoprvé navolit (nebo i vytvořit) adresář a pak jen kliknout uložit. Běžná desktovová rutina.

Ovšem článek byl o vzdálených úložištích. Ta se od těch místních liší tím, že spojujícím mezičlánkem je veřejná síť internet a všechna rizika s tím spojená (ale samozřejmě také výhody).

Vzdálené úložiště není celý Cloud. Je to jenom jedna z funkcí Cloudů. Pod tím pojmem rozumíme přenosy pomocí více, či méně zabezpečených protokolů. Pro Cloudy je to WebDav který také prochází vývojem, ale uvádí se, že je nejvíce podobný FTPs ačkoliv by to původně mělo být HTTPs. FTPs se požívá samostatně už celkem dlouho k přenosu souborů. A je to běžná praxe.

Takže ty doplňkové funkce o kterých psal Lukáš Jelínek jsou poměrně rozmanité. Když by to fungovalo tak jak bychom si přáli tak bych se tím asi nezabýval. Ale nefunguje to dobře a nebo vůbec. Naposledy vyšel dle mne perspektivní OS Chromium (budu ho testovat ale nemám moc času). Ten umožňuje využívat Google aplikace v kombinaci s Ubuntu. Takže se rýsuje možná něco, co by dostalo velice silný Cloud.
Jenomže tomuhle Cloudu zrovna moc lidí nevěří (důvěryhodnost zabezpečení soukromí ap.) Takže já k tomuhle nabízím interní šifrování a přístupy. Totéž bude fungovat všude jinde na Obláčcích, nebo to stačí jen položit na celkem nezabezpečené libovolné úložiště (fakticky to jsou také cloudy).

A proč bych si měl plést pojmy a dojmy? Jde přesně jen o boj mezi řešeními jak přistupovat z vnějšího prostředí (například z domova, nebo dovolené) k citlivým aplikacím. Tím se defacto bourá koncepční potřeba interních sítí - jak po stránce bezpečnosti, tak po stránce funkční - sdílení ukládání a podobné věci.

Když zde diskutujeme jestli ano, nebo ne, tak jeden z nás neví nic o trendech, potřebách a konkrétním řešení dneška. Já to ale nejsem.

Ty vzdálené aplikace jsou v podstatě síťově spouštěné kancelářské aplikace. To znamená, že například v chytrém telefonu nemusí být základní instalace, jen soubor který příkaz přenese na Cloud a stáhne výstupní obrazovku. Cloud je v důsledku konec desktopů. Důsledkem pak také je, že třeba Microsoft, nebo Google budou spravovat drtivou většinu světových informací a datových zdrojů.

Takže já si pojmy jako je vzdálená aplikace, úložiště a podobné věci s místními vůbec nepletu. Je jen vidět že Vy nejste v obraze. Za to se Vám omlouvám ale od toho tady jsou tyto zprávy. - Abychom byli pokud možno v obraze co se děje a kam to směřuje. Neberte to jako invektivu. Děkuji.

Takže řešení alternativních Cloudů, respektive úložišť je alternativou k tomu abychom ztratili kontrolu nad svými daty. Už to chápete?
user avatar Marv-CZ
Odpovědět
Re:Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
22. 07. 2015, 01:47:25
Já si nic nepletu a v obraze jsem.

Je úplně jedno, jestli je to přes WebDAV, FTP nebo SSH, jestli to je k Google Drive, Drop Boxu nebo One Drive. K úložišti se připojím třeba ve správci souborů a pak ho vidím jako úložné zařízení ve všech aplikacích, nejen LibreOffice. Že to nejde přes LAN, ale přes Internet nebo jestli je spojení šifrované nebo je potřeba zadat heslo, nemusí aplikaci vůbec zajímat. O to se stará právě OS.

Že to nefunguje? Mě to v GNOME 3 funguje bez problémů. Možná to nefunguje ve Windows? A kvůli tomu se zase budou programovat do každé aplikace zvlášť nějaké obezličky?
user avatar neutr
Odpovědět
Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
22. 07. 2015, 08:57:52
To zní sice logcky ale jenom na první pohled.
Tyto funkce jsou v podstatě implementovány do Balíku LibreOffice. Proč to ti hlupáci dělají pomocí aplikace když to umí operační systém?

Asi bychom se měli zamyslet nežli začneme argumentovat. Ono jde stejně asi jen o připojení externího úložiště původně na interní síti. Takže tyto nastavení budou umět uložit soubor, stáhnout soubor a někdy se zalogovat kvli přístupu.

To je společný základ, ale nejde přímo o funkce sdílení, nebo dokonce práce v Cloudu. Pokud se nepletu tak to šlo vždy pomocí HTTP, respektive FTP.

Problém je například v tom, že pokud se zašifruje XML pomocí vestavěného "zaheslování", nelze takový soubor "z dálky" otevřít. S tím by si mohl poradit jenom Cloud a v dnešní době asi jen možná. Když ho ale zašifruji jinak (viditelná šifra, soubor sice s heslem, ale bez XML šifrování) tak se dá spustit z dálky (například pomocí OLE ap). Domnívám se, že to nejvíc "bolí" u subdokumentů, ale to je věc názoru.

V každém případě lze sdílet viditelně zašifrované obyčejné TXT soubory které projdou všude. Instalaci na úložišti nikdo spouštět nemusí. Šifruji to do tisknutelných znaků ASCII (7 bit). To by neměl žádný firewall zastavit jako nebezpečný soubor. Editor a akceptor potřebují speciálně naprogramovaný Writer (respektive Calc - Draw a Impress neřeším, nevidím důvod).

Systémů ale nabídnu více. Calc je opravdu vhodný k využití steganografie. Zase pokud bude provozován systém aktualizovaných hesel, je výhodnějí distribuovat celý Writer ap.

Takže já potřeby v této oblasti vidím, Vy ne. Já to směruji zejména ke státním správám a samosprávám kde lze očekávat možnost velmi vysokého stupně zabazpečení. Respektive několik úrovní komunikace - veřejnou, interní, zabezpečenou a zašifrovanou různými způsoby. Tohle pak znamená zpětně, že instituce (uživatel) může použít jakékoliv úložiště nebo Cloud. Nemusí mít svoje úložiště ani intranet. Jde o peníze. V pohodě Stačí LINUX + LibreOffice (respektive AOO).

Cloud zejména od Microsoftu nabízí například spuštění na sití (bez nutnosti instalace na stroji). Tak tohle dohnat neumím. Zasa je to ale pomaleší (podle připojení) nežli klasický desktop. Tohle zatím Cloudy pro AOO a LO neumí, nebo jen z části. Vše ostatní ale lze pokrýt a já se o to pokusím. Tedy už na tom dělám nějaký rok.
user avatar Marv-CZ
Odpovědět
Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
22. 07. 2015, 15:16:16
Buď se soubor šifruje na úrovni úložiště, pak se o to postará OS (má k němu klíč, řekne si o heslovou frázi apod.)

Nebo se šifruje na úrovni aplikace a pak je aplikaci jedno, kam to ukládá. K jeho dešifrování pak logicky potřebuješ onu aplikaci. Že takový soubor nemusí projít přes firewall? Když pominu, že v takovém případě je někde něco špatně (např. zvoleno nevhodné úložiště pro tento účel nebo zaměstnavatel opravdu nechce, aby ten dokument odešel z interní sítě), tak implementuj do LO takové šifrování obecně. Uživatel si při ukládání jen zaškrtne, že chce soubor takto zašifrovat.

Nebo je tvoje představa, že zašifruješ dokument z LO do čistého ASCII a uložíš ho do vzdáleného úložiště, které podporuje jen čistě textové soubory apod. I to může obecněji řešit OS pro každou aplikaci a každý soubor.

Představ si, že ty úředníkovi podstrčíš takovouto funkčnost jen pro LO. Co když pak bude třeba chtít dát do vzdáleného úložiště třeba účetní závěrku nebo mapu z GISu. To bude muset podobnou funkčnost implementovat i účetní program a GIS? (A samozřejmě to každý udělá jinak.)

Ještě mi vysvětli, čím je calcová tabulka vhodnější pro steganografii než jiný soubor XML?
user avatar neutr
Odpovědět
Přístup ke vzdáleným úložištím v LibreOffice
23. 07. 2015, 08:14:45
Samozřejmě s tím šifrováním pro celý balík LO (AOO) máte pravdu. Šifruji jen text. Ovšem s šifrováním něčeho jiného ani nepočítám.

Přece je to jenom určitá možnost, kterou AOO, ani LO nevyužívají. Takže toto můžu udělat jako rozšíření které zašifruje vše co je ve výběru kurzoru a bez ohledu na aplikaci. Počítám spíš se šablonami. Nyní například dělám na šabloně "sekretariát", respektive na dokumentaci došlé a odeslané pošty.

Proč šablona a ne obecné rozšíření? Šablona udrží specifické nastavení šifry v okruhu oprávněných uživatelů. Není asi možné, aby si každý nainstaloval vlastní typ šifrování a pak zapoměl kde ho může použít.

Pokud se týká té účetní uzávěrky, nebo mapy tak by se to mělo mít takto : V zašifrovaném textu dostane oprávněný přístupové hesla k chráněným úložištím, respektive k souborům zašifrovaným pomocí XML. Vlastní soubory zašifrované pomocí XML mají malý nedostatek. Může být použito jediné heslo. To je buď dříve - či později veřejným tajemstvím, nebo se musí užívat individuálně (unikátně). Pak ale cílový uživatel musí nějak heslo získat. Na centrálně řízených systémech to není problém. Ovšem na veřejném uložišti to může být i bez správy přístupů. Stačí adresa souboru. Potom je přenášený šifra jen údajem co se má udělat, adresou souboru a systémovým heslem XML.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz