Arno Kompatscher vyzývá EU k používání otevřených formátů

Itálie Bolzanský zemský hejtman vyzývá Evropskou unii, aby používala otevřené formáty. Orgány EU by měly být garantem dostupnosti dokumentů veřejné správy.  

Italská autonomní provincie Bolzano je známá svou migrací na open source. Její zemský hejtman Arno Kompatscher nyní vyzval Evropskou unii, aby používala otevřené formáty dokumentů: „Fundamentálním krokem k tomu, aby byly digitální dokumenty volně dostupné, je zajistit, aby vyhovovaly široce přijímaným standardním, na dodavateli nezávislým formátům. Evropské instituce by měly být garantem veřejné správy, aby byly její dokumenty přístupné bez (dalších) nákladů.“

Bolzano 11. března oznámilo svou novou IT politiku, kdy se budou otevřená řešení upřednostňovat nejen u nových systémů, ale i při upgradu všech existujících komponent. „Zahájili jsme revizi našich nákladů na licence. Pokud jsou zde svobodné a open-source alternativy, a pokud jsou (licenční) náklady a rizika plynoucí ze změny v rovnováze, zvolíme otevřená řešení.“

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Arno Kompatscher vyzývá EU k používání otevřených formátů
29. 03. 2014, 20:38:40
Zdá se být šokující, že jako skoro zázrak musí být na openoffice.cz uváděno něco, co by mělo být NAPROSTOU SAMOZŘEJMOSTÍ a AUTOMATICKÉ.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Arno Kompatscher vyzývá EU k používání otevřených formátů
30. 03. 2014, 14:26:15
No dobře, ale je OOXML otevřeny formát? Jestli ano, pak takových výzev může kde kdo napsat tisíce a je to zbytečné.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Arno Kompatscher vyzývá EU k používání otevřených formátů
30. 03. 2014, 21:29:19
Jde o to, který OOXML. "OOXML" používaný jako výchozí formát Microsoft Office ani OOXML Transitional jednoznačně není. OOXML Strict (podporovaný až v Microsoft Office 2013; jiná plně funkční implementace zatím není) se za otevřený dá s jistou mírou fantazie považovat, byť je jeho specifikace extrémně složitá a vytváření programů, které s ním dokáží pracovat, je tedy podstatně ztíženo.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Arno Kompatscher vyzývá EU k používání otevřených formátů
30. 03. 2014, 22:28:38
Já Vám rozumím a přesto, že nejsem specialista na otevřené formáty, chápu (mohl bych snad i napsat, že vím).

Podstata příspěvku mířila jinam. Pokud OOXML alespoň v nějaké variantě, byť použitelné v MSO 2013 bude de-jure splňovat požadavky, po kterých se volá - otevřený formát, obecně nelze státní správě a nikomu jinému vytýkat, že se "nechová otevřeně", když tento formát bude používat.

Pak je míč na straně OO/LO (byť se, de-facto, hraje v ofsajdu).
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Arno Kompatscher vyzývá EU k používání otevřených formátů
31. 03. 2014, 00:15:52
LO s tím "míčem" nakládá tak, že bude konečně podporovat OOXML Strict, což zatím nebylo (a zřejmě po tom ani nebyla příliš poptávka, protože lze do tohoto formátu ukládat až v MSO 2013 a to ještě jen po explicitním výběru): http://www.openoffice.cz/novinky/podpora-ooxml-strict-v-libreoffice Podpora bude už ve 4.2.3.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz