Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek

Open Document Format V reakci na návrh britské vlády zavést Open Document Format jako standard pro dokumenty ve veřejné správě přišlo již více než 400 připomínek. Vláda prodloužila lhůtu do pátku.  

Vláda Velké Británie má v plánu zavést Open Document Format (ODF; je výchozím formátem kancelářských balíků Apache OpenOffice a LibreOffice, verze 1.0 je standardizována jako ISO/IEC 26300) jako standard pro výměnu kancelářských dokumentů ve veřejné správě. Období pro veřejné připomínkování mělo původně trvat do 26. února, především kvůli výpadku systému však byla prodloužena až do pátku 28. února.

K návrhu přišlo již více než 400 připomínek. Mnohé z nich se týkaly toho, že nebylo navrženo použití jiného standardizovaného formátu, a to Office Open XML (OOXML; standard ISO/IEC 29500) – firma Microsoft a její partneři naléhají na vládu, aby do svého návrhu zahrnula i tento formát. Ovšem například Graham Taylor z OpenForum Europe k tomu říká, že verze OOXML standardizovaná jako ISO norma se nikde nevyskytuje. 

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 01:20:47
Británie stojí před klíčovým rozhodnutím, které později změnit půjde jen velmi těžko. Je to drama!

Je to otevřená válka softwarovým patentům a monopolu jedné firmy. Věřme, že trend v Británii před časem nastolený se udrží a tato země i přes aktuální separatistické tendence Skotska si uchová svou tvář země, která je pokroková a stále vpředu.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 12:14:59
Nemohu si nerýpnout: Británie je stále vpředu, včetně špehování svých vlastních občanů - prostřednictvím všudypřítomných kamer, masivních odposlechů komunikace všeho druhu, dokonce už se tam instalují i kamery do bytů (sice zatím "jen" u problémových rodin, kde se objevilo týrání dětí, ale stejně). Tohle není to vůdcovství, které by se mi líbilo a které bychom měli následovat.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 13:22:43
Ještě Lukáši přidej výrobu spratků po vzoru britského "výchovného systému" a tak dále.... souhlas.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 15:30:48
Nejsem znalec VB, ale dost mozna to spehovani kamerami je dano i poctem "pristehovalcu", kteri pravdepodobne pusobi problemy takove, o kterych se nam s nasimi nekolik stoleti jiz pristehovanymi Indoevropany, ani nezda (zatim - nastesti).
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 16:34:58
AFAIK je to odůvodňováno hlavně bojem proti terorismu a největší rozmach nastal po útocích v londýnském metru a autobusu. Jenže ty útoky zde byly spíše záminkou než skutečným důvodem. Podobně Brevikův útok v Norsku se stal záminkou pro rychlé zavedení celounijního zákazu prodeje některých chemických látek obecné veřejnosti (přitom ten zákaz by Breivikovu útoku nezabránil, Breivik byl z pohledu zákona zemědělec a proto by se to na něj nevztahovalo).
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 18:08:30
Dneska je módou za bojem proti terorismu schovávat všelicos, hlavně totální potlačování lidských práv. Vlády leckterých zemí prokazují svou neschopnost s tím nějak naložit, když musí věci řešit takhle. Ale myslím, že je to nic proti špiónování Velkého nratra za oceánem.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 18:46:30
To není řešení z neschopnosti řešit terorismus jinak. Terorismus je dobrá záminka k tomu, ta práva a svobody omezovat. Bez terorismu by to často nebylo politicky průchodné (i když ... takový eCall s ním nemá nic společného a stejně prošel - aneb "I kdyby to zachránilo jen jediný život, má to smysl"), takže každý útok je pro politiky dar z nebes, a to hned několikanásobně. Nejenže umožní zavádět podobná opatření, ale také posílí důvěry v politiky, kteří dělají "rázná opatření" a současně odvede pozornost od korupčních a jiných afér.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
vše známé
2. 03. 2014, 19:09:26
Všechno to jsou známé věci, i tak je dobře, žes to připomněl. Rozhodně za tím nesledujme kdovíjak pozitivní úmysly.
user avatar jik
Odpovědět
Indoevropané ...
9. 04. 2014, 21:14:14
to jsme především my sami. To v prvé řadě. A v druhé řadě: tím, co jsou u nás Romové, jsou v Anglii ... samotní Angličané. Ti přivandrovalci vypadají většinou lépe, než mnoho místních (když tedy vynechám "bílé límečky" - na něž bych ovšem také moc nesázel).
user avatar juvi
Odpovědět
Re:Re:Re:Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
4. 03. 2014, 10:13:15
Byl jsem měsíc v Anglii. A odnesl jsem si pocit, že to, co u nás jsou "Romové", u nich jsou "Angličané". Ti jinobarevní (šikmoocí, snědí a černí) jsou (relativně) bezproblémoví.
user avatar Tomix
Odpovědět
Britská vláda k návrhu zavést ODF dostala přes 400 připomínek
2. 03. 2014, 05:53:23
Při pohledu na titulek mě napadlo, že minimálně 390 bylo od M$ poskoků. A ono jo. :-)

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz