Budapešťský obvod: Strach z open source je zbytečný

Linux XVIII. obvod Budapešti používá na všech 200 počítačích LibreOffice, z toho 40 na Linuxu. A vzkazuje: „Strach je zbytečný!“  

Osmnáctý obvod města Budapešť (oblast s cca 94 tisíci obyvatel) již pět let používá na počítačích svého úřadu open-source software. Aktuálně má úřad 200 pracovních stanic, na všech je kancelářský balík LibreOffice a na 40 operační systém Linux (který je též na devíti serverech z celkových dvanácti).

Tivadar Karay, vedoucí oddělení IT, k tomu na konferenci řekl: „Pro skoro úplně všechno je tu open-source alternativa. Strach je zbytečný.“ V roce 2011 přešel městský obvod na používání formátu ODF (Open Document Format), nyní ho používá všude. Objevil se však problém – přestože státní úřady oficiálně měly tento formát přijímat, realita byla jiná. „Museli jsme je donutit“, dodal Karay.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
Budapešťský obvod: Strach z open source je zbytečný
9. 12. 2013, 22:55:38
Nejsem si jist, zda cesta nátlaku je nejlepší, ale iniciativa je to zajímavá. Úředníci si musí uvědomit, že jsou pouze pracovníky, nejsou to vládci zeměkoule. Z toho vyplývá i určitá pracovní kázeň.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Budapešťský obvod: Strach z open source je zbytečný
10. 12. 2013, 00:08:05
Cesta nátlaku sice není nejlepší - ale co s tím, když úřad oficiálně deklaruje, že přijímá ODF, ale realita je jiná a nemají chuť s tím dobrovolně něco udělat?
user avatar Zvedavec
Odpovědět
Budapešťský obvod: Strach z open source je zbytečný
10. 12. 2013, 01:42:45
Me to prijde nejaky divny.
94 000 obyvatel, to je Olomouc. U nas v okresnim meste do 30 000 obyvatel je na uradech pod mestem pocitacu minimalne 200 taky, jestli ne vic.
Ten pocet stroju se mi zda divny.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Budapešťský obvod: Strach z open source je zbytečný
10. 12. 2013, 11:53:27
Mně to divné nepřijde. Nelze srovnávat městský obvod nebo městskou část se samostatnou obcí s rozšířenou působností. Velmi záleží na tom, jak jsou rozděleny kompetence mezi městem jako takovým a těmi městskými částmi (u nás určeno částečně zákony, částečně statuty jednotlivých statutárních měst). Podle toho se odvozuje i počet počítačů.

Například městská část Ostrava-Jih, která byla proslulá masivním využíváním open-source softwaru včetně Linuxu (přičemž stále čelila tlakům z magistrátu na vrácení Windows; nakonec zastupitelstvo Ostravy vyčlenilo peníze vysloveně na pořízení licencí Windows pro tuto městskou část), měla také "jen" 285 počítačů a přitom jde o oblast se 114 tisíci obyvateli.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz