Certifikovaní profesionálové LibreOffice

LibreOffice Znáte certifikované vývojáře a další profesionály LibreOffice? A víte, co toto označení znamená?  

LibreOffice se od mnoha podobných projektů liší tím, že má vybudovány certifikační programy, poskytující informace o tom, že má určitý člověk ověřené znalosti, schopnosti a zkušenosti k činnostem vztahujícím se k LibreOffice.

Pro zajištění náležité kvality certifikace správní rada The Document Foundation jmenuje certifikační výbor. Ten má hlavní odpovědnost za určování kritérií, i když své slovo má také poradní výbor a technický výbor.

Zájemci o získání certifikace procházejí testem (před kterým musí působit v rámci komunity nebo absolvovat školení), který hodnotí jejich znalosti a schopnosti na základě definovaných kritérií. Úspěšně získaná certifikace má platnost 2 roky, pak je potřeba ji obnovit.

Aktuálně existují tyto certifikace:

  • Certified Developer
  • Certified Migration Professional
  • Certified Professional Trainer
  • Certified L1 Support Professional
  • Certified L2 Support Professional

Organizace zaměstnávající certifikované profesionály mohou při splnění podmínek (především určitý počet vzhledem k celkovému počtu zaměstnanců) používat značku certifikované organizace.

Pomyslný vrchol tvoří organizace s přiznaným statusem LibreOffice Competence Centre. Tento status uděluje správní rada na návrh certifikačního výboru a při splnění zvláštních podmínek (týkajících se působení většího počtu certifikovaných profesionálů různé specializace, ale také například celkového postoje organizace ke svobodnému softwaru).

(Jako ve škole)
 

Komentáře

user avatar js
Odpovědět
Certifikovaní profesionálové LibreOffice
23. 10. 2013, 22:51:49
Nevite zda a kde se daji v CR certifikáty skládat?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Certifikovaní profesionálové LibreOffice
24. 10. 2013, 15:42:45
To je zajímavý dotaz, pokusím se to zjistit.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz