Co přinese OpenOffice.org 2.0 - Instalace, integrace, uživatelské profily

Pojďme se podívat na další zajímavosti, které se týkají připravované verze OpenOffice.org. Nativní instalační programy, těsnější integrace do prostředí a uživatelské profily v LDAP adresářích.  

Instalace

OpenOffice.org 2.0 přinese tři různé způsoby instalace.

Nativní instalátor Microsoft Windows

Instalace se bude provádět stejně, jako instalace ostatních programů na platformě Microsoft Windows. Navíc tento způsob umožňuje vytváření několika různých instalačních sad:

  • plná instalace,
  • upgrade
  • a další ...

Většina z vás se bude zajímat o druhou možnost, upgrade. Instalační sada by měla zahrnovat pouze změny a odpadne tak stahování celého softwarového balíku s každou novou verzí.

Osobně nepředpokládám, že tento způsob bude implementován již ve verzi 2.0 (i když je uveden ve specifikaci), ale že bude implementován od verze 2.1, která bude umožňovat jednodušší upgrade.

RPM balíčky

Verze pro operační systému GNU/Linux bude distribuována v RPM balíčcích (RedHat Package Management). Ostatní distribuce (nepodporující RPM) budou mít instalaci stíženou o jeden krok, ale nepůjde o nic složitého. Laik asi bude odkázán na balíčky ze své distribuce.

V současné době jsou balíčky distribučně nezávislé, tzn. instalovatelné na jakoukoliv distribuci podporující RPM.

Distribuce RedHat a SuSE mají dodatečnou podporu v balíčcích openoffice-redhat-menus, resp. openoffice-suse-menus, které obsahují integraci do celého prostředí (MIME typy, menu, ...).

Jakmile se k tomu dostanu, OpenOffice.org bude oficiálně podporovat i distribuci Mandrakelinux.

Sun Solaris

Třetí, a poslední, možností jsou balíčky určené pro operační systém Sun Solaris.

Integrace

OpenOffice.org 2.0 bude přímo podporovat KDE a GNOME, resp. GTK. Vše bude řešeno pomocí tzv. VCL zásuvných modulů a uživatelé se tak dočkají stejných písem jako ostatní aplikace, stejných barev, témat, ...

Dle mých informací by OpenOffice.org 2.0 měl podporovat tzv. skiny, které mají zjednodušit práci distribucím při změně vzhledu. Bohužel nemohu nalézt specifikaci a proto se k tomuto tématu vrátím později.

Uživatelské profily

OpenOffice.org 2.0 bude podporovat ukládání uživatelských profilů do LDAP adresáře. Zároveň umožní některé údaje měnit bez nutnosti zápisu do LDAP (změny budou uloženy lokálně; podpora LDAP adresáře, který nabízí svá data pouze pro čtení).

Firmy nemusí svůj LDAP adresář přizpůsobovat a mohou se do něj napojit pomocí mapovacích souborů, které mají formát Uživatelský atribut = LDAP atribut 1, LDAP atribut 2, .... Ukázkový mapovací soubor pro SunOne Directory Server následuje:

# inetOrgPerson.givenName
org.openoffice.UserProfile/Data/givenname = givenName

# person.sn (surname)
org.openoffice.UserProfile/Data/sn = sn

# inetOrgPerson.initials
org.openoffice.UserProfile/Data/initials = initials

# organizationalPerson.street
org.openoffice.UserProfile/Data/street = street,postalAddress,streetAddress 

# organizationalPerson.l (city)
org.openoffice.UserProfile/Data/l = l

# organizationalPerson.st (state)
org.openoffice.UserProfile/Data/st = 

# organizationalPerson.postalCode (zip code)
org.openoffice.UserProfile/Data/postalcode = postalCode

# country.c (country)
org.openoffice.UserProfile/Data/c =c 

# organizationalPerson.o (company/organization)
org.openoffice.UserProfile/Data/o = o,ou

# deprecated -- no LDAP corollary
org.openoffice.UserProfile/Data/position =

# organizationalPerson.title
org.openoffice.UserProfile/Data/title = title

# inetOrgPerson.homePhone
org.openoffice.UserProfile/Data/homephone = homePhone

# organizationalPerson.telephoneNumber (business phone)
org.openoffice.UserProfile/Data/telephonenumber = telephoneNumber

# organizationalPerson.facsimileTelephoneNumber
org.openoffice.UserProfile/Data/facsimiletelephonenumber = facsimileTelephoneNumber,otherFacsimileTelephoneNumber

# inetOrgPerson.mail (e-mail address)
org.openoffice.UserProfile/Data/mail = mail

Součástí OpenOffice.org 2.0 bude i podpora (mapovací soubor) Active Directory.

Tyto soubory najdete v adresáři share/registry/ldap, kam také můžete ukládat své vlastní mapovací soubory.

Přejmenování adresáře

Na konec malá změna. Adresář user byl přejmenován na adresář presets. Jde hlavně o výstižnot názvu a reálný obsah adresáře, který měl s původním pojmenováním pramálo společného.

Komentáře

user avatar
Odpovědět
ten krok v instalaci
23. 12. 2004, 10:03:25
co to bude za přídavný krok pro non-RPM distribuce?
user avatar
Odpovědět
Profil v LDAP
23. 12. 2004, 10:52:40
Jestli jsem to z clanku dobre pochopil, tak pujde ukladat/mapovat do/z adresarove sluzby udaje jako jmeno, prijmeni, email, tel. cislo uzivatele. Tedy takove ty veci, ktere lze nastavit do chlivecku v Options->OpenOffice.org->UserData. To me pripada docela nahouby. Zadny prakticky prinos v tom nevidim.
user avatar
Odpovědět
Krok navíc
23. 12. 2004, 12:47:39

Dobrý den,



ten krok navíc bude rpm2cpio a nebo nový instalační program pro GNU/Linux, na kterém pracuji.



Pěkný den.

user avatar
Odpovědět
Platformova (ne)zavislost
23. 12. 2004, 13:51:36
V současné době jsou balíčky distribučně nezávislé, tzn. instalovatelné na jakoukoliv distribuci podporující RPM. jelikoz patrim k tem, kteri pouzivaji non-RPM distribuci, jsem trochu znepokojen touto vetou. Znamena to snad, ze v budoucnu budou balicky zavisle na distribuci linuxu ?
user avatar
Odpovědět
Závislost
23. 12. 2004, 14:19:18

Dobrý den,



na distribuci jako takové závislé nebudou, ale budou se distribuovat v RPM balíčcích. Pokud je vaše distribuce nepodporuje, budete je muset vyextrahovat pomocí nějakého nástroje nebo použít balíčky připravené tvůrci vaší distribuce.



Pěkný den.

user avatar
Odpovědět
Ještě malá poznámka
23. 12. 2004, 14:21:40

Ty balíčky se netvoří ze .src.rpm jak je zvykem, ale tvoří se trochu jinak. Provede se kompilace OpenOffice.org, nainstaluje se a z toho se vytvoří binární balíčky bez nějakých skriptů (postun, ...). Takže konverzí na DEB či jiný balíček neztratíte žádnou funkčnost.

user avatar
Odpovědět
Re: Profil v LDAP
23. 12. 2004, 14:56:21
Ono je to myslene pro velke instalace. Pokud admin pripravi ve firme instalaci na server, tak kazdy uzivatel, ktery si ji spusti prevezme svuj profil z LDAP a bude mit konfiguraci takovou, jakou si admin predstavoval. A to jeste navim customizovanou na urciteho uzivatele.

To je pro firmy s vice nez 50 zamestnanci velky prinos.
user avatar
Odpovědět
Přesně tak
23. 12. 2004, 15:08:12

Pro jednotlivce to velkým přínosem nebude, ale pro firmy určitě.

user avatar
Odpovědět
pitomost
1. 01. 2005, 18:56:50
Hm, to je teda fakt pitomost distribuovat primarne v rpm. Ac sam zadny takovyhle soft nepouzivam, on nema zadne vyuziti, jeho pouzivanost je dana marketingem nikoliv realnou potrebou, tohle je posledni hrebicek do jeho rakve. Lidi si aspon poradne promyslej, jestli jim nahodou na vsechny prezentace a textove dokumenty urcene ke cteni neposlouzi lepe HTML a na texty urcene ke koukani stejne bez sazebniho softu sahat nejde. K textum urcenym k existenci same neni co rict, snad jen, ze opsat se da cokoliv.
Jedine co ma lehky smysl je tabulkovy procesor, nechapu proc neni k dipozici oddelene, ale pokud bych kvuli nemu mel neco patlat s rpm, budu proste psat vsem lidem co mi poslou doc, xls, sxw a kdovico este, ze pouzivaji nejaky divny slozite instalovatelny soft a ja to po nich proste neprectu. Doted jsem byl takhle akcni vuci 100% doc a xls, ted tedy zacnu brojit i proti oo.o, protoze se zda, ze misto prace na kompatibilite, ktera je jeho nejvetsi bolesti a stabilite, ktera se hodi vzdycky se dela na kravinach a vymysli jak by to slo este vic M$izovat.

Proc neni jako treba u firefoxu balik urceny k rozbaleni jako zip/tgz? Do registru widli ci do cehokoliv mimo svuj adresar v linuxu/unixu by se zadny soft radeji cpat nemel, pokud o to uzivatel vylozene nestoji, takze instalator je principielne zbytecny, chapu ze dela dojem na lidi, ale to asi jako kdyz v McDonaldu dostanete burger ve spouste papiru, obal je velky a barevny => jidlo muze byt vselijake.
user avatar
Odpovědět
proc chdit rovne, kdyz to jde oklikou...
1. 01. 2005, 19:05:12
Takze vy mate zkompilovanou verzis instalerem, kterou lidem nedate a z ni vyrabite rpm? Proboha co ste to za lidi?

Reste radeji kompatibilitu s M$office, ktera je stale dost bolestna a kaslete na blbinky, ktere lidem zneprijemni zivot!!!
user avatar
Odpovědět
oklikou
3. 01. 2005, 09:54:48

Dobrý den,



my jsme celkem normální lidi, ale řídíme se tím, co dělá projekt OpenOffice.org. Těžko si budeme vymýšlet svůj vlastní instalátor a další věci. Přemýšlejte trochu než něco napíšete, my to moc neovlivníme. Pokud si chcete stěžovat, doporučuji openoffice.org.



Pěkný den.

user avatar
Odpovědět
pitomost
3. 01. 2005, 09:57:26

Dobrý den,



toto všechno jsou věci, které my neovlivníme. Máte-li chuť, projděte si openoffice.org, vyplňte pár hlášení a bojujte za změny.



Pěkný den.


Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz