Collabora Online 1.0 „Engine“

COOL Firma Collabora vydala první ostrou verzi enginu pro cloudové kanceláře založené na LibreOffice Online.  

Vývoj LibreOffice Online pokročil natolik, že firma Collabora (která s podporou firmy IceWarp webovou verzi balíku LibreOffice vyvíjí) vydala první ostrou verzi (1.0) produktu Collabora Online (COOL) „Engine“, založeného právě především na LibreOffice Online.

Provozovatelé webhostingových a dalších podobných služeb tak mohou svým zákazníkům nabídnout fungující řešení, připravené pro integraci do různých prostředí a umožňující snadno přizpůsobit uživatelské rozhraní.

(Jako ve škole) Průměr: 2.25 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
Collabora Online 1.0 „Engine“
4. 06. 2016, 19:45:55
Mně se to moc nelíbí. Nejde jen o to, že nedávají prostor jednitlivcům, ale proto že jde o evidenzně komerční projekt.

Já sám se pokouším strefit do licence Libre office extension (AOO je volnější) a nejde mi o komerční řešení. Když se podívám na jejich řešení licencí tak je to styl ani ryba ani rak (respektive ani nahá ani oblečená) a mám asi správný názor že colaborace je sprosté slovo - tohle jsme se učili když jsem byl mladě. Radit už můžu 60 mi bylo :-)

Vidím že to byla pravda. Collabora zneužívá ke komerčním účelům free podstatu projektu. Takže já ne jejich řešení ....

Chápu že je to aktivita která zaslouží komentář. Ale pak bych srovnával Collabora versus MS.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Collabora Online 1.0 „Engine“
5. 06. 2016, 01:01:07
Collabora je jednou ze dvou firem, které se dlouhodobě nejvíce podílejí na vývoji LibreOffice. Není to samozřejmě charita, je to firma, která to dělá s cílem dosáhnout zisk. Proto využívá (nikoli zneužívá) LibreOffice ke komerčním účelům. Bez firem, jako je Collabora nebo Red Hat, by se vývoj LibreOffice příliš neposouval kupředu. Nehledě na to, že smyslem svobodného softwaru není nekomerčnost, nýbrž svoboda ve smyslu svobody projevu (free as speech), reprezentovaná čtyřmi základními svobodami (užití, zkoumání, šíření, úpravy). Komerční využití je v souladu s filosofií svobodného softwaru.

A co se týká "kolaborace" - to slovo má u nás samozřejmě negativní konotace (zejména v podobě "kolaborace s nacisty"), ale "collaboration" značí obecně spolupráci a v angličtině negativní konotace nemá (přestože se ve významu "kolaborace" používá také).
user avatar Adam
Odpovědět
Collabora Online 1.0 „Engine“
5. 06. 2016, 14:45:44
Bude opět test? Není úplně zřejmé, jak použitelné to je ve skutečnosti.
Jinak super shrnutí free/ svobodného software.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Collabora Online 1.0 „Engine“
6. 06. 2016, 20:09:47
O testu uvažujeme. Máme teď rozpracovaná jiná zajímavá témata, tohle by kdyžtak přišlo potom.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz