Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF

Itálie Italské ministerstvo obrany rozhodlo o migraci 150 tisíc počítačů ve svém resortu na kancelářský balík LibreOffice a formát OpenDocument.  

15. září byla uzavřena smlouva mezi italským ministerstvem obrany a organizací LibreItalia, v jejímž rámci bude 150 tisíc počítačů v resortu obrany přemigrováno na kancelářský balík LibreOffice. Současně se přejde také na Open Document Format.

Migrační projekt bude zahájen v říjnu 2015 a předpokládá se završení do konce roku 2016. Italský zákon z roku 2012 nařizuje, aby při pořizování softwaru byl výchozí volbou svobodný a open-source software.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Komentáře

user avatar neutr
Odpovědět
Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
17. 09. 2015, 14:34:48
Dočkáme se u nás někdy podobného zákona? Vím že jsem nepolepšitelný idealista. U nás jde jen o logiku zpětné vazby - pořídíme nám z veřejných peněz jen to, co přinese větší profit do soukromých kapes těch co rozhodují. Takže když to bude zdarma zpětná vazba po technické stránce nemůže vzniknout.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
17. 09. 2015, 17:41:36
Na zákon to zatím nevypadá, ale například pražští radní předevčírem schválili Teze digitální strategie hlavního města Prahy (zastupitelstvo.praha.eu/ina2014/tedusndetail.aspx?id=252412). Píše se tam například toto:

„Hlavní město Praha v informatice prosazuje, aby byla nová řešení postavena na otevřeném zdrojovém kódu: Zejména nasazuje řešení, která se jinde osvědčila, a uvolňuje zdrojové kódy programů, jejichž vývoj zaplatila ze svého rozpočtu. Řešení spravuje ve vlastní režii nebo s komerční podporou dodavatele.“

Takže jsem teď zvědav, jak to bude uplatňováno v praxi.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
17. 09. 2015, 18:33:14
MAZEC (y) Čí je to práce? Kdo se o to zasadil? Kde načerpali inspiraci? Doufám, Lukáši, že si přečetli rozhovor s tebou :-)))) http://exospace.cz/causa-opencard-reseni-a-pouceni-propriste A třeba OpenOffice a LinuxEXPRES zapracovaly? Vážně netuším. Je to však velmi dobrá zpráva.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
17. 09. 2015, 19:53:29
Předpokládám, že je to práce komise pro IT a v ní hlavně členů za Piráty.
user avatar zvedavec
Odpovědět
Re:Re:Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
17. 09. 2015, 21:55:52
Tak hlavně nečetli zdejší diskuse, kde se píše, jaké problémy a chyby LO má...

:-)
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
17. 09. 2015, 23:49:48
Dá se s nimi žít a jak kauza opencard připomíná, uzavřený software je daleko větší průšvih.
user avatar lp.
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
22. 09. 2015, 22:11:00
Máte pravdu, s chybami se žít dá.

Např. podle http://www.marketwatch.com/story/88-of-spreadsheets-have-errors-2013-04-17 je 90% sešitů s chybami.

V případě LO je ale v současné době dochází k tomu, že některé funkce se chovají odlišně od aoo (např. MATCH, VLOOKUP) nemluvě o excelu, dále některé funkce mění své chování (vím o INDIRECT), výsledky řady dalších funkcí jsou závislé na lokálním nastavení calcu.

Tj. Fungující a zkontrolovaný sešit může najednou dávat nesprávné výsledky. Ostatních aplikací sady se to pochopitelně netýká, rozsypaný vzhled sice naštve, ale snadno se odhalí.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
23. 09. 2015, 00:48:17
Sledujte prosím aktuální vývoj, vývojáři se ohánějí zlepšující se kompatibilitou, a dávejte info, jak se věci mají. Díky :-)
user avatar lp.
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Italské ministerstvo obrany migruje na LibreOffice a ODF
24. 09. 2015, 09:38:37
Vývoj sleduji. Sešity Calcu vytvořené v aoo nebo i ve starší verzi lo mohou (i bez varování) dát jiný výsledek. Nevím jestli jde jen o přehlédnutí vývojářů nebo nedomyšlená rozhodnutí nebo o úmysl.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz