Je vítězný splashscreen plagiátem?

Nicu se domnívá, že vítězný návrh je plagiátem splashscreenu společnosti Adobe. Své tvrzení obhajuje na svých stránkách na adrese http://ooo.nicubunu.ro/plagiarism/.  

Nicu se domnívá, že vítězný návrh je plagiátem splashscreenu společnosti Adobe. Své tvrzení obhajuje na svých stránkách na adrese http://ooo.nicubunu.ro/plagiarism/.

Jaký je váš názor? Je vítězné logo plagiátem?

Komentáře

user avatar
Odpovědět
Souhlas
24. 02. 2005, 17:24:14
Souhlasim. A navic se mi ani trosku nelibi :-( Myslim, ze by bylo lepsi logo bez ocislovani verze...ostatni byla moooc pekna, ale o tohle jsem opravdu ani okem nezavadil
user avatar
Odpovědět
z IZ
24. 02. 2005, 17:26:24
v IssueZille je k tomu tohle:

------- Additional comments from raist Tue Feb 22 00:51:22 -0800 2005 -------

Created an attachment (id=22913)
inspiration, copy? hmm... not very proffesional to see everytime OpenOffice starts, same splashscreen ideas, from another application :\



------- Additional comments from jacqueline Tue Feb 22 18:04:41 -0800 2005 -------

Hello raist

bhwhelan's initial submission which was included in the committee pre-selection
did not contain the SUN logo and credits. Please see:
http://www.openoffice.org/nonav/issues/showattachment.cgi/19755/OpenOffice.png

When we stopped the voting and asked all entrants to include the credits,
copyright and SUN logo, bhwhelan had to resize the logo and move things around
so that these new elements fit and did not detract from his original design.

As you can see, this is the moment when his submission changed to what
seems to you as inspired/copied from a well-known brand.
http://www.openoffice.org/nonav/issues/showattachment.cgi/21957/OpenOffice.png

Some final edits were requested and have been included in the latest version.
Please see:
http://www.openoffice.org/nonav/issues/showattachment.cgi/22902/Splashscreen_w_Sun_Logo.png

I hope this clarifies and addresses your concerns.

Regards
Jacqueline
user avatar
Odpovědět
vzhledem k tomu, ze tohle log
24. 02. 2005, 17:29:16
vzhledem k tomu, ze tohle logo zvitezilo v hlasovani, tak o nej asi nekdo zavadil ;)
user avatar
Odpovědět
Plagiát ???
24. 02. 2005, 19:54:31
No nazdar Plantážnící (Rychlé Šípy-Komics z 1. republiky) Předpokládám, že není co dělat a proto se budeme "Kopat do zadku" a linšovat kohokoliv za nějaký nápad. V duchu této honby za spravedlností odsuďne kohokoliv za cokoliv a vlastní cíl rozchodit O.O. nám ůstává utajen.
Jestli někdo vymyslel obrázek, nevymyslel O.O. - proto ať je uvodní obrazobkou třeba RUDÁ KACHNA jen ať je k dispozici neco ,co chodí.

Nedělejme z e sebe agenty "Mokrosoftu", nechť mi Bill odpustí !!!
user avatar
Odpovědět
plagiat na 100%
24. 02. 2005, 22:11:50
Je to plagiat a neni to zase tak jedno.
Tak dobra vec, jakou OO.o je, by mela byt kvalitni a to po vsech strankach. A ne ubohou kopirkou. Za chvilu by to taky mohlo dopadnout tak, ze si na strankach OO.o stahnes akorat tak serial na MS Office a bude - ono to je totiz to samy, jestli nekdo udela program a nekdo mu ho ukradne, anebo udela grafiku a nekdo mu ji pouziva a navic vydava za svoji.
Ona ta pripominka zase tak hnidopiska nebyla.
Nicmene mozna pro tebe, protoze tobe by evidentne nevadilo, kdyby tam cumel Gross i s Sarkou - hlavne, ze te nikdo nekope do zadku...
user avatar
Odpovědět
A není to jedno
25. 02. 2005, 08:36:48
A není to jedno, je to pekný, mj. pro tento navrh jsem taky hlasoval :-)

Je to dost podobny Adobe, ale ze by na uvodni strance, myslim tím přechod dvou barev a nějaké linky a rozvržení obrazku, mel Adobe Copyright, to asi ne. Co vim, tam ho ma na Adobe a logo.
Ostatni věci jsou záležitostí grafiky.
Např i v tom originálu (Adobe) je v tech linkach znak OO.o, tím myslím ty 'ptaci" zepředu. Tak to by asi také nemelo byt pouzito ...... cele se mi to zda byt absurdni.
Proc se také ozval až po hlasování? Do finále šlo jen pár návrhů, To se zaso akorát zase pozdrží vydání ... Proste je to absurdní
user avatar
Odpovědět
Nesmysl!
25. 02. 2005, 09:20:36
To je nesmysl. Když má něco stejné rozměry (většina splashů má stejné nebo velmi podobné!) a je použito podobného grafického efektu (čárové sítě) není to kvůli tomu plagiát.
Na splashi OpenOffice není žádná lidská postava, má zcela jinou barevnost, z tenkých čar je evidentně vytvořena silueta letícího ptáka a navíc logo Sunu tam bylo dodáno až na žádost lidí z OpenOffice.org. Je to pitomost a pokus o získání publicity a vyvolání neproduktivní flamewar.
user avatar
Odpovědět
Plagiát to není..
25. 02. 2005, 10:18:23
Ale já bych to už jen pro tu formální péodobnost raději opustil a vybral návrh který skončil jako druhý, resp. třetí. Vybírat bylo přeci z čeho, ne?
user avatar
Odpovědět
potom uz moze byt plagiatom vsetko
25. 02. 2005, 12:25:02
Pripada mi absurdne, ked to niekto poklada za plagiat z tych dovodov, co uviedol:
1. rozmery obrazka,
2. ze su pouzite dve hlavne farby s makkym prechodom (to som pouzil uz raz davno - jej, oni mi ukradli napad),
3. ze je nazov na priblizne rovnakom mieste a v priblizne rovnakej velkosti (btw povodne malo toto logo vacsi napis a cez celu sirku obrazka),
4. ze logo Sunu je v pravo dole (ktore tiez v povodnej verzii nebolo).

Alebo zacne ochvilu obvinovat z plagiatorstva kazdeho, kto pouzije v kresbe kruzok (bez ohladu na to, ci je to koleso alebo slnko). Podme si rychlo kazdy "zaregistrovat" ten svoj tvar, rozmer ci poziciu...

V skustocnosti, ide o uplne novy vytvor, len sa niekto potrebuje zviditelnit, resp. pohanit vytaza, pretoze nevyhral jeho kandidat.
user avatar
Odpovědět
Inspirace neni plagiatorstvi
25. 02. 2005, 13:05:36
Pokud se vsak od Adobe nechal inspirovat...

Ja taky tvorim loga a je zatracene tezke vymyslet neco, co nikdy nikde predtim nebylo uzito. Vzdycky kdyz neco vymyslim a myslim si, ze jsem na to prisel sam, pozdeji zjistim, ze jsem to uz asi nekde videl a v pameti se mi to rozvrzeni a barevnost atd. nejak vybavilo a jen jsem to "predelal" pro potrebny ucel. Nebo jsem tak dobrej, ze vim co je hezky a nejsem jedinej, kerej na to taky prisel, byt o neco pozdeji :o)).

navic, kdyz se podivate na ostatni navrhy, jsou si vsechny dost podobny, meni se jen obrazek...

Tot asi tak :o))

Vladano
user avatar
Odpovědět
kdo vymysli original vyhral
25. 02. 2005, 13:10:14
myslim, ze dnes prakticky neni mozno vymyslet neco co by bylo vylozene originalem, pokud vezmeme v poradi druheho nebo tretiho jak tu nekdo podotkl, urcite se najde podobny obrazek a opet nekdo bude rikat ze je to plagiat, trochu ubohe
user avatar
Odpovědět
Kopirka
25. 02. 2005, 16:25:32
Open Office by neměl být kopírkou, toť pravda. DVOJKA KOPÍRKOU ALE BUDE!!!!!!! CO NAPŘÍKLAD OKOPÍROVANÉ ANIMACE V PPEZENTACI, WORDART, DOLNÍ LIŠTA S OBJEKTY... ????????
user avatar
Odpovědět
Re: Kopirka
25. 02. 2005, 16:37:08
Pane Anonym,
1) Tato diskuse je o splash screenu
2) Tyto věci jsou do OOo2 přidané kvůli kompatibilitě.
user avatar
Odpovědět
Re: Kopirka
25. 02. 2005, 17:05:02

Dobrý podvečer,

v oblasti nejen kancelářského software existují jisté uživatelské standardy. Tyto standardy se léty ukázaly jako vhodné a jsou tedy prověřené užíváním. Je zcela logické, že se je snaží zavést i projekt OpenOffice.org. Naopak je vyloženě k neprospěchu individualita za každou cenu. Uživatel očekává standartní rozhraní. Potřebuje pracovat, nikoliv se po přechodu na nový software tento software další rok učit.

--

Zdraví
Martin Kozák

user avatar
Odpovědět
Re: Nesmysl!
25. 02. 2005, 17:18:08

Dobrý podvečer,

přesně tak. Na problém se lze podívat i z druhé strany: členění vybrané obrazovky je přirozeným členěním určeným pro vnímání člověkem zvyklým posuzovat informační plochu zleva doprava a zezhora dolů. V horní části se nachází grafika mající dodat obrazovce eleganci jako primární prvek hned následovaný podstatnou informací o názvu a verzi produktu. Pod ním se nachází vedlejší informace o původu produktu. Logo je jako vedlejší grafická informace umístěno po pravé straně.

Těmito pravidly se řídí velká část úvodních obrazovek. Jde o základní koncept. Podrobnosti tohoto konceptu jsou však pro úvodní obrazovku OpenOffice.org i Adobe Readeru individuální.

V obrazovce Adobe Readeru jsou například zarovnané linie, logo společnosti se nachází v pravém horním rohu a úplně odlišně jsou členěny pomocné informace.

Ano, autor se dost možná právě touto úvodní obrazovkou inspiroval. Inspirace je však nepochybně zcela legálním způsobem umělecké tvorby.

--

Zdraví
Martin Kozák

user avatar
Odpovědět
pozn. ad2
26. 02. 2005, 21:34:56
V pripade pouziti vice barev bude grafik obvinen z toho, ze okopiroval paletu Technicolor(c), pripadne nekoho jinyho, takze budete zase v ...

>100% souhlas!
user avatar
Odpovědět
Zastydlej Cech?
27. 02. 2005, 08:57:14
Zajimavy clanek v anglictine o veci, ktera napadne kazdeho, na rumunskych strankach.
user avatar
Odpovědět
Proč nekopírovat? Cílem OO
28. 02. 2005, 09:51:21
Proč nekopírovat? Cílem OO je přeci být kopií MSO, byť nenabízející plnou funcionalitu svého vzoru (na druhou stranu je ale free a multiplatformní). Vím, jak mi štvala v prvních verzích SO (předchůdce OO) spousta odlišností proti MSO (např. integrovaný desktop, přehistorické rozhraní aj.) a dodnes se chechtám, když se linuxoví fanatici na webu pyšní screenshoty OO, kde 1/3 obrazovky zabírají lišty a další ovládací prvky. Zásadní přiblížení rozhraní OO k MSO je nutností, protože v něm je ergonomie dotažena téměř k dokonalosti a odlišné (ne nutně špatné) ovládání by asi dost přeběhlíků z MSO od migrace odradilo...
user avatar
Odpovědět
RE: Proč nekopírovat?
1. 03. 2005, 09:11:51
Microsoft Office má podle mě s ergonomií společného jen velmi málo a mluvit o "dotažení k dokonalosti" je směšné. Ovládání je složité, neefektivní, nastavení jsou umístěna nelogicky, vzhled verze 2003 je otřesný. Uživatelé jsou na něj ale zvyklí, vyučuje se na školách. Z tohoto důvodu nemá jiný kancelářský balík, který by neměl podobné ovládání vůbec šanci na prosazení.
user avatar
Odpovědět
Re Proc nekopirovat?
3. 03. 2005, 11:06:07
Vazeny Anonyme alias poruciku M$,

SO neni vubec ale vubec predchudce OO.o :)), ale je to produkt spolecnosti Sun, ktera uvolnila svuj zdrojovy kod SO pro Open Source komunitu. Pokud nevite o cem mluvite, tak radeji nemluvte a kdyz uz chcete vyjadrit svuj nazor, vyjadrete, ale ne jakoby jste snedl veskerou moudrost. Sam M$ kopiruje uzitecne veci, co takovy Windows, odkud vzal takove veci jak Trash a podobne casti sveho rozhrani, trosku zabrouzdejte do minulosti. A ergonomice MSO by se dalo polemizovat, problem je hlavne v tom ze kazdemu se nezavdecis, takze jdi basnit o MSO na stranky M$, tam ti budou placat po zadech

user avatar
Odpovědět
Cech?
3. 03. 2005, 12:06:25
... proč je ten splash screen zrovna z Readeru CE?
user avatar
Odpovědět
Pekne, pekne :)
4. 03. 2005, 16:29:41
Zdravim,

na podobnost splashu jsem upozornoval na issuezille, aby
se tvurci OpenOffice sami rozhodli zda je to tak markantni,
a vadi jim to.
Zareagovali na to rozumnym prispevkem.
( Jacqueline Tue Feb 22 18:04:41 -0800 2005 )

Sam souhlasim s prispevkem martinakozaka o cleneni informaci
na splashscreenu. ( z 25/02/2005 - 17:18 )
Slo mi o to, poukazat na velkou podobnost grafickeho
napadu, ktera by mohla vyvolat, prave takoveto reakce.

To co predvedl pan nicubunu je tedy husty...
kdepak se rumun dostal k obrazku z ceske verze?
a je si jisty, ze tak splashscreen opravdu vypada?

Jde o to, ze samotny splash mi vytipnout nesel, proto je
slozeny do priblizneho vzhledu z obrazku v dokumentaci
Adobe Acrobat... a proto jakekoli pomerovani rozmeru,
umisteni loga je od nej naprosto bezpredmetne a usmevne :)

preji pekny den,
raist | raist.cz
user avatar
Odpovědět
Re: Proč nekopírovat?
4. 03. 2005, 20:04:28

Dobrý večer,

hodnocení kancelářských balíků z hlediska ergonomie a ovladatelnosti je velmi subjektivní. Někomu může více vyhovovat OpenOffice.org, někomu Microsoft Office. Dlouho jsem používal výhradně Microsoft Office ačkoliv již existovaly OpenOffice.org. Z hlediska ovladatelnosti mě přesvědčila až verze 2.0. Jak vidíte, nemá cenu jít v této oblasti proti zdi. Je třeba se přizpůsobit zažitým standardům. Jiným způsobem totiž uživatele nezískáte. Tak efektivní, aby byla dostatečně inovativní v oblasti ergonomie, totiž komunita OpenOffice.org prozatím není. Efektivnost komunity je otázkou několika let.

--

Zdraví
Martin Kozák

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz