Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL

Kanárské ostrovy Veřejná správa Kanárských ostrovů migruje na kancelářský balík Apache OpenOffice a databázový systém PostgreSQL.  

Vysoká komise pro informační technologie Kanárských ostrovů ohlásila tři velké změny v IT veřejné správy. V oblasti kancelářských balíků se bude migrovat na Apache OpenOffice – na nový balík se přejde na přibližně 30 000 počítačích.

Další významnou změnou bude sjednocování databázových systémů, kterých úřady tohoto španělského autonomního společenství používají více než čtyřicet. Novou „první volbou“ bude open-source databázový systém PostgreSQL.

Úřady také přejdou na nový systém správy obsahu – bude jím Portal web Tipo vyvíjený vlastními silami jako součást e-governmentové platformy Platino. Proces všeobecné migrace na open source byl na Kanárských ostrovech zahájen již v roce 2011, například u operačních systémů se dosahuje snížení nákladů o zhruba 25 %.

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 3
 

Komentáře

user avatar Tomáš Matýs
Odpovědět
Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL
26. 03. 2014, 15:39:02
Ještě takový menší dodatek, Město Las Palmas přechází na Libreoffice, kde se teď bude konat hackfest lokálního charakteru https://wiki.documentfoundation.org/Hackfest/GranCanaria2014 , byl by o tom vcelku zajímavý článek.
user avatar Michal Vašut
Odpovědět
Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL
17. 04. 2014, 18:34:23
Zdravím, nešlo by pro tenhle typ článku vytvořit zvláštní kategorii? Resp. v komentářích u jednoho článku, když jsem navrhl mapku, mi bylo sděleno, že je to neudržitelné - chápu. Nicméně myslím, že kdyby se udělala kategorie typu "Open/Libreoffice ve státní správě","Open/Libreoffice ve veřejné správě" nebo tak nějak (muselo by se to ještě promyslel), bylo by to dobré ukázkové řešení. Vím, že už tu je kategorie "Používají OpenOffice | LibreOffice", ale to je něco jiného (spíš už konkrétní zkušenosti konkrétních uživatelů v menším měřítku).
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL
17. 04. 2014, 22:58:39
Nová kategorizace článků se bude řešit v rámci připravované migrace na nový CMS. Ovšem zrovna tento článek a další podobné jsou primárně "novinkového" charakteru, tedy upozorňující na nějakou událost nebo proces. Pro členění napříč kategoriemi lze využívat štítky, které jsou ale (na rozdíl od LinuxEXPRESu, kde se dají dobře využívat a také se využívají) v tuto chvíli řešeny docela nešťastně, takže je v podstatě nikdo nevyužívá (lze je přidávat, ale jsou obtížně k nalezení pro procházení). I toto se bude samozřejmě řešit.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL
18. 04. 2014, 01:24:52
Já ještě zpětně k informaci... proč vlastně města, země hledají řešení v OpenOffice? Netvrdím, že je to špatný balík, ale každému je přece jasné, že je LibreOffice daleko dál... jistě, bude to znamenat i podporu pro tým Apache Software, ale mám dojem, že už to zabalili. Jejich aktivita na Facebooku je velká tragédie a jejich obecná aktivita rovněž. Zareagoval Apache Software například v souvislosti s chybou Krvácející srdce? Document Foundation promptně během několika dní.

Netěší mě to. Před lety jsem si slíbil, že moje volba na LO je jen dočasná a dám AOO šanci na zmátoření. Aktuálně ale AOO mám jen na testování.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL
18. 04. 2014, 08:38:01
Není zas tak těžké si zjistit fakta: A00 to ještě nezabalili, zakrátko vyjde 4.1. Heartbleed neřešili, protože v A00 je starší verze OpenSSL (stejně jako v LO řady 4.1), které se chyba netýká.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL
18. 04. 2014, 11:27:26
Jenže co přinese verze 4.1? V podstatě kosmetické úpravy... ale opravdový drive už tam fakt postrádám.

Za informace děkuju, nevěděl jsem :-)
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Re:Re:Kanárské ostrovy: migrace na OpenOffice a PostgreSQL
18. 04. 2014, 14:57:59
Nehájím (ne)aktivitu kolem AOO:)) Jen je nefér napsat, že neřeší bezpečnost.
Zajímavé také je, že se pořád dost změn z AOO přebírá do LO - takže užitek z nich mají všichni.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz