Oracle oznamuje lepší podporu pro přehrávání multimédií - Hloupost, tvrdí Michael Meeks

Pro přehrávání multimediálních dat na unixových systémech si uživatel mohl vybrat z více technologií, což v důsledku také mohlo vést k tomu, že žádná z nich nefungovala pořádně. AKTUALIZACE.  

Pro vývojáře to znamenalo nejistotu, protože nemohli pracovat s jednou multimediální platformou. Muselo se počítat s různými možnostmi a vyvíjet co nejuniverzálněji. Před několika lety bylo proto vyvinuto rozhraní, do něhož se mohly přidávat další možnosti – podle toho, na jakém operačním systému byl OpenOffice.org spuštěn. Toto řešení spočívalo na Java Media Framework.

Časem se ukázalo, že JMF zastaralo a že jeho podpora různých kodeků není tak dobrá, jak se očekávalo. Navíc bylo nutné JMF aktivovat, a to nastavením cesty ke knihovně jmf.jar (přiznám se, že tohle je pro mě novinka, pozn. aut.).

Vývojáři se tedy rozhodli, že je nutné tento systém zcela přepracovat. Jako nové multimediální rozhraní byl vybrán GStreamer, což je technologie použitá v mnoha linuxových distribucích. Např. v Ubuntu používají GStreamer mnohé přehrávače (Totem, Rhythmbox, systémové zvuky). Od verze 0.10 podporuje GStreamer obrovské množství kodeků, takže tyto možnosti nyní dostává také přehrávač médií v OpenOffice.org. Měly by zmizet mnohé problémy spojené s přehráváním videí a zvuků - kancelářský balík tak získává další kvality.

Nové rozhraní bude možné zakázat při kompilaci parametrem --disable-gstreamer – tehdy bude použito staré rozhraní JMF. Tato poznámka se týká pouze těch, kdo si po nocích sestavují vlastní OpenOffice.org. ;-)

Aktualizace a doplnění zprávy

Podle Michaela Meekse z Novellu je zpráva nafouknutá bublina. Podpora GStreameru je v OpenOffice.org možná již od roku 2006, Sun ji ovšem odmítal začlenit. Z nějakého důvodu tak učinil nyní a prezentuje to prý jako novinku a technologický pokrok. Kód pro začlenění napsal Radek Doulík v roce 2006 a je součástí Go-OO, což je varianta/edice kancelářského balíku vyvíjená firmu Novell. Obsahuje navíc kód, který nechce přijmout společnost Oracle a začlenit ho do standardního kódu.

Michael Meeks ve svém článku opět kritizuje postoje a stanoviska Oracle, mimojiné např. to, že kód byl napsán znovu, protože Oracle nerad spolupracuje a nerad přijímá kód, který nevlastní. Otázkou zůstává, zda je kritika oprávněná. V diskuzi pod zprávou se objevuje vyjádření autora článku Kaie Ahrense, které moc přátelsky nezní. (Volný překlad redakce.)

[...] Co se týká technického pohledu - nechci obviňovat jiné vývojáře, ale jak už nějakou dobu víme, Novell má dobrou tradici v tom, že některé vlastnosti jen lehce upraví - našimi (Sun/Oracle) testovacími procedurami by neprošly. Myslím si, že to platí i pro tuto záplatu týkající se GStreameru. Nechci tady spekulovat, ale někdy to vypadá, že mezi silné stránky Novellu často patří jen nedokončené vlastnosti vyvíjené jen kvůli marketingovým účelům. Je mi ovšem jasné, že to není selhání vývojářů. Každý děláme občas chyby, ale myslím, že kolegové z Novellu občas preferují rychlost před kvalitou. [...]

[...] Byl bych naprostý debil (orig. "stupid idiot"), kdybych se snažil získat ty věci co nejdřív jen proto, aby se uklidnily hlasy volající po rychlém řešení, když můj zaměstnavatel chce a podporuje mě v tom, abych zajistil  kód co nejspolehlivější. Díkybohu jsou ty temné hackerské dny za námi, alespoň co se týče nás v Sun/Oracle...[...]

Je to jen pošťuchování, nebo z toho bude něco víc? Nechme se překvapit...

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Miroslav Hrončok
Odpovědět
Lepší podpora multimédií na unixových a linuxových systémech
6. 07. 2010, 21:00:53
Videa a zvuk v OOo? To jsem za celý život nepotkal. K čemu to je dobré?
user avatar redakce OpenOffice.cz
Odpovědět
Re:Lepší podpora multimédií na unixových a linuxových systémech
6. 07. 2010, 21:18:39
Lidi to chtějí. Primárně jde o prezentace a hudbu/zvuky, uživatelé ale chtějí vkládat video, a to přímo z YouTube. Pokud má mít balík podporu webových aplikací a cloudů, tohle je zřejmě nezbytné.

Teď jsem článek aktualizoval, protože je možná všechno jinak - obul se do nich věčný kritik Meeks... ještě z toho možná bude bouře ve sklenici vody...

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
 
 
woo jaw demo hz