LibreOffice 5.3.2

LibreOffice 5 Je tady nová verze LibreOffice řady 5.3, opravující 60 chyb, hlavně z oblasti cizích datových formátů.  

The Document Foundation ohlásila vydání nové verze kancelářského balíku LibreOffice. Verze 5.3.2, patřící do řady aktuálně označené jaké Fresh (tedy s novými funkcemi), opravuje 60 chyb. Největší podíl mají chyby v podpoře cizích formátů, především RTF (Rich Text Format), v menší míře také DOCX (OOXML Document, formát využívaný hlavně v novějších verzích Microsoft Office).

(Jako ve škole) Průměr: 2.60 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar Božidar Rašeta
Odpovědět
LibreOffice 5.3.2
9. 04. 2017, 20:27:48
aoj
user avatar LuboK
Odpovědět
LibreOffice 5.3.2
13. 04. 2017, 10:33:21
Ahojte,
neviem ci mam smolu, ale tento novy LO od verzie 5.3.0 mi ide hrozne pomaly = pomaly prekresluje trochu vacsiu tabulku, horne menu preblikava atd. Robi mi to doma na WIN7 s NVIDIA grafikou, aj v praci na Intel grafike. OpenGL je vypnute a neda sa mi pravdepodobne koli kompatibilite zapnut. Skusal to na oboch notebookoch aj v Linux Mint-e, tam tieto problemy s vykreslovanim nerobi. Dalej som si vsimol, ze tato verzia ma problem s filtrami (automaticky filter dat v tabulke). Data su v cca 60-tich riadkoch a asi v 20-tich stlpcoch. Jeden zo stlpcov ma udaje o datume. Udaje filtrujem podla troch stlpcov. Sprava sa to tak, ze aj ked su data filtrovane podla jednej podmienky a chcem tento vyber filtrovat dalej podla inej podm. v dalsom stlpci, uz tam niesu moznosti vyberu(ako keby uz nebolo co filtrovat).
Mali ste niekto taky problem tiez? Dakujem
user avatar neutr
Odpovědět
Re:LibreOffice 5.3.2
13. 04. 2017, 11:57:47
Můžu doporučit jediné. Pokuste se prohlédnout si nastavení všech parametrů na tom Mintu (nejlépe udělat si screen) a porovnat jestli není na Windows jiné nastavení.

Bohu žel ten Mint asi nebude mít verzi LO 5.3

Jinak já mám dojem že LO verze 5.3.2.2 obsahuje nějaké problémy které předchozí Fresh verze neměly. Nyní se peru s aktivací Maticových vzorců. Ale je toho víc. Dost maker se chová nestandardně a často to padá. Musíme asi vyčkat až to vývojáři vyladí.
user avatar LuboK
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice 5.3.2
13. 04. 2017, 12:20:20
Dakujem za odpoved.

LO 5.3.2 v Minte mam cez oficialne PPA repozitare. Vo windowsoch som najprv skusal upgrade (z LO 5.2.5), potom vsetko odinstalovat a nainstalovat 5.3.2 a nakoniec aj vsetko odinstalovat, vymazat adresar s uzivatelskym profilom LO a znova nainstalovat.
Furt s rovnakym vysledkom :-(
user avatar Marek
Odpovědět
LibreOffice 5.3.2
16. 04. 2017, 07:06:32
Ahoj, s horním menu stejný problém. :/
user avatar neutr
Odpovědět
LibreOffice 5.3.2
16. 04. 2017, 10:27:23
Mezi posledním mým příspěvkem a dneškem jsem zjistil, že problém toho filtru je nahlášený bug na BugZille. Tedy sledoval jsem jiný problém a tohle jsem uviděl náhodou ani jsem nešetl jestli to je v řešení ap.

Většinou se tam odehrává debata o o tom jestli je to staronový, nebo nový problém, nebo jestli je to paralelní problém dříve nahlášený ap. Také tam občas někonu vyčiní že je to málo specifikované, nebo že je toho moc. Takže o prblému se ví a dá snad jen potvrdit.
user avatar Milan Lupkovič
Odpovědět
LibreOffice 5.3.2
22. 04. 2017, 23:30:28
Nevíte, jak orámuji část buněk tučnými linkami. Upřesním, mám tabulku s měsíčním účetnictvím (jednotlivé buňky jsou tence orámované). Teď bych potřeboval každý měsíc tu množinu buněk oddělit tlustě. Respektíve máte tabulku a chcete aby buňky byly orámované, ale celou tabulku by jste chtěli mít orámovanou tučně.

děkuji moc, hledám a nějak nemůžu najít, když použiju tučné čáry, vždy mi to "objede" i jednotlivé buňky
user avatar neutr
Odpovědět
Re:LibreOffice 5.3.2
23. 04. 2017, 06:54:41
Nejprve se musí udělat ten hlavní rámeček. Postup může být malinko odlišný pro Libre Office a Apache Open Office.

Teoreticky by to mělo fungovat tak jak to zřejmě děláte. Tedy Například nejprve běžnou tenkou linkou orámovat všechny buňky (volba obrázkem který má "okno" se 4-mi tabulkami). Následně znovu vybrat celý úsek, ale nyní zadat jen "okno" s jedinou tabulkou. Vybrat a dodatečně nastavit sílu čáry - tohle je vlastnost která způsobí že všechny čáry jsou tlusté - tedy i ty vnitřní. Tento nedostatek je zřejmě letitá chyba. Musí se to obcházet :

A - Vyberete nejprve buňky (zřejmě prázdné) vedle orámované oblasti [kontaktní], a zadáte jen samostatnou čáru :
[pravá strana tabulky - rámec = levý okraj kontaktních buněk ++ ]
[levá strana tabulky - rámec = pravý okraj kontaktních buněk ++]
[horní okraj tabulky - rámec = řádek buněk nad tabulkou spodní okraj ++]
[dolní okraj tabulky - rámec = řádek buněk pod tabulkou horní okraj ++]

B = Uděláte nejprve tučné orámování pro Celou tabulku. Následně uvnitř hotového tučného orámování :
[sloupce tabulky - všechny buňky které se nedotýkají bokem levého nebo pravého okraje (nahoře a dole to nevadí) - vyberete vzor okna jen se dvěma svislými čarami a to zvolíte]
[řádky tabulky - všechny buňky které se nedotýkají horního a dolního okraje (nalevo a napravo to nevadí) - vyberete vzor okna jen se dvěma rovnoběžnými čarami a to zvolíte.]

Mimochodem i při programování rámců se musí zadávat jednotlivě parametry pro jednotlivé čáry pomocí podobných postupů. Nejde tedy o vyslovenou chybu. Dnešní doba by určitě vyžadovala sofistikovanější postupy pro uživatelské prostředí.

Pokud by tato činnost měla mít vliv na pracovní výkon z důvodu velké četnosti podobných operací (což je nesmysl) tak by se dalo odělat rozšíření.

Také je možné nahrát si vzor (nejspíš prázdné) tabulky záznamníkem do makra - to je uživatelská znalost. Potom je ale potřeba volat makro pomocí tlačítka, klávesové zkratky a podobné - různých možností je dost. Tohle zvládnou zkušení uživatelé.

Běžnému uživateli bych pro urychlení práce doporučil vytvoření šablony (tabulky se v hlavičkách moc nemění) jako předem naformátované (orámované, podbarvené, styly písma ap.). Šablona může obsahovat i desítky různých přesně daných tabulek. Uživatel zavolá šablonu, zkopíruje naformátovanou a nadepsanou tabulku do sešitu kam potřebuje a výstup ze šablony zavře bez ukládání.
Jako šablona poslouží také prázdné naformátované čtverce nejméně 3x3, nebo opačně více polí klidně 15x15 a podobně.
Z tohoto nadměrného vzoru odstraníme příslušný počet řádků a sloupců (nepotřebný počet) tak aby při ubírání sloupců zůstaly oba krajní nedotčené. Při odstarňování řádků se také mohou odstraňovat jen vnitřní.
Podobný postup je s "malými" vzory ale opačně. Přidáváme sloupce a řádky podobně jako jsme je "ubíraly". Tedy přidávéme jen sloupce které nejsou v dotyku zprava ani zleva s tučným orámováním. Podobně řádky.
Při přidávání řádků dbáme na to aby bylo dosaženo vložení i formátů což bývá automatické. To také nemusí být v budoucnu pravda - potom bychom museli do vložených úseků manuálně nakopírovat formáty. (To je důvod proč nedoporučuji vzory 2x2. Potřebujeme aby měl vzor alespoň 1 typický vnitřní řádek a sloupec.)
Tyto vzory mohou být obsaženy snadno ve výchozí šabloně - například na 2. listu s nadpisem vzory ap. Ten se následně po použití nebo před koncem práce celý odstraní.
user avatar pavel
Odpovědět
LibreOffice 5.4.0.3 portable
30. 08. 2017, 08:12:50
nějak to blbne a nechce se mě nic otevřít pod Vistama, předchozí verze fungovala úplně v pohodě a tato verze mě zlobí
user avatar neutr
Odpovědět
LibreOffice 5.3.2
30. 08. 2017, 09:33:59
Takovéhle problémy se dají u starších strojů čekat. Visty už jsou dlouho bez podpory stejně jako XP. Já provozuji XP na Ubuntu ale jenom proto abych měl přístup k verzím fresh a současně k Apache Open Office. Pro mne je to pojistka.

V případě pádu, nebo zavirování otevřu soubory z Linuxu takže takhle mi to zatím vyhovuje po všech stránkách.

Když dělám nějakou složitější a rozsáhlou práci jedu pouze na Linuxu. Tento postup Bych Vám také doporučil. Bohu žel pokud neumíte alespoň trochu Linux tak tam musíte dávat jen aktualizace z repozitářů a to není v žádném případě fresh.

Nicméně pod XP spustím zatím vše. S Vistama jsem se setkal, ale moc je neznám. Vím že se tam musí povolovat spuštění programů podobně jako u W7 a novějších. Proto si myslím, že je to buď v nějakém takovém nastavení, nebo máte vysloveně slabý HW.

Pro jistotu doporučuji překontrolovat zda nemáte LO s instalaci 64 bitů. U HW se jedná o dostatek místa (to by měla nahlásit instalace), podobně operační paměť. Teoreticky by mělo stačit 0,5 GB ale prakticky je potřeba 1GB. Já navíc používám k uvolnění paměti externí program. Problém dělá nepřímo mnoho spuštěných procesů. Zejména antiviry a podobně. Někdy je nutné procesy povypínat a ověřit co může být spuštěno.

Pokud Vám jde jen o práci tak je řešením vrátit se k předchozí verzi, nebo nainstalovat Apache Open Office.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz