LibreOffice dostává pás karet

LibreOffice 5 Do kancelářského balíku LibreOffice přibylo „alternativní“ uživatelské rozhraní označené jako NotebookBar. Nápadně připomíná pás karet známý z Microsoft Office.  

Ve vývojové verzi kancelářského balíku LibreOffice se objevila implementace „alternativního“ uživatelského rozhraní. Je označeno jako NotebookBar a nápadně připomíná pás karet (ribbon) známý z balíku Microsoft Office.

Zatím je nové rozhraní k dispozici jen v aplikaci Writer a lze ho zapnout pomocí proměnné prostředí. Až bude implementace plně funkční, půjde ji zapínat přímo v systémové nabídce. Nepředpokládá se, že by to bylo dříve než ve verzi 5.2, která je plánována na 3. čtvrtletí roku 2016.

Rozhraní NotebookBar v aplikaci Writer (Sam_m, CC BY-SA 3.0) Rozhraní NotebookBar v aplikaci Writer (Sam_m, CC BY-SA 3.0)

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 2
 

Komentáře

user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 02:46:35
Předejdu naše čtenáře - kdyby se kruciš věnovali radši ladění a opravě chyb, kterých je jak máku :( Včerejší zjištění - Writer má problémy s funkcí rozdělování slov. A oni řeší ribbon :(((
user avatar strepon
Odpovědět
Re:LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 14:40:39
Dělení slov mě zajímá - myslíte automatické dělení pro češtinu? Je to někde nahlášené? To jsem totiž vždycky považoval za nepoužitelné kvůli špatnému slovníku, ale teď koukám, že slovník je normální TeXovský, takže problém bude někde jinde...

Ohledně chyb by se podle zdejších diskusí zdálo, že se jimi nikdo nezabývá a nemá cenu je hlásit... a přitom je to jedinečná možnost jak něco změnit. Zajímavá je nejnovější statistika pro LO: z nahlášených regresí s bibisectem (který může udělat uživatel) je opraveno 62 %. A to už se vyplatí dát si s hlášením práci.

Ještě k ribbonu - je fajn, že přibude, pomůže to lidem zvyklým na MS Office. Je to ale náhrada hlavní nabídky (ne postranní lišty) a s tou se myslím pořád nejlíp pracuje přes vyhledávání (jako má Unity nebo KDE).
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 16:03:01
Pokud klepnu na tlačítko Dělení slov, automaticky to rozdělí všechna slova v textu. Myslel jsem, že by to mělo nabízet návrhy. Dřív to tak bylo.
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 17:02:39
To je divné. Já když dám Dělení slov (v LO 5.0.2), tak mi to nabídne první slovo k rozdělení a mohu buď pokračovat touto cestou nebo rozdělit všechno.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Re:Re:LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 18:28:08
Zobrazení návrhů závisí na nastavení: Možnosti - Jazyková nastavení - Pomůcky pro psaní - Možnosti - Dělit slova bez dotazu.

Já jsem měl na mysli to, že se často slovo automaticky nerozdělí, ačkoliv ruční dělení funguje a rozdělení je pravopisně správně.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:Re:Re:LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 19:33:51
Máte u mě výraznej plus (y) Tohle dáme do dalšího článku o tipech pro LO. Dík.
user avatar MartinezZ
Odpovědět
LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 10:27:02
Skvělé. A půjde nastavit i k zobrazení vertikálně nalevo/napravo, nebo jen někdo okopíroval ne špatný nápad s naprosto idiotským provedením od MS a namáhat si hlavu dál odmítal? Pak by totiž měla ta funkce poprvé od svého vzniku smysl.
user avatar Juraj
Odpovědět
Re:LibreOffice dostává pás karet
18. 10. 2015, 13:44:44
pripadá my že zrovna toto celko pekne rieši ten postranný panel...

ale osobne som radšej aby vývoj zmrazili tak na rok a venovali sa opravám chýb...
user avatar js
Odpovědět
LibreOffice dostává pás karet
19. 10. 2015, 14:04:54
Ribbon také vítám, ale raději bych vertikální než horizontální jako má nyní MS
user avatar radek
Odpovědět
LibreOffice dostává pás karet
19. 10. 2015, 14:10:05
Co Microsoftí copyrighty na ribbon?
user avatar Lukáš Jelínek
Odpovědět
Re:LibreOffice dostává pás karet
19. 10. 2015, 17:02:04
S copyrightem to nemá nic společného, žádné dílo od Microsoftu se nepoužívá. A co se týká patentu na ribbon, tak (když nepočítám, že v EU softwarové patenty neplatí) ten je velmi pravděpodobně neplatný/zneplatnitelný, protože daný koncept byl už několikrát použit dřív, než ho "objevil" Microsoft (viz https://blogs.kde.org/node/1617).
user avatar jkratochvil
Odpovědět
LibreOffice dostává pás karet
19. 10. 2015, 15:58:10
Pro mě je jeden z důvodů (sice minoritních) proč používat LO zachování původní architektury nabídek. V ribbonu se strašně špatně orientuji, ještě navíc když se Microsoft snaží uživateli co nejvíce "zpříjemnit" práci a nabídky se mění pod rukama. Jen doufám, že tímto směrem LO nepůjde.

Už tak mám dost, když jsem se dneska snažil narovnat "víceúrovňový" seznam v kombinaci s nadpisy a LO si tvrdošíjně trval na vlastním číslování nadpisů v kombinaci s předchozím číslovaným seznamem. Takové fungování jsem poprvé viděl u Wordu myslím ve verzi 2010/13 a měl jsem radost, že to LO nepřebírá. A už to je taky tady.

Chci tím jen říct, že vše co "umí" Word není nutné přenášet do LO.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
LibreOffice dostává pás karet
19. 10. 2015, 21:26:57
Udělal bych anketu, komu se navrhovaná koncepce líbí a kdo je proti.

Já jsem proti, a aby se The Document Foundation vrátil ke kořenům a přesně, jak píší jiní - na rok zamrznout novinky a řešit problémy, kterých je víc než dost. A i když je procento opravených chyb dobré, pořád to ještě není sto procent. Pokud existují tak klíčové průšvihy, jako že nejde načíst šablony v Imprssu (v bočním panelu), jako že nefungují zvukové efekty v impressu a tak dále, tak TDF nemá na takové pitomosti, skoro bych řekl, právo.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:LibreOffice dostává pás karet
20. 10. 2015, 20:04:38
Předně: TDF se na vývoji nepodílí (až na výjimky) a už vůbec o něm nerozhoduje. Vývoj táhnou hlavně firmy, které mimo jiné v rámci podpory opravují chyby, které jsou důležité pro jejich zákazníky.

Z toho už je asi zřejmé, že "zákaz vývoje" LO nemůže nikdo nařídit, nemluvě o tom, že by způsobil nesmyslné zaostávání balíku. Úpravy uživatelského rozhraní jsou jen drobnosti, ale rozsáhlé změny kódu se dělají třeba kvůli verzi pro Android a web - kde už měl být LO dávno a kde stále neexistuje srovnatelná svobodná alternativa.
user avatar Petr Valach
Odpovědět
Re:Re:LibreOffice dostává pás karet
20. 10. 2015, 20:22:37
Díky za upřesnění :-)
user avatar JP
Odpovědět
LibreOffice dostává pás karet
4. 11. 2015, 22:30:27
Zrůdnost - to vývojáři používají monitory 4:3? Zleva doprava mám na monitoru místa dost, ale koukám, že po čase se mi na obrazovku vejdou na výšku tak 4 řádky... Zlatej boční panel :)
S tím přejímáním MS zvyklostí bych raději brzdil.

Odpovědět

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře a podniká v oblasti informačních technologií. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.

 
 
 
woo jaw demo hz